Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 23 str. 1
Wersja aktualna od 2023-02-14
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 23 str. 1
Wersja aktualna od 2023-02-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/163

z dnia 18 stycznia 2023 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości DDT i oksatiapiproliny w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 16,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) oksatiapiproliny określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości DDT określono w załączniku II i w części B załącznika III do tego rozporządzenia, w zależności od produktu.

(2)

Na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowej w odniesieniu do oksatiapiproliny stosowanej w Stanach Zjednoczonych na powierzchni borówek amerykańskich. Wnioskodawca przedstawił dane wskazujące, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianej uprawie w Stanach Zjednoczonych skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP przewidziany w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższego NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tego towaru do Unii.

(3)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (2). Urząd przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości.

(5)

Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiana NDP, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnego produktu nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(6)

Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowana zmiana NDP spełnia wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(7)

Substancja czynna DDT jest trwałym zanieczyszczeniem organicznym (TZO), w związku z czym wprowadzanie do obrotu i stosowanie zawierających ją środków ochrony roślin zostało zakazane dyrektywą Komisji 83/131/EWG (3). Mimo że DDT nie jest już stosowany w Unii, nadal można go jednak wykryć na bardzo niskim poziomie w niektórych produktach roślinnych i zwierzęcych ze względu na jego trwałość w środowisku. W związku z tym rozporządzeniem Komisji (WE) nr 149/2008 (4) określono najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości DDT we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W rozporządzeniu tym ustalono NDP dla towarów pochodzących od świń (w tym dzików utrzymywanych w warunkach fermowych) na poziomie 1 mg/kg, a NDP dla dzikich zwierząt lądowych (w tym dzików) na poziomie 0,05 mg/kg.

(8)

Urząd przekazał Komisji dane z monitorowania obejmujące lata 2016-2020, z których wynika, że pozostałości DDT występują u produktów z dzików na poziomach wyższych niż obecny NDP dla dzikich zwierząt lądowych, ale w tym samym rządzie wielkości co obecny NDP dla świń. Na podstawie tych najnowszych danych z monitorowania, które odzwierciedlają utrzymujące się poziomy w środowisku, oraz w celu umożliwienia spójnego egzekwowania przepisów przez państwa członkowskie należy dostosować obowiązujący NDP dotyczący DDT u dzików do NDP tej substancji u świń.

(9)

W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(10)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.

„Reasoned Opinion on the setting of an import tolerance for oxathiapiprolin in blueberries" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowej w odniesieniu do oksatiapiproliny w borówkach amerykańskich). Dziennik EFSA 2022;20(5):7347.

(3) Dyrektywa Komisji (83/131/EWG z dnia 14 marca 1983 r. zmieniająca załącznik do dyrektywy Rady 79/117/EWG zakazującej wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin zawierających niektóre substancje czynne (Dz.U. L 91 z 9.4.1983, s. 35).

(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 149/2008 z dnia 29 stycznia 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady poprzez ustanowienie załączników II, III i IV ustalających najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla produktów wymienionych w załączniku I do wymienionego rozporządzenia (Dz.U. L 58 z 1.3.2008, s. 1).


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II kolumny dotyczące DDT i oksatiapiproliny otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

DDT (suma p,p'-DDT, o,p'-DDT, p-p'-DDE i p,p'-TDE (DDD) wyrażona jako DDT) (F)

Oksatiapiprolina

(1)

(2)

(3)

(4)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,05 ((*))

0110000

Owoce cytrusowe

0,05

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 ((*))

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 ((*))

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

((**))

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

((**))

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0,01 ((*))

0140010

Morele

0140020

Czereśnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Śliwki

0140990

Pozostałe (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0,7

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

0,01 ((*))

0153000

c)

owoce leśne

0153010

Jeżyny

0,5

0153020

Jeżyny popielice

0,01 ((*))

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0,5

0153990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

0,5

0154020

Żurawiny

0,01 ((*))

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,01 ((*))

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,01 ((*))

0154050

Róża dzika

((**))

0,01 ((*))

0154060

Morwy (czarne i białe)

((**))

0,01 ((*))

0154070

Głóg włoski

((**))

0,01 ((*))

0154080

Bez czarny

((**))

0,01 ((*))

0154990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0160000

Owoce różne z

0,01 ((*))

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0161020

Figi

0161030

Oliwki stołowe

0161040

Kumkwat

0161050

Karambola

((**))

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

((**))

