Jony fluorkowe A) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 3 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji rodzynków. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0151000 a) winogrona 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina | A) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,5 mg/kg, 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - polerowanego ryżu, mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0500060 Ryż siewny | A) | EuropejskiUrząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 1 mg/kg, 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - skrobi kukurydzianej, mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,5 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji grysu kukurydzianego, oleju kukurydzianego i mączki kukurydzianej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0500030 Kukurydza | A) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 1 mg/kg, 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - kiełków pszenicy, mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,5 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji semoliny i śruty pszennej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0500090 Pszenica zwyczajna | A) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. B) Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 2 mg/kg i 4 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie jonów fluorkowych do fumigacji - odpowiednio - mąki zbożowej i otrębów zbożowych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0500000 ZBOŻA 0500010 Jęczmień 0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0500040 Proso zwyczajne 0500050 Owies zwyczajny 0500070 Żyto zwyczajne 0500080 Sorgo japońskie 0500990 Pozostałe (2) | Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0161030 Oliwki stołowe 0163010 Awokado 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,3 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 1010000 Towary z 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1015000 e) koniowatych 1015010 Mięśnie 1015020 Tłuszcz 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1015990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 1017010 Mięśnie 1017020 Tłuszcz 1017030 Wątroba 1017040 Nerka 1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1017990 Pozostałe (2) 1050000 Płazy i gady 1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 10 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0650000 Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański 0700000 CHMIEL Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH 0300010 Fasola 0300020 Soczewica 0300030 Groch 0300040 Łubin biały 0300990 Pozostałe (2) 0400000 NASIONA I OWOCE OLEISTE 0401000 Nasiona oleiste 0401010 Siemię lniane 0401020 Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe 0401030 Nasiona maku 0401040 Ziarna sezamu 0401050 Ziarna słonecznika 0401060 Ziarna rzepaku 0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0401080 Nasiona gorczycy 0401090 Nasiona bawełny 0401100 Nasiona dyni 0401110 Nasiona krokoszu barwierskiego 0401120 Nasiona ogórecznika lekarskiego 0401130 Nasiona lnicznika siewnego 0401140 Nasiona konopi siewnych 0401150 Rącznik pospolity 0401990 Pozostałe (2) 0402000 Owoce oleiste 0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0402020 Nasiona palm olejowych 0402030 Owoce palm olejowych 0402040 Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe 0402990 Pozostałe (2) Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE 0900010 Korzenie buraka cukrowego 0900020 Trzcina cukrowa 0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0900990 Pozostałe (2) Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 400 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0610000 Herbaty Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 5 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0620000 Ziarna kawy 0800000 PRZYPRAWY 0810000 Przyprawy nasienne 0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż 0810020 Kminek czarny/Czarny kmin 0810030 Seler 0810040 Kolendra siewna 0810050 Kmin rzymski 0810060 Koper ogrodowy 0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski 0810080 Kozieradka pospolita 0810090 Gałka muszkatołowa 0810990 Pozostałe (2) 0820000 Przyprawy owocowe 0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski 0820020 Pieprz