Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 16 str. 1
Wersja aktualna od 2022-02-14
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2022 nr 16 str. 1
Wersja aktualna od 2022-02-14
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/93

z dnia dnia 20 stycznia 2022 r.

zmieniające załączniki II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, fosetylu, izofetamidu, "łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE", "łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2", spinetoramu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, izofetamidu, spinetoramu i spirotetramatu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. NDP fosetylu określono w części A załącznika III do tego rozporządzenia. W przypadku łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE oraz łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2 w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP ani nie włączono tych substancji do załącznika IV do tego rozporządzenia, wobec czego stosuje się do nich wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) tego rozporządzenia.

(2)

W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną akrynatryna na powierzchni brzoskwiń i papryki rocznej złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP.

(3)

W przypadku fluwalinatu wniosek taki złożono w odniesieniu do pomidorów i arbuzów. W przypadku folpetu wniosek taki złożono w odniesieniu do jęczmienia, owsa zwyczajnego i żyta zwyczajnego. W przypadku fosetylu wniosek taki złożono w odniesieniu do cytryn, lim/limonek, mandarynek i "naparów ziołowych z liści i ziół" po zastosowaniu fosfonianów potasu. W przypadku izofetamidu wniosek taki złożono w odniesieniu do owoców leśnych. W przypadku spinetoramu wniosek taki złożono w odniesieniu do portulaki pospolitej. W odniesieniu do spirotetramatu wniosek taki złożono w odniesieniu do porów, "dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki" oraz "miodu i pozostałych produktów pszczelich".

(4)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(5)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(6)

Jeżeli chodzi o spinetoram w portulace pospolitej, Urząd dokonał oceny wniosku w celu ustanowienia NDP dla sałat i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (3). W tych ramach Urząd ocenił badania pozostałości w kontekście dobrej praktyki rolniczej w odniesieniu do sałaty, co doprowadziło do zaproponowania NDP na poziomie 4 mg/kg. Zgodnie z obowiązującymi unijnymi wytycznymi w sprawie ekstrapolacji NDP (4) należy ustalić NDP dla portulaki pospolitej na poziomie 4 mg/kg w oparciu o badania pozostałości przeprowadzone na sałacie.

(7)

W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wymienionych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8)

W kontekście zatwierdzania substancji czynnych niskiego ryzyka: łagodny izolat Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE i łagodny izolat Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2 do dokumentacji skróconej zostały włączone wnioski dotyczące NDP na poparcie reprezentatywnych zastosowań na powierzchni pomidorów w ramach dobrych praktyk rolniczych w Unii zgodnie z art. 8 ust. 1 lit. g) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (5). Zainteresowane państwo członkowskie dokonało oceny tych wniosków zgodnie z art. 11 ust. 2 wspomnianego rozporządzenia. Urząd dokonał oceny wniosków i wydał wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej przedmiotowych substancji czynnych (6). W tym kontekście Urząd nie uznał za konieczne ustanowienia wartości referencyjnych dla tych substancji i zalecił włączenie łagodnego izolatu Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE i łagodnego izolatu Abp2 wirusa mozaiki Pepino, szczep CH2 do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9)

Na podstawie uzasadnionych opinii i wniosków Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(11)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2022 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue level for acrinathrin in peaches and sweet peppers" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości akrynatryny w brzoskwiniach i papryce rocznej). Dziennik EFSA 2021; 19(7):6681.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for tau-fluvalinate in tomatoes and watermelons" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tau-fluwalinatu w pomidorach i arbuzach). Dziennik EFSA 2021; 19(6):6646.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for folpet in barley, oat, rye and wheat" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości folpetu w jęczmieniu, owsie zwyczajnym, życie zwyczajnym i pszenicy zwyczajnej). Dziennik EFSA 2021; 19(5):6578.

"Reasoned opinion on the modification of the existing MRLs for potassium phosphonates in lemons, limes and mandarins and in herbal infusions from leaves and herbs" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych NDP fosfonianów potasu w cytrynach, limach/limonkach i mandarynkach oraz w naparach ziołowych z liści i ziół). Dziennik EFSA 2021; 19(6):6673.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for isofetamid in raspberries, blackberries and dewberries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości izofetamidu w malinach, jeżynach i jeżynach popielicach). Dziennik EFSA 2021; 19(6):6677.

