ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/565
z dnia 10 marca 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie heptanianu etylu, 2-metylomaślanu etylu, octanu izopentylu, 3-metylomaślanu 3-metylobutylu, kwasu 2-metylopropionowego, maślanu 3-metylobutylu, octanu 2-metylobutylu, heks-2-en-1-olu, heks-2(trans)-enalu, heksanianu allilu, heptanianu allilu, linalolu, 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu, alfa-jononu, beta-damaskonu, nootkatonu, beta-jononu, alfa-ironu, beta-damascenonu, (E)-beta-damaskonu, pentadekano-1,15-laktonu, 2-fenyloetan-1-olu, izowalerianianu fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu, 2-metoksynaftalenu, 2-izopropylo-4-metylotiazolu i walencenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje heptanian etylu, 2-metylomaślan etylu, octan izopentylu, 3-metylomaślan 3-metylobutylu, kwas 2-metylopropionowego, maślan 3-metylobutylu, octan 2-metylobutylu, heks-2-en-1-ol, heks-2(trans)-enal, heksanian allilu, heptanian allilu, linalol, 2-metylo-1-fenylopropan-2-ol, alfa-jonon, beta-damaskon, nootkaton, beta-jonon, alfa-iron, beta-damascenon, (E)-beta-damaskon, pentadekano-1,15-lakton, 2-fenyloetan-1-ol, izowalerianian fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on, 2-metoksynaftalen, 2-izopropylo-4-metylotiazol i walencen zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące" zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie „substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w odniesieniu do wszystkich przedmiotowych substancji. |
(5) | W opiniach z dnia 7 marca 2012 r. (3), 25 kwietnia 2012 r. (4), 17 października 2012 r. (5) (6), 13 listopada 2012 r. (7), 12 marca 2013 r. (8), 10 marca 2015 r. (9), 8 marca 2016 r. (10), 20 kwietnia 2016 r. (11), 12 lipca 2016 r. (12), 28 lutego 2019 r. (13), 18 listopada 2020 r. (14) i 23 marca 2022 r. (15) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania substancje te nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu, beta-damaskonu, alfa-ironu, (E)-beta-damaskonu, izowalerianianu fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu i 2-izopropylo-4-metylotiazolu szacuje się, że bezpieczny poziom stosowania dla środowiska morskiego wynosi 0,05 mg/kg paszy. |
(6) | Urząd stwierdził również, że wszystkie te substancje należy uznać za substancje drażniące dla skóry i oczu oraz potencjalne substancje działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe u osób podatnych. Wobec braku danych dotyczących heks-2-en-1-olu, heks-2(trans)-enalu, heksanianu allilu i heptanianu allilu Urząd nie mógł stwierdzić, że użytkownicy mogą bezpiecznie obchodzić się z tymi substancjami. Wnioskodawca przedstawił jednak zgodnie z wymogami kartę charakterystyki, w której zidentyfikowano zagrożenia dla użytkowników tych substancji. Zagrożenia opisane w karcie charakterystyki to w szczególności zagrożenia związane ze skórą, kontaktem z oczami i narażeniem układu oddechowego w przypadku heks-2(trans)-enalu, zagrożenia związane z kontaktem ze skórą i oczami w przypadku heks-2-en-1-olu i heptanianu allilu oraz szkodliwość w przypadku połknięcia i toksyczność w kontakcie ze skórą w przypadku heksanianu allilu. |
(7) | Urząd stwierdził ponadto, że wszystkie substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Ponowne wykazywanie skuteczności nie jest zatem konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(8) | Ocena wszystkich tych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na takie zastosowanie tych substancji. Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. |
(9) | Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(10) | Fakt, że stosowanie substancji jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 2 października 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 kwietnia 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 2 kwietnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 kwietnia 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 2 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 kwietnia 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 10 marca 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2012;10(3):2625.
(4) Dziennik EFSA 2012;10(5):2678.
(5) Dziennik EFSA 2012;10(10):2927.
(6) Dziennik EFSA 2012;10(10):2928.
(7) Dziennik EFSA 2012;10(11):2966.
(8) Dziennik EFSA 2013;11(4):3169.
(9) Dziennik EFSA 2015;13(3):4053.
(10) Dziennik EFSA 2016;14(6):4441.
(11) Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
(12) Dziennik EFSA 2016;14(8):4557.
(13) Dziennik EFSA 2019;17(3):5654.
