Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-08-09
Wersja aktualna od 2022-08-09
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/1250
z dnia 19 lipca 2022 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie akrylanu etylu, izowalerianu pentylu, 2-metylomaślanu butylu, 2-metyloundekanalu, kwasu (2E)-metylokrotonowego, (E,Z)-deka-2,4-dienianu etylu, butan-2-onu, octanu cykloheksylu, 3,4-dimetylocyklopentano-1,2-dionu, 5-etylo-3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-onu, maślanu fenyloetylu, fenylooctanu heksylu, 4-metyloacetofenonu, 4-metoksyacetofenonu, 3-metylofenolu, 3,4-dimetylofenolu, 1-metoksy-4-metylobenzenu, trimetylooksazolu i 4,5-dihydrotiofen-3(2H)-onu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje akrylan etylu, izowalerian pentylu, 2-metylomaślan butylu, 2-metyloundekanal, kwas (2E)-metylokrotonowy, (E,Z)-deka-2,4-dienian etylu, butan-2-on, octan cykloheksylu, 3,4-dimetylocyklopentano-1,2-dion, 5-etylo-3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-on, maślan fenyloetylu, fenylooctan heksylu, 4-metyloacetofenon, 4-metoksyacetofenon, 3-metylofenol, 3,4-dimetylofenol, 1-metoksy-4-metylobenzen, trimetylooksazol i 4,5-dihydrotiofen-3(2H)-on zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatek paszowy dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono szereg wniosków o ponowną ocenę tych dodatków w odniesieniu do wszystkich gatunków zwierząt. |
(4) | Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie substancji aromatyzujących w wodzie do pojenia. W związku z tym stosowanie tych dodatków w wodzie do pojenia nie powinno być dozwolone. |
(5) | Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(6) | W opiniach z dnia 1 lutego 2012 r. (3), 7 marca 2012 r. (4), 25 kwietnia 2012 r. (5), 17 października 2012 r. (6), 12 marca 2013 r. (7), 5 marca 2014 r. (8), 20 października 2015 r. (9), 26 stycznia 2016 r. (10), 8 marca 2016 r. (11), 20 kwietnia 2016 r. (12), 25 maja 2016 r. (13), 12 lipca 2016 r. (14) i 19 października 2016 (15) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania dodatki nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził również, że dodatki należy uznać za substancje drażniące dla skóry, oczu i dróg oddechowych oraz za działające uczulająco na skórę. W związku z tym Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku. |
(7) | Urząd stwierdził, że dodatki są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności, w związku z czym ponowne wykazywanie skuteczności nie jest konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(8) | Ocena dodatków dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(9) | Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów. |
(10) | Fakt, że stosowanie dodatków jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą. |
(11) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należąca do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatek paszowy stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 9 lutego 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 9 sierpnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 9 sierpnia 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 9 sierpnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 9 sierpnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 9 sierpnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 19 lipca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2012;10(2):2573.
(4) Dziennik EFSA 2012;10(3):2625.
(5) Dziennik EFSA 2012;10(5):2678.
(6) Dziennik EFSA 2012;10(10):2927.
(7) Dziennik EFSA 2013;11(4):3169.
(8) Dziennik EFSA 2014;12(3):3608.
(9) Dziennik EFSA 2015;13(11):4268.
(10) Dziennik EFSA 2016;14(2):4390.
(11) Dziennik EFSA 2016;14(6):4441.
(12) Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
(13) Dziennik EFSA 2016;14(6):4512.
(14) Dziennik EFSA 2016;14(8):4557.
(15) Dziennik EFSA 2016;14(11):4618.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09037 | Akrylan etylu | Skład dodatku Akrylan etylu Charakterystyka substancji czynnej Akrylan etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 97 % Wzór chemiczny: C5H8O2 Numer CAS: 140-88-5 Nr FLAVIS: 09.037 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (1) Do oznaczania akrylanu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09499 | Izowalerianian pentylu | Skład dodatku Izowalerianian pentylu Charakterystyka substancji czynnej Izowalerianian pentylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 98 % Wzór chemiczny: C10H20O2 Numer CAS: 25415-62-7 Nr FLAVIS: 09.499 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (2) Do oznaczania izowalerianianu pentylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09519 | 2-Metylomaślan butylu | Skład dodatku 2-Metylomaślan butylu Charakterystyka substancji czynnej 2-Metylomaślan butylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 95 % Wzór chemiczny: C9H18O2 Numer CAS: 15706-73-7 Nr FLAVIS: 09.519 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (3) Do oznaczania 2-metylomaślanu butylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b05077 | 2-Metyloundekanal | Skład dodatku 2-Metyloundekanal Charakterystyka substancji czynnej 2-Metyloundekanal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 97 % Wzór chemiczny: C12H24O Numer CAS: 110-41-8 Nr FLAVIS: 05.077 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (4) Do oznaczania 2-metyloundekanalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
| - | - | - |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b08064 | Kwas (2E)-metylokrotonowy | Skład dodatku Kwas (2E)-metylokrotonowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas (2E)-metylokrotonowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99 % Wzór chemiczny: C5H8O2 Numer CAS: 80-59-1 Nr FLAVIS: 08.064 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (5) Do oznaczania kwasu (2E)-metylokrotonowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09260 | (E,Z)-deka-2,4-dienian etylu | Skład dodatku (E,Z)-deka-2,4-dienian etylu Charakterystyka substancji czynnej (E,Z)-deka-2,4-dienian etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 90 % Wzór chemiczny: C12H20O2 Numer CAS: 3025-30-7 Nr FLAVIS: 09.260 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (6) Do oznaczania (E,Z)-deka-2,4-dienianu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b07053 | Butan-2-on | Skład dodatku Butan-2-on Charakterystyka substancji czynnej Butan-2-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 99,5 % Wzór chemiczny: C4H8O Numer CAS: 78-93-3 Nr FLAVIS: 07.053 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (7) Do oznaczania butan-2-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09027 | Octan cykloheksylu | Skład dodatku Octan cykloheksylu Charakterystyka substancji czynnej Octan cykloheksylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 98 % Wzór chemiczny: C8H14O2 Numer CAS: 622-45-7 Nr FLAVIS: 09.027 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (8) Do oznaczania octanu cykloheksylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b07075 | 3,4-Dimetylocyklopentano-1,2-dion | Skład dodatku 3,4-Dimetylocyklopentano-1,2-dion Charakterystyka substancji czynnej 3,4-Dimetylocyklopentano-1,2-dion Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 98 % Wzór chemiczny: C7H10O2 Numer CAS: 13494-06-9 Nr FLAVIS: 07.075 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||||
