Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 68 str. 55
Wersja aktualna od 2023-03-26
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 68 str. 55
Wersja aktualna od 2023-03-26
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/466

z dnia 3 marca 2023 r.

zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a), art. 18 ust. 1 lit. b) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („NDP") izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu są określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W odniesieniu do izoksabenu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2). Urząd zalecił obniżenie obecnych NDP w odniesieniu do owoców i orzechów z drzew orzechowych, warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw cebulowych, melonów, dyni, cykorii warzywnej, szczypiorku, liści selera, warzyw łodygowych, szałwii, rozmarynu, tymianku, bazylii, nasion oleistych i owoców oleistych, zbóż i cykorii podróżnik (korzeni), zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie oraz w oparciu o wystarczające dane potwierdzające obecne dobre praktyki rolnicze. Urząd zalecił utrzymanie obecnych NDP w odniesieniu do cukinii i fasoli (świeżej, bez strąków) na podstawie wystarczających danych potwierdzających obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko odniesieniu do wspomnianych NDP, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(3)

W odniesieniu do izoksabenu Urząd stwierdził ponadto, że NDP w odniesieniu do nasion bawełny, naparów ziołowych (suszonych, kwiatów), naparów ziołowych (suszonych, korzeni) i chmielu należy ustalić zgodnie z obecnymi granicami oznaczalności („LOD") specyficznymi dla każdego produktu, zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższych racjonalnie osiągalnych poziomach i w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ jednak niektóre informacje nie były dostępne, stwierdzono, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W związku z tym, chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dla tych produktów należy ustalić na poziomie granic oznaczalności określonych dla każdego produktu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4)

Złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnego NDP izoksabenu w odniesieniu do grochu (świeżego, bez strąków). W odniesieniu do tego wniosku państwo członkowskie wystąpiło o zastosowanie przyspieszonej procedury przewidzianej w wytycznych technicznych dotyczących procedury ustalania NDP (3) w celu ustalenia NDP na podstawie badań pozostałości na fasoli (świeżej, bez strąków). Urząd dokonał niedawno oceny badań pozostałości na fasoli (świeżej, bez strąków) w ramach przeglądu obecnych NDP izoksabenu i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (4). Wspomniana opinia Urzędu opiera się na aktualnej wiedzy naukowej i technicznej na ten temat. Ponieważ należy ekstrapolować z badań pozostałości na fasoli (świeżej, bez strąków) na groch (świeży, bez strąków), co potwierdzono w obowiązujących unijnych wytycznych w sprawie ekstrapolacji NDP (5), nie ma potrzeby zwracania się do Urzędu o przedstawienie uzasadnionej opinii dotyczącej grochu (świeżego, bez strąków). W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy zatem ustalić NDP w odniesieniu do grochu (świeżego, bez strąków) na tym samym poziomie co NDP w odniesieniu do fasoli (świeżej, bez strąków) na podstawie badań pozostałości przeprowadzonych na fasoli (świeżej, bez strąków).

(5)

W odniesieniu do nowaluronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (6). Ze względu na różne luki w danych dotyczących kwestii istotnych z toksykologicznego punktu widzenia, w tym niepewność co do ewentualnych właściwości tej substancji czynnej zaburzających funkcjonowanie układu hormonalnego, Urząd nie mógł wykluczyć szkodliwego wpływu na zdrowie ludzi w odniesieniu do NDP nowaluronu we wszystkich produktach. NDP należy zatem ustalić dla wszystkich produktów na poziomie granic oznaczalności określonych dla każdego produktu w załączniku V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(6)

W przypadku nowaluronu laboratoria referencyjne Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów zaproponowały zmianę definicji pozostałości na: „nowaluron (suma izomerów składowych)" w celu doprecyzowania, że pozostałości mogą występować przy dowolnym stosunku izomerów, ponieważ nowaluron jest związkiem chiralnym. Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa, ponieważ zapewni wysoki poziom ochrony konsumentów i ułatwi kontrole przeprowadzane przez organy egzekwowania prawa, i nie ma wpływu na uzasadnioną opinię Urzędu. W związku z tym zgodnie z art. 14 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 definicja pozostałości nowaluronu powinna brzmieć: „nowaluron (suma izomerów składowych)".

