Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2023-01-01
Wersja aktualna od 2023-01-01
obowiązujący
Alerty
DECYZJA NR 1/2022 WSPÓLNEGO KOMITETU DS. ROLNICTWA
z dnia 17 listopada 2022 r.
zmieniająca załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi [2023/63]
WSPÓLNY KOMITET DS. ROLNICTWA,
uwzględniając Umowę między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącą handlu produktami rolnymi, w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje,
(1) | Umowa między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotycząca handlu produktami rolnymi (zwana dalej „umową") weszła w życie w dniu 1 czerwca 2002 r. |
(2) | W załącznikach 1 i 2 wymieniono koncesje taryfowe przyznane, odpowiednio, przez Konfederację Szwajcarską i Unię Europejską (zwane dalej „Stronami"). |
(3) | Strony uzgodniły zmianę załączników 1 i 2 do umowy w następstwie ostatniego przeglądu systemu zharmonizowanego oraz błędu popełnionego podczas ostatniego dostosowania załącznika 1 dotyczącego koncesji taryfowej dla szynek bez kości. Postanowiono również włączyć do załącznika 1 do umowy koncesje taryfowe przyznane przez Szwajcarię w 1996 r. w odniesieniu do karmy dla psów i kotów przeznaczonej do sprzedaży, |
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
Artykuł 1
Załączniki 1 i 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską a Konfederacją Szwajcarską dotyczącej handlu produktami rolnymi zastępuje się, odpowiednio, tekstami znajdującymi się w załączniku do niniejszej decyzji.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja wchodzi w życie w dniu 1 stycznia 2023 r.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 listopada 2022 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu ds. Rolnictwa
Przewodniczący Delegacji Unii Europejskiej
Frank BOLLEN
Przewodnicząca Delegacji Szwajcarii
Michèle DRÄPPEN
Sekretarz Komitetu
Luis QUEVEDO LEY
ZAŁĄCZNIK 1
KONCESJE UDZIELONE PRZEZ SZWAJCARIĘ
Na następujące produkty pochodzące z Unii Europejskiej Szwajcaria udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:
Szwajcarska pozycja taryfowa | Wyszczególnienie | Obowiązujące cło (CHF/100 kg brutto) | Roczna ilość (masa netto [t]) | ||||
0101 2991 | Konie żywe (z wyjątkiem reproduktorów czystej rasy i zwierząt mięsnych) (w ilości pogłowia) | 0,00 | 100 sztuk pogłowia | ||||
0204.5010 | Mięso z kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone | 40,00 | 100 | ||||
0207.1481 | Piersi koguta i kur gatunków domowych, zamrożone | 15,00 | 2 100 | ||||
0207.1491 | Części i podroby jadalne z koguta i z kur gatunków domowych, w tym wątroby (z wyjątkiem piersi), zamrożone | 15,00 | 1 200 | ||||
0207.2781 | Piersi indyków i indyczek gatunków domowych, zamrożone | 15,00 | 800 | ||||
0207.2791 | Części i podroby jadalne z indyków i indyczek gatunków domowych, w tym wątróbki (z wyjątkiem piersi), zamrożone | 15,00 | 600 | ||||
0207.4210 | Kaczki gatunków domowych, niecięte na kawałki, zamrożone | 15,00 | 700 | ||||
| Wątróbki otłuszczone z kaczek lub gęsi gatunków domowych, świeże lub schłodzone |
|
| ||||
0207.4300 |
|
|
| ||||
0207.5300 |
| 9,50 | 20 | ||||
| Części i podroby jadalne z kaczek, gęsi lub perliczek gatunków domowych, zamrożone (z wyjątkiem wątróbek otłuszczonych) |
|
| ||||
0207.4591 |
|
|
| ||||
0207.5591 |
|
|
| ||||
0207.6091 |
| 15,00 | 100 | ||||
0208.1000 | Mięso i jadalne podroby z królików lub zajęcy, świeże, schłodzone lub zamrożone | 11,00 | 1 700 | ||||
0208.9010 | Mięso i podroby jadalne z dziczyzny, świeże, schłodzone lub zamrożone (z wyjątkiem tych z zajęcy i dzików) | 0,00 | 100 | ||||
ex 0210.1191 | Szynki i ich kawałki, z kośćmi, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone |
|
| ||||
ex 0210.1991 | Szynki i ich kawałki, bez kości, ze świń (inne niż z dzika), solone lub w solankach, suszone lub wędzone | 0,00 | 1 000 (1) | ||||
0210.2010 | Suszone mięso z bydła | 0,00 | 200 (2) | ||||
| Jadalne jaja ptasie, w skorupkach |
|
| ||||
ex 0407.2110 |
|
|
| ||||
ex 0407.2910 |
|
|
| ||||
ex 0407.9010 |