(14) Dziennik EFSA 2020;18(12):6338.
(15) Dziennik EFSA 2022;20(4):7248.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09093 | heptanian etylu | Skład dodatku heptanian etylu Charakterystyka substancji czynnej heptanian etylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C9H18O2 Numer CAS: 106-30-9 Nr FLAVIS: 09.093 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (1) Do oznaczania heptanianu etylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09409 | 2-metylomaślan etylu | Skład dodatku 2-metylomaślan etylu Charakterystyka substancji czynnej 2-metylomaślan etylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 7452-79-1 Nr FLAVIS: 09.409 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (2) Do oznaczania 2-metylomaślanu etylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09024 | octan izopentylu | Skład dodatku octan izopentylu Charakterystyka substancji czynnej octan izopentylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 123-92-2 Nr FLAVIS: 09.024 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (3) Do oznaczania octanu izopentylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09463 | 3-metylomaślan 3-metylobutylu | Skład dodatku 3-metylomaślan 3-metylobutylu Charakterystyka substancji czynnej 3-metylomaślan 3-metylobutylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C10H20O2 Numer CAS: 659-70-1 Nr FLAVIS: 09.463 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (4) Do oznaczania 3-metylomaślanu 3-metylobutylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b08006 | kwas 2-metylopropionowy | Skład dodatku kwas 2-metylopropionowy Charakterystyka substancji czynnej kwas 2-metylopropionowy Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C4H8O2 Numer CAS: 79-31-2 Nr FLAVIS: 08.006 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (5) Do oznaczania kwasu 2-metylopropionowego w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09055 | maślan 3-metylobutylu | Skład dodatku maślan 3-metylobutylu Charakterystyka substancji czynnej maślan 3-metylobutylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C9H18O2 Numer CAS: 106-27-4 Nr FLAVIS: 09.055 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (6) Do oznaczania maślanu 3-metylobutylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09286 | octan 2-metylobutylu | Skład dodatku octan 2-metylobutylu Charakterystyka substancji czynnej octan 2-metylobutylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 624-41-9 Nr FLAVIS: 09.286 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (7) Do oznaczania octanu 2-metylobutylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b02020 | heks-2-en-1-ol | Skład dodatku heks-2-en-1-ol Charakterystyka substancji czynnej heks-2-en-1-ol Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C6H12O Numer CAS: 2305-21-7 Nr FLAVIS: 02.020 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (8) Do oznaczania heks-2-en-1-olu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b05073 | heks-2(trans)-enal | Skład dodatku heks-2(trans)-enal Charakterystyka substancji czynnej heks-2(trans)-enal Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 92 % Wzór chemiczny: C6H10O Numer CAS: 6728-26-3 Nr FLAVIS: 05.073 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (9) Do oznaczania heks-2(trans)-enalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09244 | heksanian allilu | Skład dodatku heksanian allilu Charakterystyka substancji czynnej heksanian allilu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C9H16O2 Numer CAS: 123-68-2 Nr FLAVIS: 09.244 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (10) Do oznaczania heksanianu allilu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b09097 | heptanian allilu | Skład dodatku heptanian allilu Charakterystyka substancji czynnej heptanian allilu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C10H18O2 Numer CAS: 142-19-8 Nr FLAVIS: 09.097 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (11) Do oznaczania heptanianu allilu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b02013 | linalol | Skład dodatku linalol Charakterystyka substancji czynnej linalol Wytwarzany w drodze syntezy chemicznej lub destylacji frakcyjnej, a następnie rektyfikacji z olejków z drewna Aniba rosaedora, Dalbergia nigra, występujących w Meksyku drzew z rodzaju osoczynów (Bursera), cynamonowca kamforowego i nasion kolendry. Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 78-70-6 Nr FLAVIS: 02.013 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (12) Do oznaczania linalolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b02035 | 2-metylo-1-fenylopropan-2-ol | Skład dodatku 2-metylo-1-fenylopropan-2-ol Charakterystyka substancji czynnej 2-metylo-1-fenylopropan-2-ol Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C10H14O Numer CAS: 100-86-7 Nr FLAVIS: 02.035 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (13) Do oznaczania 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07007 | alfa-jonon | Skład dodatku alfa-jonon Charakterystyka substancji czynnej alfa-jonon Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 85 % Wzór chemiczny: C13H20O Numer CAS: 127-41-3 Nr FLAVIS: 07.007 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (14) Do oznaczania alfa-jononu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b07083 | beta-damaskon | Skład dodatku beta-damaskon Charakterystyka substancji czynnej beta-damaskon Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 90 % Wzór chemiczny: C13H20O Numer CAS: 23726-92-3 Nr FLAVIS: 07.083 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (15) Do oznaczania beta-damaskonu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b07089 | nootkaton | Skład dodatku nootkaton Charakterystyka substancji czynnej nootkaton Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 