Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-09-22
Wersja aktualna od 2022-09-22
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1451
z dnia 1 września 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie białego olejku eterycznego kamforowego z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewki cynamonowej z Cinnamomum verum J. Presl. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Biały olejek eteryczny kamforowy i nalewka cynamonowa zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę białego olejku eterycznego kamforowego z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewki cynamonowej z Cinnamomum verum J. Presl. jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(5) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatku również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym nie należy zezwalać na stosowanie białego olejku kamforowego i nalewki cynamonowej w wodzie do pojenia. |
(6) | W swoich opiniach z dnia 10 listopada 2021 r. (3) (4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. nie mają negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt, zdrowie konsumentów ani na środowisko. Urząd stwierdził również, że biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. i nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. należy uznać za drażniące dla skóry i oczu oraz działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatków |
(7) | Urząd stwierdził ponadto, że biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. i nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ponieważ ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, dalsze wykazanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatku paszowego w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(8) | Ocena białego olejku eterycznego kamforowego z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. oraz nalewki cynamonowej z Cinnamomum verum J. Presl. dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych dodatków, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(9) | Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(10) | Fakt, że biały olejek eteryczny kamforowy z Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. i nalewka cynamonowa z Cinnamomum verum J. Presl. nie są dopuszczone do stosowania jako składnik aromatyzujący w wodzie do pojenia, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należąca do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 marca 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 22 września 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 22 września 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 września 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych(Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2022;20(1):6985.
(4) Dziennik EFSA 2021;19(12):6986.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
2b130-eo | Biały olejek eteryczny kamforowy | Skład dodatku Biały olejek eteryczny kamforowy otrzymywany z całej rośliny Cinnamomum camphora (L.) J. Presl. Kamfora ≤ 0.1 % Safrol ≤ 0.0002 % Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Biały olejek eteryczny kamforowy otrzymywany z destylacji parowej z całej rośliny Cinnamomum camphora (L.) J. Presl zgodnie z definicją Rady Europy (1). 1,8-cyneol: 27-43 % d-Limonen (18-27 %) 1-izopropylo-4-metylobenzen (p-cymen): 6-15 % α-Pinen (pin-2(3)-en): 4-10 % Numer CAS: 8008-51-3 Numer EINECS 294-760-2 Numer FEMA: 2231 Numer CoE: 130 Metoda analityczna (2) Do oznaczenia 1,8-cyneolu (znacznik fitochemiczny) w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem kotów | - | - | - |
| 22 września 2032 r. | ||||||||||||||||||||||||||
Koty | - | - | 22 |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||||||||
2b2289-t | Nalewka cynamonowa | Skład dodatku Nalewka cynamonowa otrzymywana z kory Cinnamomum verum J. Presl. PL: Metyloeugenol ≤ 0.00001 % Safrol ≤ 0.00002 % Postać płynna Charakterystyka substancji czynnej Nalewka cynamonowa otrzymywana przez przedłużoną ekstrakcję mieszaniną wody i etanolu (3:1, v/v) z kory Cinnamomum verum J. Presl. zgodnie z definicją Rady Europy (3). Aldehyd cynamonowy: ≤ 0,0012 % Numer FEMA cynamon: 2289 Metoda analityczna (4) W celu scharakteryzowania dodatku paszowego (nalewka cynamonowa):
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 22 września 2032 r. |
(1) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(3) Natural sources of flavourings (Naturalne źródła aromatów) - sprawozdanie nr 2 (2007).
(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en