| 47,00 | 150 | ||||
ex 0409.0000 | Miód naturalny z akacji | 8,00 | 200 | ||||
ex 0409.0000 | Inny miód naturalny (oprócz akacji) | 26,00 | 50 | ||||
0602.1000 | Nieukorzenione sadzonki i zrazy | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Sadzonki w formie podkładki owoców ziarnkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego): |
|
| ||||
0602.2011 |
|
|
| ||||
0602.2019 |
|
|
| ||||
0602.2021 |
|
|
| ||||
0602.2029 |
| 0,00 | (3) | ||||
| Sadzonki w formie podkładki owoców pestkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego): |
|
| ||||
0602.2031 |
|
|
| ||||
0602.2039 |
|
|
| ||||
0602.2041 |
|
|
| ||||
0602.2049 |
| 0,00 | (3) | ||||
| Sadzonki inne niż w formie podkładki owoców ziarnkowych lub pestkowych (pochodzące z siewu lub rozmnożenia roślinnego), o jadalnych owocach: |
|
| ||||
0602.2051 |
|
|
| ||||
0602.2059 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z gołymi korzeniami: |
|
| ||||
0602.2071 |
|
|
| ||||
0602.2072 |
| 0,00 | (3) | ||||
0602.2079 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Drzewa, krzewy, drzewka i krzaki, o jadalnych owocach, z ziemią: |
|
| ||||
0602.2081 |
|
|
| ||||
0602.2082 |
| 0,00 | (3) | ||||
0602.2089 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
0602.3000 | Rododendrony i azalie, szczepione lub nie | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Róże, szczepione lub nie: |
|
| ||||
0602.4010 |
|
|
| ||||
|
|
|
| ||||
0602.4091 |
|
|
| ||||
0602.4099 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Sadzonki (pochodzące z siewów lub rozmnożenia roślinnego) roślin użytkowych; grzybnia: |
|
| ||||
0602.9011 |
|
|
| ||||
0602.9012 |
|
|
| ||||
0602.9019 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Inne żywe rośliny (w tym ich korzenie): |
|
| ||||
0602.9091 |
|
|
| ||||
0602.9099 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
0603.1110 | Róże, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października |
|
| ||||
0603.1210 | Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października |
|
| ||||
0603.1310 | Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października |
|
| ||||
0603.1410 | Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października |
|
| ||||
0603.1510 | Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października |
|
| ||||
| Pozostałe kwiaty i pąki kwiatowe, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 1 maja do 25 października: |
|
| ||||
0603.1911 |
|
|
| ||||
0603.1918 |
| 0,00 | 1 000 | ||||
0603.1230 | Goździki, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0603.1330 | Orchidee, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia |
|
| ||||
0603.1430 | Chryzantemy, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia |
|
| ||||
0603.1530 | Liliowate (Lilium spp.), cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia |
|
| ||||
0603.1930 | Tulipany, cięte, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia |
|
| ||||
| Kwiaty i pąki kwiatowe (inne niż tulipany i róże), odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, od 26 października do 30 kwietnia: |
|
| ||||
0603.1931 |
|
|
| ||||
0603.1938 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Pomidory, świeże lub schłodzone: |
|
| ||||
0702.0010 | Pomidory wiśniowe (cherry):
|
|
| ||||
0702.0020 | Pomidory Peretti (forma wydłużona):
|
|
| ||||
0702.0030 |
|
|
| ||||
0702.0090 |
| 0,00 | 10 000 | ||||
| Sałata lodowa bez zewnętrznych liści: |
|
| ||||
0705.1111 |
| 0,00 | 2 000 | ||||
| Cykorie witloofs świeże lub schłodzone: |
|
| ||||
0705.2110 |
| 0,00 | 2 000 | ||||
0707.0010 | Ogórki na sałatkę, od 21 października do 14 kwietnia | 5,00 | 200 | ||||
0707.0030 | Ogórki do konserwowania, o długości większej niż 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od 21 października do 14 kwietnia | 5,00 | 100 | ||||
0707.0031 | Ogórki do konserwowania, o długości większej 6 cm, ale mniejszej od lub równej 12 cm, świeże lub chłodzone, od 15 kwietnia do 20 października | 5,00 | 2 100 | ||||