syczuański 0820030 Kminek zwyczajny 0820040 Kardamon malabarski 0820050 Jagody jałowca 0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) 0820070 Wanilia 0820080 Tamarynd 0820990 Pozostałe (2) 0830000 Przyprawy korowe 0830010 Cynamon 0830990 Pozostałe (2) 0840000 Przyprawy korzeniowe lub kłączowe 0840010 Lukrecja 0840020 Imbir lekarski (10) 0840030 Kurkuma 0840040 Chrzan pospolity (11) 0840990 Pozostałe (2) 0850000 Przyprawy pączkowe 0850010 Goździki 0850020 Kapary 0850990 Pozostałe (2) 0860000 Przyprawy ze słupków kwiatowych 0860010 Szafran 0860990 Pozostałe (2) 0870000 Przyprawy z osnówki nasiona 0870010 Kwiat muszkatołowy 0870990 Pozostałe (2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Dowody naukowe nie wskazują w sposób rozstrzygający, że jony fluorkowe występują naturalnie w przedmiotowej uprawie, ani nie wyjaśniają definitywnie mechanizmu ich powstawania. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0150000 Owoce jagodowe i drobne owoce Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 0,2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0110000 Owoce cytrusowe 0110010 Grejpfruty 0110020 Pomarańcze 0110030 Cytryny 0110040 Limy/limonki 0110050 Mandarynki 0110990 Pozostałe (2) 0130000 Owoce ziarnkowe 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0130030 Pigwy 0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0130990 Pozostałe (2) 0140000 Owoce pestkowe 0140010 Morele 0140020 Czereśnie 0140030 Brzoskwinie 0140040 Śliwki 0140990 Pozostałe (2) 0152000 b) truskawki 0153000 c) owoce leśne 0153010 Jeżyny 0153020 Jeżyny popielice 0153030 Maliny (czerwone i żółte) 0153990 Pozostałe (2) 0154000 d) pozostałe drobne owoce i jagody 0154010 Borówki amerykańskie 0154020 Żurawiny 0154030 Porzeczki (czarne, czerwone i białe) 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0154060 Morwy (czarne i białe) 0154070 Głóg włoski 0154990 Pozostałe (2) 0160000 Owoce różne z 0161000 a) jadalną skórką 0161010 Daktyle 0161020 Figi 0161040 Kumkwat 0161050 Karambola 0161060 Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia 0161070 Czapetka kuminowa 0161990 Pozostałe (2) 0162000 b) niejadalną skórką, małe 0162010 Kiwi (zielone, czerwone, żółte) 0162020 Liczi chińskie/Śliwka chińska 0162030 Marakuja/Męczennica jadalna 0162040 Owoc opuncji figowej/Figa indyjska 0162050 Caimito 0162060 Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej 0162990 Pozostałe (2) 0163000 c) niejadalną skórką, duże 0163020 Banany 0163030 Mango 0163040 Papaja 0163050 Granaty/Jabłka granatu 0163060 Czerymoja 0163070 Gujawa/Gruszla 0163080 Ananasy 0163090 Owoce chlebowca 0163100 Owoce duriana właściwego 0163110 Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany 0163990 Pozostałe (2) 0200000 WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE 0210000 Warzywa korzeniowe i bulwiaste 0211000 a) ziemniaki 0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste 0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy 0212020 Kartofel słodki/Batat 0212030 Pochrzyn 0212040 Maranta trzcinowata 0212990 Pozostałe (2) 0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego 0213010 Buraki 0213020 Marchew 0213030 Seler zwyczajny 0213040 Chrzan pospolity 0213050 Słonecznik bulwiasty 0213060 Pasternak 0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0213100 Brukiew/Karpiel 0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0213990 Pozostałe (2) 0220000 Warzywa cebulowe 0220010 Czosnek 0220020 Cebula 0220030 Szalotka 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0220990 Pozostałe (2) 0230000 Warzywa owocowe 0231000 a) Solanaceae i Malvaceae 0231010 Pomidory 0231020 Papryka roczna 0231030 Oberżyny/Bakłażany 0231040 Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra 0231990 Pozostałe (2) 0232000 b) dyniowate z jadalną skórką 0232010 Ogórki 0232020 Korniszony 0232030 Cukinie 0232990 Pozostałe (2) 0233000 c) dyniowate z niejadalną skórką 0233010 Melony 0233020 Dynie olbrzymie 0233030 Arbuzy 0233990 Pozostałe (2) 0234000 d) kukurydza cukrowa 0239000 e) pozostałe warzywa owocowe 0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) 0241000 a) kapustne kwitnące 0241010 Brokuły 0241020 Kalafiory 0241990 Pozostałe (2) 0242000 b) kapustne głowiaste 0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0242020 Kapusta głowiasta 0242990 Pozostałe (2) 0243000 c) kapustne liściowe 