Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 205 str. 207
Wersja aktualna od 2022-08-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 205 str. 207
Wersja aktualna od 2022-08-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1363

z dnia 3 sierpnia 2022 r.

zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu zostały określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

Podczas przeglądu tych NDP zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że pewne informacje dotyczące niektórych produktów są niedostępne. Dostępne informacje były wystarczające, aby Urząd zaproponował NDP, które są bezpieczne dla konsumentów, a w załączniku II do wspomnianego rozporządzenia wskazano luki w danych wraz z określeniem terminu, w którym należało przedłożyć Urzędowi brakujące informacje uzasadniające proponowane NDP.

(3)

W przypadku 2,4-D wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do migdałów, orzechów brazylijskich, orzechów nerkowca, orzechów kokosowych, orzechów laskowych/orzechów leszczyny pospolitej, orzechów makadamiowych/orzechów makadamii trójlistnej, orzechów pekan, orzeszków piniowych, orzeszków pistacjowych, orzechów włoskich i innych orzechów z drzew orzechowych, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (2). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. W przypadku gryki zwyczajnej i pozostałych zbóż rzekomych takie informacje dotyczące badań pozostałości nie zostały jednak przedłożone, a Urząd stwierdził, że luki w danych nie zostały w związku z tym w wystarczającym stopniu uzupełnione i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności (3). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy utrzymać na poziomie granicy oznaczalności oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(4)

W przypadku azoksystrobiny wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do roszpunki warzywnej, endywii o liściach szerokich, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej i warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych). Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (4) i w oparciu o nowe informacje zaproponował obniżenie NDP dla tych produktów. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Wraz z danymi potwierdzającymi na podstawie art. 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioskodawca złożył również wniosek o zmianę obecnych NDP azoksystrobiny w sałatach, a Urząd zalecił4 obniżenie NDP dla tego produktu. NDP dla sałat należy zatem ustalić na poziomie określonym przez Urząd. Podczas przeglądu zgodnie z art. 12 Urząd stwierdził luki w danych dotyczących profilu toksykologicznego metabolitów L1, L4 i L9 w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), mleka (bydła, owiec, kóz, koni) oraz jaj ptasich. Takie informacje nie zostały przedłożone przez wnioskodawcę4. Urząd stwierdził4, że metabolity te nie występują na mięśniach, ale wnioskodawca nie przedstawił pełnej charakterystyki ich profilu toksykologicznego, więc osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę, biorąc pod uwagę, że obowiązujące NDP dotyczące tych produktów odzwierciedlają kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz wymóg przedkładania dodatkowych informacji określony w tym załączniku.

(5)

W przypadku cyhalofopu butylowego wnioskodawca przedłożył informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do ryżu, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (5). W związku z tym w odniesieniu do tego produktu należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(6)

W przypadku cymoksanilu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące badań pozostałości w odniesieniu do winogron stołowych, winogron do produkcji wina, sałat i szpinaku. Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (6) i zaproponował utrzymanie lub obniżenie NDP dotyczące tych produktów. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Urząd stwierdził6, że luki w danych dotyczących metod analitycznych w odniesieniu do naparów ziołowych i chmielu oraz stabilności przy przechowywaniu w odniesieniu do nasion roślin strączkowych, naparów ziołowych i chmielu nie zostały uzupełnione oraz że NDP dla tych produktów należy utrzymać na poziomie granicy oznaczalności. W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(7)

W przypadku fenheksamidu takie informacje dotyczące badań pozostałości i parametrów dobrej praktyki rolniczej w odniesieniu do owoców kiwi (zielonych, czerwonych, żółtych) nie zostały przedłożone. Urząd stwierdził jednak, że wymagane informacje nie są już konieczne (7), ponieważ ocenę przeprowadzono na podstawie starszych wymogów dotyczących danych, dlatego dalsze badania pozostałości i informacje na temat dobrych praktyk rolniczych nie są już wymagane. W związku z tym w odniesieniu do tego produktu należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(8)

W przypadku flazasulfuronu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu w odniesieniu do oliwek stołowych i oliwek do produkcji oliwy, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (8). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(9)

W przypadku florasulamu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni), a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (9). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(10)