0707.0050 | Korniszony świeże lub schłodzone | 3,50 | 800 | ||||
| Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone: |
|
| ||||
0709.3010 |
| 0,00 | 1 000 | ||||
0709.5100 0709.5900 | Grzyby, świeże lub schłodzone, z rodzaju Agaricus lub inne, z wyjątkiem trufli | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Papryki, świeże lub schłodzone: |
|
| ||||
0709.6011 |
| 2,50 | Nieograniczona | ||||
0709.6012 | Papryki świeże lub schłodzone, od 1 kwietnia do 31 października | 5,00 | 1 300 | ||||
| Cukinie (w tym kwiaty cukinii), świeże lub schłodzone: |
|
| ||||
0709.9950 |
| 0,00 | 2 000 | ||||
ex 0710.8090 | Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0711.9090 | Warzywa i mieszanki warzyw, zakonserwowane tymczasowo (np. w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 0,00 | 150 | ||||
0712.2000 | Cebula, suszona, cała, cięta w kawałki, w plasterkach, łamana lub w proszku, ale dalej nieprzetworzona | 0,00 | 100 | ||||
0713.1011 | Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony, do żywienia zwierząt | Obniżka o 0,90 od zastosowanego cła | 1 000 | ||||
0713.1019 | Groch (Pisum sativum), suszony, łuskany, w całych ziarnach, nieobrobiony (z wyjątkiem grochu do żywienia zwierząt, do użytku technicznego lub produkcji piwa) | 0,00 | 1 000 | ||||
| Orzechy laskowe (Corylus spp.), świeże lub suszone: |
|
| ||||
0802.2190 |
|
|
| ||||
0802.2290 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
0802.3290 | Orzechy | 0,00 | 100 | ||||
ex 0802.9090 | Orzechy sosny, świeże lub suszone | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0805.1000 | Pomarańcze, świeże lub suszone | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy), klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże lub suszone |
|
| ||||
0805.2100 | Mandarynki (włącznie z tangerynami i satsumy); | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0805.2200 | Klementynki | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0805.2900 | Pozostałe | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0807.1100 | Arbuzy, świeże | 0,00 | Nieograniczona | ||||
0807.1900 | Melony, świeże, inne niż arbuzy | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Morele, świeże, w otwartych opakowaniach: |
|
| ||||
0809.1011 |
|
|
| ||||
0809.1091 | Zapakowane w inny sposób:
| 0,00 | 2 100 | ||||
0809.4013 | Śliwki, świeże, w otwartych opakowaniach, od 1 lipca do 30 września | 0,00 | 600 | ||||
0810.1010 | Truskawki i poziomki, świeże, od 1 września do 14 maja | 0,00 | 10 000 | ||||
0810.1011 | Truskawki i poziomki, świeże, od 15 maja do 31 sierpnia | 0,00 | 200 | ||||
0810.2011 | Maliny, świeże, od 1 czerwca do 14 września | 0,00 | 250 | ||||
0810.5000 | Owoce kiwi, świeże | 0,00 | Nieograniczona | ||||
ex 0811.1000 | Truskawki i poziomki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10,00 | 1 000 | ||||
ex 0811.2090 | Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego, niepodawane w opakowaniach do sprzedaży detalicznej, przeznaczone do użytku przemysłowego | 10,00 | 1 200 | ||||
0811.9010 | Borówki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 0,00 | 200 | ||||
0811.9090 | Jadalne owoce, niegotowane lub gotowane w wodzie albo na parze, mrożone, także z dodatkiem cukru lub innych substancji słodzących (z wyjątkiem truskawek, malin, jeżyn, morw, krzyżówek maliny i jeżyny, porzeczek czarnych, białych lub czerwonych, agrestu, borówek i owoców tropikalnych) | 0,00 | 1 000 | ||||
0904.2200 | Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone | 0,00 | 150 | ||||
0910.2000 | Szafran | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Pszenica i meslin (z wyjątkiem pszenicy durum), do żywienia zwierząt |
|
| ||||
1001.9931 |
|
|
| ||||
1001.9939 |
| Obniżka o 0,60 CHF od zastosowanego cła | 50 000 | ||||
| Kukurydza do żywienia zwierząt |
|
| ||||
1005.9031 |
|
|
| ||||
1005.9039 |
| Obniżka o 0,50 CHF od zastosowanego cła | 13 000 | ||||
| Oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia, inna niż do żywienia zwierząt: |
|
| ||||
1509.1091 |
