Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 17 str. 56
Wersja aktualna od 2023-02-08
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2023 nr 17 str. 56
Wersja aktualna od 2023-02-08
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/129

z dnia 18 stycznia 2023 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W dniu 14 grudnia 2021 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) azoksystrobiny w gujawie/gruszli oraz walifenalatu w cebuli, szalotce, pomidorach i oberżynach (2).

(3)

Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony.

(4)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") dokonał oceny CXL zaproponowanych w odniesieniu do azoksystrobiny w gujawie/gruszli i walifenalatu w cebuli, szalotce, pomidorach i oberżynach oraz stwierdził, że są one bezpieczne dla konsumentów w Unii (4). Unia nie zgłosiła zastrzeżeń (5) , (6) do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów w odniesieniu do proponowanych CXL.

(5)

Należy zatem włączyć te CXL do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP. W ramach oceny proponowanego CXL w odniesieniu do walifenalatu w pomidorach przedłożono wystarczającą liczbę badań pozostałości, w związku z czym Urząd stwierdził, że dane te są wystarczające w odniesieniu do rozpatrywanych zastosowań. Należy zatem skreślić odpowiedni przypis w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wskazujący na potrzebę przedstawienia dodatkowych danych.

(6)

W przypadku azoksystrobiny złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnych NDP w odniesieniu do ziaren rzepaku i siemienia lnianego. W przypadku prosulfokarbu wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych. W przypadku sedaksanu podobny wniosek złożono w odniesieniu do ziemniaków.

(7)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wszystkie te wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(8)

Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (7). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(9)

W odniesieniu do azoksystrobiny w siemieniu lnianym Urząd stwierdził, że przedłożone dane są niewystarczające do zmiany obecnego NDP. W związku z tym nie należy zmieniać tego NDP.

(10)

W odniesieniu do wszystkich innych zmian NDP, o które wystąpili wnioskodawcy w odniesieniu do azoksystrobiny, prosulfokarbu i sedaksanu, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej.

(11)

W odniesieniu do prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych Urząd stwierdził wcześniej, w ramach przeglądu obecnych NDP prosulfokarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (8), że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. W związku z tym w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 777/2013 (9) wymaga się dalszych danych dotyczących pozostałości w celu potwierdzenia wstępnego NDP wynoszącego 0,05 mg/kg dla tej substancji czynnej w tych produktach. W ramach nowego wniosku o zmianę NDP prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych przedłożono nowe zastosowania i nowe badania pozostałości, a Urząd stwierdził, że dane te są wystarczające w odniesieniu do rozpatrywanych zastosowań i do uzasadnienia nowego wyższego NDP. Należy zatem zmienić NDP i skreślić odpowiedni przypis w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wskazujący na potrzebę przedstawienia dodatkowych danych.

(12)

Na podstawie sprawozdania naukowego i uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(13)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 lutego 2023 r. w odniesieniu do wszystkich proponowanych NDP.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdanie z 44. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego (REP21/CAC) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-44%252FFINAL%252520REPORT%252FRep21_CACe.pdf.

(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).

(4) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2021; 19(8):6766.

(5) Uwagi Unii Europejskiej do dokumentu Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 21/52/5(REV): https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FCRDs%252Fpr52_CRD22x.pdf.

(6) Sprawozdanie z 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP21/PR: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP21_PR52e.pdf.

(7) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin in rapeseeds and linseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny w ziarnach rzepaku i siemieniu lnianym). Dziennik EFSA 2022; 20(1):7051.

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for prosulfocarb in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2022; 20(5):7334.

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for sedaxane in potatoes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości sedaksanu w ziemniakach). Dziennik EFSA 2022; 20(6):7371.

(8) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.

Uzasadniona opinia: „Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for prosulfocarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) prosulfokarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2346.

(9) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 777/2013 z dnia 12 sierpnia 2013 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości klodinafopu, chlomazonu, diuronu, etalfluraliny, joksynilu, iprowalikarbu, hydrazydu kwasu maleinowego, mepanipirymu, metkonazolu, prosulfokarbu i tepraloksydimu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 221 z 17.8.2013, s. 1).


ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu otrzymują brzmienie:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Azoksystrobina

Prosulfokarb

Sedaksan (suma izomerów)

Walifenalat (R) (A)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*)

0110000

Owoce cytrusowe

15

0,01 (*)

0,01 (*)

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,02 (*)

0,01 (*)

0120010

Migdały

0,01

0120020

Orzechy brazylijskie

0,01

0120030

Orzechy nerkowca

0,01

0120040

Kasztany jadalne

0,01

0120050

Orzechy kokosowe

0,01

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,01

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,01

0120080

Orzechy pekan

0,01

0120090

Orzeszki piniowe

0,01

0120100

Orzeszki pistacjowe

1

0120110

Orzechy włoskie

0,01

0120990

Pozostałe (2)

0,01

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

2

0,01 (*)

0,01 (*)

0140010

Morele

0140020

Czereśnie

0140030

Brzoskwinie

0140040

Śliwki

0140990

Pozostałe (2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

3

0,01 (*)

1

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

10

0,05 (+)

0,01 (*)

0153000

c)

owoce leśne

5

0,01 (*)

0,01 (*)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*)

0,01 (*)

0154010

Borówki amerykańskie

5

0154020

Żurawiny

0,5

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

5

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

5

0154050

Róża dzika

5

0154060

Morwy (czarne i białe)

5

0154070

Głóg włoski

5

0154080

Bez czarny

5

0154990

Pozostałe (2)

5

0160000

Owoce różne z

0,01 (*)

0,01 (*)

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,01 (*)

0161020

Figi

0,01 (*)

0161030

Oliwki stołowe

0,01 (*)

0161040

Kumkwat

0,01 (*)

0161050

Karambola

0,1

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,01 (*)

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 (*)

0161990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,01 (*)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,01 (*)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

4

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,3

0162050

Caimito

0,01 (*)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,01 (*)

0162990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,01 (*)

0163020

Banany

2

0163030

Mango

4

0163040

Papaja

0,3

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,01 (*)

0163060

Czerymoja

0,01 (*)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,2

0163080

Ananasy

0,01 (*)

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*)

0163990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*)

0211000

a)

ziemniaki

7

0,01 (*)

0,15

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

1

0,01 (*)

0,01 (*)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,01 (*)

0213010

Buraki

1

0,01 (*)

0213020

Marchew

1

1 (+)

0213030

Seler zwyczajny

1

0,08 (+)

0213040

Chrzan pospolity

1

0,08 (+)

0213050

Słonecznik bulwiasty

1

0,01 (*)

0213060

Pasternak

1

0,08 (+)

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

1

0,08 (+)

0213080

Rzodkiew zwyczajna

1,5

0,01 (*)

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

1

0,08 (+)

0213100

Brukiew/Karpiel

1

0,01 (*)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

1

0,01 (*)

0213990

Pozostałe (2)

1

0,01 (*)

0220000

Warzywa cebulowe

10

0,01 (*)

0220010

Czosnek

0,01 (*)

0,01 (*)

0220020

Cebula

0,03

0,5

0220030

Szalotka

0,03

0,5

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,02

0,01 (*)

0220990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0,01 (*)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

3

0231010

Pomidory

0,4

0231020

Papryka roczna

0,01 (*)

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,4

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

1

0,01 (*)

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

1

0,01 (*)

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*)

0,01 (*)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0241000

a)

kapustne kwitnące

5

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

5

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta głowiasta

0242990

Pozostałe (2)

0243000

c)

kapustne liściowe

6

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

5

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

10

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0251010

Roszpunka warzywna

0251020

Sałaty

0251030

Endywia o liściach szerokich

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050

Gorczycznik wiosenny

0251060

Rokietta siewna/rukola

0251070

Gorczyca sarepska

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990

Pozostałe (2)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

15

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0252010

Szpinak

0252020

Portulaka pospolita

0252030

Boćwina

0252990

Pozostałe (2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,3

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

70

20

0,02 (*)

0,02 (*)

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

3

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0260010

Fasola (w strąkach)

0260020

Fasola (bez strąków)

0260030

Groch (w strąkach)

0260040

Groch (bez strąków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe (2)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0270010

Szparagi

0,01 (*)

0,01 (*)

0270020

Karczochy hiszpańskie

15

0,01 (*)

0270030

Seler

15

1,5 (+)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

10

0,01 (*)

0270050

Karczochy zwyczajne

5

0,01 (*)

0270060

Pory

10

0,01 (*)

0270070

Rabarbar

0,6

0,01 (*)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*)

0,01 (*)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0,01 (*)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,15

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,4

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,2

0401030

Nasiona maku

0,5

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*)

0401050

Ziarna słonecznika

0,5

0401060

Ziarna rzepaku

0,7

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,5

0401080

Nasiona gorczycy

0,5

0401090

Nasiona bawełny

0,7

0401100

Nasiona dyni

0,01 (*)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,4

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,4

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,5

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01 (*)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,01 (*)