(7)

W odniesieniu do tetrakonazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (7). Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP w odniesieniu do szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej na podstawie wystarczających danych potwierdzających obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP odniesieniu do szaronu/persymony/kaki/humy wschodniej w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(8)

W odniesieniu do tetrakonazolu Urząd stwierdził ponadto, że NDP w przypadku owocu nieśplika japońskiego, moreli, brzoskwiń, winogron stołowych, winogron do produkcji wina, truskawek, ogórków, korniszonów, cukinii, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, korzeni buraka cukrowego, produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem wątroby bydlęcej i wątroby koni oraz mleka należy obniżyć zgodnie z zasadą ustalania NDP na najniższym racjonalnie osiągalnym poziomie i w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Urząd stwierdził, że NDP w odniesieniu do jabłek, gruszek, pigw, owoców nieszpułki zwyczajnej, cykorii, karczochów zwyczajnych, siemienia lnianego, ziaren rzepaku i jaj ptasich należy utrzymać w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Urząd stwierdził ponadto, że NDP w odniesieniu do pomidorów, oberżyn, melonów, dyni, arbuzów, cykorii podróżnik (korzeni), wątroby bydlęcej i wątroby koni należy podnieść w oparciu o obecne dobre praktyki rolnicze. Ponieważ jednak niektóre informacje nie były dostępne, stwierdzono, że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. W związku z tym, chociaż te NDP uznaje się za bezpieczne, zostaną one poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, należy wyznaczyć NDP dla tych produktów w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(9)

W odniesieniu do tetrakonazolu Urząd stwierdził, że nie są dostępne żadne badania pozostałości w celu określenia wartości NDP dla papryki, jęczmienia, gryki zwyczajnej, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, ryżu i sorgo, w związku z czym osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Wobec braku takich badań Komisja uznaje, że NDP dla tych produktów należy ustalić na poziomie granic oznaczalności określonych dla każdego produktu w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

W przypadku tetrakonazolu laboratoria referencyjne Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów zaproponowały zmianę definicji pozostałości na: „tetrakonazol (suma izomerów składowych)" w celu doprecyzowania, że pozostałości mogą występować przy dowolnym stosunku izomerów, ponieważ tetrakonazol jest związkiem chiralnym. Komisja uważa, że ta nowa definicja pozostałości jest właściwa, ponieważ zapewni wysoki poziom ochrony konsumentów i ułatwi kontrole przeprowadzane przez organy egzekwowania prawa, i nie ma wpływu na uzasadnioną opinię Urzędu. W związku z tym, zgodnie z art. 14 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 396/2005, definicja pozostałości tetrakonazolu powinna brzmieć: „tetrakonazol (suma izomerów składowych)".

(11)

W uzasadnionych opiniach Urząd ocenił obowiązujące kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („CXL") Przy ustalaniu NDP Komisja wzięła pod uwagę te CXL, które uznaje się za bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(12)

W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancje czynne izoksaben, nowaluron lub tetrakonazol i dla których nie istnieją tolerancje przywozowe ani CXL, należy ustalić NDP na poziomie określonych granic oznaczalności lub powinien obowiązywać wzorcowy NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji czynnych objętych niniejszym rozporządzeniem laboratoria te zaproponowały granice oznaczalności dla poszczególnych produktów.

(14)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15)

W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16)

W przypadku izoksabenu i tetrakonazolu, aby umożliwić normalne wprowadzanie do obrotu, przetwarzanie i konsumpcję produktów, niniejsze rozporządzenie nie powinno mieć zastosowania do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP i w odniesieniu do których utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania nowych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowanie się do wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II, III, i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

W odniesieniu do substancji czynnych izoksaben i tetrakonazol we wszystkich produktach oraz na ich powierzchni rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 26 września 2023 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 września 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 marca 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for isoxaben according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" („Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7062.

(3) „Technical guidelines MRL setting procedure in accordance with Articles 6 to 11 of Regulation (EC) No 396/2005 and Article 8 of Regulation (EC) No 1107/2009" („Wytyczne techniczne dotyczące procedury ustalania NDP zgodnie z art. 6-11 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 i art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009") (SANTE/2015/10595 Rev. 6.1).