0161070

Czapetka kuminowa

((**))

0161990

Pozostałe (2)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

((**))

0162050

Caimito

((**))

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

((**))

0162990

Pozostałe (2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0163060

Czerymoja

((**))

0163070

Gujawa/Gruszla

((**))

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

((**))

0163100

Owoce duriana właściwego

((**))

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

((**))

0163990

Pozostałe (2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0,05 ((*))

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 ((*))

0211000

a)

ziemniaki

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

((**))

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Słonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990

Pozostałe (2)

0220000

Warzywa cebulowe

0220010

Czosnek

0,04

0220020

Cebula

0,04

0220030

Szalotka

0,04

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

2

0220990

Pozostałe (2)

0,04

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

0,4

0231020

Papryka roczna

0,2

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,4

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,2

0231990

Pozostałe (2)

0,2

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,2

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,2

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 ((*))

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 ((*))

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000

a)

kapustne kwitnące

1,5

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,01 ((*))

0242020

Kapusta głowiasta

0,7

0242990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

9

0243020

Jarmuż

0,01 ((*))

0243990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0244000

d)

kalarepa

0,01 ((*))

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

5

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Sałaty

0251030

Endywia o liściach szerokich

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050

Gorczycznik wiosenny

((**))

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

((**))

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostałe (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

15

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

((**))

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

((**))

40

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 ((*))

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 ((*))

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0256010

Trybula

0,02 ((*))

0256020

Szczypiorek

0,02 ((*))

0256030

Liście selera

0,02 ((*))

0256040

Pietruszka - nać

0,02 ((*))

0256050

Szałwia lekarska

((**))

0,02 ((*))

0256060

Rozmaryn lekarski

((**))

0,02 ((*))

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

((**))

0,02 ((*))

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

((**))

10

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

((**))

0,02 ((*))

0256100

Estragon

((**))

0,02 ((*))

0256990

Pozostałe (2)

0,02 ((*))

0260000

Warzywa strączkowe

0260010

Fasola (w strąkach)

0,01 ((*))

0260020

Fasola (bez strąków)

0,01 ((*))

0260030

Groch (w strąkach)

1

0260040

Groch (bez strąków)

0,01 ((*))

0260050

Soczewica

0,01 ((*))

0260990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0270000

Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

2

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 ((*))

0270030

Seler

0,01 ((*))

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,01 ((*))

0270050

Karczochy zwyczajne

0,01 ((*))

0270060

Pory

2

0270070

Rabarbar

0,01 ((*))

0270080

Pędy bambusa

((**))

0,01 ((*))

0270090

Rdzenie palmowe

((**))

0,01 ((*))

0270990

Pozostałe (2)

0,01 ((*))

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 ((*))

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

((**))

0,01 ((*))

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,05 ((*))

0,01 ((*))

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 ((*))

0,01 ((*))

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401030

Nasiona maku

0401040

Ziarna sezamu

0401050

Ziarna słonecznika

0401060

Ziarna rzepaku

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0401080

Nasiona gorczycy

0401090

Nasiona bawełny

0401100

Nasiona dyni

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

((**))

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

((**))

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

((**))

0401140

Nasiona konopi siewnych

0401150

Rącznik pospolity

((**))

0401990

Pozostałe (2)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0402020

Nasiona palm olejowych

((**))

0402030

Owoce palm olejowych

((**))

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

((**))

0402990

Pozostałe (2)

0500000

ZBOŻA

0,05 ((*))

0,01 ((*))

0500010

Jęczmień

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030

Kukurydza

0500040

Proso zwyczajne

0500050

Owies zwyczajny

0500060

Ryż siewny

0500070

Żyto zwyczajne

0500080

Sorgo japońskie

0500090

Pszenica zwyczajna

0500990

Pozostałe (2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0610000

Herbaty

0,2 ((*))

0,05 ((*))

0620000

Ziarna kawy

((**))

0,05 ((*))

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

((**))

0,05 ((*))

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

((**))

0631020

Ketmia szczawiowa

((**))

0631030

Róża

((**))

0631040

Jaśmin

((**))

0631050

Lipa

((**))

0631990

Pozostałe (2)

((**))

0632000

b)

liści i ziół

((**))

0,05 ((*))

0632010

Truskawka

((**))

0632020

Aspalat prosty

((**))

0632030

Ostrokrzew paragwajski

((**))

0632990

Pozostałe (2)

((**))

0633000

c)

korzeni

((**))

0633010

Kozłek lekarski

((**))