"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in leeks, spring onions and honey" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w porach, cebuli dymce i miodzie). Dziennik EFSA 2021; 19(3):6517.

(3) "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spinetoram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5997.

(4) Wytyczne techniczne w sprawie wymogów dotyczących danych na potrzeby ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości, porównywalności badań pozostałości i ekstrapolacji danych dotyczących pozostałości w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (SANTE/2019/12752).

(5) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

(6) "Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment of the active substances Pepino Mosaic Virus, EU strain, mild isolate Abp1 and Pepino Mosaic Virus, CH2 strain, mild isolate Abp2" (Wnioski z wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnych łagodny izolat Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE i łagodny izolat Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2). Dziennik EFSA 2021; 19(1):6388.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II kolumny dotyczące akrynatryny, fluwalinatu, folpetu, izofetamidu, spinetoramu i spirotetramatu otrzymują brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Akrynatryna (F)

Fluwalinat (suma izomerów) otrzymany w wyniku stosowania tau-fluwalinatu (F)

Folpet (suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet) (R)

Izofetamid

Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)

Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0,02 (*1)

0,4

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,5

0110010

Grejpfruty

0,02 (*1)

0110020

Pomarańcze

0,07

0110030

Cytryny

0,02 (*1)

0110040

Limy/limonki

0,02 (*1)

0110050

Mandarynki

0,15

0110990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,07 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,5

0120010

Migdały

(+)

0120020

Orzechy brazylijskie

(+)

0120030

Orzechy nerkowca

(+)

0120040

Kasztany jadalne

(+)

0120050

Orzechy kokosowe

(+)

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

(+)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

(+)

0120080

Orzechy pekan

(+)

0120090

Orzeszki piniowe

(+)

0120100

Orzeszki pistacjowe

(+)

0120110

Orzechy włoskie

(+)

0120990

Pozostałe (2)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,02 (*1)

0,3

0,6

0,15

0,7

0130010

Jabłka

0,3

(+)

0130020

Gruszki

0,3

(+)

0130030

Pigwy

0,03 (*1)

(+)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,03 (*1)

(+)

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,03 (*1)

(+)

0130990

Pozostałe (2)

0,03 (*1)

0140000

Owoce pestkowe

0,03 (*1)

3

0140010

Morele

0,02 (*1)

0,3

3

0,2(+)

0140020

Czereśnie

0,02 (*1)

0,4

4

2

0140030

Brzoskwinie

0,08

0,3

3

0,3

0140040

Śliwki

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,8

0,02 (*1)

0140990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

1

4

0,4

2

0151010

Winogrona stołowe

0,05 (*1)

6

(+)

0151020

Winogrona do produkcji wina

0,1

20

(+)

0152000

b)

truskawki

0,02 (*1)

0,3

5(+)

4

0,2

0,3

0153000

c)

owoce leśne

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

7

1

0,02 (*1)

0153010

Jeżyny

(+)

0153020

Jeżyny popielice

(+)

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

1,5

0154010

Borówki amerykańskie

0,01 (*1)

0,4

0154020

Żurawiny

4

0,4(+)

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,01 (*1)

0,5

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,01 (*1)

0,4(+)

0154050

Róża dzika

0,01 (*1)

0,4(+)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,01 (*1)

0,4(+)

0154070

Głóg włoski

0,6

0,4(+)

0154080

Bez czarny

0,01 (*1)

0,4(+)

0154990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,4

0160000

Owoce różne z

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0161020

Figi

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,15 (*1)(+)

0,01 (*1)

0,07(+)

1,5

0161040

Kumkwat

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0161050

Karambola

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,03 (*1)

0,6

0,02 (*1)

0,4

0161070

Czapetka kuminowa

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,02 (*1)

3

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,015

15

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,4

0,02 (*1)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0162050

Caimito

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0163010

Awokado

0,4

0163020

Banany

0,4

0163030

Mango

0,3

0163040

Papaja

0,4

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,4

0163060

Czerymoja

0,02 (*1)

0163070

Gujawa/Gruszla

2

0163080

Ananasy

0,15

0163090

Owoce chlebowca

0,02 (*1)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,02 (*1)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,02 (*1)

0163990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0,06 (*1)(+)

0,8

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,03 (*1)