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for isoxaben according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" („Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izoksabenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7062.

(5) „Technical guidelines on data requirements for setting maximum residue levels, comparability of residue trials and extrapolation of residue data on products from plant and animal origin" („Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego") (SANTE/2019/12752 - 23 listopada 2020 r.).

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for novaluron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" („Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nowaluronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7041.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for tetraconazole according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" („Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tetrakonazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005"). Dziennik EFSA 2022;20(1):7111.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące izoksabenu i tetrakonazolu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Izoksaben

Tetrakonazol (suma izomerów składowych) (F)

(1)

(2)

(3)

(4)

0 100 000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0 110 000

Owoce cytrusowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0 110 010

Grejpfruty

0 110 020

Pomarańcze

0 110 030

Cytryny

0 110 040

Limy/limonki

0 110 050

Mandarynki

0 110 990

Pozostałe (2)

0 120 000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*)

0,01 (*)

0 120 010

Migdały

0 120 020

Orzechy brazylijskie

0 120 030

Orzechy nerkowca

0 120 040

Kasztany jadalne

0 120 050

Orzechy kokosowe

0 120 060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0 120 070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0 120 080

Orzechy pekan

0 120 090

Orzeszki piniowe

0 120 100

Orzeszki pistacjowe

0 120 110

Orzechy włoskie

0 120 990

Pozostałe (2)

0 130 000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*)

0 130 010

Jabłka

0,3 (+)

0 130 020

Gruszki

0,3 (+)

0 130 030

Pigwy

0,3 (+)

0 130 040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,3 (+)

0 130 050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,2 (+)

0 130 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 140 000

Owoce pestkowe

0,01 (*)

0 140 010

Morele

0,03 (+)

0 140 020

Czereśnie

0,01 (*)

0 140 030

Brzoskwinie

0,03 (+)

0 140 040

Śliwki

0,01 (*)

0 140 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 150 000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0 151 000

a)

winogrona

0,01 (*)

0,07

0 151 010

Winogrona stołowe

(+)

0 151 020

Winogrona do produkcji wina

(+)

0 152 000

b)

truskawki

0,01

0,15 (+)

0 153 000

c)

owoce leśne

0,01 (*)

0,01 (*)

0 153 010

Jeżyny

0 153 020

Jeżyny popielice

0 153 030

Maliny (czerwone i żółte)

0 153 990

Pozostałe (2)

0 154 000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*)

0,01 (*)

0 154 010

Borówki amerykańskie

0 154 020

Żurawiny

0 154 030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0 154 040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0 154 050

Róża dzika

0 154 060

Morwy (czarne i białe)

0 154 070

Głóg włoski

0 154 080

Bez czarny

0 154 990

Pozostałe (2)

0 160 000

Owoce różne z

0,01 (*)

0 161 000

a)

jadalną skórką

0 161 010

Daktyle

0,01 (*)

0 161 020

Figi

0,01 (*)

0 161 030

Oliwki stołowe

0,01 (*)

0 161 040

Kumkwat

0,01 (*)

0 161 050

Karambola

0,01 (*)

0 161 060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,09

0 161 070

Czapetka kuminowa

0,01 (*)

0 161 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 162 000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 (*)

0 162 010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0 162 020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0 162 030

Marakuja/Męczennica jadalna

0 162 040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0 162 050

Caimito

0 162 060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0 162 990

Pozostałe (2)

0 163 000

c)

niejadalną skórką, duże

0,01 (*)

0 163 010

Awokado

0 163 020

Banany

0 163 030

Mango

0 163 040

Papaja

0 163 050

Granaty/Jabłka granatu

0 163 060

Czerymoja

0 163 070

Gujawa/Gruszla

0 163 080

Ananasy

0 163 090

Owoce chlebowca

0 163 100

Owoce duriana właściwego

0 163 110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0 163 990

Pozostałe (2)

0 200 000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0 210 000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*)

0,01 (*)

0 211 000

a)

ziemniaki

0 212 000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0 212 010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0 212 020

Kartofel słodki/Batat

0 212 030

Pochrzyn

0 212 040

Maranta trzcinowata

0 212 990

Pozostałe (2)