93 % Wzór chemiczny: C15H22O Numer CAS: 4674-50-4 Nr FLAVIS: 07.089 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (16) Do oznaczania nootkatonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b07008 | beta-jonon | Skład dodatku beta-jonon Charakterystyka substancji czynnej beta-jonon Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 95 % Wzór chemiczny: C13H20O Numer CAS: 14901-07-6 Nr FLAVIS: 07.008 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (17) Do oznaczania beta-jononu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b07011 | alfa-iron | Skład dodatku alfa-iron Charakterystyka substancji czynnej alfa-iron Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 98 % Wzór chemiczny: C14H22O Numer CAS: 79-69-6 Nr FLAVIS: 07.011 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (18) Do oznaczania alfa-ironu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b07108 | beta-damascenon | Skład dodatku beta-damascenon Charakterystyka substancji czynnej beta-damascenon Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 98 % Wzór chemiczny: C13H18O Numer CAS: 23696-85-7 Nr FLAVIS: 07.108 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (19) Do oznaczania beta-damascenonu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b07224 | (E)-beta-damaskon | Skład dodatku (E)-beta-damaskon Charakterystyka substancji czynnej (E)-beta-damaskon Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 90 % Wzór chemiczny: C13H20O Numer CAS: 23726-91-2 Nr FLAVIS: 07.224 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (20) Do oznaczania (E)-beta-damaskonu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b10004 | pentadekano-1,15-lakton | Skład dodatku pentadekano-1,15-lakton Charakterystyka substancji czynnej pentadekano-1,15-lakton Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C15H28O2 Numer CAS: 106-02-5 Nr FLAVIS: 10.004 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (21) Do oznaczania pentadekano-1,15-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b02019 | 2-fenyloetan-1-ol | Skład dodatku 2-fenyloetan-1-ol Charakterystyka substancji czynnej 2-fenyloetan-1-ol Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C8H10O Numer CAS: 60-12-8 Nr FLAVIS: 02.019 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (22) Do oznaczania 2-fenyloetan-1-olu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b09466 | izowalerianian fenetylu | Skład dodatku izowalerianian fenetylu Charakterystyka substancji czynnej izowalerianian fenetylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 97 % Wzór chemiczny: C13H18O2 Numer CAS: 140-26-1 Nr FLAVIS: 09.466 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (23) Do oznaczania izowalerianianu fenetylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b07055 | 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on | Skład dodatku 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on Charakterystyka substancji czynnej 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. > 96 % Wzór chemiczny: C10H12O2 Numer CAS: 5471-51-2 Nr FLAVIS: 07.055 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (24) Do oznaczania 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04074 | 2-metoksynaftalen | Skład dodatku 2-metoksynaftalen Charakterystyka substancji czynnej 2-metoksynaftalen Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C11H10O Numer CAS: 93-04-9 Nr FLAVIS: 04.074 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (25) Do oznaczania 2-metoksynaftalenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b15026 | 2-izopropylo-4-metylotiazol | Skład dodatku 2-izopropylo-4-metylotiazol Charakterystyka substancji czynnej 2-izopropylo-4-metylotiazol Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % Wzór chemiczny: C7H11NS Numer CAS: 15679-13-7 Nr FLAVIS: 15.026 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (26) Do oznaczania 2-izopropylo-4-metylotiazolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b01017 | walencen | Skład dodatku walencen Charakterystyka substancji czynnej walencen Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej Czystość: co najmniej 94 % Wzór chemiczny: C15H24 Numer CAS: 4630-07-3 Nr FLAVIS: 01.017 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 2 kwietnia 2033 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (27) Do oznaczania walencenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:
|
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(3) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(5) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(6) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(7) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(8) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(9) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(10) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(11) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(12) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(13) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(14) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(15) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
(16) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(17) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(18) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(19) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(20) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(21) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(22) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(23) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(24) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(25) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(26) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(27) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00