ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1363
z dnia 3 sierpnia 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Podczas przeglądu tych NDP zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów, a w załączniku II do wspomnianego rozporządzenia wskazano luki w danych wraz z określeniem terminu, w którym należało przedłożyć Urzędowi brakujące informacje uzasadniające proponowane NDP. |
(3) | W przypadku 2,4-D wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, orzechów kokosowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów makadamiowych/orzechów makadamii trójlistnej, orzechów pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich i innych orzechów z drzew orzechowych, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (2). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. W przypadku gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych takie informacje dotyczące badań pozostałości nie zostały jednak przedłożone, a Urząd stwierdził, że luki w danych nie zostały w związku z tym w wystarczającym stopniu uzupełnione i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności (3). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy utrzymać na poziomie granicy oznaczalności oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(4) | W przypadku azoksystrobiny wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do roszpunki warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej i warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych). Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (4) i w oparciu o nowe informacje zaproponował obniżenie NDP dla tych produktów. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Wraz z danymi potwierdzającymi na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca złożył również wniosek o zmianę obecnych NDP azoksystrobiny w sałatach, a Urząd zalecił4 obniżenie NDP dla tego produktu. NDP dla sałat należy zatem ustalić na poziomie określonym przez Urząd. Podczas przeglądu zgodnie z art. 12 Urząd stwierdził luki w danych dotyczących profilu toksykologicznego metabolitów L1, L4 i L9 w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), mleka (bydła, owiec, kóz, koni) oraz jaj ptasich. Takie informacje nie zostały przedłożone przez wnioskodawcę4. Urząd stwierdził4, że metabolity te nie występują na mięśniach, ale wnioskodawca nie przedstawił pełnej charakterystyki ich profilu toksykologicznego, więc osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, biorąc pod uwagę, że obowiązujące NDP dotyczące tych produktów odzwierciedlają kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wymóg przedkładania dodatkowych informacji określony w tym załączniku. |
(5) | W przypadku cyhalofopu butylowego wnioskodawca przedłożył informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do ryżu, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (5). W związku z tym w odniesieniu do tego produktu należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(6) | W przypadku cymoksanilu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do winogron stołowych, winogron do produkcji wina, sałat i szpinaku. Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (6) i zaproponował utrzymanie lub obniżenie NDP dotyczące tych produktów. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Urząd stwierdził6, że luki w danych dotyczących metod analitycznych w odniesieniu do naparów ziołowych i chmielu oraz stabilności przy przechowywaniu w odniesieniu do nasion roślin strączkowych, naparów ziołowych i chmielu nie zostały uzupełnione oraz że NDP dla tych produktów należy utrzymać na poziomie granicy oznaczalności. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(7) | W przypadku fenheksamidu takie informacje dotyczące badań pozostałości i parametrów dobrej praktyki rolniczej w odniesieniu do owoców kiwi (zielonych, czerwonych, żółtych) nie zostały przedłożone. Urząd stwierdził jednak, że wymagane informacje nie są już konieczne (7), ponieważ ocenę przeprowadzono na podstawie starszych wymogów dotyczących danych, dlatego dalsze badania pozostałości i informacje na temat dobrych praktyk rolniczych nie są już wymagane. W związku z tym w odniesieniu do tego produktu należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(8) | W przypadku flazasulfuronu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu w odniesieniu do oliwek stołowych i oliwek do produkcji oliwy, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (8). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(9) | W przypadku florasulamu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni), a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (9). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(10) | W przypadku fluroksypyru wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych, stabilności przy przechowywaniu, okresu karencji przed zbiorami oraz badań pozostałości w odniesieniu do jabłek i cebuli. Wnioskodawca przedłożył również dodatkowe informacje na temat metody analitycznej zastosowanej w badaniach pozostałości w odniesieniu do tymianku. Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (10) , (11). W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Urząd stwierdził, że uzupełniono luki w danych dotyczących metody analitycznej w odniesieniu do czosnku i szalotki, jednak nie zrobiono tego w odniesieniu do porów, zbóż, naparów ziołowych z kwiatów oraz trzciny cukrowej, konieczne jest więc przeprowadzenie dalszej analizy przez osoby zarządzające ryzykiem. Urząd stwierdził również, że luki w danych dotyczących stabilności przy przechowywaniu i metabolizmu w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni) zostały jedynie częściowo uzupełnione i że konieczne jest przeprowadzenie dalszej analizy przez osoby zarządzające ryzykiem. W sprawozdaniu z przeglądu końcowego (12) dotyczącego tej substancji stwierdzono, że dostępne dane są wystarczające do uzupełnienia tych luk w danych. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(11) | W przypadku iprowalikarbu nie przedłożono takich informacji dotyczących metabolizmu upraw w odniesieniu do sałat, endywii o liściach szerokich oraz rokietty siewnej/rukoli, a Urząd stwierdził, że wcześniej zidentyfikowane luki w danych nie zostały więc uzupełnione (13) i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP na poziomie określonej granicy oznaczalności oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. |
(12) | W przypadku siltiofamu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do jęczmienia, ryżu i pszenicy, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (14). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymogi przedkładania dodatkowych informacji. |
(13) | Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności. |
(14) | Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione. |
(15) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(16) | Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów. |
(17) | Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP. |
(18) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 25 lutego 2023 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 25 lutego 2023 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 sierpnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2,4-D" (Wnioski z weryfikacji dotyczącej oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dla substancji czynnej 2,4-D), EFSA Journal 2014; 12(9):3812.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP i zmiana dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny). Dziennik EFSA 2020; 18(8):6231.