0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0243020 Jarmuż 0243990 Pozostałe (2) 0244000 d) kalarepa 0250000 Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne 0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe 0251010 Roszpunka warzywna 0251020 Sałaty 0251030 Endywia o liściach szerokich 0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0251050 Gorczycznik wiosenny 0251060 Rokietta siewna/rukola 0251070 Gorczyca sarepska 0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) 0251990 Pozostałe (2) 0252000 b) szpinak i podobne liście 0252010 Szpinak 0252020 Portulaka pospolita 0252030 Boćwina 0252990 Pozostałe (2) 0253000 c) liście winorośli lub podobne gatunki 0254000 d) rukiew wodna 0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska 0256000 f) zioła, kwiaty jadalne 0256010 Trybula 0256020 Szczypiorek 0256030 Liście selera 0256040 Pietruszka - nać 0256050 Szałwia lekarska 0256060 Rozmaryn lekarski 0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek 0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny 0256100 Estragon 0256990 Pozostałe (2) 0260000 Warzywa strączkowe 0260010 Fasola (w strąkach) 0260020 Fasola (bez strąków) 0260030 Groch (w strąkach) 0260040 Groch (bez strąków) 0260050 Soczewica 0260990 Pozostałe (2) 0270000 Warzywa łodygowe 0270010 Szparagi 0270020 Karczochy hiszpańskie 0270030 Seler 0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski 0270050 Karczochy zwyczajne 0270060 Pory 0270070 Rabarbar 0270080 Pędy bambusa 0270090 Rdzenie palmowe 0270990 Pozostałe (2) 0280000 Grzyby, mchy i porosty 0280010 Grzyby uprawne 0280020 Grzyby dzikie 0280990 Mchy i porosty 0290000 Algi i organizmy prokariotyczne Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 10 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0630000 Napary ziołowe z 0631000 a) kwiatów 0631010 Rumian szlachetny/Rumianek rzymski 0631020 Ketmia szczawiowa 0631030 Róża 0631040 Jaśmin 0631050 Lipa 0631990 Pozostałe (2) 0632000 b) liści i ziół 0632010 Truskawka 0632020 Aspalat prosty 0632030 Ostrokrzew paragwajski 0632990 Pozostałe (2) 0633000 c) korzeni 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0633990 Pozostałe (2) 0639000 d) wszelkich pozostałych części rośliny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Z danych dotyczących występowania wynika, że NDP niższy niż 2 mg/kg jest obecnie nieosiągalny. Konieczne są dodatkowe dane, aby móc monitorować ten poziom w czasie z myślą o jego ewentualnym obniżeniu. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0154050 Róża dzika 0154080 Bez czarny 0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0640000 Ziarna kakaowe Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz profilu ogólnej toksyczności są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0120010 Migdały 0120020 Orzechy brazylijskie 0120030 Orzechy nerkowca 0120040 Kasztany jadalne 0120050 Orzechy kokosowe 0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0120080 Orzechy pekan 0120090 Orzeszki piniowe 0120100 Orzeszki pistacjowe 0120110 Orzechy włoskie 0120990 Pozostałe (2) Oksyfluorofen (F) (F) | Rozpuszczalny w tłuszczach | Chinomerak (suma chinomeraku i jego metabolitów BH 518-2 i BH 518-4 wyrażona jako chinomerak) (R) (R) | Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: chinomerak | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości na wierzchołkach buraków cukrowych i buraków pastewnych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) Fluorek sulfurylu Ustalono najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości wynoszący 0,06 mg/kg, aby odzwierciedlić dozwolone stosowanie fluorku sulfurylu do fumigacji rodzynków. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0151000 a) winogrona 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące charakteru pozostałości w matrycach żywności po fumigacji oraz toksyczności jonów fluorkowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 29 lipca 2024 r., lub - jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie - uwzględni ich brak. 0120000 Orzechy z drzew orzechowych 0120010 Migdały 0120020 Orzechy brazylijskie 0120030 Orzechy nerkowca 0120040 Kasztany jadalne 0120050 Orzechy kokosowe 0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0120080 Orzechy pekan 0120090 Orzeszki piniowe 0120100 Orzeszki pistacjowe 0120110 Orzechy włoskie 0120990 Pozostałe (2) 0640000 Ziarna kakaowe" |