Metoda analityczna (9) Do oznaczania 3,4-dimetylocyklopentano-1,2-dionu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b10023 | 5-Etylo-3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-on | Skład dodatku 5-Etylo-3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-on Charakterystyka substancji czynnej 5-Etylo-3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 95 % Wzór chemiczny: C7H10O3 Numer CAS: 698-10-2 Nr FLAVIS: 10.023 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||||
Metoda analityczna (10) Do oznaczania 5-etylo-3-hydroksy-4-metylofuran-2(5H)-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09168 | Maślan fenyloetylu | Skład dodatku Maślan fenyloetylu Charakterystyka substancji czynnej Maślan fenyloetylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 97 % Wzór chemiczny: C12H16O2 Numer CAS: 103-52-6 Nr FLAVIS: 09.168 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (11) Do oznaczania maślanu fenyloetylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
| - | - | - |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||
2b09804 | Fenylooctan heksylu | Skład dodatku Fenylooctan heksylu Charakterystyka substancji czynnej Fenylooctan heksylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 97 % Wzór chemiczny: C14H20O2 Numer CAS: 5421-17-0 Nr FLAVIS: 09.804 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||
Metoda analityczna (12) Do oznaczania fenylooctanu heksylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
| - | - | - |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość. | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b07022 | 4-Metyloacetofenon | Skład dodatku 4-Metyloacetofenon Charakterystyka substancji czynnej 4-Metyloacetofenon Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 95 % Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 122-00-9 Nr FLAVIS: 07.022 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||||
Metoda analityczna (13) Do oznaczania 4-metyloacetofenonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b07038 | 4-Metoksyacetofenon | Skład dodatku 4-Metoksyacetofenon Charakterystyka substancji czynnej 4-Metoksyacetofenon Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 97 % Wzór chemiczny: C9H10O2 Numer CAS: 100-06-1 Nr FLAVIS: 07.038 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||||
Metoda analityczna (14) Do oznaczania 4-metoksyacetofenonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04026 | 3-Metylofenol | Skład dodatku 3-Metylofenol Charakterystyka substancji czynnej 3-Metylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 98 % Wzór chemiczny: C7H8O Numer CAS: 108-39-4 Nr FLAVIS: 04.026 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (15) Do oznaczania 3-metylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04048 | 3,4-Dimetylofenol | Skład dodatku 3,4-Dimetylofenol Charakterystyka substancji czynnej 3,4-Dimetylofenol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 98 % Wzór chemiczny: C8H10O Numer CAS: 95-65-8 Nr FLAVIS: 04.048 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (16) Do oznaczania 3,4-dimetylofenolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b04015 | 1-Metoksy-4-metylobenzen | Skład dodatku 1-Metoksy-4-metylobenzen Charakterystyka substancji czynnej 1-Metoksy-4-metylobenzen Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: 99 % Wzór chemiczny: C8H10O Numer CAS: 104-93-8 Nr FLAVIS: 04.015 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (17) Do oznaczania 1-metoksy-4-metylobenzenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||||||||
2b13169 | Trimetylooksazol | Skład dodatku Trimetylooksazol Charakterystyka substancji czynnej Trimetylooksazol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: > 95 % Wzór chemiczny: C6H9ON Numer CAS: 20662-84-4 Nr FLAVIS: 13.169 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||||||||
Metoda analityczna (18) Do oznaczania trimetylooksazolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Numer identyfikacyjny dodatku | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | ||||||||||||||||||
Kategoria: Dodatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: Substancje aromatyzujące | ||||||||||||||||||
2b15012 | 4,5-Dihydrotiofen-3(2H)-on | Skład dodatku 4,5-Dihydrotiofen-3(2H)-on Charakterystyka substancji czynnej 4,5-Dihydrotiofen-3(2H)-on Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej. Czystość: 97 % Wzór chemiczny: C4H6OS Numer CAS: 1003-04-9 Nr FLAVIS: 15.012 | Wszystkie gatunki zwierząt | - | - | - |
| 9 sierpnia 2032 r. | ||||||||||
Metoda analityczna (19) Do oznaczania 4,5-dihydrotiofen-3(2H)-onu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(2) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(3) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(4) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(5) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(6) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(7) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(8) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(9) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(10) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(11) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(12) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(13) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(14) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(15) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(16) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(17) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(18) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en
(19) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/eurl-fa-evaluation-reports_en