0 213 000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0 213 010

Buraki

0 213 020

Marchew

0 213 030

Seler zwyczajny

0 213 040

Chrzan pospolity

0 213 050

Słonecznik bulwiasty

0 213 060

Pasternak

0 213 070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0 213 080

Rzodkiew zwyczajna

0 213 090

Kozibród porolistny/Salsefia

0 213 100

Brukiew/Karpiel

0 213 110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0 213 990

Pozostałe (2)

0 220 000

Warzywa cebulowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0 220 010

Czosnek

0 220 020

Cebula

0 220 030

Szalotka

0 220 040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0 220 990

Pozostałe (2)

0 230 000

Warzywa owocowe

0 231 000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0,01 (*)

0 231 010

Pomidory

0,15 (+)

0 231 020

Papryka roczna

0,01 (*)

0 231 030

Oberżyny/Bakłażany

0,15 (+)

0 231 040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*)

0 231 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 232 000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,15

0 232 010

Ogórki

0,01 (*)

(+)

0 232 020

Korniszony

0,01 (*)

(+)

0 232 030

Cukinie

0,05

(+)

0 232 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 233 000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,01 (*)

0,08

0 233 010

Melony

(+)

0 233 020

Dynie olbrzymie

(+)

0 233 030

Arbuzy

(+)

0 233 990

Pozostałe (2)

0 234 000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*)

0,01 (*)

0 239 000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0 240 000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*)

0,01 (*)

0 241 000

a)

kapustne kwitnące

0 241 010

Brokuły

0 241 020

Kalafiory

0 241 990

Pozostałe (2)

0 242 000

b)

kapustne głowiaste

0 242 010

Brukselka/Kapusta brukselska

0 242 020

Kapusta głowiasta

0 242 990

Pozostałe (2)

0 243 000

c)

kapustne liściowe

0 243 010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0 243 020

Jarmuż

0 243 990

Pozostałe (2)

0 244 000

d)

kalarepa

0 250 000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0,01 (*)

0 251 000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*)

0 251 010

Roszpunka warzywna

0 251 020

Sałaty

0 251 030

Endywia o liściach szerokich

0 251 040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0 251 050

Gorczycznik wiosenny

0 251 060

Rokietta siewna/rukola

0 251 070

Gorczyca sarepska

0 251 080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0 251 990

Pozostałe (2)

0 252 000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*)

0 252 010

Szpinak

0 252 020

Portulaka pospolita

0 252 030

Boćwina

0 252 990

Pozostałe (2)

0 253 000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*)

0 254 000

d)

rukiew wodna

0,01 (*)

0 255 000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,02 (+)

0 256 000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*)

0 256 010

Trybula

0 256 020

Szczypiorek

0 256 030

Liście selera

0 256 040

Pietruszka - nać

0 256 050

Szałwia lekarska

0 256 060

Rozmaryn lekarski

0 256 070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0 256 080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0 256 090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0 256 100

Estragon

0 256 990

Pozostałe (2)

0 260 000

Warzywa strączkowe

0,01 (*)

0 260 010

Fasola (w strąkach)

0,01 (*)

0 260 020

Fasola (bez strąków)

0,02

0 260 030

Groch (w strąkach)

0,01 (*)

0 260 040

Groch (bez strąków)

0,02

0 260 050

Soczewica

0,01 (*)

0 260 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 270 000

Warzywa łodygowe

0,01 (*)

0 270 010

Szparagi

0,01 (*)

0 270 020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*)

0 270 030

Seler

0,01 (*)

0 270 040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,01 (*)

0 270 050

Karczochy zwyczajne

0,2 (+)

0 270 060

Pory

0,01 (*)

0 270 070

Rabarbar

0,01 (*)

0 270 080

Pędy bambusa

0,01 (*)

0 270 090

Rdzenie palmowe

0,01 (*)

0 270 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 280 000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*)

0,01 (*)

0 280 010

Grzyby uprawne

0 280 020

Grzyby dzikie

0 280 990

Mchy i porosty

0 290 000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*)

0,01 (*)

0 300 000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*)

0,01 (*)

0 300 010

Fasola

0 300 020

Soczewica

0 300 030

Groch

0 300 040

Łubin biały

0 300 990

Pozostałe (2)

