Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-02-08
Wersja aktualna od 2023-02-08
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/129
z dnia 18 stycznia 2023 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W dniu 14 grudnia 2021 r. Komisja Kodeksu Żywnościowego przyjęła nowe kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL) azoksystrobiny w gujawie/gruszli oraz walifenalatu w cebuli, szalotce, pomidorach i oberżynach (2). |
(3) | Zgodnie z art. 5 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), jeżeli istnieją normy międzynarodowe lub jeżeli spodziewane jest ich wprowadzenie, mają one zostać wzięte pod uwagę podczas opracowywania lub dostosowywania prawa żywnościowego, z wyjątkiem sytuacji, w których normy takie - lub ich część - nie stanowiłyby skutecznego lub odpowiedniego środka realizacji celów prawa żywnościowego; sytuacji, w których ich niestosowanie jest uzasadnione naukowo, oraz gdyby miały one spowodować zmianę poziomu ochrony w stosunku do poziomu określonego jako właściwy w Unii. Ponadto - zgodnie z art. 13 lit. e) wspomnianego rozporządzenia - Unia ma wspierać spójność międzynarodowych norm technicznych i prawa żywnościowego, dbając jednocześnie o to, aby wysoki poziom ochrony przyjęty w Unii nie został obniżony. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") dokonał oceny CXL zaproponowanych w odniesieniu do azoksystrobiny w gujawie/gruszli i walifenalatu w cebuli, szalotce, pomidorach i oberżynach oraz stwierdził, że są one bezpieczne dla konsumentów w Unii (4). Unia nie zgłosiła zastrzeżeń (5) , (6) do Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów w odniesieniu do proponowanych CXL. |
(5) | Należy zatem włączyć te CXL do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 jako NDP. W ramach oceny proponowanego CXL w odniesieniu do walifenalatu w pomidorach przedłożono wystarczającą liczbę badań pozostałości, w związku z czym Urząd stwierdził, że dane te są wystarczające w odniesieniu do rozpatrywanych zastosowań. Należy zatem skreślić odpowiedni przypis w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wskazujący na potrzebę przedstawienia dodatkowych danych. |
(6) | W przypadku azoksystrobiny złożono wniosek na podstawie art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dotyczący zmiany obecnych NDP w odniesieniu do ziaren rzepaku i siemienia lnianego. W przypadku prosulfokarbu wniosek taki złożono w odniesieniu do ziół i kwiatów jadalnych. W przypadku sedaksanu podobny wniosek złożono w odniesieniu do ziemniaków. |
(7) | Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wszystkie te wnioski zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. |
(8) | Urząd ocenił wnioski i sprawozdania z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (7). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości. |
(9) | W odniesieniu do azoksystrobiny w siemieniu lnianym Urząd stwierdził, że przedłożone dane są niewystarczające do zmiany obecnego NDP. W związku z tym nie należy zmieniać tego NDP. |
(10) | W odniesieniu do wszystkich innych zmian NDP, o które wystąpili wnioskodawcy w odniesieniu do azoksystrobiny, prosulfokarbu i sedaksanu, Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął przy tym pod uwagę najnowsze dane na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia akceptowanego dziennego pobrania ani ostrej dawki referencyjnej. |
(11) | W odniesieniu do prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych Urząd stwierdził wcześniej, w ramach przeglądu obecnych NDP prosulfokarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (8), że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. W związku z tym w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 777/2013 (9) wymaga się dalszych danych dotyczących pozostałości w celu potwierdzenia wstępnego NDP wynoszącego 0,05 mg/kg dla tej substancji czynnej w tych produktach. W ramach nowego wniosku o zmianę NDP prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych przedłożono nowe zastosowania i nowe badania pozostałości, a Urząd stwierdził, że dane te są wystarczające w odniesieniu do rozpatrywanych zastosowań i do uzasadnienia nowego wyższego NDP. Należy zatem zmienić NDP i skreślić odpowiedni przypis w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 wskazujący na potrzebę przedstawienia dodatkowych danych. |
(12) | Na podstawie sprawozdania naukowego i uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii wymienionych w art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(13) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(14) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 26 lutego 2023 r. w odniesieniu do wszystkich proponowanych NDP.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 stycznia 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Sprawozdanie z 44. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego (REP21/CAC) https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-701-44%252FFINAL%252520REPORT%252FRep21_CACe.pdf.
