ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1452
z dnia 1 września 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie 3-etylocyklopentano-1,2-dionu, 4-hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-onu, 4,5-dihydro-2-metylofuran-3(2H)-onu, eugenolu, 1-metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzenu, aldehydu alfa-pentylocynamylowego, aldehydu alfa-heksylocynamylowego i 2-acetylpirydyny jako dodatków paszowych dla niektórych gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje 3-etylocyklopentano-1,2-dion, 4-hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on, 4,5-dihydro-2-metylofuran-3(2H)-on, eugenol, 1-metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzen, aldehyd alfa-pentylocynamylowy, aldehyd alfa-heksylocynamylowy i 2-acetylpirydyna zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono kilka wniosków o ponowną ocenę preparatu 3-etylocyklopentano-1,2-dion, aldehyd alfa-pentylocynamylowy, aldehyd alfa-heksylocynamylowy i 2-acetylpirydyna w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt, eugenol i 1-metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzen w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb oraz 4-hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on i 4,5-dihydro-2-metylofuran-3(2H)-on w odniesieniu do kotów i psów. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(5) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(6) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w opiniach z 15 listopada 2011 r. (3), 13 czerwca 2012 r. (4), 26 stycznia 2016 r. (5), 19 października 2016 r. (6) i 6 grudnia 2016 r. (7) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania dodatki nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i konsumentów ani na środowisko. Urząd stwierdził również, że w odniesieniu do tych dodatków uznaje się potencjalne zagrożenia w przypadku kontaktu ze skórą i oczami oraz narażenia przez drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. |
(7) | Urząd stwierdził, że dodatki są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(8) | Ocena dodatków dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(9) | Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(10) | Fakt, że stosowanie dodatków jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 marca 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 września 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych
(Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2011;9(12):2440.
(4) Dziennik EFSA 2012;10(7):2786.
(5) Dziennik EFSA 2016;14(2):4390.
(6) Dziennik EFSA 2016;14(11):4618.
(7) Dziennik EFSA 2017;15(2):4672.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b07057 | 3-Etylocyklopentano-1,2-dion | Skład dodatku 3-Etylocyklopentano-1,2-dion Charakterystyka substancji czynnej 3-Etylocyklopentano-1,2-dion Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 90 % Wzór chemiczny: C7H10O2 Numer CAS: 21835-01-8 Nr FLAVIS: 07.057 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (1) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||
2b13010 | 4-Hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on | Skład dodatku 4-Hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on Charakterystyka substancji czynnej 4-Hydroksy-2,5-dimetylofuran-3(2H)-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 98 % Wzór chemiczny: C6H8O3 Numer CAS: 3658-77-3 Nr FLAVIS: 13.010 | Koty i psy | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||
Metoda analityczna (2) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||
2b13042 | 4,5-Dihydro-2-metylofuran-3(2H)-on | Skład dodatku 4,5-Dihydro-2-metylofuran-3(2H)-on Charakterystyka substancji czynnej 4,5-Dihydro-2-metylofuran-3(2H)-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 97 % Wzór chemiczny: C5H8O2 Numer CAS: 3188-00-9 Nr FLAVIS: 13.042 | Koty i psy | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||
Metoda analityczna (3) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||
2b04003 | Eugenol | Skład dodatku Eugenol Charakterystyka substancji czynnej Eugenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 98 % Wzór chemiczny: C10H12O2 Numer CAS: 97-53-0 Nr FLAVIS: 04.003 | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||
Metoda analityczna (4) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
| - | - | - |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||
2b04010 | 1-Metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzen | Skład dodatku 1-Metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzen Charakterystyka substancji czynnej 1-Metoksy-4-(prop-1(trans)-enylo)benzen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 99 % Wzór chemiczny: C10H12O Numer CAS: 4180-23-8 Nr FLAVIS: 04.010 | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem drobiu i ryb | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||
Metoda analityczna (5) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||
2b05040 | Aldehyd alfa-pentylocynamylowy | Skład dodatku Aldehyd alfa-pentylocynamylowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd alfa-pentylocynamylowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % Wzór chemiczny: C14H18O Numer CAS: 122-40-7 Nr FLAVIS: 05.040 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (6) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||
2b05041 | Aldehyd alfa-heksylocynamylowy | Skład dodatku Aldehyd alfa-heksylocynamylowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd alfa-heksylocynamylowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 95 % Wzór chemiczny: C15H20O Numer CAS: 101-86-0 Nr FLAVIS: 05.041 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||||||||||
Metoda analityczna (7) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b14038 | 2-Acetylopirydyna | Skład dodatku 2-Acetylopirydyna Charakterystyka substancji czynnej 2-Acetylopirydyna Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 97 % Wzór chemiczny: C7H7ON Numer CAS: 1122-62-9 Nr FLAVIS: 14.038 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||||||
Metoda analityczna (8) Do oznaczania dodatku w mieszaninach środków aromatyzujących:
|
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(3) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(5) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(6) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(7) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(8) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00