W przypadku fluroksypyru wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych, stabilności przy przechowywaniu, okresu karencji przed zbiorami oraz badań pozostałości w odniesieniu do jabłek i cebuli. Wnioskodawca przedłożył również dodatkowe informacje na temat metody analitycznej zastosowanej w badaniach pozostałości w odniesieniu do tymianku. Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (10) , (11). W związku z tym należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP dla tych produktów na poziomie określonym przez Urząd oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji. Urząd stwierdził, że uzupełniono luki w danych dotyczących metody analitycznej w odniesieniu do czosnku i szalotki, jednak nie zrobiono tego w odniesieniu do porów, zbóż, naparów ziołowych z kwiatów oraz trzciny cukrowej, konieczne jest więc przeprowadzenie dalszej analizy przez osoby zarządzające ryzykiem. Urząd stwierdził również, że luki w danych dotyczących stabilności przy przechowywaniu i metabolizmu w odniesieniu do świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz mleka (bydła, owiec, kóz, koni) zostały jedynie częściowo uzupełnione i że konieczne jest przeprowadzenie dalszej analizy przez osoby zarządzające ryzykiem. W sprawozdaniu z przeglądu końcowego (12) dotyczącego tej substancji stwierdzono, że dostępne dane są wystarczające do uzupełnienia tych luk w danych. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(11)

W przypadku iprowalikarbu nie przedłożono takich informacji dotyczących metabolizmu upraw w odniesieniu do sałat, endywii o liściach szerokich oraz rokietty siewnej/rukoli, a Urząd stwierdził, że wcześniej zidentyfikowane luki w danych nie zostały więc uzupełnione (13) i że osoby zarządzające ryzykiem mogą rozważyć zastąpienie tych NDP granicą oznaczalności. W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 NDP na poziomie określonej granicy oznaczalności oraz skreślić z tego załącznika wymóg przedkładania dodatkowych informacji.

(12)

W przypadku siltiofamu wnioskodawca przedłożył takie informacje dotyczące metod analitycznych w odniesieniu do jęczmienia, ryżu i pszenicy, a Urząd stwierdził, że luki w danych zostały uzupełnione w wystarczającym stopniu (14). W związku z tym w odniesieniu do tych produktów należy utrzymać obecne NDP określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 oraz skreślić z tego załącznika wymogi przedkładania dodatkowych informacji.

(13)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. Laboratoria te stwierdziły, że w przypadku niektórych produktów rozwój techniczny umożliwia ustalenie niższych granic oznaczalności.

(14)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16)

Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 25 lutego 2023 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 25 lutego 2023 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 3 sierpnia 2022 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance 2,4-D" (Wnioski z weryfikacji dotyczącej oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dla substancji czynnej 2,4-D), EFSA Journal 2014; 12(9):3812.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review and modification of the existing maximum residue levels for azoxystrobin" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP i zmiana dotychczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azoksystrobiny). Dziennik EFSA 2020; 18(8):6231.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance cyhalofop (variant evaluated cyhalofop-butyl)" (Wnioski z weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej cyhalofopu (oceniany wariant: cyhalofop butylowy). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3943.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 review for cymoxanil" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu zgodnie z art. 12 w odniesieniu do cymoksanilu). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5823.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.

(8) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance flazasulfuron" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej flazasulfuron). Dziennik EFSA 2016; 14(8):4575.

(9) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance florasulam" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej florasulam). Dziennik EFSA 2015; 13(1):3984.

(10) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Evaluation of confirmatory data following the Article 12 review for fluroxypyr" (Ocena danych potwierdzających w świetle przeglądu zgodnie z art. 12 w odniesieniu do fluroksypyru). Dziennik EFSA 2019; 17(9):5816.

(11) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Modification of the existing maximum residue levels for fluroxypyr in chives, celery leaves, parsley, thyme and basil and edible flowers". (Zmiana obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluroksypyru w szczypiorku, liściach selera, pietruszce, tymianku i bazylii oraz kwiatach jadalnych). Dziennik EFSA 2020; 18(10):6273.

(12) SANCO/11019/2011 rev.5, "Final Review report for the active substance fluroxypyr finalised in the Standing Committee on the Food Chain and Animal Health at its meeting on 17 June 2011 in view of the approval of fluroxypyr as active substance in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009" (Sprawozdanie końcowe z przeglądu dotyczącego substancji czynnej fluroksypyr, sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt na posiedzeniu w dniu 17 czerwca 2011 r. w celu zatwierdzenia fluroksypyru jako substancji czynnej zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009), 23 marca 2017 r., https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/active-substances/?event=as.details&as_id=734.

(13) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Lack of confirmatory data following Article 12 MRL reviews for 2,4-D, fenhexamid and iprovalicarb" (Brak danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP 2,4-D, fenheksamidu i iprowalikarbu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2021; 19(10):6910.

(14) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance silthiofam" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej siltiofam). Dziennik EFSA 2016; 14(8):4574.


ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumny dotyczące 2,4-D, azoksystrobiny, cyhalofopu butylowego, cymoksanilu, fenheksamidu, flazasulfuronu, florasulamu, fluroksypyru, iprowalikarbu i siltiofamu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

2,4-D (suma 2,4-D, jego soli, estrów i koniugatów, wyrażona jako 2,4-D)

Azoksystrobina

Cyhalofop butylowy

Cymoksanil

Fenheksamid (F)

Flazasulfuron

Florasulam

Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, jego estrów i ich koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R)

Iprowalikarb

Siltiofam

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0110000

Owoce cytrusowe

1

15

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0110010

Grejpfruty

0110020

Pomarańcze

0110030

Cytryny

0110040

Limy/limonki

0110050

Mandarynki

0110990

Pozostałe (2)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,2

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0120010

Migdały

0,01

0120020

Orzechy brazylijskie

0,01

0120030

Orzechy nerkowca

0,01

0120040

Kasztany jadalne

0,01

0120050

Orzechy kokosowe

0,01

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,01

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,01

0120080

Orzechy pekan

0,01

0120090

Orzeszki piniowe

0,01

0120100

Orzeszki pistacjowe

1

0120110

Orzechy włoskie

0,01

0120990

Pozostałe (2)

0,01

0130000

Owoce ziarnkowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0130010

Jabłka

0,05 (*1)

0130020

Gruszki

0,01 (*1)

0130030

Pigwy

0,01 (*1)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,01 (*1)

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,01 (*1)

0130990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0140000

Owoce pestkowe

0,05 (*1)

2

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0140010

Morele

10

0140020

Czereśnie

7

0140030

Brzoskwinie

10

0140040

Śliwki

2

0140990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0,1

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0151000

a)

winogrona

3

0,05

15

2

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

10

0,01 (*1)

10

0,01 (*1)

0153000

c)

owoce leśne

5

0,01 (*1)

15

0,01 (*1)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0154010

Borówki amerykańskie

5

20

0154020

Żurawiny

0,5

20

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

5

20

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

5

20

0154050

Róża dzika

5

5

0154060

Morwy (czarne i białe)

5

5

0154070

Głóg włoski

5

15

0154080

Bez czarny

5

5

0154990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)

0160000

Owoce różne z

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

0,01 (*1)

0161010

Daktyle

0,01 (*1)

0161020

Figi

0,01 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,01 (*1)

0161040

Kumkwat

0,01 (*1)

0161050

Karambola

0,1

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,01 (*1)

0161070

Czapetka kuminowa

0,01 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,01 (*1)

15

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

4

0,01 (*1)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,3

0,01 (*1)

0162050

Caimito

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,01 (*1)

0163010

Awokado

0,01 (*1)

0163020

Banany

2

0163030

Mango

4

0163040

Papaja

0,3

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,01 (*1)

0163060

Czerymoja

0,01 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,01 (*1)

0163080

Ananasy

0,01 (*1)

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0,2

7

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05 (*1)

1

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,05 (*1)

0213010

Buraki

1

0213020

Marchew

1

0213030

Seler zwyczajny

1

0213040

Chrzan pospolity

1

0213050

Słonecznik bulwiasty

1

0213060

Pasternak

1

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

1

0213080

Rzodkiew zwyczajna

1,5

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

1

0213100

Brukiew/Karpiel

1

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

1

0213990

Pozostałe (2)

1

0220000

Warzywa cebulowe

0,05 (*1)

10

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0220020

Cebula

0,8

0,05 (*1)

0,1

0220030

Szalotka

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0220990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

3

0231010

Pomidory

0,4

2

0,7

0231020

Papryka roczna

0,01 (*1)

3

0,01 (*1)

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,3

2

0,01 (*1)

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

1

0,08

1

0,1

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

1

0,4

0,01 (*1)

0233010

Melony

0,2

0233020

Dynie olbrzymie

0,01 (*1)

0233030

Arbuzy

0,2

0233990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

5

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

5

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta głowiasta

0242990

Pozostałe (2)

0243000

c)

kapustne liściowe

6

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

5

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,05 (*1)

10

0,02 (*1)

50

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

0,01 (*1)

0251020

Sałaty

0,03

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,01 (*1)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,01 (*1)

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,01 (*1)

0251060

Rokietta siewna/rukola

0,01 (*1)

0251070

Gorczyca sarepska

0,01 (*1)

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0,01 (*1)

0251990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,05 (*1)

15

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

0,9

0252020

Portulaka pospolita

0,01 (*1)

0252030

Boćwina

0,01 (*1)

0252990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,05 (*1)

0,3

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,1 (*1)

70

0,05 (*1)

0,02 (*1)

50

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0256010

Trybula

0,02 (*1)

0256020

Szczypiorek

0,5

0256030

Liście selera

0,3

0256040

Pietruszka - nać

0,3

0256050

Szałwia lekarska

0,02 (*1)

0256060

Rozmaryn lekarski

0,02 (*1)

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

2

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0,3

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,02 (*1)

0256100

Estragon

0,02 (*1)

