ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2022/85
z dnia 20 stycznia 2022 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) flonikamidu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną flonikamid w odniesieniu do owoców cytrusowych, czereśni, śliwek, truskawek, jeżyn, malin, "pozostałych drobnych owoców i jagód", "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych", pomidorów, bakłażanów (oberżyn), cukinii, dyniowatych z niejadalną skórką, "sałat i warzyw sałatowych", jadalnych nasion roślin strączkowych, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej i chmielu złożono wnioski w sprawie zmiany obecnych NDP zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(3) | Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez zainteresowane państwa członkowskie, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (2). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości. |
(5) | W przypadku owoców cytrusowych, czereśni, śliwek, pomidorów, bakłażanów (oberżyn), cukinii, dyniowatych z niejadalną skórką, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej i chmielu wnioskodawcy przedłożyli informacje niedostępne wcześniej podczas przeglądu przeprowadzonego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Informacje te dotyczą metod analitycznych, badań pozostałości, stabilności przy przechowywaniu i badań hydrolizy. |
(6) | Urząd stwierdził, że w przypadku wszystkich produktów wymienionych w motywie 2 spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych flonikamidu. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej. |
(7) | Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(8) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 stycznia 2022 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:
"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in strawberries and other berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w truskawkach i innych jagodach). Dziennik EFSA 2019; 17(7):5745.
"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in various crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych uprawach). Dziennik EFSA 2018; 16(9):5410.
"Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flonicamid in various root crops" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flonikamidu w różnych roślinach okopowych). Dziennik EFSA 2018; 16(9):5414.
"Reasoned opinion on the evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for flonicamid" (Uzasadniona opinia dotycząca oceny danych potwierdzających w świetle przeglądu NDP flonikamidu zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020; 18(5):6117.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca flonikamidu otrzymuje brzmienie:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R) | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH |
| ||
0110000 | Owoce cytrusowe | 0,15 | ||
0110010 | Grejpfruty |
| ||
0110020 | Pomarańcze |
| ||
0110030 | Cytryny |
| ||
0110040 | Limy/limonki |
| ||
0110050 | Mandarynki |
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,06 (*1) | ||
0120010 | Migdały |
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,3 | ||
0130010 | Jabłka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe |
| ||
0140010 | Morele | 0,3 | ||
0140020 | Czereśnie | 0,4 | ||
0140030 | Brzoskwinie | 0,4 | ||
0140040 | Śliwki | 0,3 | ||
0140990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
| 0,03 (*1) | ||
0151010 | Winogrona stołowe |
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
0152000 |
| 0,7 | ||
0153000 |
|
| ||
0153010 | Jeżyny | 1 | ||
0153020 | Jeżyny popielice | 0,03 (*1) | ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | 1 | ||
0153990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0154000 |
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie | 0,8 | ||
0154020 | Żurawiny | 0,8 | ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,8 | ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,8 | ||
0154050 | Róża dzika | 0,7 | ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,7 | ||
0154070 | Głóg włoski | 0,7 | ||
0154080 | Bez czarny | 0,7 | ||
0154990 | Pozostałe (2) | 0,7 | ||
0160000 | Owoce różne z | 0,03 (*1) | ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| ||
0161020 | Figi |
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
| ||
0161040 | Kumkwat |
| ||
0161050 | Karambola |
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
| ||
0162000 |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado |
| ||
0163020 | Banany |
| ||
0163030 | Mango |
| ||
0163040 | Papaja |
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| ||
0163060 | Czerymoja |
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
0163080 | Ananasy |
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| ||
0211000 |
| 0,09 | ||
0212000 |
| 0,03 (*1) | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
|
| ||
0213010 | Buraki | 0,3 | ||
0213020 | Marchew | 0,3 | ||
0213030 | Seler zwyczajny | 0,3 | ||
0213040 | Chrzan pospolity | 0,3 | ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty | 0,3 | ||
0213060 | Pasternak | 0,3 | ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | 0,3 | ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna | 0,6 | ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | 0,3 | ||
0213100 | Brukiew/Karpiel | 0,3 | ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | 0,3 | ||
0213990 | Pozostałe (2) | 0,3 | ||
0220000 | Warzywa cebulowe | 0,03 (*1) | ||
0220010 | Czosnek |
| ||
0220020 | Cebula |
| ||
0220030 | Szalotka |
| ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka |
| ||
0220990 | Pozostałe (2) |
| ||
0230000 | Warzywa owocowe |
| ||
0231000 |
|
| ||
0231010 | Pomidory | 0,5 | ||
0231020 | Papryka roczna | 0,3 | ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,5 | ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,03 (*1) | ||
0231990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0232000 |
| 0,5 | ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||
0233000 |
| 0,4 | ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||
0234000 |
| 0,03 (*1) | ||
0239000 |
| 0,03 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) |
| ||
0241000 |
| 0,03 (*1) | ||
0241010 | Brokuły |
| ||
0241020 | Kalafiory |
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
| ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | 0,6 | ||
0242020 | Kapusta głowiasta | 0,5 | ||
0242990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0243000 |
| 0,03 (*1) | ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
| 0,03 (*1) | ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,07 | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
