Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-05-19
Wersja aktualna od 2022-05-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/685
z dnia 28 kwietnia 2022 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 333/2007 w odniesieniu do wymogów dotyczących pobierania próbek w przypadku ryb i zwierząt lądowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (1), w szczególności jego art. 34 ust. 6,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 333/2007 (2) ustanowiono metody pobierania próbek i analizy do celów kontroli poziomów pierwiastków śladowych i zanieczyszczeń procesowych w środkach spożywczych. |
(2) | W części B załącznika do rozporządzenia (WE) nr 333/2007 ustanowiono przepisy szczegółowe dotyczące pobierania próbek dużych ryb przybywających w dużych partiach, zgodnie z którymi to przepisami należy pobierać próbki ze środkowej części takich ryb. Ponieważ w niektórych przypadkach może to mieć duży wpływ na produkt, należy przewidzieć alternatywne wymogi dotyczące pobierania próbek, aby umożliwić pobieranie próbek również z głowy lub ogona. Ponadto należy ustanowić jednolite wymogi w odniesieniu do części ryb, z których pobiera się próbki, w zależności od różnej wielkości ryb, ponieważ takie wymogi zapewniają lepszą porównywalność wyników analiz w całej Unii. |
(3) | W związku ze zmienionymi wymogami dotyczącymi pobierania próbek ryb należy również zmienić definicję "partii" oraz wprowadzić definicję "porównywalnej wielkości lub masy". |
(4) | W załączniku IV do dyrektywy Rady 96/23/WE (3) określono wymogi dotyczące pobierania próbek ze zwierząt lądowych i z produktów akwakultury do celów analizy pozostałości i zanieczyszczeń. Dyrektywa 96/23/WE została uchylona rozporządzeniem (UE) 2017/625, ale na mocy art. 150 tego rozporządzenia dyrektywa ta ma nadal zastosowanie do dnia 14 grudnia 2022 r. Uwzględniając wygaśnięcie tych środków przejściowych dotyczących stosowania dyrektywy 96/23/WE, wspomniane wymogi należy określić w rozporządzeniu (WE) nr 333/2007, aby stosować je od dnia 15 grudnia 2022 r. |
(5) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 333/2007. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 333/2007 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Załącznik stosuje się od dnia 15 grudnia 2022 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 28 kwietnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów kontroli poziomów pierwiastków śladowych i zanieczyszczeń procesowych w środkach spożywczych (Dz.U. L 88 z 29.3.2007, s. 29).
(3) Dyrektywa Rady 96/23/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie środków monitorowania niektórych substancji i ich pozostałości u żywych zwierząt i w produktach zwierzęcych oraz uchylająca dyrektywy 85/358/EWG i 86/469/EWG oraz decyzje 89/187/EWG i 91/664/EWG (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, s. 10).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 333/2007 wprowadza się następujące zmiany:
1) | w części A wprowadza się następujące zmiany:
|
2) | w części B wprowadza się następujące zmiany:
|
3) | punkt C.2.1 otrzymuje brzmienie: "C.2.1. Środki ostrożności i ogólne wytyczne Podstawowym wymaganiem jest uzyskanie reprezentatywnej i jednorodnej próbki laboratoryjnej bez wprowadzenia wtórnych zanieczyszczeń. Do homogenizacji próbki wykorzystuje się całą część, do której stosuje się najwyższy dopuszczalny poziom. W przypadku produktów innych niż ryby do przygotowania próbki laboratoryjnej wykorzystuje się cały materiał próbki dostarczonej do laboratorium. W przypadku ryb cały materiał próbki dostarczonej do laboratorium poddaje się homogenizacji. Do przygotowania próbki laboratoryjnej wykorzystuje się reprezentatywną część lub ilość zhomogenizowanej próbki zbiorczej. Zgodność z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006 ustala się na podstawie poziomów oznaczonych w próbkach laboratoryjnych.". |
(*1) https://ec.europa.eu/food/safety/chemical-safety/contaminants/sampling-and-analysis";"