Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-08-29
Wersja aktualna od 2022-08-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1382
z dnia 8 sierpnia 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatu Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. |
(2) | Zgodnie z art. 7 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie preparatu Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie preparatu Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki technologiczne". |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w opinii z dnia 26 stycznia 2022 r. (2), że w proponowanych warunkach stosowania preparat Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 nie ma negatywnego wpływu na zdrowie zwierząt, bezpieczeństwo konsumentów ani na środowisko. Urząd stwierdził również, że dodatek nie działa drażniąco na oczy i skórę, ale należy go uznać za substancję działającą uczulająco na drogi oddechowe i nie można wyciągnąć wniosków na temat jego potencjalnego działania uczulającego na skórę. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. Urząd stwierdził także, że przedmiotowy preparat może poprawić konserwację składników odżywczych w kiszonce otrzymywanej z materiału łatwego i średnio trudnego do kiszenia. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(5) | Ocena preparatu Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii "dodatki technologiczne" i do grupy funkcjonalnej "dodatki do kiszonki", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 8 sierpnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dziennik EFSA 2022;20(2):7151.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||
jtk dodatku/kg materiału świeżego | ||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki | ||||||||||||||||||||
1k1801 | Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 | Skład dodatku Preparat Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 zawierający minimum 5 × 1011 jtk/g dodatku, w proporcji 1:4 (1×1011 jtk P. freudenreichii DSM 33189/g i 4×1011 jtk L. buchneri DSM 12856/g) Postać stała Charakterystyka substancji czynnej Komórki żywotne Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 Metoda analityczna (1) Do identyfikacji Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 i Lentilactobacillus buchneri DSM 12856:
Do oznaczania liczby Lentilactobacillus buchneri DSM 12856 w dodatku paszowym:
Do identyfikacji Propionibacterium freudenreichii DSM 33189 w dodatku paszowym:
| Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 29 sierpnia 2032 r. |
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en.
(2) Zielonki łatwe do kiszenia: > 3 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym; zielonki średnio trudne do kiszenia: 1,5-3,0 % rozpuszczalnych węglowodanów w materiale świeżym zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 429/2008 z dnia 25 kwietnia 2008 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w zakresie sporządzania i przedstawiania wniosków oraz oceny dodatków paszowych i udzielania zezwoleń na dodatki paszowe (Dz.U. L 133 z 22.5.2008, s. 1).