Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-05-11
Wersja aktualna od 2022-05-11
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/650
z dnia 20 kwietnia 2022 r.
zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla dioctanu sodu (E 262(ii))
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. |
(2) | Specyfikacje dodatków do żywności mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony. |
(3) | W dniu 3 sierpnia 2020 r. złożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności dioctan sodu (E 262(ii)). Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
(4) | Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 stanowi, że dioctan sodu (E 262 (ii)) ma zawierć 39-41 % wolnego kwasu octowego i 58-60 % octanu sodu. Wnioskodawca wnosi o zmianę na 39-43 % wolnego kwasu octowego i 57-60 % octanu sodu. |
(5) | Według wnioskodawcy przy produkcji dioctanu sodu (E 262 (ii)) uzyskuje się produkt stechiometryczny o zawartości wolnego kwasu octowego wynoszącej 42,3 %. Wnioskodawca twierdzi, że zmniejszenie zawartości wolnego kwasu octowego do poziomu 39-41 % wymaga nadmiernych ilości energii. W związku z tym podwyższenie górnej granicy zawartości wolnego kwasu octowego do 43 % skróci czas suszenia podczas produkcji, co doprowadzi do zmniejszenia zapotrzebowania na energię, a tym samym do bardziej zrównoważonego procesu produkcji. |
(6) | Według wnioskodawcy nie ma żadnych innych zmian w procesie produkcji, większa ilość wolnego kwasu octowego w dioctanie sodu (E 262 (ii)) nie ma wpływu na bezpieczeństwo, a wyjąwszy powyższą kwestię, produkt końcowy jest taki sam, tj. nie zawiera innych zanieczyszczeń niż określone w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012. |
(7) | Wniosek był omawiany przez grupę roboczą ekspertów rządowych ds. dodatków. Uwzględniając informacje przekazane przez wnioskodawcę oraz opinie otrzymane od tejże grupy roboczej, Komisja uznała, że proponowana zmiana specyfikacji dioctanu sodu (E 262 (ii)) nie ma wpływu na zdrowie człowieka. |
(8) | Ponieważ podwyższenie górnej granicy zawartości wolnego kwasu octowego w dioctanie sodu (E 262 (ii)) z 41 do 43 % nie ma wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 kwietnia 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
ZAŁĄCZNIK
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 w pozycji "E 262 (ii) dioctan sodu" w rubryce "Definicja" wiersz dotyczący oznaczenia zawartości otrzymuje brzmienie:
"Oznaczenie zawartości | Zawiera 39-43 % wolnego kwasu octowego i 57-60 % octanu sodu" |