0,02 (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,07

0213010

Buraki

0,03 (*1)

0213020

Marchew

0,03 (*1)

0213030

Seler zwyczajny

0,03 (*1)

0213040

Chrzan pospolity

0,03 (*1)

0213050

Słonecznik bulwiasty

0,03 (*1)

0213060

Pasternak

0,03 (*1)

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0,03 (*1)

0213080

Rzodkiew zwyczajna

0,04 (*1)(+)

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0,04 (*1)(+)

0213100

Brukiew/Karpiel

0,03 (*1)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0,03 (*1)

0213990

Pozostałe (2)

0,03 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

0,02 (*1)

0,3

0220020

Cebula

0,02 (*1)

0,4

0220030

Szalotka

0,02 (*1)

0,3

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,8

0,9

0220990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

1

0231010

Pomidory

0,02 (*1)

0,15

5(+)

1,5

0,06

0231020

Papryka roczna

0,08

0,01 (*1)

0,03 (*1)

3

0,4

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,02 (*1)

0,15

0,03 (*1)

1,5

0,05

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

3

0,02 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

3

0,02 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,02 (*1)

0,02

0,03 (*1)

1

0,06

0,2

0232010

Ogórki

(+)

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe (2)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03

0,2

0233010

Melony

0,09

0,4(+)

0233020

Dynie olbrzymie

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0233030

Arbuzy

0,09

0,03 (*1)

0233990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1,5

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,02 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,3

1

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,15

0,3(+)

0242020

Kapusta głowiasta

0,3

2

0242990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0,01 (*1)

7

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

0,08

1,5(+)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,7

0,03 (*1)

7

0251010

Roszpunka warzywna

0,06(+)

0,01 (*1)

4

0251020

Sałaty

0,1

20

1,5

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,06(+)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,06(+)

0,01 (*1)

4

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,02 (*1)

0,01 (*1)

4

0251060

Rokietta siewna/rukola

0,06(+)

0,01 (*1)

4

0251070

Gorczyca sarepska

0,06(+)

0,01 (*1)

4

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

4

0251990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

20

7

0252010

Szpinak

0,9

0252020

Portulaka pospolita

4

0252030

Boćwina

1,5

0252990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

7

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,03

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0,06 (*1)

20

4

4

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

0,02 (*1)

0,03 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0,6

0,6

0,05

2

0260020

Fasola (bez strąków)

0,05

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1,5

0260030

Groch (w strąkach)

0,6

0,6

0,02 (*1)

2

0260040

Groch (bez strąków)

0,05

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1,5

0260050

Soczewica

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1,5

0260990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,02 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0270030

Seler

0,01 (*1)

0,02 (*1)

4

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

0,01 (*1)

0,02 (*1)

4

0270050

Karczochy zwyczajne

0,8

0,02 (*1)

1

0270060

Pory

0,01 (*1)

0,05

0,9

0270070

Rabarbar

0,01 (*1)

0,02 (*1)

4

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,07 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

2

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,02 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0,07 (*1)

0,02 (*1)

0401010

Siemię lniane

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,02

0,015

0,02 (*1)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,01 (*1)

0,01 (*1)

(+)

4

0401080

Nasiona gorczycy

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401090

Nasiona bawełny

0,09

0,01 (*1)

(+)

0,4

0401100

Nasiona dyni

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,02

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,15 (*1)(+)

0,06(+)

1,5

0402020

Nasiona palm olejowych

0,07 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,07 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,07 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,07 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0500010

Jęczmień

0,4

2

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01 (*1)

0,07 (*1)

0500030

Kukurydza

0,01 (*1)

0,07 (*1)

(+)

0500040

Proso zwyczajne

0,01 (*1)

0,07 (*1)

0500050

Owies zwyczajny

0,4

2

0500060

Ryż siewny

0,01 (*1)

0,07 (*1)

(+)

0500070

Żyto zwyczajne

0,05

0,3

0500080

Sorgo japońskie

0,01 (*1)

0,07 (*1)

0500090

Pszenica zwyczajna

0,05

0,4(+)

0500990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,07 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0610000

Herbaty

0,1 (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,1 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,1 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

50

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,1 (*1)

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,1 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,1 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,1 (*1)

0700000

CHMIEL

0,05 (*1)

0,05 (*1)

400(+)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

15

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,1 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,03 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,02 (*1)