| 60,60 (4) | Nieograniczona | ||||
1509.1099 |
| 86,70 (4) | Nieograniczona | ||||
| Oliwa z oliwek i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, inne niż do żywienia zwierząt: |
|
| ||||
1509.9091 |
| 60,60 (4) | Nieograniczona | ||||
1509.9099 |
| 86,70 (4) | Nieograniczona | ||||
ex 0210.1991 | Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku („szynka w pęcherzu") |
|
| ||||
ex 0210.1991 | Mięso w kawałku bez kości, wędzone („szynka łososiowa") |
|
| ||||
ex 0210.1991 ex 1602.4910 | Karkówka wieprzowa w solance, suszona na powietrzu, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona („Coppa") |
|
| ||||
1601.0011 1601.0021 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104 , z wyjątkiem dzików | 0,00 | 3 715 | ||||
| Pomidory, całe lub w kawałkach, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: |
|
| ||||
2002.1010 2002.1020 |
| 2,50 4,50 | nieograniczona nieograniczona | ||||
| Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach: |
|
| ||||
2002.9010 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
2002.9021 | Miąższ, purée i koncentraty pomidorowe, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, których zawartość suchej masy stanowi 25 % masy lub więcej, złożone z pomidorów i wody, także z dodatkiem soli lub przyprawy, w pojemnikach nieprzekraczających 5 kg | 0,00 | Nieograniczona | ||||
2002.9029 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, inne niż całe lub w kawałkach i inne niż miąższ, purée i koncentraty pomidorowe: |
|
| ||||
|
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
2003.1000 | Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | 0,00 | 1 700 | ||||
| Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
| ||||
ex 2004.9018 |
| 17,50 | Nieograniczona | ||||
ex 2004.9049 |
| 24,50 | Nieograniczona | ||||
| Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
| ||||
2005.6010 |
|
|
| ||||
2005.6090 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Oliwki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
| ||||
2005.7010 |
|
|
| ||||
2005.7090 |
| 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Kapary i karczochy, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
| ||||
ex 2005.9911 |
| 17,50 | Nieograniczona | ||||
ex 2005.9941 |
| 24,50 | Nieograniczona | ||||
2008.3090 | Owoce cytrusowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0,00 | Nieograniczona | ||||
2008.5010 | Miąższ moreli, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | 10,00 | Nieograniczona | ||||
2008.5090 | Morele, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 15,00 | Nieograniczona | ||||
2008.7010 | Miąższ brzoskwiń, inaczej przetworzony lub zakonserwowany, niezawierający dodatku cukru lub innej substancji słodzącej, gdzie indziej niewymieniony ani niewłączony | 0,00 | Nieograniczona | ||||
2008.7090 | Brzoskwinie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0,00 | Nieograniczona | ||||
| Sok z dowolnego pojedynczego owocu cytrusowego innego niż pomarańcza, grejpfrut lub pomelo, niesfermentowany, niezawierający dodatku alkoholu: |
|
| ||||
ex 2009.3919 |
| 6,00 | Nieograniczona | ||||
ex 2009.3920 |
| 14,00 | Nieograniczona | ||||
| Słodkie wina, specjalności i mistelle w pojemnikach o objętości: |
|
| ||||
2204.2150 |
| 8,50 | Nieograniczona | ||||
2204.2250 |
| 8,50 | Nieograniczona | ||||
2204.2960 |
| 8,50 | Nieograniczona | ||||
ex 2204.2150 | Porto, w pojemnikach o objętości nie większej niż 2 litry, według opisu (6) | 0,00 | 1 000 hl | ||||
| Retsina (greckie wino białe) według opisu (7) |
|
| ||||
ex 2204.2121 |
|
|
| ||||
|
|
|
| ||||
ex 2204.2221 |
|
|
| ||||
ex 2204.2222 |
|
|
| ||||
|
|
|
| ||||
ex 2204.2923 |
|
|
| ||||
ex 2204.2924 |
| 0,00 | 500 hl | ||||
| Karma dla psów lub kotów przeznaczona do sprzedaży detalicznej w hermetycznie zamkniętych pojemnikach; |
|
| ||||
2309.1021 |
|
|
| ||||
2309.1029 |
| 0,00 | 6 000 (8) |
(1) W tym 480 t dla szynki parmeńskiej i San Daniele, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.
