Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2021-12-26 do 2023-05-25
Wersja archiwalna od 2021-12-26 do 2023-05-25
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/2142
z dnia 3 grudnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów alkaloidów opium w niektórych środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń, w tym alkaloidów opium, w środkach spożywczych. |
(2) | Nasiona maku uzyskuje się z maku lekarskiego (Papaver somniferum L.). Roślina mak lekarski zawiera alkaloidy opium, takie jak morfina i kodeina. Nasiona maku nie zawierają alkaloidów opium lub zawierają je jedynie na bardzo niskim poziomie, ale mogą zostać zanieczyszczone alkaloidami w wyniku szkód spowodowanych przez owady lub poprzez zewnętrzne zanieczyszczenie nasion podczas zbioru, gdy cząstki pyłu ze słomy (w tym ze ścianek torebek) przyczepiają się do nasion. |
(3) | W 2018 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd") przyjął aktualizację opinii naukowej dotyczącej alkaloidów opium w nasionach maku (3). Urząd potwierdził ostrą dawkę referencyjną (ARfD) wynoszącą 10 μg morfiny/kg masy ciała i stwierdził, że należy uwzględnić stężenie kodeiny w próbkach nasion maku, przekształcając kodeinę w ekwiwalent morfiny przy użyciu współczynnika 0,2. ARfD jest zatem grupową ARfD dla morfiny i kodeiny wyrażoną w ekwiwalentach morfiny. Szacunki narażenia wskazują, że prawdopodobieństwo przekroczenia grupowej ARfD istnieje w szczególności w przypadku spożycia dużych porcji lub spożycia żywności zawierającej nieprzetworzone nasiona maku. |
(4) | Należy zatem ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy morfiny i kodeiny, wyrażone w ekwiwalentach morfiny, dla nasion maku wprowadzanych do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego oraz dla wyrobów piekarniczych zawierających nasiona maku lub ich produkty pochodne. Poziomy te należy ustalić z uwzględnieniem faktu, że przetwórstwo spożywcze może zmniejszyć zawartość alkaloidów w surowych nasionach maku o 25-100 % w produkcie końcowym. Ponieważ producent wyrobów piekarniczych powinien posiadać szczegółowe informacje, w tym na temat zawartości ekwiwalentu morfiny, dotyczące nasion maku stosowanych jako składniki wyrobów piekarniczych, dostawca nasion maku powinien przekazywać te informacje producentowi wyrobów piekarniczych. |
(5) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006. |
(6) | Aby umożliwić podmiotom gospodarczym przygotowanie się do nowych przepisów wprowadzonych niniejszym rozporządzeniem, należy ustanowić rozsądny termin rozpoczęcia stosowania najwyższych dopuszczalnych poziomów. Należy również przewidzieć okres przejściowy w odniesieniu do środków spożywczych wprowadzonych zgodnie z prawem do obrotu przed datą rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia. |
(7) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 lipca 2022 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2022 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 grudnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
(3) „Update of the Scientific Opinion on opium alkaloids in poppy seeds" (Aktualizacja opinii naukowej w sprawie alkaloidów opium w nasionach maku). Dziennik EFSA 2018; 16(5):5243,119 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2018.5243.
ZAŁĄCZNIK
W sekcji 8 załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodaje się pozycję 8.5 w brzmieniu:
„Środki spożywcze (1) | Najwyższy dopuszczalny poziom (mg/kg) | |
8.5 | Alkaloidy opium (*1) |
|
8.5.1 | Całe, mielone lub rozdrobnione nasiona maku wprowadzane do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego | 20 |
8.5.2 | Wyroby piekarnicze (*2) zawierające nasiona maku lub ich produkty pochodne (*3) | 1,50 |