0900020

Trzcina cukrowa

0,02 (*1)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,07

0900990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

0,05 (*1)

1010000

Towary z

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,015

0,05

1011020

Tłuszcz

0,05

0,02 (*1)

1011030

Wątroba

0,01 (*1)

0,7

1011040

Nerka

0,01 (*1)

0,7

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,7

1011990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,05

0,05

1012020

Tłuszcz

0,3

(+)

0,02 (*1)

1012030

Wątroba

0,01 (*1)

(+)

0,7

1012040

Nerka

0,015

(+)

0,7

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

0,7

1012990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,05

0,05

1013020

Tłuszcz

0,3

0,02 (*1)

1013030

Wątroba

0,01 (*1)

0,7

1013040

Nerka

0,015

0,7

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

0,7

1013990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,05

0,05

1014020

Tłuszcz

0,3

0,02 (*1)

1014030

Wątroba

0,01 (*1)

0,7

1014040

Nerka

0,015

0,7

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

0,7

1014990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,05

0,05

1015020

Tłuszcz

0,3

(+)

0,02 (*1)

1015030

Wątroba

0,01 (*1)

(+)

0,7

1015040

Nerka

0,015

(+)

0,7

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

0,7

1015990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1016000

f)

drobiu

0,02 (*1)

1016010

Mięśnie

0,01 (*1)

(+)

1016020

Tłuszcz

0,03(+)

(+)

(+)

1016030

Wątroba

0,01 (*1)

(+)

(+)

1016040

Nerka

0,01 (*1)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,03(+)

1016990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,05

0,05

1017020

Tłuszcz

0,3

0,02 (*1)

1017030

Wątroba

0,01 (*1)

0,7

1017040

Nerka

0,015

0,7

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

0,7

1017990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

1020000

Mleko

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1020010

Bydło

0,03

1020020

Owce

0,02

1020030

Kozy

0,02

1020040

Konie

0,03

1020990

Pozostałe (2)

0,02

1030000

Jaja ptasie

0,01 (*1)

0,01 (*1)

(+)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1030010

Kury

(+)

(+)

1030020

Kaczki

(+)

(+)

1030030

Gęsi

(+)

(+)

1030040

Przepiórki

(+)

(+)

1030990

Pozostałe (2)

(+)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,5

1050000

Płazy i gady

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,02 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Akrynatryna (F)

(F) Rozpuszczalna w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251010 Roszpunka warzywna

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

Fluwalinat (suma izomerów) otrzymany w wyniku stosowania tau-fluwalinatu (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu zwierząt gospodarskich i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 czerwca 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016020 Tłuszcz

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 czerwca 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0232010 Ogórki

Folpet (suma folpetu i ftalimidu wyrażona jako folpet) (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: ftalimid wyrażony jako folpet

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych oraz stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0161030 Oliwki stołowe

0402010 Oliwki do produkcji oliwy

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0700000 CHMIEL

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0211000 a) ziemniaki

0231010 Pomidory

0233010 Melony

0500090 Pszenica zwyczajna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące rodzaju i ilości pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 6 lutego 2018 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1030000 Jaja ptasie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

1030990 Pozostałe (2)

Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0120010 Migdały

0120020 Orzechy brazylijskie

0120030 Orzechy nerkowca

0120040 Kasztany jadalne

0120050 Orzechy kokosowe

0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070 Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080 Orzechy pekan

0120090 Orzeszki piniowe

0120100 Orzeszki pistacjowe

0120110 Orzechy włoskie

0161030 Oliwki stołowe

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

0401090 Nasiona bawełny

0402010 Oliwki do produkcji oliwy

0500030 Kukurydza

0500060 Ryż siewny

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0140010 Morele

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0153010 Jeżyny

0153020 Jeżyny popielice

0154020 Żurawiny

0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050 Róża dzika

0154060 Morwy (czarne i białe)

0154070 Głóg włoski

0154080 Bez czarny

Spirotetramat i spirotetramat-enol (suma) wyrażone jako spirotetramat (R)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: spirotetramat - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0244000 d) kalarepa"

2)

w części A załącznika III kolumna dotycząca fosetylu otrzymuje brzmienie:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (2)

Fosetyl-Al (suma fosetylu, kwasu fosfonowego i ich soli wyrażona jako fosetyl)