(2) W tym 170 t Bresaola, zgodnie z warunkami określonymi w ramach wymiany listów między Szwajcarią a Wspólnotą z dnia 25 stycznia 1972 r.
(3) W ramach całkowitego rocznego kontyngentu 60 000 sadzonek.
(4) Łącznie ze składką na fundusz gwarancyjny za obowiązkowe przechowywanie.
(5) Objęte są jedynie produkty zawarte w załączniku 7 do umowy.
(6) Opis: przez wino „Porto" rozumie się wino gatunkowe wyprodukowane w określonym regionie Portugali zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.
(7) Opis: przez wino „Retsina" rozumie się wino stołowe w rozumieniu przepisów wspólnotowych, o których mowa w pkt A.2 załącznika VII do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.
(8) Koncesja przyznana przez Szwajcarię Wspólnocie Europejskiej na podstawie wymiany listów z dnia 30 czerwca 1996 r.
ZAŁĄCZNIK 2
KONCESJE UDZIELONE PRZEZ UNIĘ EUROPEJSKĄ
Na następujące produkty pochodzące ze Szwajcarii Unia Europejska udziela niżej określonych koncesji taryfowych, które w stosownych przypadkach podlegają ustalonej ilości rocznej:
Kod CN | Wyszczególnienie | Obowiązujące cło (EUR/100 kg netto) | Roczna ilość (masa netto [t]) |
0102 29 41 0102 29 49 0102 29 51 0102 29 59 0102 29 61 0102 29 69 0102 29 91 0102 29 99 ex 0102 39 10 ex 0102 90 91 | Bydło żywe o masie przekraczającej 160 kg | 0,00 | 4 600 szt. pogłowia |
ex 0210 20 90 | Mięso z bydła, bez kości, suszone | 0,00 | 1 200 |
ex 0401 40 10 0401 40 90 0401 50 11 0401 50 19 0401 50 31 0401 50 39 0401 50 91 0401 50 99 | Śmietana, o zawartości tłuszczu przekraczającej 6 % masy | 0,00 | 2 000 |
0403 10 | Jogurty | ||
0402 29 11 ex 0404 90 83 | Mleka specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g, o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy (1) | 43,80 | Nieograniczona |
0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia | 0,00 | Nieograniczona |
0603 11 00 0603 12 00 0603 13 00 0603 14 00 0603 15 00 0603 19 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże | 0,00 | Nieograniczona |
0701 10 00 | Ziemniaki, sadzeniaki, świeże lub schłodzone | 0,00 | 4 000 |
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub schłodzone | 0,00 (2) | 1 000 |
0703 10 19 0703 90 00 | Cebula (inna niż do sadzenia) Pory i pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone | 0,00 | 5 000 |
0704 10 00 0704 90 | Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, z wyjątkiem brukselki, świeże lub schłodzone | 0,00 | 5 500 |
0705 | Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone: | 0,00 | 3 000 |
0706 10 00 | Marchew i rzepa, świeże lub schłodzone | 0,00 | 5 000 |
0706 90 10 0706 90 90 | Buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, z wyjątkiem chrzanu (Cochlearia armoracia), świeże lub schłodzone | 0,00 | 3 000 |
0707 00 05 | Ogórki, świeże lub schłodzone | 0,00 (2) | 1 000 |
0708 20 00 | Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), świeża lub schłodzona | 0,00 | 1 000 |
0709 30 00 | Oberżyny (bakłażany), świeże lub schłodzone | 0,00 | 500 |
0709 40 00 | Selery, inne niż seler korzeniowy, świeże lub schłodzone | 0,00 | 500 |
0709 51 00 0709 59 | Grzyby i trufle, świeże lub chłodzone | 0,00 | Nieograniczona |
0709 70 00 | Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy, świeży lub schłodzony | 0,00 | 1 000 |
0709 99 10 | Warzywa sałatkowe, inne niż sałaty (Lactuca sativa) i cykorie (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone | 0,00 | 1 000 |
0709 99 20 | Burak boćwina (lub boćwina szerokoogonowa) i karczoch hiszpański, świeże lub schłodzone | 0,00 | 300 |
0709 99 50 | Koper, świeży lub schłodzony | 0,00 | 1 000 |
0709 93 10 | Cukinia, świeża lub schłodzona | 0,00 (2) | 1 000 |
0709 93 90 0709 99 90 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone | 0,00 | 1 000 |
0710 80 61 0710 80 69 | Grzyby, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone | 0,00 | Nieograniczona |
0712 90 | Warzywa suszone, nawet cięte w kawałki lub plasterki, łamane lub w proszku, także otrzymane z wcześniej ugotowanych warzyw, ale dalej nieprzetworzone, z wyjątkiem cebul, grzybów i trufli | 0,00 | Nieograniczona |