(3) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1).
(4) Wsparcie naukowe w przygotowaniu stanowiska UE na 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów. Dziennik EFSA 2021; 19(8):6766.
(5) Uwagi Unii Europejskiej do dokumentu Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów 21/52/5(REV): https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FCRDs%252Fpr52_CRD22x.pdf.
(6) Sprawozdanie z 52. sesji Komitetu KKŻ ds. Pozostałości Pestycydów REP21/PR: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/sh-proxy/en/?lnk=1&url=https%253A%252F%252Fworkspace.fao.org%252Fsites%252Fcodex%252FMeetings%252FCX-718-52%252FREPORT%252FFINAL%2BREPORT%252FREP21_PR52e.pdf.
(7) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.
„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin in rapeseeds and linseeds" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny w ziarnach rzepaku i siemieniu lnianym). Dziennik EFSA 2022; 20(1):7051.
„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for prosulfocarb in herbs and edible flowers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości prosulfokarbu w ziołach i kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2022; 20(5):7334.
„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for sedaxane in potatoes" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości sedaksanu w ziemniakach). Dziennik EFSA 2022; 20(6):7371.
(8) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.
Uzasadniona opinia: „Review of the existing maximum residue levels (MRLs) for prosulfocarb according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Przegląd obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) prosulfokarbu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2011; 9(8):2346.
(9) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 777/2013 z dnia 12 sierpnia 2013 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości klodinafopu, chlomazonu, diuronu, etalfluraliny, joksynilu, iprowalikarbu, hydrazydu kwasu maleinowego, mepanipirymu, metkonazolu, prosulfokarbu i tepraloksydimu w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 221 z 17.8.2013, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące azoksystrobiny, prosulfokarbu, sedaksanu i walifenalatu otrzymują brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Azoksystrobina | Prosulfokarb | Sedaksan (suma izomerów) | Walifenalat (R) (A) | ||
(1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
| 0,01 (*) |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 15 | 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0110010 | Grejpfruty |
|
|
|
| ||
0110020 | Pomarańcze |
|
|
|
| ||
0110030 | Cytryny |
|
|
|
| ||
0110040 | Limy/limonki |
|
|
|
| ||
0110050 | Mandarynki |
|
|
|
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| 0,02 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0120010 | Migdały | 0,01 |
|
|
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,01 |
|
|
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,01 |
|
|
| ||
0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 |
|
|
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,01 |
|
|
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,01 |
|
|
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 |
|
|
| ||
0120080 | Orzechy pekan | 0,01 |
|
|
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 |
|
|
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | 1 |
|
|
| ||
0120110 | Orzechy włoskie | 0,01 |
|
|
| ||
0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 |
|
|
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0130010 | Jabłka |
|
|
|
| ||
0130020 | Gruszki |
|
|
|
| ||
0130030 | Pigwy |
|
|
|
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
|
|
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
|
|
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 2 | 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0140010 | Morele |
|
|
|
| ||
0140020 | Czereśnie |
|
|
|
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
|
|
|
| ||
0140040 | Śliwki |
|
|
|
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
|
|
|
| ||
0151000 |
| 3 | 0,01 (*) |
| 1 | ||
0151010 | Winogrona stołowe |
|
|
|
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
|
|
|
| ||
0152000 |
| 10 | 0,05 (+) |
| 0,01 (*) | ||
0153000 |
| 5 | 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0153010 | Jeżyny |
|
|
|
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
|
|
|
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
|
|
|
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0154000 |
|
| 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 5 |
|
|
| ||
0154020 | Żurawiny | 0,5 |
|
|
| ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 5 |
|
|
| ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 5 |
|
|
| ||
0154050 | Róża dzika | 5 |
|
|
| ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 5 |
|
|
| ||
0154070 | Głóg włoski | 5 |
|
|
| ||
0154080 | Bez czarny | 5 |
|
|
| ||
0154990 | Pozostałe (2) | 5 |
|
|
| ||
0160000 | Owoce różne z |
| 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0161000 |
|
|
|
|
| ||
0161010 | Daktyle | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0161020 | Figi | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0161030 | Oliwki stołowe | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0161040 | Kumkwat | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0161050 | Karambola | 0,1 |