0256990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0260000

Warzywa strączkowe

0,05 (*1)

3

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0,05 (*1)

15

0260020

Fasola (bez strąków)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0260030

Groch (w strąkach)

0,15

0,01 (*1)

0260040

Groch (bez strąków)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0260050

Soczewica

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0260990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

15

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270030

Seler

15

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

10

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270050

Karczochy zwyczajne

5

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270060

Pory

10

0,02

0,3

0270070

Rabarbar

0,6

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,05 (*1)

0,15

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,4

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,2

0401030

Nasiona maku

0,5

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,5

0401060

Ziarna rzepaku

0,5

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,5

0401080

Nasiona gorczycy

0,5

0401090

Nasiona bawełny

0,7

0401100

Nasiona dyni

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,4

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,4

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,5

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,01 (*1)

0402020

Nasiona palm olejowych

0,01 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,03

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,01 (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

0,05 (*1)

1,5

0,1

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500030

Kukurydza

0,05 (*1)

0,02

0,05 (*1)

0500040

Proso zwyczajne

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500050

Owies zwyczajny

0,05 (*1)

1,5

0,1

0500060

Ryż siewny

0,1

5

0,01 (*1)

0500070

Żyto zwyczajne

2

0,5

0,1

0500080

Sorgo japońskie

0,05 (*1)

10

0,05 (*1)

0500090

Pszenica zwyczajna

2

0,5

0,1

0500990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,03

0,05 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

60

2

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

60

0,05 (*1)

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,3

0,05 (*1)

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0700000

CHMIEL

0,1 (*1)

30

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,1 (*1)

0,3

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,1 (*1)

0,3

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,05 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

5

0,01 (*1)

0900020

Trzcina cukrowa

0,05

0,05 (*1)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,09

0,01 (*1)

0900990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,2

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1011020

Tłuszcz

0,2

0,05 (+)

0,04

1011030

Wątroba

5

0,07 (+)

0,04

1011040

Nerka

5

0,07 (+)

0,06

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

5

0,07 (+)

0,06

1011990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,2

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1012020

Tłuszcz

0,2

0,05 (+)

0,06

1012030

Wątroba

5

0,07 (+)

0,07

1012040

Nerka

5

0,07 (+)

0,3

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

5

0,07 (+)

0,3

1012990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,2

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1013020

Tłuszcz

0,2

0,05 (+)

0,06

1013030

Wątroba

5

0,07 (+)

0,07

1013040

Nerka

5

0,07 (+)

0,3

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

5

0,07 (+)

0,3

1013990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,2

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1014020

Tłuszcz

0,2

0,05 (+)

0,06

1014030

Wątroba

5

0,07 (+)

0,07

1014040

Nerka

5

0,07 (+)

0,3

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

5

0,07 (+)

0,3

1014990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1015020

Tłuszcz

0,2

0,05

0,06

1015030

Wątroba

5

0,07

0,07

1015040

Nerka

5

0,07

0,3

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

5

0,07

0,3

1015990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1016000

f)

drobiu

0,05 (*1)

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

1016010

Mięśnie

(+)

1016020

Tłuszcz

(+)

1016030

Wątroba

(+)

1016040

Nerka

(+)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

(+)

1016990

Pozostałe (2)

(+)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,2

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1017020

Tłuszcz

0,2

0,05

0,06

1017030

Wątroba

5

0,07

0,07

1017040

Nerka

5

0,07

0,3

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

5

0,07

0,3

1017990

Pozostałe (2)

5

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,06

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1020010

Bydło

(+)

1020020

Owce

(+)

1020030

Kozy

(+)

1020040

Konie

(+)

1020990

Pozostałe (2)

(+)

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,01 (*1)(+)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

1030010

Kury

(+)

1030020

Kaczki

(+)

1030030

Gęsi

(+)

1030040

Przepiórki

(+)

1030990

Pozostałe (2)

(+)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,05 (*1)

0,01 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

(**)

Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B.

(F) = Rozpuszczalny w tłuszczach

Azoksystrobina

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeżeli zostaną one przedłożone do dnia 5 sierpnia 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak.

1011000 a) świń

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1011990 Pozostałe (2)

1012000 b) bydła

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1012990 Pozostałe (2)

1013000 c) owiec

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1013990 Pozostałe (2)

1014000 d) kóz

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1014990 Pozostałe (2)

1016000 f) drobiu

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

1016990 Pozostałe (2)

1020000 Mleko

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1020990 Pozostałe (2)

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Fluroksypyr (suma fluroksypyru, jego soli, jego estrów i ich koniugatów, wyrażona jako fluroksypyr) (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Fluroksypyr - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: Fluroksypyr (suma fluroksypyru i jego soli wyrażona jako fluroksypyr)"


(*1) Granica oznaczalności

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00