0402020

Nasiona palm olejowych

0,01 (*)

0402030

Owoce palm olejowych

0,03

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,01 (*)

0402990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0500010

Jęczmień

1,5

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01 (*)

0500030

Kukurydza

0,02

0500040

Proso zwyczajne

0,01 (*)

0500050

Owies zwyczajny

1,5

0500060

Ryż siewny

5

0500070

Żyto zwyczajne

0,5

0500080

Sorgo japońskie

10

0500090

Pszenica zwyczajna

0,5

0500990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*)

0,05 (*)

0610000

Herbaty

0,05 (*)

0,05 (*)

0620000

Ziarna kawy

0,03

0,05 (*)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

60

2

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

60

2

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,3

0,05 (*)

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*)

0,05 (*)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*)

0,05 (*)

0700000

CHMIEL

30

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,3

0,3 (+)

0,05 (*)

0,05 (*)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

(+)

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

(+)

0810030

Seler

(+)

0810040

Kolendra siewna

(+)

0810050

Kmin rzymski

(+)

0810060

Koper ogrodowy

(+)

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

(+)

0810080

Kozieradka pospolita

(+)

0810090

Gałka muszkatołowa

(+)

0810990

Pozostałe (2)

(+)

0820000

Przyprawy owocowe

0,3

0,3 (+)

0,05 (*)

0,05 (*)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

(+)

0820020

Pieprz syczuański

(+)

0820030

Kminek zwyczajny

(+)

0820040

Kardamon malabarski

(+)

0820050

Jagody jałowca

(+)

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

(+)

0820070

Wanilia

(+)

0820080

Tamarynd

(+)

0820990

Pozostałe (2)

(+)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

5

0900020

Trzcina cukrowa

0,05

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,09

0900990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03 (*)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,01 (*)(+)

1011020

Tłuszcz

0,05 (+)

1011030

Wątroba

0,07 (+)

1011040

Nerka

0,07 (+)

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

1011990

Pozostałe (2)

0,01 (*)(+)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,01 (*)(+)

1012020

Tłuszcz

0,05 (+)

1012030

Wątroba

0,07 (+)

1012040

Nerka

0,07 (+)

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

1012990

Pozostałe (2)

0,01 (*)(+)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,01 (*)(+)

1013020

Tłuszcz

0,05 (+)

1013030

Wątroba

0,07 (+)

1013040

Nerka

0,07 (+)

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

1013990

Pozostałe (2)

0,01 (*)(+)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,01 (*)(+)

1014020

Tłuszcz

0,05 (+)

1014030

Wątroba

0,07 (+)

1014040

Nerka

0,07 (+)

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07 (+)

1014990

Pozostałe (2)

0,01 (*)(+)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,01 (*)

1015020

Tłuszcz

0,05

1015030

Wątroba

0,07

1015040

Nerka

0,07

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07

1015990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1016000

f)

drobiu

0,01 (*)(+)

1016010

Mięśnie

(+)

1016020

Tłuszcz

(+)

1016030

Wątroba

(+)

1016040

Nerka

(+)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

(+)

1016990

Pozostałe (2)

(+)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,01 (*)

1017020

Tłuszcz

0,05

1017030

Wątroba

0,07

1017040

Nerka

0,07

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,07

1017990

Pozostałe (2)

0,01 (*)

1020000

Mleko

0,01 (*)(+)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03 (*)

1020010

Bydło

(+)

1020020

Owce

(+)

1020030

Kozy

(+)

1020040

Konie

(+)

1020990

Pozostałe (2)

(+)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*)(+)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03 (*)

1030010

Kury

(+)

1030020

Kaczki

(+)

1030030

Gęsi

(+)

1030040

Przepiórki

(+)

1030990

Pozostałe (2)

(+)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03 (*)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03 (*)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03 (*)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Prosulfokarb

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0810990 Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe

0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020 Pieprz syczuański

0820030 Kminek zwyczajny

0820040 Kardamon malabarski

0820050 Jagody jałowca

0820060 Ziarna pieprzu (czarnego zielonego i białego)

0820070 Wanilia

0820080 Tamarynd

0820990 Pozostałe (2)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0270030 Seler

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

Walifenalat (R) (A)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: walifenalat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000 : walifenalat i kwas walifenalatowy (IR5839)

(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla kwasu walifenalatowego (IR5839) jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 2 sierpnia 2023 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność."


(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00