Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-08-10
Wersja aktualna od 2022-08-10
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/1264
z dnia 20 lipca 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fludioksonilu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fludioksonilu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Na podstawie art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek w sprawie tolerancji importowych w odniesieniu do fludioksonilu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni korzeni buraka cukrowego oraz w Gwatemali, Hondurasie i Kolumbii na powierzchni bananów. Wnioskodawca twierdzi, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w powyższych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP ustanowione w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby zapobiec barierom handlowym w odniesieniu do przywozu tych upraw. |
(3) | Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP (2). Przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) | Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące kompletności przedłożonych danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpił wnioskodawca, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Stwierdzając to, Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Długotrwałe narażenie na działanie substancji w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych, które mogą ją zawierać, wykazało, że nie istnieje ryzyko przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia. Ponadto w oparciu o niski profil ostrej toksyczności przedmiotowej substancji czynnej Urząd stwierdził, że ustanowienie ostrej dawki referencyjnej nie jest konieczne. |
(6) | Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowane zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 lipca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fludioxonil in sugar beet roots and bananas" (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych w odniesieniu do fludioksonilu w korzeniach buraka cukrowego i bananach). Dziennik EFSA 2021;19(11):6919. Sprawozdania naukowe EFSA dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca fludioksonilu otrzymuje brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Fludioksonil (R) (F) | ||||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||||
0110000 | Owoce cytrusowe | 10 | ||||
0110010 | Grejpfruty |
| ||||
0110020 | Pomarańcze |
| ||||
0110030 | Cytryny |
| ||||
0110040 | Limy/limonki |
| ||||
0110050 | Mandarynki |
| ||||
0110990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| ||||
0120010 | Migdały | 0,01 (*1) | ||||
0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,01 (*1) | ||||
0120030 | Orzechy nerkowca | 0,01 (*1) | ||||
0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 (*1) | ||||
0120050 | Orzechy kokosowe | 0,01 (*1) | ||||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,01 (*1) | ||||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 (*1) | ||||
0120080 | Orzechy pekan | 0,01 (*1) | ||||
0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 (*1) | ||||
0120100 | Orzeszki pistacjowe | 0,2 | ||||
0120110 | Orzechy włoskie | 0,01 (*1) | ||||
0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 5 | ||||
0130010 | Jabłka |
| ||||
0130020 | Gruszki |
| ||||
0130030 | Pigwy |
| ||||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0140000 | Owoce pestkowe |
| ||||
0140010 | Morele | 5 | ||||
0140020 | Czereśnie | 5 | ||||
0140030 | Brzoskwinie | 10 | ||||
0140040 | Śliwki | 5 | ||||
0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||||
0151000 |
|
| ||||
0151010 | Winogrona stołowe | 5 | ||||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | 4 | ||||
0152000 |
| 4 | ||||
0153000 |
| 5 | ||||
0153010 | Jeżyny |
| ||||
0153020 | Jeżyny popielice |
| ||||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| ||||
0153990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0154000 |
|
| ||||
0154010 | Borówki amerykańskie | 4 | ||||
0154020 | Żurawiny | 4 | ||||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 4 | ||||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 4 | ||||
0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | ||||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | ||||
0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | ||||
0154080 | Bez czarny | 4 | ||||
0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0160000 | Owoce różne z |
| ||||
0161000 |
| 0,01 (*1) | ||||
0161010 | Daktyle |
| ||||
0161020 | Figi |
| ||||
0161030 | Oliwki stołowe |
| ||||
0161040 | Kumkwat |
| ||||
0161050 | Karambola |
| ||||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||||
0161990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0162000 |
|
| ||||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | 15 | ||||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | 0,01 (*1) | ||||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | 0,01 (*1) | ||||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | 0,01 (*1) | ||||
0162050 | Caimito | 0,01 (*1) | ||||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | 0,01 (*1) | ||||
0162990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0163000 |
|
| ||||
0163010 | Awokado | 1,5 | ||||
0163020 | Banany | 2 | ||||
0163030 | Mango | 2 | ||||
0163040 | Papaja | 0,01 (*1) | ||||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 3 | ||||