|
|
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0161990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0162000 |
|
|
|
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | 4 |
|
|
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | 0,3 |
|
|
| ||
0162050 | Caimito | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0162990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163000 |
|
|
|
|
| ||
0163010 | Awokado | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163020 | Banany | 2 |
|
|
| ||
0163030 | Mango | 4 |
|
|
| ||
0163040 | Papaja | 0,3 |
|
|
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163060 | Czerymoja | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,2 |
|
|
| ||
0163080 | Ananasy | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
|
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
|
| 0,01 (*) | ||
0211000 |
| 7 | 0,01 (*) | 0,15 |
| ||
0212000 |
| 1 | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
|
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
|
|
| ||
0212030 | Pochrzyn |
|
|
|
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
|
|
|
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0213000 |
|
|
| 0,01 (*) |
| ||
0213010 | Buraki | 1 | 0,01 (*) |
|
| ||
0213020 | Marchew | 1 | 1 (+) |
|
| ||
0213030 | Seler zwyczajny | 1 | 0,08 (+) |
|
| ||
0213040 | Chrzan pospolity | 1 | 0,08 (+) |
|
| ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 1 | 0,01 (*) |
|
| ||
0213060 | Pasternak | 1 | 0,08 (+) |
|
| ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 1 | 0,08 (+) |
|
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 1,5 | 0,01 (*) |
|
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 1 | 0,08 (+) |
|
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 1 | 0,01 (*) |
|
| ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 1 | 0,01 (*) |
|
| ||
0213990 | Pozostałe (2) | 1 | 0,01 (*) |
|
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 10 |
| 0,01 (*) |
| ||
0220010 | Czosnek |
| 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0220020 | Cebula |
| 0,03 |
| 0,5 | ||
0220030 | Szalotka |
| 0,03 |
| 0,5 | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| 0,02 |
| 0,01 (*) | ||
0220990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*) |
| 0,01 (*) | ||
0230000 | Warzywa owocowe |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) |
| ||
0231000 |
| 3 |
|
|
| ||
0231010 | Pomidory |
|
|
| 0,4 | ||
0231020 | Papryka roczna |
|
|
| 0,01 (*) | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
|
|
| 0,4 | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
|
|
| 0,01 (*) | ||
0231990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*) | ||
0232000 |
| 1 |
|
| 0,01 (*) | ||
0232010 | Ogórki |
|
|
|
| ||
0232020 | Korniszony |
|
|
|
| ||
0232030 | Cukinie |
|
|
|
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0233000 |
| 1 |
|
| 0,01 (*) | ||
0233010 | Melony |
|
|
|
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
|
|
|
| ||
0233030 | Arbuzy |
|
|
|
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0234000 |
| 0,01 (*) |
|
| 0,01 (*) | ||
0239000 |
| 0,01 (*) |
|
| 0,01 (*) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0241000 |
| 5 |
|
|
| ||
0241010 | Brokuły |
|
|
|
| ||
0241020 | Kalafiory |
|
|
|
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0242000 |
| 5 |
|
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
|
|
|
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
|
|
|
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0243000 |
| 6 |
|
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
|
|
| ||
0243020 | Jarmuż |
|
|
|
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0244000 |
| 5 |
|
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
|
| ||
0251000 |
| 10 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
|
|
|
| ||
0251020 | Sałaty |
|
|
|
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
|
|
|
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
|
|
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
|
|
|
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
|
|
|
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
|
|
|
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
|
|
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0252000 |
| 15 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0252010 | Szpinak |
|
|
|
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
|
|
|
| ||
0252030 | Boćwina |
|
|
|
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0253000 |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0254000 |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0255000 |
| 0,3 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0256000 |
| 70 | 20 | 0,02 (*) | 0,02 (*) | ||
0256010 | Trybula |
|
|
|
| ||
0256020 | Szczypiorek |
|
|
|
| ||
0256030 | Liście selera |
|
|
|
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
|
|
|
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
|
|
|
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
|
|
|
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
|
|
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
|
|
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
|
|
| ||
0256100 | Estragon |
|
|
|
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 3 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
|
|
|
| ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
|
|
|
| ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
|
|
|
| ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
|
|
|
| ||
0260050 | Soczewica |
|
|
|
| ||
0260990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0270000 | Warzywa łodygowe |
|
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0270010 | Szparagi | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
|
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | 15 | 0,01 (*) |
|
| ||
0270030 | Seler | 15 | 1,5 (+) |
|
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 10 | 0,01 (*) |
|
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne | 5 | 0,01 (*) |
|
| ||
0270060 | Pory | 10 | 0,01 (*) |
|
| ||
0270070 | Rabarbar | 0,6 | 0,01 (*) |
|
| ||
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
|
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
|
| ||
0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) | 0,01 (*) |
|
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
|
|
|
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
|
|
|
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
|
|
|
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,15 | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0300010 | Fasola |
|
|
|
| ||
0300020 | Soczewica |
|
|
|
| ||
0300030 | Groch |
|
|
|
| ||
0300040 | Łubin biały |
|
|
|
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| 0,02 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0401000 | Nasiona oleiste |
|
|
|
| ||
0401010 | Siemię lniane | 0,4 |
|
|
| ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,2 |
|
|
| ||
0401030 | Nasiona maku | 0,5 |
|
|
| ||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,5 |
|
|
| ||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,7 |
|
|
| ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,5 |
|
|
| ||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,5 |
|
|
| ||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,7 |
|
|
| ||
0401100 | Nasiona dyni | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,4 |
|
|
| ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,4 |
|
|
| ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,5 |
|
|
| ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0402000 | Owoce oleiste |
|
|
|
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych | 0,03 |
|
|
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0402990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0500000 | ZBOŻA |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0500010 | Jęczmień | 1,5 |
|
|
| ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0500030 | Kukurydza | 0,02 |
|
|
| ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0500050 | Owies zwyczajny | 1,5 |
|
|
| ||
0500060 | Ryż siewny | 5 |
|
|
| ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,5 |
|
|
| ||
0500080 | Sorgo japońskie | 10 |
|
|
| ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,5 |
|
|
| ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
|
| 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0610000 | Herbaty | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
|
| ||
0620000 | Ziarna kawy | 0,03 | 0,05 (*) |
|
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
|
|
|
| ||
0631000 |
| 60 | 2 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
|
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
|
|
| ||
0631030 | Róża |
|
|
|
| ||
0631040 | Jaśmin |
|
|
|
| ||
0631050 | Lipa |
|
|
|
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0632000 |
| 60 | 2 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
|
|
|
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
|
|
|
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
|
|
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0633000 |
| 0,3 | 0,05 (*) |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
|
|
|
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
|
|
|
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0639000 |
| 0,05 (*) | 0,05 (*) |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
|
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*) | 0,05 (*) |
|
| ||
0700000 | CHMIEL | 30 | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
|
|
|
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,3 | 0,3 (+) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| (+) |
|
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| (+) |
|
| ||
0810030 | Seler |
| (+) |
|
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| (+) |
|
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| (+) |
|
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| (+) |
|
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| (+) |
|
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| (+) |
|
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| (+) |
|
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| (+) |
|
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,3 | 0,3 (+) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| (+) |
|
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| (+) |
|
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| (+) |
|
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| (+) |
|
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| (+) |
|
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| (+) |
|
| ||
0820070 | Wanilia |
| (+) |
|
| ||
0820080 | Tamarynd |
| (+) |
|