(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance cyhalofop (variant evaluated cyhalofop-butyl)" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej cyhalofopu (oceniany wariant: cyhalofop butylowy). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3943.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 review for cymoxanil" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu zgodnie z art. 12 w odniesieniu do cymoksanilu). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5823.
(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.
(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance flazasulfuron" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej flazasulfuron). Dziennik EFSA 2016; 14(8):4575.
(9) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance florasulam" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej florasulam). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3984.
(10) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 review for fluroxypyr" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu zgodnie z art. 12 w odniesieniu do fluroksypyru). Dziennik EFSA 2019; 17(9):5816.
(11) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing maximum residue levels for fluroxypyr in chives, celery leaves, parsley, thyme and basil and edible flowers". (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluroksypyru w szczypiorku, liściach selera, pietruszce, tymianku i bazylii oraz kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2020; 18(10):6273.
(12) SANCO/11019/2011 rev.5, "Final Review report for the active substance fluroxypyr finalised in the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health at its meeting on 17 June 2011 in view of the approval of fluroxypyr as active substance in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009" (Sprawozdanie końcowe z przeglądu dotyczącego substancji czynnej fluroksypyr, sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt na posiedzeniu w dniu 17 czerwca 2011 r. w celu zatwierdzenia fluroksypyru jako substancji czynnej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009), 23 marca 2017 r., https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/?event=as.details&as_id=734.
(13) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.
(14) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance silthiofam" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej siltiofam). Dziennik EFSA 2016; 14(8):4574.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu otrzymują brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | 2,4-D (suma 2,4-D, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-D) | Azoksystrobina | Cyhalofop butylowy | Cymoksanil | Fenheksamid (F) | Flazasulfuron | Florasulam | Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, jego estrów i ich koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R) | Iprowalikarb | Siltiofam | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 1 | 15 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0110010 | Grejpfruty |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0110020 | Pomarańcze |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0110030 | Cytryny |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0110040 | Limy/limonki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0110050 | Mandarynki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,2 |
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0120010 | Migdały |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0130010 | Jabłka |
|
|
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0130020 | Gruszki |
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0130030 | Pigwy |
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0140000 | Owoce pestkowe | 0,05 (*1) | 2 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0140010 | Morele |
|
|
|
| 10 |
|
|
|
|
| ||
0140020 | Czereśnie |
|
|
|
| 7 |
|
|
|
|
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
|
|
|
| 10 |
|
|
|
|
| ||
0140040 | Śliwki |
|
|
|
| 2 |
|
|
|
|
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | 0,1 |
| 0,02 (*1) |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0151000 |
|
| 3 |
| 0,05 | 15 |
|
|
| 2 |
| ||
0151010 | Winogrona stołowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0152000 |
|
| 10 |
| 0,01 (*1) | 10 |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0153000 |
|
| 5 |
| 0,01 (*1) | 15 |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0153010 | Jeżyny |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0154000 |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie |
| 5 |
|
| 20 |
|
|
|
|
| ||
0154020 | Żurawiny |
| 0,5 |
|
| 20 |
|
|
|
|
| ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
| 5 |
|
| 20 |
|
|
|
|
| ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
| 5 |
|
| 20 |
|
|
|
|
| ||
0154050 | Róża dzika |
| 5 |
|
| 5 |
|
|
|
|
| ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) |
| 5 |
|
| 5 |
|
|
|
|
| ||
0154070 | Głóg włoski |
| 5 |
|
| 15 |
|
|
|
|
| ||
0154080 | Bez czarny |
| 5 |
|
| 5 |
|
|
|
|
| ||
0154990 | Pozostałe (2) |
| 5 |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0160000 | Owoce różne z | 0,05 (*1) |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0161000 |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161020 | Figi |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161040 | Kumkwat |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161050 | Karambola |
| 0,1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0162000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| 0,01 (*1) |
|
| 15 |
|
|
|
|
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| 4 |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| 0,3 |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0162050 | Caimito |
| 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0163000 |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0163010 | Awokado |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163020 | Banany |
| 2 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163030 | Mango |
| 4 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163040 | Papaja |
| 0,3 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163060 | Czerymoja |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163080 | Ananasy |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
|
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0211000 |
| 0,2 | 7 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0212000 |
| 0,05 (*1) | 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0212030 | Pochrzyn |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213000 |
| 0,05 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213010 | Buraki |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213020 | Marchew |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213030 | Seler zwyczajny |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213040 | Chrzan pospolity |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213060 | Pasternak |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