0,05 ((*))

0633020

Żeń-szeń

((**))

0,15

0633990

Pozostałe (2)

((**))

0,05 ((*))

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

((**))

0,05 ((*))

0640000

Ziarna kakaowe

((**))

0,05 ((*))

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

((**))

0,05 ((*))

0700000

CHMIEL

0,05 ((*))

8

0800000

PRZYPRAWY

((**))

0810000

Przyprawy nasienne

((**))

0,05 ((*))

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

((**))

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

((**))

0810030

Seler

((**))

0810040

Kolendra siewna

((**))

0810050

Kmin rzymski

((**))

0810060

Koper ogrodowy

((**))

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

((**))

0810080

Kozieradka pospolita

((**))

0810090

Gałka muszkatołowa

((**))

0810990

Pozostałe (2)

((**))

0820000

Przyprawy owocowe

((**))

0,05 ((*))

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

((**))

0820020

Pieprz syczuański

((**))

0820030

Kminek zwyczajny

((**))

0820040

Kardamon malabarski

((**))

0820050

Jagody jałowca

((**))

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

((**))

0820070

Wanilia

((**))

0820080

Tamarynd

((**))

0820990

Pozostałe (2)

((**))

0830000

Przyprawy korowe

((**))

0,05 ((*))

0830010

Cynamon

((**))

0830990

Pozostałe (2)

((**))

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

((**))

0840010

Lukrecja

((**))

0,05 ((*))

0840020

Imbir lekarski (10)

((**))

0840030

Kurkuma

((**))

0,05 ((*))

0840040

Chrzan pospolity (11)

((**))

0840990

Pozostałe (2)

((**))

0,05 ((*))

0850000

Przyprawy pączkowe

((**))

0,05 ((*))

0850010

Goździki

((**))

0850020

Kapary

((**))

0850990

Pozostałe (2)

((**))

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

((**))

0,05 ((*))

0860010

Szafran

((**))

0860990

Pozostałe (2)

((**))

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

((**))

0,05 ((*))

0870010

Kwiat muszkatołowy

((**))

0870990

Pozostałe (2)

((**))

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

((**))

0,01 ((*))

0900010

Korzenie buraka cukrowego

((**))

0900020

Trzcina cukrowa

((**))

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

((**))

0900990

Pozostałe (2)

((**))

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1

0,01 ((*))

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

1011020

Tłuszcz

1011030

Wątroba

1011040

Nerka

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990

Pozostałe (2)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

1012020

Tłuszcz

1012030

Wątroba

1012040

Nerka

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990

Pozostałe (2)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

1013020

Tłuszcz

1013030

Wątroba

1013040

Nerka

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990

Pozostałe (2)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

1014020

Tłuszcz

1014030

Wątroba

1014040

Nerka

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990

Pozostałe (2)

1015000

e)

koniowatych

((**))

1015010

Mięśnie

((**))

1015020

Tłuszcz

((**))

1015030

Wątroba

((**))

1015040

Nerka

((**))

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

((**))

1015990

Pozostałe (2)

((**))

1016000

f)

drobiu

1016010

Mięśnie

1016020

Tłuszcz

1016030

Wątroba

1016040

Nerka

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990

Pozostałe (2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

((**))

1017010

Mięśnie

((**))

1017020

Tłuszcz

((**))

1017030

Wątroba

((**))

1017040

Nerka

((**))

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

((**))

1017990

Pozostałe (2)

((**))

1020000

Mleko

0,04

0,01 ((*))

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,05

0,01 ((*))

1030010

Kury

1030020

Kaczki

((**))

1030030

Gęsi

((**))

1030040

Przepiórki

((**))

1030990

Pozostałe (2)

((**))

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

((**))

0,05 ((*))

1050000

Płazy i gady

((**))

0,01 ((*))

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

((**))

0,01 ((*))

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

((**)) (+)

0,01 ((*))

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

DDT (suma p,p'-DDT, o,p'-DDT, p-p'-DDE i p,p'-TDE (DDD) wyrażona jako DDT) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

W odniesieniu do dzików stosuje się ten sam NDP co w przypadku świń.