(1)

(2)

(3)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0110000

Owoce cytrusowe

0110010

Grejpfruty

75

0110020

Pomarańcze

75

0110030

Cytryny

150

0110040

Limy/limonki

150

0110050

Mandarynki

150

0110990

Pozostałe (2)

75

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0120010

Migdały

1500

0120020

Orzechy brazylijskie

500

0120030

Orzechy nerkowca

500

0120040

Kasztany jadalne

1500

0120050

Orzechy kokosowe

500

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

1500

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

500

0120080

Orzechy pekan

500

0120090

Orzeszki piniowe

500

0120100

Orzeszki pistacjowe

1500

0120110

Orzechy włoskie

1500

0120990

Pozostałe (2)

500

0130000

Owoce ziarnkowe

150

0130010

Jabłka

0130020

Gruszki

0130030

Pigwy

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0140010

Morele

2 (*2)

0140020

Czereśnie

2 (*2)

0140030

Brzoskwinie

50

0140040

Śliwki

2 (*2)

0140990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

0151010

Winogrona stołowe

100

0151020

Winogrona do produkcji wina

200

0152000

b)

truskawki

100

0153000

c)

owoce leśne

0153010

Jeżyny

300

0153020

Jeżyny popielice

2 (*2)

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

300

0153990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0154010

Borówki amerykańskie

200

0154020

Żurawiny

2 (*2)

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

200

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

200

0154050

Róża dzika

2 (*2)

0154060

Morwy (czarne i białe)

2 (*2)

0154070

Głóg włoski

50

0154080

Bez czarny

80

0154990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0160000

Owoce różne z

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

2 (*2)

0161020

Figi

2 (*2)

0161030

Oliwki stołowe

100

0161040

Kumkwat

2 (*2)

0161050

Karambola

2 (*2)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

50

0161070

Czapetka kuminowa

2 (*2)

0161990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

150

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

2 (*2)

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

2 (*2)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

2 (*2)

0162050

Caimito

2 (*2)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

2 (*2)

0162990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

70

0163020

Banany

2 (*2)

0163030

Mango

2 (*2)

0163040

Papaja

2 (*2)

0163050

Granaty/Jabłka granatu

90

0163060

Czerymoja

2 (*2)

0163070

Gujawa/Gruszla

2 (*2)

0163080

Ananasy

50

0163090

Owoce chlebowca

2 (*2)

0163100

Owoce duriana właściwego

2 (*2)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

2 (*2)

0163990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0211000

a)

ziemniaki

200

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

2 (*2)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010

Buraki

2 (*2)

0213020

Marchew

2 (*2)

0213030

Seler zwyczajny

8

0213040

Chrzan pospolity

200

0213050

Słonecznik bulwiasty

2 (*2)

0213060

Pasternak

2 (*2)

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

2 (*2)

0213080

Rzodkiew zwyczajna

25

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

2 (*2)

0213100

Brukiew/Karpiel

2 (*2)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

2 (*2)

0213990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0220000

Warzywa cebulowe

0220010

Czosnek

30

0220020

Cebula

50

0220030

Szalotka

30

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

30

0220990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0230000

Warzywa owocowe

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

100

0231020

Papryka roczna

130

0231030

Oberżyny/Bakłażany

100

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

2 (*2)

0231990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0232010

Ogórki

80

0232020

Korniszony

75

0232030

Cukinie

100

0232990

Pozostałe (2)

75

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

75

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe (2)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

5

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

5

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000

a)

kapustne kwitnące

70

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

10

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0242020

Kapusta głowiasta

0242990

Pozostałe (2)

0243000

c)

kapustne liściowe

30

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020

Jarmuż

0243990

Pozostałe (2)

0244000

d)

kalarepa

10

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0251010

Roszpunka warzywna

75

0251020

Sałaty

300

0251030

Endywia o liściach szerokich

75

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

75

0251050

Gorczycznik wiosenny

75

0251060

Rokietta siewna/rukola

75

0251070

Gorczyca sarepska

75

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

75

0251990

Pozostałe (2)

75

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0252010

Szpinak

300

0252020

Portulaka pospolita

2 (*2)

0252030

Boćwina

15

0252990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

2 (*2)

