1) | w załączniku II kolumny dotyczące akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, izofetamidu, spinetoramu i spirotetramatu otrzymują brzmienie: "Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg) Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Akrynatryna (F) | Fluwalinat (suma izomerów) otrzymany w wyniku stosowania tau-fluwalinatu (F) | Folpet (suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet) (R) | Izofetamid | Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A) | Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R) | (1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) | (8) | 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | | | | | | | 0110000 | Owoce cytrusowe | 0,02 (*1) | 0,4 | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,5 | 0110010 | Grejpfruty | | | | | 0,02 (*1) | | 0110020 | Pomarańcze | | | | | 0,07 | | 0110030 | Cytryny | | | | | 0,02 (*1) | | 0110040 | Limy/limonki | | | | | 0,02 (*1) | | 0110050 | Mandarynki | | | | | 0,15 | | 0110990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,02 (*1) | | 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,5 | 0120010 | Migdały | | | | | (+) | | 0120020 | Orzechy brazylijskie | | | | | (+) | | 0120030 | Orzechy nerkowca | | | | | (+) | | 0120040 | Kasztany jadalne | | | | | (+) | | 0120050 | Orzechy kokosowe | | | | | (+) | | 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | | | | | (+) | | 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | | | | | (+) | | 0120080 | Orzechy pekan | | | | | (+) | | 0120090 | Orzeszki piniowe | | | | | (+) | | 0120100 | Orzeszki pistacjowe | | | | | (+) | | 0120110 | Orzechy włoskie | | | | | (+) | | 0120990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,02 (*1) | 0,3 | | 0,6 | 0,15 | 0,7 | 0130010 | Jabłka | | | 0,3 | | (+) | | 0130020 | Gruszki | | | 0,3 | | (+) | | 0130030 | Pigwy | | | 0,03 (*1) | | (+) | | 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | | | 0,03 (*1) | | (+) | | 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | | | 0,03 (*1) | | (+) | | 0130990 | Pozostałe (2) | | | 0,03 (*1) | | | | 0140000 | Owoce pestkowe | | | 0,03 (*1) | | | 3 | 0140010 | Morele | 0,02 (*1) | 0,3 | | 3 | 0,2(+) | | 0140020 | Czereśnie | 0,02 (*1) | 0,4 | | 4 | 2 | | 0140030 | Brzoskwinie | 0,08 | 0,3 | | 3 | 0,3 | | 0140040 | Śliwki | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,8 | 0,02 (*1) | | 0140990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | | | | | | | 0151000 | | | 1 | | 4 | 0,4 | 2 | 0151010 | Winogrona stołowe | 0,05 (*1) | | 6 | | (+) | | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | 0,1 | | 20 | | (+) | | 0152000 | | 0,02 (*1) | 0,3 | 5(+) | 4 | 0,2 | 0,3 | 0153000 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 7 | 1 | 0,02 (*1) | 0153010 | Jeżyny | | | | | (+) | | 0153020 | Jeżyny popielice | | | | | (+) | | 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | | | | | | | 0153990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0154000 | d) | pozostałe drobne owoce i jagody | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | | | 1,5 | 0154010 | Borówki amerykańskie | | | | 0,01 (*1) | 0,4 | | 0154020 | Żurawiny | | | | 4 | 0,4(+) | | 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | | | | 0,01 (*1) | 0,5 | | 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | | | | 0,01 (*1) | 0,4(+) | | 0154050 | Róża dzika | | | | 0,01 (*1) | 0,4(+) | | 0154060 | Morwy (czarne i białe) | | | | 0,01 (*1) | 0,4(+) | | 0154070 | Głóg włoski | | | | 0,6 | 0,4(+) | | 0154080 | Bez czarny | | | | 0,01 (*1) | 0,4(+) | | 0154990 | Pozostałe (2) | | | | 0,01 (*1) | 0,4 | | 0160000 | Owoce różne z | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | | | 0161000 | | | | | | | | 0161010 | Daktyle | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0161020 | Figi | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0161030 | Oliwki stołowe | | | 0,15 (*1)(+) | 0,01 (*1) | 0,07(+) | 1,5 | 0161040 | Kumkwat | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0161050 | Karambola | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | | | 0,03 (*1) | 0,6 | 0,02 (*1) | 0,4 | 0161070 | Czapetka kuminowa | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0161990 | Pozostałe (2) | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0162000 | b) | niejadalną skórką, małe | | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | | | | | 0,02 (*1) | 3 | 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | | | | | 0,015 | 15 | 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | | | | | 0,4 | 0,02 (*1) | 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | | | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0162050 | Caimito | | | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | | | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0162990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0163000 | c) | niejadalną skórką, duże | | | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0163010 | Awokado | | | | | | 0,4 | 0163020 | Banany | | | | | | 0,4 | 0163030 | Mango | | | | | | 0,3 | 0163040 | Papaja | | | | | | 0,4 | 0163050 | Granaty/Jabłka granatu | | | | | | 0,4 | 0163060 | Czerymoja | | | | | | 0,02 (*1) | 0163070 | Gujawa/Gruszla | | | | | | 2 | 0163080 | Ananasy | | | | | | 0,15 | 0163090 | Owoce chlebowca | | | | | | 0,02 (*1) | 0163100 | Owoce duriana właściwego | | | | | | 0,02 (*1) | 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | | | | | | 0,02 (*1) | 0163990 | Pozostałe (2) | | | | | | 0,02 (*1) | 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | | | | | | | 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0211000 | | | | 0,06 (*1)(+) | | | 0,8 | 0212000 | b) | tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | | | | 0,03 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | | | | | | | 0212020 | Kartofel słodki/Batat | | | | | | | 0212030 | Pochrzyn | | | | | | | 0212040 | Maranta trzcinowata | | | | | | | 0212990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0213000 | c) | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | | | | | | | 0,07 | 0213010 | Buraki | | | 0,03 (*1) | | | | 0213020 | Marchew | | | 0,03 (*1) | | | | 0213030 | Seler zwyczajny | | | 0,03 (*1) | | | | 0213040 | Chrzan pospolity | | | 0,03 (*1) | | | | 0213050 | Słonecznik bulwiasty | | | 0,03 (*1) | | | | 0213060 | Pasternak | | | 0,03 (*1) | | | | 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | | | 0,03 (*1) | | | | 0213080 | Rzodkiew zwyczajna | | | 0,04 (*1)(+) | | | | 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | | | 0,04 (*1)(+) | | | | 0213100 | Brukiew/Karpiel | | | 0,03 (*1) | | | | 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | | | 0,03 (*1) | | | | 0213990 | Pozostałe (2) | | | 0,03 (*1) | | | | 0220000 | Warzywa cebulowe | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0220010 | Czosnek | | | | | 0,02 (*1) | 0,3 | 0220020 | Cebula | | | | | 0,02 (*1) | 0,4 | 0220030 | Szalotka | | | | | 0,02 (*1) | 0,3 | 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | | | | | 0,8 | 0,9 | 0220990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0230000 | Warzywa owocowe | | | | | | | 0231000 | a) | Solanaceae i Malvaceae | | | | | | | 1 | 0231010 | Pomidory | 0,02 (*1) | 0,15 | 5(+) | 1,5 | 0,06 | | 0231020 | Papryka roczna | 0,08 | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 3 | 0,4 | | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,02 (*1) | 0,15 | 0,03 (*1) | 1,5 | 0,05 | | 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 3 | 0,02 (*1) | | 0231990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 3 | 0,02 (*1) | | 0232000 | b) | dyniowate z jadalną skórką | | 0,02 (*1) | 0,02 | 0,03 (*1) | 1 | 0,06 | 0,2 | 0232010 | Ogórki | | (+) | | | | | 0232020 | Korniszony | | | | | | | 0232030 | Cukinie | | | | | | | 0232990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0233000 | c) | dyniowate z niejadalną skórką | | 0,02 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,03 | 0,2 | 0233010 | Melony | | 0,09 | 0,4(+) | | | | 0233020 | Dynie olbrzymie | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | | | | 0233030 | Arbuzy | | 0,09 | 0,03 (*1) | | | | 0233990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | | | | 0234000 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 1,5 | 0239000 | e) | pozostałe warzywa owocowe | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,02 (*1) | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0241000 | | | 0,3 | | | | 1 | 0241010 | Brokuły | | | | | | | 0241020 | Kalafiory | | | | | | | 0241990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0242000 | | | | | | | | 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | | 0,15 | | | | 0,3(+) | 0242020 | Kapusta głowiasta | | 0,3 | | | | 2 | 0242990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 0243000 | | | 0,01 (*1) | | | | 7 | 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | | | | | | | 0243020 | Jarmuż | | | | | | | 0243990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0244000 | | | 0,08 | | | | 1,5(+) | 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | | | | | | | 0251000 | a) | sałaty i warzywa sałatowe | | | 0,7 | 0,03 (*1) | | | 7 | 0251010 | Roszpunka warzywna | 0,06(+) | | | 0,01 (*1) | 4 | | 0251020 | Sałaty | 0,1 | | | 20 | 1,5 | | 0251030 | Endywia o liściach szerokich | 0,06(+) | | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 0,06(+) | | | 0,01 (*1) | 4 | | 0251050 | Gorczycznik wiosenny | 0,02 (*1) | | | 0,01 (*1) | 4 | | 0251060 | Rokietta siewna/rukola | 0,06(+) | | | 0,01 (*1) | 4 | | 0251070 | Gorczyca sarepska | 0,06(+) | | | 0,01 (*1) | 4 | | 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 0,02 (*1) | | | 0,01 (*1) | 4 | | 0251990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0252000 | b) | szpinak i podobne liście | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 20 | | 7 | 0252010 | Szpinak | | | | | 0,9 | | 0252020 | Portulaka pospolita | | | | | 4 | | 0252030 | Boćwina | | | | | 1,5 | | 0252990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,02 (*1) | | 0253000 | c) | liście winorośli lub podobne gatunki | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0254000 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 7 | 0255000 | e) | cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,03 | 0256000 | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,06 (*1) | 20 | 4 | 4 | 0256010 | Trybula | | | | | | | 0256020 | Szczypiorek | | | | | | | 0256030 | Liście selera | | | | | | | 0256040 | Pietruszka - nać | | | | | | | 0256050 | Szałwia lekarska | | | | | | | 0256060 | Rozmaryn lekarski | | | | | | | 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | | | | | | | 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | | | | | | | 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | | | | | | | 0256100 | Estragon | | | | | | | 0256990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0260000 | Warzywa strączkowe | 0,02 (*1) | | 0,03 (*1) | | | | 0260010 | Fasola (w strąkach) | | 0,6 | | 0,6 | 0,05 | 2 | 0260020 | Fasola (bez strąków) | | 0,05 | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 1,5 | 0260030 | Groch (w strąkach) | | 0,6 | | 0,6 | 0,02 (*1) | 2 | 0260040 | Groch (bez strąków) | | 0,05 | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 1,5 | 0260050 | Soczewica | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 1,5 | 0260990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0270000 | Warzywa łodygowe | 0,02 (*1) | | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270010 | Szparagi | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0270020 | Karczochy hiszpańskie | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0270030 | Seler | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 4 | 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 4 | 0270050 | Karczochy zwyczajne | | 0,8 | | | 0,02 (*1) | 1 | 0270060 | Pory | | 0,01 (*1) | | | 0,05 | 0,9 | 0270070 | Rabarbar | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 4 | 0270080 | Pędy bambusa | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0270090 | Rdzenie palmowe | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0270990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0280010 | Grzyby uprawne | | | | | | | 0280020 | Grzyby dzikie | | | | | | | 0280990 | Mchy i porosty | | | | | | | 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 2 | 0300010 | Fasola | | | | | | | 0300020 | Soczewica | | | | | | | 0300030 | Groch | | | | | | | 0300040 | Łubin biały | | | | | | | 0300990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,02 (*1) | | | | | | 0401000 | Nasiona oleiste | | | 0,07 (*1) | | 0,02 (*1) | | 0401010 | Siemię lniane | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401030 | Nasiona maku | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401040 | Ziarna sezamu | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401050 | Ziarna słonecznika | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401060 | Ziarna rzepaku | | 0,02 | | 0,015 | | 0,02 (*1) | 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | (+) | 4 | 0401080 | Nasiona gorczycy | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401090 | Nasiona bawełny | | 0,09 | | 0,01 (*1) | (+) | 0,4 | 0401100 | Nasiona dyni | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401140 | Nasiona konopi siewnych | | 0,02 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401150 | Rącznik pospolity | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0402000 | Owoce oleiste | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | | | 0,15 (*1)(+) | | 0,06(+) | 1,5 | 0402020 | Nasiona palm olejowych | | | 0,07 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0402030 | Owoce palm olejowych | | | 0,07 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | | | 0,07 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0402990 | Pozostałe (2) | | | 0,07 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0500010 | Jęczmień | | 0,4 | 2 | | | | 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | | | | 0500030 | Kukurydza | | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | | (+) | | 0500040 | Proso zwyczajne | | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | | | | 0500050 | Owies zwyczajny | | 0,4 | 2 | | | | 0500060 | Ryż siewny | | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | | (+) | | 0500070 | Żyto zwyczajne | | 0,05 | 0,3 | | | | 0500080 | Sorgo japońskie | | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | | | | 0500090 | Pszenica zwyczajna | | 0,05 | 0,4(+) | | | | 0500990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | 0,07 (*1) | | | | 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | | 0610000 | Herbaty | | | | | | 0,1 (*1) | 0620000 | Ziarna kawy | | | | | | 0,1 (*1) | 0630000 | Napary ziołowe z | | | | | | | 0631000 | | | | | | | 0,1 (*1) | 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | | | | | | | 0631020 | Ketmia szczawiowa | | | | | | | 0631030 | Róża | | | | | | | 0631040 | Jaśmin | | | | | | | 0631050 | Lipa | | | | | | | 0631990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0632000 | | | | | | | 50 | 0632010 | Truskawka | | | | | | | 0632020 | Aspalat prosty | | | | | | | 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | | | | | | | 0632990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0633000 | | | | | | | 0,1 (*1) | 0633010 | Kozłek lekarski | | | | | | | 0633020 | Żeń-szeń | | | | | | | 0633990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0639000 | d) | wszelkich pozostałych części rośliny | | | | | | | 0,1 (*1) | 0640000 | Ziarna kakaowe | | | | | | 0,1 (*1) | 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | | | | | | 0,1 (*1) | 0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 400(+) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 15 | 0800000 | PRZYPRAWY | | | | | | | 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | | | | | | | 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | | | | | | | 0810030 | Seler | | | | | | | 0810040 | Kolendra siewna | | | | | | | 0810050 | Kmin rzymski | | | | | | | 0810060 | Koper ogrodowy | | | | | | | 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | | | | | | | 0810080 | Kozieradka pospolita | | | | | | | 0810090 | Gałka muszkatołowa | | | | | | | 0810990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | | | | | | | 0820020 | Pieprz syczuański | | | | | | | 0820030 | Kminek zwyczajny | | | | | | | 0820040 | Kardamon malabarski | | | | | | | 0820050 | Jagody jałowca | | | | | | | 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | | | | | | | 0820070 | Wanilia | | | | | | | 0820080 | Tamarynd | | | | | | | 0820990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0830010 | Cynamon | | | | | | | 0830990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | | | | | | | 0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0840020 | Imbir lekarski (10) | | | | | | | 0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0840040 | Chrzan pospolity (11) | | | | | | | 0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0850010 | Goździki | | | | | | | 0850020 | Kapary | | | | | | | 0850990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0860010 | Szafran | | | | | | | 0860990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,1 (*1) | 0870010 | Kwiat muszkatołowy | | | | | | | 0870990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,03 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0900010 | Korzenie buraka cukrowego | | | | | | 0,02 (*1) | 0900020 | Trzcina cukrowa | | | | | | 0,02 (*1) | 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | | | | | | 0,07 | 0900990 | Pozostałe (2) | | | | | | 0,02 (*1) | 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | | | 0,05 (*1) | | | | 1010000 | Towary z | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 1011000 | | | | | | | | 1011010 | Mięśnie | | 0,015 | | | | 0,05 | 1011020 | Tłuszcz | | 0,05 | | | | 0,02 (*1) | 1011030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | | | | 0,7 | 1011040 | Nerka | | 0,01 (*1) | | | | 0,7 | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,05 | | | | 0,7 | 1011990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 1012000 | | | | | | | | 1012010 | Mięśnie | | 0,05 | | | | 0,05 | 1012020 | Tłuszcz | | 0,3 | | | (+) | 0,02 (*1) | 1012030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | | | (+) | 0,7 | 1012040 | Nerka | | 0,015 | | | (+) | 0,7 | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,3 | | | | 0,7 | 1012990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 1013000 | | | | | | | | 1013010 | Mięśnie | | 0,05 | | | | 0,05 | 1013020 | Tłuszcz | | 0,3 | | | | 0,02 (*1) | 1013030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | | | | 0,7 | 1013040 | Nerka | | 0,015 | | | | 0,7 | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,3 | | | | 0,7 | 