ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/54
z dnia 4 stycznia 2023 r.
w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 dotyczącego zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/652 (2) zezwolono na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt. |
(2) | Wyciąg z pomarańczy gorzkiej zawiera 10-20 % neohesperydyny, jak wyszczególniono w kolumnie „Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652. |
(3) | Błędne domniemanie związku neohesperydyny oznaczonej numerem CAS 13241-33-3 z neohesperydyną DC oznaczoną numerem CAS 20702-77-6, która ma podobną nazwę, ale stanowi odrębną substancję, spowodowało, że w pkt 3 kolumny „Pozostałe przepisy" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 błędnie ustanowiono zakaz stosowania wyciągu z pomarańczy gorzkiej w połączeniu z neohesperydyną DC. |
(4) | W opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności z dnia 23 czerwca 2021 r. w sprawie bezpieczeństwa wyciągu z pomarańczy gorzkiej (3) nie wspomina się o ryzyku związanym ze stosowaniem wyciągu z pomarańczy gorzkiej w połączeniu z neohesperydyną DC. |
(5) | Należy zatem sprostować załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 poprzez uchylenie pkt 3 w kolumnie „Pozostałe przepisy" w tym załączniku. W celu zapewnienia jasności należy zastąpić cały załącznik do wspomnianego rozporządzenia wykonawczego. |
(6) | Aby zapobiec zakłóceniom we wprowadzaniu dodatku paszowego do obrotu spowodowanym błędem w rozporządzeniu wykonawczym (UE) 2022/652, niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w trybie pilnym. |
(7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2022/652 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 4 stycznia 2023 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/652 z dnia 20 kwietnia 2022 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie wyciągu z pomarańczy gorzkiej jako dodatku paszowego dla niektórych gatunków zwierząt (Dz.U. L 119 z 21.4.2022, s. 74).
(3) Dziennik EFSA 2021;19(7):6709.
ZAŁĄCZNIK
„ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b136-ex | - | Wyciąg z pomarańczy gorzkiej | Skład dodatku Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium L. Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Wyciąg z pomarańczy gorzkiej z owoców Citrus x aurantium zgodnie z definicją Rady Europy (1). Flawonoidy: 45-55 %, w tym
5-metoksypsoralen (znany również jako bergapten): ≤ 0,03 % (-)-synefryna: ≤ 1 % Numer CoE: 136 Metoda analityczna (2) Do oznaczania ilościowego naringiny (znacznika fitochemicznego) w dodatku paszowym:
| Kurczęta rzeźne Kury nioski Indyki rzeźne Prosięta Tuczniki Lochy Krowy mleczne Cielęta Bydło opasowe Owce/kozy Konie Króliki Łososiowate Ryby ozdobne Psy Koty | - | - |
|
| 11 maja 2032 r. |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports."
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00