Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2022-03-25
Wersja aktualna od 2022-03-25
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/470
z dnia 23 marca 2022 r.
przyznające dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalające z góry kwotę tych dopłat
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 18 ust. 2 i art. 223 ust. 3 lit. c),
uwzględniając rozporządzenie Rady (UE) nr 1370/2013 z dnia 16 grudnia 2013 r. określające środki dotyczące ustalania niektórych dopłat i refundacji związanych ze wspólną organizacją rynków produktów rolnych (2), w szczególności jego art. 4 ust. 2 akapit pierwszy lit. b),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Sektor wieprzowiny od kilku miesięcy boryka się z poważnymi trudnościami. Znaczne spowolnienie wywozu do Chin, dalsze rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń na większą liczbę państw członkowskich oraz utrzymujący się wpływ ograniczeń związanych z COVID-19 wywierają presję na unijny rynek świń przeznaczonych do uboju. |
(2) | Inwazja Rosji na Ukrainę spowodowała dodatkowe zakłócenia na rynku i poważnie wpłynęła na wywóz wieprzowiny z Unii. W związku z tym nastąpił gwałtowny spadek popytu eksportowego na niektóre produkty z wieprzowiny. |
(3) | W celu zmniejszenia obecnego zakłócenia równowagi na rynku należy zatem przyznać dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalić z góry wysokość tych dopłat. |
(4) | Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1238 (3) i rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1240 (4), które ustanawiają szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące dopłat do prywatnego przechowywania, powinny mieć zastosowanie do dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, o ile przepisy niniejszego rozporządzenia nie stanowią inaczej. |
(5) | Kwotę dopłat należy ustalić z góry, aby możliwe było utworzenie szybkiego i elastycznego systemu operacyjnego dla podmiotów gospodarczych. Zgodnie z art. 4 rozporządzenia (UE) nr 1370/2013 kwotę pomocy ustala się na podstawie kosztów przechowywania oraz innych odpowiednich czynników rynkowych. Należy ustalić stałą stawkę dopłaty. |
(6) | Aby dopłata do prywatnego przechowywania była skuteczna i wywierała rzeczywisty wpływ na rynek, powinna być przyznawana wyłącznie w odniesieniu do produktów, które nie zostały jeszcze wprowadzone do przechowywania. |
(7) | Aby ułatwić administrowanie wspomnianym środkiem, produkty z wieprzowiny należy zakwalifikować do poszczególnych kategorii ustalonych według kosztów przechowywania. |
(8) | Z myślą o skuteczności administracyjnej i uproszczeniu procedury, należy ustalić minimalną ilość produktów objętych każdym wnioskiem. |
(9) | Aby uzyskać pewność co do tego, że podmioty gospodarcze będą wywiązywać się ze swoich zobowiązań umownych oraz że przedmiotowy środek wywrze pożądany wpływ na rynek, należy ustalić zabezpieczenie. |
(10) | Art. 42 ust. 1 lit. b) rozporządzenia wykonawczego (UE) 2016/1240 stanowi, że państwa członkowskie powinny powiadamiać Komisję o ważnych wnioskach raz w tygodniu. W celu zapewnienia przejrzystości, monitorowania kwot dostępnych do celów pomocy i właściwego zarządzania nimi, częstsze powiadomienia są niezbędne do skutecznego zarządzania programem. Należy zatem przewidzieć odstępstwo od częstotliwości powiadamiania. |
(11) | Aby niniejsze rozporządzenie mogło wywrzeć natychmiastowy wpływ na rynek oraz pomogło w stabilizacji cen, powinno ono wejść w życie w dniu jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. |
(12) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zakres stosowania
1. Niniejsze rozporządzenie przewiduje dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, o których mowa w art. 17 akapit pierwszy lit. h) rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
2. O ile przepisy niniejszego rozporządzenia nie stanowią inaczej, zastosowanie ma rozporządzenie delegowane (UE) 2016/1238 oraz rozporządzenie wykonawcze (UE) 2016/1240.
Artykuł 2
Kwalifikujące się produkty
1. Wykaz kategorii produktów kwalifikujących się do objęcia dopłatą oraz odpowiednie kwoty dopłat na okres przechowywania są określone w załączniku.
2. Dopłaty przyznaje się wyłącznie w odniesieniu do ilości świeżego lub schłodzonego mięsa, które nie zostały jeszcze wprowadzone do przechowywania.