1013990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 1014000 | | | | | | | | 1014010 | Mięśnie | | 0,05 | | | | 0,05 | 1014020 | Tłuszcz | | 0,3 | | | | 0,02 (*1) | 1014030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | | | | 0,7 | 1014040 | Nerka | | 0,015 | | | | 0,7 | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,3 | | | | 0,7 | 1014990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 1015000 | | | | | | | | 1015010 | Mięśnie | | 0,05 | | | | 0,05 | 1015020 | Tłuszcz | | 0,3 | | | (+) | 0,02 (*1) | 1015030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | | | (+) | 0,7 | 1015040 | Nerka | | 0,015 | | | (+) | 0,7 | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,3 | | | | 0,7 | 1015990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 1016000 | | | | | | | 0,02 (*1) | 1016010 | Mięśnie | | 0,01 (*1) | (+) | | | | 1016020 | Tłuszcz | | 0,03(+) | (+) | | (+) | | 1016030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | (+) | | (+) | | 1016040 | Nerka | | 0,01 (*1) | | | | | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,03(+) | | | | | 1016990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | | 1017000 | g) | pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | | | | | | | | 1017010 | Mięśnie | | 0,05 | | | | 0,05 | 1017020 | Tłuszcz | | 0,3 | | | | 0,02 (*1) | 1017030 | Wątroba | | 0,01 (*1) | | | | 0,7 | 1017040 | Nerka | | 0,015 | | | | 0,7 | 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,3 | | | | 0,7 | 1017990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | 0,02 (*1) | 1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 1020010 | Bydło | | 0,03 | | | | | 1020020 | Owce | | 0,02 | | | | | 1020030 | Kozy | | 0,02 | | | | | 1020040 | Konie | | 0,03 | | | | | 1020990 | Pozostałe (2) | | 0,02 | | | | | 1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | (+) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 1030010 | Kury | | | (+) | | (+) | | 1030020 | Kaczki | | | (+) | | (+) | | 1030030 | Gęsi | | | (+) | | (+) | | 1030040 | Przepiórki | | | (+) | | (+) | | 1030990 | Pozostałe (2) | | | (+) | | | | 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,5 | 1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | | | | | | | 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | | | | | | | 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) | | | | | | | Akrynatryna (F) (F) Rozpuszczalna w tłuszczach Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0251010 Roszpunka warzywna 0251030 Endywia o liściach szerokich 0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0251060 Rokietta siewna/rukola 0251070 Gorczyca sarepska Fluwalinat (suma izomerów) otrzymany w wyniku stosowania tau-fluwalinatu (F) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 czerwca 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1016020 Tłuszcz 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 czerwca 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0232010 Ogórki Folpet (suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet) (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: ftalimid wyrażony jako folpet Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0161030 Oliwki stołowe 0402010 Oliwki do produkcji oliwy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0700000 CHMIEL Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0211000 a) ziemniaki 0231010 Pomidory 0233010 Melony 0500090 Pszenica zwyczajna Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0152000 b) truskawki Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju i ilości pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0120010 Migdały 0120020 Orzechy brazylijskie 0120030 Orzechy nerkowca 0120040 Kasztany jadalne 0120050 Orzechy kokosowe 0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej 0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej 0120080 Orzechy pekan 0120090 Orzeszki piniowe 0120100 Orzeszki pistacjowe 0120110 Orzechy włoskie 0161030 Oliwki stołowe 0401070 Ziarna soi zwyczajnej 0401090 Nasiona bawełny 0402010 Oliwki do produkcji oliwy 0500030 Kukurydza 0500060 Ryż siewny 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1015020 Tłuszcz 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0130010 Jabłka 0130020 Gruszki 0130030 Pigwy 0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej 0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego 0140010 Morele 0151010 Winogrona stołowe 0151020 Winogrona do produkcji wina 0153010 Jeżyny 0153020 Jeżyny popielice 0154020 Żurawiny 0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty) 0154050 Róża dzika 0154060 Morwy (czarne i białe) 0154070 Głóg włoski 0154080 Bez czarny Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0244000 d) kalarepa" | |