Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-04-19
Wersja aktualna od 2022-04-19
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/502
z dnia 29 marca 2022 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1321/2013 w odniesieniu do nazwy posiadacza zezwolenia na produkt początkowy dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego "Scansmoke PB 1110"
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych lub na ich powierzchni (1), w szczególności jego art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W dniu 1 października 2021 r. przedsiębiorstwo Azelis Denmark A/S ("wnioskodawca") złożyło wniosek zgodnie z art. 11 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 2065/2003, zwracając się o zmianę nazwy posiadacza zezwolenia na produkt początkowy dla środków aromatyzujących "Scansmoke PB 1110" zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1321/2013 (2). |
(2) | We wniosku wnioskodawca wskazał, że zezwolenie na stosowanie produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego "Scansmoke PB 1110" ma zostać przeniesione na przedsiębiorstwo proFagus GmbH. Na poparcie swojego oświadczenia wnioskodawca przedstawił umowę o przeniesieniu zezwolenia zawartą między nim a przedsiębiorstwem proFagus GmbH w odniesieniu do produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego "Scansmoke PB 1110". |
(3) | Proponowana zmiana posiadacza zezwolenia ma charakter wyłącznie administracyjny, nie wymaga więc przeprowadzenia nowej oceny danego produktu. |
(4) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 1321/2013. |
(5) | W celu zapewnienia sprawnego przeniesienia zezwolenia należy zapewnić, aby produkt początkowy dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego "Scansmoke PB 1110", jak również otrzymane z niego środki aromatyzujące dymu wędzarniczego oraz środki spożywcze je zawierające, które są zgodne z przepisami obowiązującymi przed datą wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, mogły być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania istniejących zapasów. |
(6) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zmiana rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 1321/2013
W tabeli w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 1321/2013 we wpisie dotyczącym produktu początkowego dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego "Scansmoke PB 1110" wprowadza się następujące zmiany:
1) | w trzecim wierszu "Nazwa posiadacza zezwolenia" słowa "Azelis Denmark A/S" zastępuje się słowami "proFagus GmbH"; |
Artykuł 2
Środki przejściowe
Produkt początkowy dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego "Scansmoke PB 1110", określony w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 1321/2013, jak również otrzymane z niego środki aromatyzujące dymu wędzarniczego oraz środki spożywcze zawierające produkt początkowy dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego bądź otrzymane z nich środki aromatyzujące dymu wędzarniczego, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 19 kwietnia 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 19 kwietnia 2022 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania istniejących zapasów.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 29 marca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 309 z 26.11.2003, s. 1.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1321/2013 z dnia 10 grudnia 2013 r. ustanawiające unijny wykaz dozwolonych produktów początkowych dla środków aromatyzujących dymu wędzarniczego przeznaczonych do użycia w takiej postaci w środkach spożywczych lub na ich powierzchni lub do produkcji pochodnych środków aromatyzujących dymu wędzarniczego (Dz.U. L 333 z 12.12.2013, s. 54).