0 400 000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*)

0 401 000

Nasiona oleiste

0 401 010

Siemię lniane

0,15

0 401 020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*)

0 401 030

Nasiona maku

0,01 (*)

0 401 040

Ziarna sezamu

0,01 (*)

0 401 050

Ziarna słonecznika

0,01 (*)

0 401 060

Ziarna rzepaku

0,15 (+)

0 401 070

Ziarna soi zwyczajnej

0,01 (*)

0 401 080

Nasiona gorczycy

0,01 (*)

0 401 090

Nasiona bawełny

(+)

0,01 (*)

0 401 100

Nasiona dyni

0,01 (*)

0 401 110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,01 (*)

0 401 120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,01 (*)

0 401 130

Nasiona lnicznika siewnego

0,01 (*)

0 401 140

Nasiona konopi siewnych

0,01 (*)

0 401 150

Rącznik pospolity

0,01 (*)

0 401 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 402 000

Owoce oleiste

0,01 (*)

0 402 010

Oliwki do produkcji oliwy

0 402 020

Nasiona palm olejowych

0 402 030

Owoce palm olejowych

0 402 040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0 402 990

Pozostałe (2)

0 500 000

ZBOŻA

0,01 (*)

0 500 010

Jęczmień

0,01 (*)

0 500 020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01 (*)

0 500 030

Kukurydza

0,01 (*)

0 500 040

Proso zwyczajne

0,01 (*)

0 500 050

Owies zwyczajny

0,01 (*)

0 500 060

Ryż siewny

0,01 (*)

0 500 070

Żyto zwyczajne

0,02 (+)

0 500 080

Sorgo japońskie

0,01 (*)

0 500 090

Pszenica zwyczajna

0,02 (+)

0 500 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0 600 000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*)

0,05 (*)

0 610 000

Herbaty

0 620 000

Ziarna kawy

0 630 000

Napary ziołowe z

0 631 000

a)

kwiatów

(+)

0 631 010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

(+)

0 631 020

Ketmia szczawiowa

(+)

0 631 030

Róża

(+)

0 631 040

Jaśmin

(+)

0 631 050

Lipa

(+)

0 631 990

Pozostałe (2)

0 632 000

b)

liści i ziół

0 632 010

Truskawka

0 632 020

Aspalat prosty

0 632 030

Ostrokrzew paragwajski

0 632 990

Pozostałe (2)

0 633 000

c)

korzeni

(+)

0 633 010

Kozłek lekarski

(+)

0 633 020

Żeń-szeń

(+)

0 633 990

Pozostałe (2)

0 639 000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0 640 000

Ziarna kakaowe

0 650 000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0 700 000

CHMIEL

0,05 (*) (+)

0,05 (*)

0 800 000

PRZYPRAWY

0 810 000

Przyprawy nasienne

0,05 (*)

0,05 (*)

0 810 010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0 810 020

Kminek czarny/Czarny kmin

0 810 030

Seler

0 810 040

Kolendra siewna

0 810 050

Kmin rzymski

0 810 060

Koper ogrodowy

0 810 070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0 810 080

Kozieradka pospolita

0 810 090

Gałka muszkatołowa

0 810 990

Pozostałe (2)

0 820 000

Przyprawy owocowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0 820 010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0 820 020

Pieprz syczuański

0 820 030

Kminek zwyczajny

0 820 040

Kardamon malabarski

0 820 050

Jagody jałowca

0 820 060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0 820 070

Wanilia

0 820 080

Tamarynd

0 820 990

Pozostałe (2)

0 830 000

Przyprawy korowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0 830 010

Cynamon

0 830 990

Pozostałe (2)

0 840 000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0 840 010

Lukrecja

0,05 (*)

0,05 (*)

0 840 020

Imbir lekarski (10)

0 840 030

Kurkuma

0,05 (*)

0,05 (*)

0 840 040

Chrzan pospolity (11)

0 840 990

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0,05 (*)

0 850 000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0 850 010

Goździki

0 850 020

Kapary

0 850 990

Pozostałe (2)

0 860 000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*)

0,05 (*)

0 860 010

Szafran

0 860 990

Pozostałe (2)