| 1,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0213990 | Pozostałe (2) |
| 1 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,05 (*1) | 10 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | ||
0220010 | Czosnek |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0220020 | Cebula |
|
|
|
| 0,8 |
|
| 0,05 (*1) | 0,1 |
| ||
0220030 | Szalotka |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0220990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| ||
0230000 | Warzywa owocowe | 0,05 (*1) |
| 0,02 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | ||
0231000 |
|
| 3 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0231010 | Pomidory |
|
|
| 0,4 | 2 |
|
|
| 0,7 |
| ||
0231020 | Papryka roczna |
|
|
| 0,01 (*1) | 3 |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
|
|
| 0,3 | 2 |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0231990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0232000 |
|
| 1 |
| 0,08 | 1 |
|
|
| 0,1 |
| ||
0232010 | Ogórki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0232020 | Korniszony |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0232030 | Cukinie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0233000 |
|
| 1 |
| 0,4 | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0233010 | Melony |
|
|
|
|
|
|
|
| 0,2 |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
|
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0233030 | Arbuzy |
|
|
|
|
|
|
|
| 0,2 |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0234000 |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0239000 |
|
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
| ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,05 (*1) |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0241000 |
|
| 5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0241010 | Brokuły |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0241020 | Kalafiory |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0242000 |
|
| 5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0243000 |
|
| 6 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0243020 | Jarmuż |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0244000 |
|
| 5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0251000 |
| 0,05 (*1) | 10 | 0,02 (*1) |
| 50 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251020 | Sałaty |
|
|
| 0,03 |
|
|
|
|
|
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0252000 |
| 0,05 (*1) | 15 | 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0252010 | Szpinak |
|
|
| 0,9 |
|
|
|
|
|
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0252030 | Boćwina |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
| ||
0253000 |
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0254000 |
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0255000 |
| 0,05 (*1) | 0,3 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0256000 |
| 0,1 (*1) | 70 | 0,05 (*1) | 0,02 (*1) | 50 | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) |
| 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0256010 | Trybula |
|
|
|
|
|
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0256020 | Szczypiorek |
|
|
|
|
|
|
| 0,5 |
|
| ||
0256030 | Liście selera |
|
|
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
|
|
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
|
|
|
|
|
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
|
|
|
|
|
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
|
|
|
|
|
|
| 2 |
|
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
|
|
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
|
|
|
|
|
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0256100 | Estragon |
|
|
|
|
|
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
| 0,02 (*1) |
|
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe | 0,05 (*1) | 3 | 0,02 (*1) |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0260010 | Fasola (w strąkach) |
|
|
| 0,05 (*1) | 15 |
|
|
|
|
| ||
0260020 | Fasola (bez strąków) |
|
|
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0260030 | Groch (w strąkach) |
|
|
| 0,15 | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0260040 | Groch (bez strąków) |
|
|
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0260050 | Soczewica |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0260990 | Pozostałe (2) |
|
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,05 (*1) |
| 0,02 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0270010 | Szparagi |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| 15 |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270030 | Seler |
| 15 |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| 10 |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| 5 |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270060 | Pory |
| 10 |
| 0,02 |
|
|
| 0,3 |
|
| ||
0270070 | Rabarbar |
| 0,6 |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) |
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,05 (*1) | 0,15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0300010 | Fasola |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0300020 | Soczewica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0300030 | Groch |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0300040 | Łubin biały |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*1) |
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | ||
0401000 | Nasiona oleiste |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401010 | Siemię lniane |
| 0,4 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe |
| 0,2 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401030 | Nasiona maku |
| 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401040 | Ziarna sezamu |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401050 | Ziarna słonecznika |
| 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401060 | Ziarna rzepaku |
| 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej |
| 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401080 | Nasiona gorczycy |
| 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401090 | Nasiona bawełny |
| 0,7 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401100 | Nasiona dyni |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego |
| 0,4 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego |
| 0,4 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego |
| 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401150 | Rącznik pospolity |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0401990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0402000 | Owoce oleiste |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| 0,03 |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0500000 | ZBOŻA |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0500010 | Jęczmień | 0,05 (*1) | 1,5 |