Artykuł 3
Składanie wniosków
1. Wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania w odniesieniu do kategorii produktów kwalifikujących się do objęcia dopłatą określonych w załączniku mogą być składane od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia. Wnioski należy złożyć najpóźniej w dniu 29 kwietnia 2022 r.
2. Podany we wniosku okres przechowywania wynosi 60, 90, 120 lub 150 dni.
3. Każdy wniosek dotyczy tylko jednej kategorii produktów wymienionych w załączniku i zawiera odnośny kod CN w ramach każdej kategorii.
4. Każdy wniosek dotyczy ilości wynoszącej co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów.
Artykuł 4
Zabezpieczenie
Kwota zabezpieczenia wymaganego zgodnie z art. 4 lit. b) rozporządzenia delegowanego (UE) 2016/1238 przy składaniu wniosku o dopłatę do prywatnego przechowywania wynosi 20 % kwot dopłat określonych w kolumnach 3-6 tabeli w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 5
Częstotliwość powiadomień o ilościach, w odniesieniu do których złożono wnioski
Na zasadzie odstępstwa od częstotliwości określonej w art. 42 ust. 1 lit. b) rozporządzenia wykonawczego (UE) 2016/1240 państwa członkowskie powiadamiają Komisję dwa razy w tygodniu o ilościach, w odniesieniu do których złożono wnioski o zawarcie umów, w następujący sposób:
a) | w każdy poniedziałek do godz. 12.00 (czasu obowiązującego w Brukseli) - informacje o ilościach, w odniesieniu do których wnioski złożono w czwartek i piątek poprzedniego tygodnia; |
Artykuł 6
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 23 marca 2022 r.
W imieniu Komisji
Przewodnicząca
Ursula VON DER LEYEN
(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
(2) Dz.U. L 346 z 20.12.2013, s. 12.
(3) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2016/1238 z dnia 18 maja 2016 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz.U. L 206 z 30.7.2016, s. 15).
(4) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2016/1240 z dnia 18 maja 2016 r. ustalające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do interwencji publicznej i dopłat do prywatnego przechowywania (Dz.U. L 206 z 30.7.2016, s. 71).
ZAŁĄCZNIK
Kategorie produktów | Produkty, w odniesieniu do których przyznawana jest dopłata | Stawka dopłaty na okres przechowywania (EUR/t) | |||
60 dni | 90 dni | 120 dni | 150 dni | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Kategoria 1 ex 0203 11 10 | Półtusze bez nóg przednich, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego (1) Całe tusze zwierząt do 20 kg | 270 | 286 | 301 | 317 |
Kategoria 2 ex 0203 12 11 ex 0203 12 19 ex 0203 19 11 ex 0203 19 13 | Szynki Łopatki Przodki Schab, nawet z karkówką lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez (2) (3) | 326 | 341 | 357 | 372 |
Kategoria 3 ex 0203 19 55 | Nogi, łopatki, przodki, schab nawet z karkówką lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości (2) (3) | 377 | 392 | 407 | 423 |
Kategoria 4 ex 0203 19 15 | Boczek cały lub cięty wzdłuż | 282 | 297 | 313 | 327 |
Kategoria 5 ex 0203 19 55 | Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber | 348 | 361 | 375 | 389 |
Kategoria 6 ex 0203 19 55 | Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub bez, z tkanką tłuszczową lub bez, bez kości (4) | 279 | 293 | 306 | 320 |
Kategoria 7 ex 0209 10 11 | Tłuszcz podskórny ze świń, ze skórą lub bez (5) | 157 | 168 | 180 | 190 |
(1) Dopłata może zostać także przyznana w odniesieniu do półtusz przedstawionych jako półtusze Wiltshire, tj. bez głowy, policzków, racic, ogona, sadła, nerek, polędwicy, łopatki, mostka, kręgosłupa, miednicy i przepony.
(2) Schab i karkówka mogą być ze skórą lub bez, jednak grubość przylegającej warstwy tłuszczu nie może przekraczać 25 mm.
(3) Umowne ilości mogą obejmować wszelkie kombinacje wymienionych elementów.
(4) Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20.
(5) Świeża tkanka tłuszczowa, która odkłada się pod skórą świni i do niej przylega, niezależnie od części świni, z której pochodzi; jeżeli występuje wraz ze skórą, masa tkanki tłuszczowej musi przewyższać masę skóry.