0 870 000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*)

0,05 (*)

0 870 010

Kwiat muszkatołowy

0 870 990

Pozostałe (2)

0 900 000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*)

0 900 010

Korzenie buraka cukrowego

0,01 (*) (+)

0 900 020

Trzcina cukrowa

0,01 (*)

0 900 030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,06 (+)

0 900 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 000 000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1 010 000

Towary z

0,01 (*)

1 011 000

a)

świń

1 011 010

Mięśnie

0,01 (*) (+)

1 011 020

Tłuszcz

0,07 (+)

1 011 030

Wątroba

0,7 (+)

1 011 040

Nerka

0,04 (+)

1 011 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,7

1 011 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 012 000

b)

bydła

1 012 010

Mięśnie

0,015 (+)

1 012 020

Tłuszcz

0,2 (+)

1 012 030

Wątroba

1,5 (+)

1 012 040

Nerka

0,06 (+)

1 012 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1,5

1 012 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 013 000

c)

owiec

1 013 010

Mięśnie

0,01 (*) (+)

1 013 020

Tłuszcz

0,09 (+)

1 013 030

Wątroba

0,9 (+)

1 013 040

Nerka

0,05 (+)

1 013 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,9

1 013 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 014 000

d)

kóz

1 014 010

Mięśnie

0,01 (*) (+)

1 014 020

Tłuszcz

0,09 (+)

1 014 030

Wątroba

0,9 (+)

1 014 040

Nerka

0,05 (+)

1 014 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,9

1 014 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 015 000

e)

koniowatych

1 015 010

Mięśnie

0,015 (+)

1 015 020

Tłuszcz

0,2 (+)

1 015 030

Wątroba

1,5 (+)

1 015 040

Nerka

0,06 (+)

1 015 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1,5

1 015 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 016 000

f)

drobiu

1 016 010

Mięśnie

0,015 (+)

1 016 020

Tłuszcz

0,3 (+)

1 016 030

Wątroba

0,05 (+)

1 016 040

Nerka

0,01 (*) (+)

1 016 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

1 016 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 017 000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1 017 010

Mięśnie

0,01 (*)

1 017 020

Tłuszcz

0,09

1 017 030

Wątroba

0,9

1 017 040

Nerka

0,05

1 017 050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,9

1 017 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 020 000

Mleko

0,01 (*)

1 020 010

Bydło

0,02 (+)

1 020 020

Owce

0,01 (*) (+)

1 020 030

Kozy

0,01 (*) (+)

1 020 040

Konie

0,02 (+)

1 020 990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1 030 000

Jaja ptasie

0,01 (*)

0,05

1 030 010

Kury

(+)

1 030 020

Kaczki

(+)

1 030 030

Gęsi

(+)

1 030 040

Przepiórki

(+)

1 030 990

Pozostałe (2)

1 040 000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*)

0,05 (*)

1 050 000

Płazy i gady

0,01 (*)

0,01 (*)

1 060 000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

0,01 (*)

1 070 000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

0,01 (*)

1 100 000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1 200 000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1 300 000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Izoksaben

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0401090 Nasiona bawełny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0631000 a) kwiatów

0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020 Ketmia szczawiowa

0631030 Róża

0631040 Jaśmin

0631050 Lipa

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0700000 CHMIEL

Tetrakonazol (suma izomerów składowych) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego i metabolitów, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0140010 Morele

0140030 Brzoskwinie

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności metabolitu przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0151010 Winogrona stołowe

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i stabilności metabolitów przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0151020 Winogrona do produkcji wina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów oraz informacje dotyczące stabilności metabolitu przy przechowywaniu i pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów i pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0231010 Pomidory

0231030 Oberżyny/Bakłażany

0232010 Ogórki

0232030 Cukinie

0233010 Melony

0233020 Dynie olbrzymie

0233030 Arbuzy

0500070 Żyto zwyczajne

0500090 Pszenica zwyczajna

0900010 Korzenie buraka cukrowego

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0232020 Korniszony

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza metabolitów, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego i metabolitów oraz pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0270050 Karczochy zwyczajne

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego i metabolitów oraz informacje dotyczące stabilności metabolitów przy przechowywaniu i pozostałości metabolitów w uprawach w płodozmianie, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0401060 Ziarna rzepaku