0163060 | Czerymoja | 0,01 (*1) | ||||
0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,5 | ||||
0163080 | Ananasy | 7 | ||||
0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*1) | ||||
0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*1) | ||||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*1) | ||||
0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| ||||
0211000 |
| 5 | ||||
0212000 |
|
| ||||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | 0,01 (*1) | ||||
0212020 | Kartofel słodki/Batat | 10 | ||||
0212030 | Pochrzyn | 10 | ||||
0212040 | Maranta trzcinowata | 0,01 (*1) | ||||
0212990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0213000 |
|
| ||||
0213010 | Buraki | 1 | ||||
0213020 | Marchew | 1 | ||||
0213030 | Seler zwyczajny | 0,2 | ||||
0213040 | Chrzan pospolity | 1 | ||||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,01 (*1) | ||||
0213060 | Pasternak | 1 | ||||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 1 | ||||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,3 | ||||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 1 | ||||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,01 (*1) | ||||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,01 (*1) | ||||
0213990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0220000 | Warzywa cebulowe |
| ||||
0220010 | Czosnek | 0,5 | ||||
0220020 | Cebula | 0,5 | ||||
0220030 | Szalotka | 0,5 | ||||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 5 | ||||
0220990 | Pozostałe (2) | 0,5 | ||||
0230000 | Warzywa owocowe |
| ||||
0231000 |
|
| ||||
0231010 | Pomidory | 3 | ||||
0231020 | Papryka roczna | 1 | ||||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,4 | ||||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | ||||
0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0232000 |
| 0,4 | ||||
0232010 | Ogórki |
| ||||
0232020 | Korniszony |
| ||||
0232030 | Cukinie |
| ||||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0233000 |
| 0,3 | ||||
0233010 | Melony |
| ||||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||||
0233030 | Arbuzy |
| ||||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0234000 |
| 0,01 (*1) | ||||
0239000 |
| 0,01 (*1) | ||||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| ||||
0241000 |
|
| ||||
0241010 | Brokuły | 0,7 | ||||
0241020 | Kalafiory | 0,01 (*1) | ||||
0241990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0242000 |
|
| ||||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,01 (*1) | ||||
0242020 | Kapusta głowiasta | 2 | ||||
0242990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0243000 |
|
| ||||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | 10 | ||||
0243020 | Jarmuż | 0,01 (*1) | ||||
0243990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0244000 |
| 0,01 (*1) | ||||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||||
0251000 |
|
| ||||
0251010 | Roszpunka warzywna | 20 | ||||
0251020 | Sałaty | 40 | ||||
0251030 | Endywia o liściach szerokich | 20 | ||||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 20 | ||||
0251050 | Gorczycznik wiosenny | 20 | ||||
0251060 | Rokietta siewna/rukola | 20 | ||||
0251070 | Gorczyca sarepska | 20 | ||||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 20 | ||||
0251990 | Pozostałe (2) | 20 | ||||
0252000 |
|
| ||||
0252010 | Szpinak | 30 | ||||
0252020 | Portulaka pospolita | 20 | ||||
0252030 | Boćwina | 20 | ||||
0252990 | Pozostałe (2) | 20 | ||||
0253000 |
| 0,01 (*1) | ||||
0254000 |
| 10 | ||||
0255000 |
| 0,02 | ||||
0256000 |
| 20 | ||||
0256010 | Trybula |
| ||||
0256020 | Szczypiorek |
| ||||
0256030 | Liście selera |
| ||||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||||
0256100 | Estragon |
| ||||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0260000 | Warzywa strączkowe |
| ||||
0260010 | Fasola (w strąkach) | 1 | ||||
0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,4 | ||||
0260030 | Groch (w strąkach) | 1 | ||||
0260040 | Groch (bez strąków) | 0,3 | ||||
0260050 | Soczewica | 0,05 | ||||
0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0270000 | Warzywa łodygowe |
| ||||
0270010 | Szparagi | 0,01 (*1) | ||||
0270020 | Karczochy hiszpańskie | 0,01 (*1) | ||||
0270030 | Seler | 1,5 | ||||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | 1,5 | ||||
0270050 | Karczochy zwyczajne | 0,01 (*1) | ||||
0270060 | Pory | 0,01 (*1) | ||||
0270070 | Rabarbar | 0,7 | ||||
0270080 | Pędy bambusa | 0,01 (*1) | ||||
0270090 | Rdzenie palmowe | 0,01 (*1) | ||||
0270990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | ||||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | ||||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH |
| ||||
0300010 | Fasola | 0,5 | ||||
0300020 | Soczewica | 0,4 | ||||
0300030 | Groch | 0,4 | ||||
0300040 | Łubin biały | 0,4 | ||||
0300990 | Pozostałe (2) | 0,4 | ||||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||||
0401010 | Siemię lniane | 0,3 | ||||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,01 (*1) | ||||
0401030 | Nasiona maku | 0,01 (*1) | ||||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,3 | ||||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,01 (*1) | ||||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,3 | ||||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,2 | ||||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,3 | ||||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,01 (*1) | ||||