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| (+) |
|
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0830010 | Cynamon |
|
|
|
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
|
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
|
|
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
|
|
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0850010 | Goździki |
|
|
|
| ||
0850020 | Kapary |
|
|
|
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0860010 | Szafran |
|
|
|
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
|
|
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 5 |
|
|
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,05 |
|
|
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 0,09 |
|
|
| ||
0900990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
|
| ||
1010000 | Towary z |
| 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,03 (*) | ||
1011000 |
|
|
|
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1011020 | Tłuszcz | 0,05 (+) |
|
|
| ||
1011030 | Wątroba | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1011040 | Nerka | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1012000 |
|
|
|
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1012020 | Tłuszcz | 0,05 (+) |
|
|
| ||
1012030 | Wątroba | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1012040 | Nerka | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1013000 |
|
|
|
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1013020 | Tłuszcz | 0,05 (+) |
|
|
| ||
1013030 | Wątroba | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1013040 | Nerka | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1014000 |
|
|
|
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1014020 | Tłuszcz | 0,05 (+) |
|
|
| ||
1014030 | Wątroba | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1014040 | Nerka | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 (+) |
|
|
| ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1015000 |
|
|
|
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,01 (*) |
|
|
| ||
1015020 | Tłuszcz | 0,05 |
|
|
| ||
1015030 | Wątroba | 0,07 |
|
|
| ||
1015040 | Nerka | 0,07 |
|
|
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 |
|
|
| ||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
1016000 |
| 0,01 (*)(+) |
|
|
| ||
1016010 | Mięśnie | (+) |
|
|
| ||
1016020 | Tłuszcz | (+) |
|
|
| ||
1016030 | Wątroba | (+) |
|
|
| ||
1016040 | Nerka | (+) |
|
|
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | (+) |
|
|
| ||
1016990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||
1017000 |
|
|
|
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,01 (*) |
|
|
| ||
1017020 | Tłuszcz | 0,05 |
|
|
| ||
1017030 | Wątroba | 0,07 |
|
|
| ||
1017040 | Nerka | 0,07 |
|
|
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,07 |
|
|
| ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*) |
|
|
| ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*)(+) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,03 (*) | ||
1020010 | Bydło | (+) |
|
|
| ||
1020020 | Owce | (+) |
|
|
| ||
1020030 | Kozy | (+) |
|
|
| ||
1020040 | Konie | (+) |
|
|
| ||
1020990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*)(+) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,03 (*) | ||
1030010 | Kury | (+) |
|
|
| ||
1030020 | Kaczki | (+) |
|
|
| ||
1030030 | Gęsi | (+) |
|
|
| ||
1030040 | Przepiórki | (+) |
|
|
| ||
1030990 | Pozostałe (2) | (+) |
|
|
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | 0,05 (*) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,03 (*) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,03 (*) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,01 (*) | 0,03 (*) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
|
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
|
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
| ||
Azoksystrobina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Prosulfokarb Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0810000 Przyprawy nasienne 0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 0810030 Seler 0810040 Kolendra siewna 0810050 Kmin rzymski 0810060 Koper ogrodowy 0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 0810080 Kozieradka pospolita 0810090 Gałka muszkatołowa 0810990 Pozostałe (2) 0820000 Przyprawy owocowe 0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0820020 Pieprz syczuański 0820030 Kminek zwyczajny 0820040 Kardamon malabarski 0820050 Jagody jałowca 0820060 Ziarna pieprzu (czarnego zielonego i białego) 0820070 Wanilia 0820080 Tamarynd 0820990 Pozostałe (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0213020 Marchew 0213030 Seler zwyczajny 0213040 Chrzan pospolity 0213060 Pasternak 0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0270030 Seler Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 sierpnia 2015 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0152000 b) truskawki Walifenalat (R) (A) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: walifenalat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000 : walifenalat i kwas walifenalatowy (IR5839) (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla kwasu walifenalatowego (IR5839) jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 2 sierpnia 2023 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego niedostępność." |
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.