ex 0808 10 80 | Jabłka, inne niż na cydr, świeże | 0,00 (2) | 3 000 |
0808 30 0808 40 | Gruszki, świeże, i pigwy, świeże | 0,00 (2) | 3 000 |
0809 10 00 | Morele, świeże | 0,00 (2) | 500 |
0809 29 00 | Wiśnie i czereśnie, inne niż wiśnie (Prunus cerasus), świeże | 0,00 (2) | 1 500 (3) |
0809 40 | Śliwki i owoce tarniny, świeże | 0,00 (2) | 1 000 |
0810 10 00 | Truskawki i poziomki | 0,00 | 200 |
0810 20 10 | Maliny, świeże | 0,00 | 100 |
0810 20 90 | Jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, świeże | 0,00 | 100 |
1106 30 10 | Mąka, mączka i proszek z bananów | 0,00 | 5 |
1106 30 90 | Mąka, mączka i proszek z innych owoców działu 8 | 0,00 | Nieograniczona |
ex 0210 19 50 | Szynki, w solance, bez kości, w naturalnym lub sztucznym flaku | 0,00 | 1 900 |
ex 0210 19 81 | Mięso w kawałku bez kości, wędzone | ||
ex 0210 19 81 ex 1602 49 19 | Karkówka wieprzowa, suszona na powietrzu, doprawiana lub nie, w całości, w kawałkach lub cienko pokrojona | ||
ex 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; potrawy na bazie tych produktów w zwierzęcych z kategorii od 0101 do 0104 , z wyjątkiem dzików | ||
ex 2002 90 91 ex 2002 90 99 | Proszek z pomidorów, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
2003 90 90 | Grzyby, inne niż z gatunku Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | 0,00 | Nieograniczona |
0710 10 00 | Ziemniaki, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone |
|
|
2004 10 10 2004 10 99 | Karczochy przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem mąki, mączki lub płatków |
|
|
2005 20 80 | Ziemniaki przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyjątkiem produktów w formie mąk, mączek, płatków oraz przetworów w postaci cienkich plasterków, smażonych lub pieczonych, nawet solonych lub z przyprawami, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | 0,00 | 3 000 |
ex 2005 91 00 ex 2005 99 | Proszek przetworzony z warzyw i mieszanek warzywnych, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 30 | Płatki i proszek z owoców cytrusowych, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 40 | Płatki i proszek z gruszek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 50 | Płatki i proszek z moreli, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
2008 60 | Wiśnie i czereśnie, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0,00 | 500 |
ex 0811 90 19 ex 0811 90 39 | Wiśnie i czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | ||
0811 90 80 | Czereśnie, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej | ||
ex 2008 70 | Płatki i proszek z brzoskwiń, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 80 | Płatki i proszek z truskawek i poziomek, zawierające lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2008 99 | Płatki i mączki z innych owoców, z dodatkiem cukru lub bez dodatku cukru, innych substancji słodzących lub skrobi (4) | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 19 | Sok pomarańczowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 21 00 ex 2009 29 | Sok grejpfrutowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 31 ex 2009 39 | Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 41 ex 2009 49 | Sok ananasowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 71 ex 2009 79 | Sok jabłkowy w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
ex 2009 81 ex 2009 89 | Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa w proszku, zawierający lub nie dodatek cukru lub innej substancji słodzącej | 0,00 | Nieograniczona |
(1) W przypadku produktów objętych tą podpozycją przez „mleka specjalne dla niemowląt" rozumie się produkty wolne od bakterii chorobotwórczych i powodujących zatrucie, które zawierają mniej niż 10 000 bakterii tlenowych odradzających się i mniej niż dwie bakterie z grupy coli na gram.
(2) W odpowiednim przypadku należy stosować cło specyficzne, a nie cło minimalne.
(3) W tym 1000 t zgodnie z warunkami określonymi w wymianie listów z dnia 14 lipca 1986 r.
(4) Zob. wspólna deklaracja dotycząca klasyfikacji taryfowej proszków warzywnych i owocowych.