0401100 | Nasiona dyni | 0,01 (*1) | ||||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,01 (*1) | ||||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,3 | ||||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,3 | ||||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,3 | ||||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,01 (*1) | ||||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
0402000 | Owoce oleiste | 0,01 (*1) | ||||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | ||||
0500010 | Jęczmień |
| ||||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome |
| ||||
0500030 | Kukurydza |
| ||||
0500040 | Proso zwyczajne |
| ||||
0500050 | Owies zwyczajny |
| ||||
0500060 | Ryż siewny |
| ||||
0500070 | Żyto zwyczajne |
| ||||
0500080 | Sorgo japońskie |
| ||||
0500090 | Pszenica zwyczajna |
| ||||
0500990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
| ||||
0610000 | Herbaty | 0,05 (*1) | ||||
0620000 | Ziarna kawy | 0,05 (*1) | ||||
0630000 | Napary ziołowe z |
| ||||
0631000 |
| 0,05 (*1) | ||||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||||
0631030 | Róża |
| ||||
0631040 | Jaśmin |
| ||||
0631050 | Lipa |
| ||||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0632000 |
| 0,05 (*1) | ||||
0632010 | Truskawka |
| ||||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0633000 |
|
| ||||
0633010 | Kozłek lekarski | 1 | ||||
0633020 | Żeń-szeń | 4 | ||||
0633990 | Pozostałe (2) | 1 | ||||
0639000 |
| 0,05 (*1) | ||||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,05 (*1) | ||||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,05 (*1) | ||||
0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | ||||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | ||||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||||
0810030 | Seler |
| ||||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | ||||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||||
0820070 | Wanilia |
| ||||
0820080 | Tamarynd |
| ||||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | ||||
0830010 | Cynamon |
| ||||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||||
0840010 | Lukrecja | 1 | ||||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||||
0840030 | Kurkuma | 1 | ||||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||||
0840990 | Pozostałe (2) | 1 | ||||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | ||||
0850010 | Goździki |
| ||||
0850020 | Kapary |
| ||||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | ||||
0860010 | Szafran |
| ||||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | ||||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE |
| ||||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego | 4 | ||||
0900020 | Trzcina cukrowa | 0,01 (*1) | ||||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | 0,01 (*1) | ||||
0900990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||||
1010000 | Towary z |
| ||||
1011000 |
|
| ||||
1011010 | Mięśnie | 0,02 | ||||
1011020 | Tłuszcz | 0,02 | ||||
1011030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1011040 | Nerka | 0,1 | ||||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||||
1012000 |
|
| ||||
1012010 | Mięśnie | 0,02 | ||||
1012020 | Tłuszcz | 0,02 | ||||
1012030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1012040 | Nerka | 0,1 | ||||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||||
1013000 |
|
| ||||
1013010 | Mięśnie | 0,02 | ||||
1013020 | Tłuszcz | 0,02 | ||||
1013030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1013040 | Nerka | 0,1 | ||||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||||
1014000 |
|
| ||||
1014010 | Mięśnie | 0,02 | ||||
1014020 | Tłuszcz | 0,02 | ||||
1014030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1014040 | Nerka | 0,1 | ||||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||||
1015000 |
|
| ||||
1015010 | Mięśnie | 0,02 | ||||
1015020 | Tłuszcz | 0,02 | ||||
1015030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1015040 | Nerka | 0,1 | ||||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||||
1016000 |
|
| ||||
1016010 | Mięśnie | 0,01 (*1) | ||||
1016020 | Tłuszcz | 0,01 (*1) | ||||
1016030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1016040 | Nerka | 0,1 | ||||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1016990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | ||||
1017000 |
|
| ||||
1017010 | Mięśnie | 0,02 | ||||
1017020 | Tłuszcz | 0,02 | ||||
1017030 | Wątroba | 0,1 | ||||
1017040 | Nerka | 0,1 | ||||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||||
1020000 | Mleko | 0,04 | ||||
1020010 | Bydło |
| ||||
1020020 | Owce |
| ||||
1020030 | Kozy |
| ||||
1020040 | Konie |
| ||||
1020990 | Pozostałe (2) |
| ||||
1030000 | Jaja ptasie | 0,02 | ||||
1030010 | Kury |
| ||||
1030020 | Kaczki |
| ||||
1030030 | Gęsi |
| ||||
1030040 | Przepiórki |
| ||||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | ||||
1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | ||||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | ||||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 | ||||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||||
Fludioksonil (R) (F)
|
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.