|
|
|
|
| 0,1 |
|
| ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0500030 | Kukurydza | 0,05 (*1) | 0,02 |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,05 (*1) | 1,5 |
|
|
|
|
| 0,1 |
|
| ||
0500060 | Ryż siewny | 0,1 | 5 |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 2 | 0,5 |
|
|
|
|
| 0,1 |
|
| ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,05 (*1) | 10 |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 2 | 0,5 |
|
|
|
|
| 0,1 |
|
| ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,1 (*1) |
| 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) |
| 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0610000 | Herbaty |
| 0,05 (*1) |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0620000 | Ziarna kawy |
| 0,03 |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0631000 |
|
| 60 |
|
|
|
|
| 2 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0631030 | Róża |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0631040 | Jaśmin |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0631050 | Lipa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0632000 |
|
| 60 |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0633000 |
|
| 0,3 |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0639000 |
|
| 0,05 (*1) |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
| 0,05 (*1) |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| 0,05 (*1) |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0700000 | CHMIEL | 0,1 (*1) | 30 | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,1 (*1) | 0,3 | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810030 | Seler |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,1 (*1) | 0,3 | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820070 | Wanilia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820080 | Tamarynd |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0850020 | Kapary |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,05 (*1) |
| 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| 5 |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| 0,05 |
|
|
|
|
| 0,05 (*1) |
|
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| 0,09 |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
| 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1010000 | Towary z |
|
| 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) |
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1011000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,2 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1011020 | Tłuszcz | 0,2 | 0,05 (+) |
|
|
|
|
| 0,04 |
|
| ||
1011030 | Wątroba | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,04 |
|
| ||
1011040 | Nerka | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1011990 | Pozostałe (2) | 5 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1012000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,2 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1012020 | Tłuszcz | 0,2 | 0,05 (+) |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1012030 | Wątroba | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,07 |
|
| ||
1012040 | Nerka | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1012990 | Pozostałe (2) | 5 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1013000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,2 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1013020 | Tłuszcz | 0,2 | 0,05 (+) |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1013030 | Wątroba | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,07 |
|
| ||
1013040 | Nerka | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1013990 | Pozostałe (2) | 5 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1014000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,2 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1014020 | Tłuszcz | 0,2 | 0,05 (+) |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1014030 | Wątroba | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,07 |
|
| ||
1014040 | Nerka | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 5 | 0,07 (+) |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1014990 | Pozostałe (2) | 5 | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1015000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,2 | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1015020 | Tłuszcz | 0,2 | 0,05 |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1015030 | Wątroba | 5 | 0,07 |
|
|
|
|
| 0,07 |
|
| ||
1015040 | Nerka | 5 | 0,07 |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 5 | 0,07 |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1015990 | Pozostałe (2) | 5 | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1016000 |
| 0,05 (*1) | 0,01 (*1)(+) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1016010 | Mięśnie |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1016020 | Tłuszcz |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1016030 | Wątroba |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1016040 | Nerka |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1017000 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,2 | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1017020 | Tłuszcz | 0,2 | 0,05 |
|
|
|
|
| 0,06 |
|
| ||
1017030 | Wątroba | 5 | 0,07 |
|
|
|
|
| 0,07 |
|
| ||
1017040 | Nerka | 5 | 0,07 |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 5 | 0,07 |
|
|
|
|
| 0,3 |
|
| ||
1017990 | Pozostałe (2) | 5 | 0,01 (*1) |
|
|
|
|
| 0,01 (*1) |
|
| ||
1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,06 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1020010 | Bydło |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1020020 | Owce |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1020030 | Kozy |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1020040 | Konie |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1030010 | Kury |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1030020 | Kaczki |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1030030 | Gęsi |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1030040 | Przepiórki |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| (+) |
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| ||
(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach Azoksystrobina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, jego estrów i ich koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R) (R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fluroksypyr - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Fluroksypyr (suma fluroksypyru i jego soli wyrażona jako fluroksypyr)" |
(*1) Granica oznaczalności
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00