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiza związku macierzystego, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 stycznia 2025 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie"

2)

w załączniku III część A uchyla się kolumny dotyczące izoksabenu, nowaluronu i tetrakonazolu;

3)

w załączniku V dodaje się kolumnę dotyczącą nowaluronu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (2)

Nowaluron (suma izomerów składowych) (F)

(1)

(2)

(3)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*)

0110000

Owoce cytrusowe

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0140010

Morele

0140020

Czereśnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Śliwki

0140990

Pozostałe (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

0153000

c)

owoce leśne

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

0154020

Żurawiny

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050

Róża dzika

0154060

Morwy (czarne i białe)

0154070

Głóg włoski

0154080

Bez czarny

0154990

Pozostałe (2)

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat

0161050

Karambola

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0161070

Czapetka kuminowa

0161990

Pozostałe (2)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0162050

Caimito

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0163060

Czerymoja

0163070

Gujawa/Gruszla

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

0163100

Owoce duriana właściwego

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0163990

Pozostałe (2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*)

0211000

a)

ziemniaki

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Słonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990

Pozostałe (2)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*)

0220010

Czosnek

0220020

Cebula

0220030

Szalotka

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990

Pozostałe (2)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0231020

Papryka roczna

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0231990

Pozostałe (2)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta głowiasta

0242990

Pozostałe (2)

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*)

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Sałaty

0251030

Endywia o liściach szerokich

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050

Gorczycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostałe (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,01 (*)

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*)

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*)

0260010

Fasola (w strąkach)

0260020

Fasola (bez strąków)

0260030

Groch (w strąkach)

0260040

Groch (bez strąków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe (2)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*)

0270010

Szparagi

0270020

Karczochy hiszpańskie

0270030

Seler

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050

Karczochy zwyczajne

0270060

Pory

0270070

Rabarbar

0270080

Pędy bambusa

0270090

Rdzenie palmowe

0270990

Pozostałe (2)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401030

Nasiona maku

0401040

Ziarna sezamu

0401050

Ziarna słonecznika

0401060

Ziarna rzepaku

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0401080

Nasiona gorczycy

0401090

Nasiona bawełny

0401100

Nasiona dyni

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0401140

Nasiona konopi siewnych

0401150

Rącznik pospolity

0401990

Pozostałe (2)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

0402030

Owoce palm olejowych

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*)

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż siewny

0500070

Żyto zwyczajne

0500080

Sorgo japońskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostałe (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*)

0610000

Herbaty

0620000

Ziarna kawy

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0640000

Ziarna kakaowe

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0700000

CHMIEL

0,05 (*)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0900020

Trzcina cukrowa

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0900990

Pozostałe (2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,02 (*)

1011020

Tłuszcz

0,1 (*)

1011030

Wątroba

0,05 (*)

1011040

Nerka

0,05 (*)

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1011990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,02 (*)

1012020

Tłuszcz

0,1 (*)

1012030

Wątroba

0,05 (*)

1012040

Nerka

0,05 (*)

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1012990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,02 (*)

1013020

Tłuszcz

0,1 (*)

1013030

Wątroba

0,05 (*)

1013040

Nerka

0,05 (*)

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1013990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,02 (*)

1014020

Tłuszcz

0,1 (*)

1014030

Wątroba

0,05 (*)

1014040

Nerka

0,05 (*)

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1014990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,02 (*)

1015020

Tłuszcz

0,1 (*)

1015030

Wątroba

0,05 (*)

1015040

Nerka

0,05 (*)

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1015990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1016000

f)

drobiu

1016010

Mięśnie

0,02 (*)

1016020

Tłuszcz

0,1 (*)

1016030

Wątroba

0,05 (*)

1016040

Nerka

0,05 (*)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1016990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,02 (*)

1017020

Tłuszcz

0,1 (*)

1017030

Wątroba

0,05 (*)

1017040

Nerka

0,05 (*)

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05 (*)

1017990

Pozostałe (2)

0,1 (*)

1020000

Mleko

0,02 (*)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Nowaluron (suma izomerów składowych) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach"


(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(2) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00