0254000

d)

rukiew wodna

2 (*2)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

75

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

400

0256010

Trybula

0256020

Szczypiorek

0256030

Liście selera

0256040

Pietruszka - nać

0256050

Szałwia lekarska

0256060

Rozmaryn lekarski

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100

Estragon

0256990

Pozostałe (2)

0260000

Warzywa strączkowe

2 (*2)

0260010

Fasola (w strąkach)

0260020

Fasola (bez strąków)

0260030

Groch (w strąkach)

0260040

Groch (bez strąków)

0260050

Soczewica

0260990

Pozostałe (2)

0270000

Warzywa łodygowe

0270010

Szparagi

2 (*2)

0270020

Karczochy hiszpańskie

2 (*2)

0270030

Seler

2 (*2)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

2 (*2)

0270050

Karczochy zwyczajne

50

0270060

Pory

30

0270070

Rabarbar

2 (*2)

0270080

Pędy bambusa

2 (*2)

0270090

Rdzenie palmowe

2 (*2)

0270990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

2 (*2)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

2 (*2)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

2 (*2)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0401000

Nasiona oleiste

2 (*2)

0401010

Siemię lniane

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0401030

Nasiona maku

0401040

Ziarna sezamu

0401050

Ziarna słonecznika

0401060

Ziarna rzepaku

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0401080

Nasiona gorczycy

0401090

Nasiona bawełny

0401100

Nasiona dyni

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0401140

Nasiona konopi siewnych

0401150

Rącznik pospolity

0401990

Pozostałe (2)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

100

0402020

Nasiona palm olejowych

2 (*2)

0402030

Owoce palm olejowych

2 (*2)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

2 (*2)

0402990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0500000

ZBOŻA

0500010

Jęczmień

2 (*2)

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

2 (*2)

0500030

Kukurydza

2 (*2)

0500040

Proso zwyczajne

2 (*2)

0500050

Owies zwyczajny

2 (*2)

0500060

Ryż siewny

2 (*2)

0500070

Żyto zwyczajne

2 (*2)

0500080

Sorgo japońskie

2 (*2)

0500090

Pszenica zwyczajna

150

0500990

Pozostałe (2)

2 (*2)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0610000

Herbaty

5 (*2)

0620000

Ziarna kawy

5 (*2)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

500

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

2000

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

500

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

500

0640000

Ziarna kakaowe

2 (*2)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

2 (*2)

0700000

CHMIEL

2000

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

400

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

400

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

400

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

400

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

400

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

400

0850000

Przyprawy pączkowe

400

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

400

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

400

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010

Korzenie buraka cukrowego

2 (*2)

0900020

Trzcina cukrowa

2 (*2)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

75

0900990

Pozostałe (2)

2 (*2)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,7

1011020

Tłuszcz

1,5

1011030

Wątroba

0,8

1011040

Nerka

6

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

6

1011990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,7

1012020

Tłuszcz

1,5

1012030

Wątroba

1,5

1012040

Nerka

8

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

8

1012990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,7

1013020

Tłuszcz

1,5

1013030

Wątroba

1,5

1013040

Nerka

8

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

8

1013990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,7

1014020

Tłuszcz

1,5

1014030

Wątroba

1,5

1014040

Nerka

8

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

8

1014990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,5 (*2)

1015020

Tłuszcz

0,5 (*2)

1015030

Wątroba

0,5

1015040

Nerka

0,5

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

1015990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1016000

f)

drobiu

1016010

Mięśnie

0,7

1016020

Tłuszcz

0,7

1016030

Wątroba

0,7

1016040

Nerka

0,5 (*2)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,7

1016990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,5 (*2)

1017020

Tłuszcz

0,5 (*2)

1017030

Wątroba

0,5

1017040

Nerka

0,5

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

1017990

Pozostałe (2)

0,5 (*2)

1020000

Mleko

0,5

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe (2)

1030000

Jaja ptasie

0,7

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,5 (*2)

1050000

Płazy i gady

0,5 (*2)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,5 (*2)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,5 (*2)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

3)

w załączniku IV dodaje się następujące pozycje z zachowaniem porządku alfabetycznego: "łagodny izolat Abp1 wirusa mozaiki pepino, szczep UE" i "łagodny izolat Abp2 wirusa mozaiki pepino, szczep CH2".


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

(*2) Wskazuje granicę oznaczalności.

(2) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I."

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00