1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe"

2)

w załączniku III część B kolumna dotycząca DDT otrzymuje brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (2)

DDT (suma p,p'-DDT, o,p'-DDT, p-p'-DDE i p,p'-TDE (DDD) wyrażona jako DDT) (F)

(1)

(2)

(3)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,05 ((*))

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,05 ((*))

0154050

Róża dzika

0,05 ((*))

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,05 ((*))

0154070

Głóg włoski

0,05 ((*))

0154080

Bez czarny

0,05 ((*))

0161050

Karambola

0,05 ((*))

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,05 ((*))

0161070

Czapetka kuminowa

0,05 ((*))

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,05 ((*))

0162050

Caimito

0,05 ((*))

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,05 ((*))

0163060

Czerymoja

0,05 ((*))

0163070

Gujawa/Gruszla

0,05 ((*))

0163090

Owoce chlebowca

0,05 ((*))

0163100

Owoce duriana właściwego

0,05 ((*))

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,05 ((*))

0212040

Maranta trzcinowata

0,05 ((*))

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,05 ((*))

0251070

Gorczyca sarepska

0,05 ((*))

0252020

Portulaka pospolita

0,05 ((*))

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,05 ((*))

0256050

Szałwia lekarska

0,05 ((*))

0256060

Rozmaryn lekarski

0,05 ((*))

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0,05 ((*))

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0,05 ((*))

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,05 ((*))

0256100

Estragon

0,05 ((*))

0270080

Pędy bambusa

0,05 ((*))

0270090

Rdzenie palmowe

0,05 ((*))

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,05 ((*))

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,05 ((*))

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,05 ((*))

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,05 ((*))

0401150

Rącznik pospolity

0,05 ((*))

0402020

Nasiona palm olejowych

0,05 ((*))

0402030

Owoce palm olejowych

0,05 ((*))

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,05 ((*))

0620000

Ziarna kawy

1

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,5

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0,5

0631020

Ketmia szczawiowa

0,5

0631030

Róża

0,5

0631040

Jaśmin

0,5

0631050

Lipa

0,5

0631990

Pozostałe (2)

0,5

0632000

b)

liści i ziół

0,5

0632010

Truskawka

0,5

0632020

Aspalat prosty

0,5

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0,5

0632990

Pozostałe (2)

0,5

0633000

c)

korzeni

0,5

0633010

Kozłek lekarski

0,5

0633020

Żeń-szeń

0,5

0633990

Pozostałe (2)

0,5

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,2

0640000

Ziarna kakaowe

0,5

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,2

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

1

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

1

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

1

0810030

Seler

1

0810040

Kolendra siewna

1

0810050

Kmin rzymski

1

0810060

Koper ogrodowy

1

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

1

0810080

Kozieradka pospolita

1

0810090

Gałka muszkatołowa

1

0810990

Pozostałe (2)

1

0820000

Przyprawy owocowe

1

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

1

0820020

Pieprz syczuański

1

0820030

Kminek zwyczajny

1

0820040

Kardamon malabarski

1

0820050

Jagody jałowca

1

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

1

0820070

Wanilia

1

0820080

Tamarynd

1

0820990

Pozostałe (2)

1

0830000

Przyprawy korowe

1

0830010

Cynamon

1

0830990

Pozostałe (2)

1

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

1

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

1

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

1

0850000

Przyprawy pączkowe

1

0850010

Goździki

1

0850020

Kapary

1

0850990

Pozostałe (2)

1

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

1

0860010

Szafran

1

0860990

Pozostałe (2)

1

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

1

0870010

Kwiat muszkatołowy

1

0870990

Pozostałe (2)

1

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 ((*))

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,05 ((*))

0900020

Trzcina cukrowa

0,05 ((*))

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,05 ((*))

0900990

Pozostałe (2)

0,05 ((*))

1015000

e)

koniowatych

1

1015010

Mięśnie

1

1015020

Tłuszcz

1

1015030

Wątroba

1

1015040

Nerka

1

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1

1015990

Pozostałe (2)

1

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1

1017010

Mięśnie

1

1017020

Tłuszcz

1

1017030

Wątroba

1

1017040

Nerka

1

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1

1017990

Pozostałe (2)

1

1030020

Kaczki

0,05

1030030

Gęsi

0,05

1030040

Przepiórki

0,05

1030990

Pozostałe (2)

0,05

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05

1050000

Płazy i gady

0,05

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,05

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,05 (+)

DDT (suma p,p'-DDT, o,p'-DDT, p-p'-DDE i p,p'-TDE (DDD) wyrażona jako DDT) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

W odniesieniu do dzików stosuje się ten sam NDP co w przypadku świń.

1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe"


((*)) Wskazuje granicę oznaczalności.

((**)) Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

((*)) Wskazuje granicę oznaczalności.

(2) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00