| 0,03 (*1) | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Boćwina |
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
| ||
0253000 |
| 0,03 (*1) | ||
0254000 |
| 0,03 (*1) | ||
0255000 |
| 0,03 (*1) | ||
0256000 |
| 6 | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liście selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe |
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) | 1,5 | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,03 (*1) | ||
0260030 | Groch (w strąkach) | 1,5 | ||
0260040 | Groch (bez strąków) | 0,7 | ||
0260050 | Soczewica | 0,03 (*1) | ||
0260990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,03 (*1) | ||
0270010 | Szparagi |
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| ||
0270030 | Seler |
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| ||
0270060 | Pory |
| ||
0270070 | Rabarbar |
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,03 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,03 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,8 | ||
0300010 | Fasola |
| ||
0300020 | Soczewica |
| ||
0300030 | Groch |
| ||
0300040 | Łubin biały |
| ||
0300990 | Pozostałe (2) |
| ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemię lniane | 0,06 (*1) | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,06 (*1) | ||
0401030 | Nasiona maku | 0,06 (*1) | ||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,06 (*1) | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,06 (*1) | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,06 (*1) | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,06 (*1) | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,06 (*1) | ||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,2 | ||
0401100 | Nasiona dyni | 0,06 (*1) | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,06 (*1) | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,06 (*1) | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,06 (*1) | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,06 (*1) | ||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,06 (*1) | ||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,06 (*1) | ||
0402000 | Owoce oleiste | 0,06 (*1) | ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||
0500000 | ZBOŻA |
| ||
0500010 | Jęczmień | 0,4 | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,03 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza | 0,03 (*1) | ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,03 (*1) | ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,4 | ||
0500060 | Ryż siewny | 0,03 (*1) | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 2 | ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,03 (*1) | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 2 | ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,1 (*1) | ||
0610000 | Herbaty |
| ||
0620000 | Ziarna kawy |
| ||
0630000 | Napary ziołowe z |
| ||
0631000 |
|
| ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róża |
| ||
0631040 | Jaśmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
0632000 |
|
| ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
0633000 |
|
| ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
0639000 |
|
| ||
0640000 | Ziarna kakaowe |
| ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański |
| ||
0700000 | CHMIEL | 3 | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,1 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,1 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,1 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,1 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,1 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,1 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,1 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,1 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,1 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,03 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
1010000 | Towary z |
| ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,15 | ||
1011020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1011030 | Wątroba | 0,2 | ||
1011040 | Nerka | 0,2 | ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,2 | ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,03 | ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,15 | ||
1012020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1012030 | Wątroba | 0,2 | ||
1012040 | Nerka | 0,2 | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,2 | ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,04 | ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,15 | ||
1013020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1013030 | Wątroba | 0,2 | ||
1013040 | Nerka | 0,2 | ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,2 | ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,04 | ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,15 | ||
1014020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1014030 | Wątroba | 0,2 | ||
1014040 | Nerka | 0,2 | ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,2 | ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,04 | ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,15 | ||
1015020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1015030 | Wątroba | 0,2 | ||
1015040 | Nerka | 0,2 | ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,2 | ||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,04 | ||
1016000 |
|
| ||
1016010 | Mięśnie | 0,1 | ||
1016020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1016030 | Wątroba | 0,1 | ||
1016040 | Nerka | 0,1 | ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,1 | ||
1016990 | Pozostałe (2) | 0,03 | ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,15 | ||
1017020 | Tłuszcz | 0,05 | ||
1017030 | Wątroba | 0,2 | ||
1017040 | Nerka | 0,2 | ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,2 | ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,04 | ||
1020000 | Mleko | 0,15 | ||
1020010 | Bydło |
| ||
1020020 | Owce |
| ||
1020030 | Kozy |
| ||
1020040 | Konie |
| ||
1020990 | Pozostałe (2) |
| ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,15 | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,02 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)" |
| ||
Flonikamid (suma flonikamidu, TFNA i TFNG, wyrażona jako flonikamid) (R) (R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Flonikamid - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000: suma flonikamidu i TFNA-AM, wyrażona jako flonikamid |
(*1) Granica oznaczalności
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00