1) | w załączniku II kolumny dotyczące acibenzolaru-S-metylu, azoksystrobiny, cyflufenamidu, fludioksonilu, fluopyramu, metazachloru, oksatiapiproliny, tebufenozydu i tiabendazolu otrzymują brzmienie: „Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg) Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Acibenzolar-S-metylu (suma acibenzolaru-S-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-S-metylu) | Azoksystrobina | Cyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid) (R) (A) | Fludioksonil (R) (F) | Fluopyram (R) | Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R) | Oksatiapiprolina | Tebufenozyd (F) | Tiabendazol (R) | (1) | (2) | (3) | (4) | (5) | (6) | (7) | (8) | (9) | (10) | (11) | 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | | | | | | 0,02 (*1) | | | | 0110000 | Owoce cytrusowe | 0,01 (*1) | 15 | 0,01 (*1) | 10 | | | 0,05 | 2 | 7 | 0110010 | Grejpfruty | | | | | 0,5 | | | | | 0110020 | Pomarańcze | | | | | 0,5 | | | | | 0110030 | Cytryny | | | | | 0,9 (+) | | | | | 0110040 | Limy/limonki | | | | | 0,01 (*1) | | | | | 0110050 | Mandarynki | | | | | 0,9 (+) | | | | | 0110990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,01 (*1) | | | | | 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | | | 0,01 (*1) | | 0,03 | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0120010 | Migdały | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,05 | | 0120020 | Orzechy brazylijskie | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120030 | Orzechy nerkowca | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120040 | Kasztany jadalne | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120050 | Orzechy kokosowe | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | 0,2 | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120080 | Orzechy pekan | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120090 | Orzeszki piniowe | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0120100 | Orzeszki pistacjowe | 0,01 (*1) | 1 | | 0,2 | | | | 0,01 (*1) | | 0120110 | Orzechy włoskie | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,05 | | 0120990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0130000 | Owoce ziarnkowe | | 0,01 (*1) | 0,06 | 5 | 0,8 | | 0,01 (*1) | 1 | | 0130010 | Jabłka | 0,3 | | | | | | | | 4 (+) | 0130020 | Gruszki | 0,2 | | | | | | | | 4 | 0130030 | Pigwy | 0,2 | | | | | | | | 3 | 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | 0,2 | | | | | | | | 3 | 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | 0,2 | | | | | | | | 3 | 0130990 | Pozostałe (2) | 0,2 | | | | | | | | 0,01 (*1) | 0140000 | Owoce pestkowe | | 2 | | | | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0140010 | Morele | 0,2 | | 0,06 | 5 | 1,5 | | | 1,5 | | 0140020 | Czereśnie | 0,01 (*1) | | 0,1 | 5 | 2 | | | 0,01 (*1)(+) | | 0140030 | Brzoskwinie | 0,2 | | 0,06 | 10 | 1,5 | | | 1,5 | | 0140040 | Śliwki | 0,01 (*1) | | 0,07 | 5 | 0,6 | | | 0,01 (*1) | | 0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | 0,06 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | | 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | | | | | | | | | 0,01 (*1) | 0151000 | | 0,01 (*1) | 3 | 0,2 | | | | 0,7 | 4 | | 0151010 | Winogrona stołowe | | | | 5 | 2 | | | | | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | | | | 4 | 1,5 | | | | | 0152000 | | 0,15 | 10 | 0,04 | 4 | 2 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0153000 | | 0,01 (*1) | 5 | 0,01 (*1) | 5 | 5 | | | | | 0153010 | Jeżyny | | | | | | | 0,5 | 0,01 (*1) | | 0153020 | Jeżyny popielice | | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | | | | | | | 0,5 | 2 | | 0153990 | Pozostałe (2) | | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0154000 | d) | pozostałe drobne owoce i jagody | | | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | | 0154010 | Borówki amerykańskie | 0,01 (*1) | 5 | | 4 | 7 | | | 3 | | 0154020 | Żurawiny | 0,15 | 0,5 | | 4 | 4 | | | 0,5 | | 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | 0,01 (*1) | 5 | | 4 | 4 | | | 0,01 (*1) | | 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | 0,01 (*1) | 5 | | 4 | 4 | | | 0,01 (*1) | | 0154050 | Róża dzika | 0,01 (*1) | 5 | | 0,01 (*1) | 3 | | | 0,01 (*1) | | 0154060 | Morwy (czarne i białe) | 0,01 (*1) | 5 | | 0,01 (*1) | 4 | | | 0,01 (*1) | | 0154070 | Głóg włoski | 0,01 (*1) | 5 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | | 0154080 | Bez czarny | 0,01 (*1) | 5 | | 4 | 4 | | | 0,01 (*1) | | 0154990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 5 | | 0,01 (*1) | 3 | | | 0,01 (*1) | | 0160000 | Owoce różne z | | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | | 0161000 | | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | | | 0161010 | Daktyle | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161020 | Figi | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161030 | Oliwki stołowe | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161040 | Kumkwat | | 0,01 (*1) | | | | | | 2 | 7 | 0161050 | Karambola | | 0,1 | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161070 | Czapetka kuminowa | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0162000 | b) | niejadalną skórką, małe | | | | | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | 0,4 | 0,01 (*1) | | 15 | | | | 0,5 | | 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | 0,01 (*1) | 4 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | 0,01 (*1) | 0,3 | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0162050 | Caimito | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0162990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0163000 | c) | niejadalną skórką, duże | | | | | | | | | | | 0163010 | Awokado | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 1,5 | 0,01 (*1) | | | 1 | 20 (+) | 0163020 | Banany | 0,08 | 2 | | 0,01 (*1) | 0,8 (+) | | | 0,01 (*1) | 6 | 0163030 | Mango | 0,6 (+) | 0,7 | | 2 | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 5 | 0163040 | Papaja | 0,01 (*1) | 0,3 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 10 | 0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 3 | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163060 | Czerymoja | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,5 | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163080 | Ananasy | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 7 | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163090 | Owoce chlebowca | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0163990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | | | | | | | | | | 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0211000 | | | 7 | | 5 | 0,08 | 0,02 (*1) | | | 0,04 (+) | 0212000 | b) | tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | | | 1 | | | | 0,02 (*1) | | | | 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | | | | 0,01 (*1) | 0,06 (+) | | | | 0,01 (*1) | 0212020 | Kartofel słodki/Batat | | | | 10 | 0,15 (+) | | | | 3 | 0212030 | Pochrzyn | | | | 10 | 0,15 (+) | | | | 0,01 (*1) | 0212040 | Maranta trzcinowata | | | | 0,01 (*1) | 0,06 (+) | | | | 0,01 (*1) | 0212990 | Pozostałe (2) | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | 0213000 | c) | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | | | | | | | | | | 0,01 (*1) | 0213010 | Buraki | | 1 | | 1 | 0,2 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213020 | Marchew | | 1 | | 1 | 0,4 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213030 | Seler zwyczajny | | 1 | | 0,2 | 0,4 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213040 | Chrzan pospolity | | 1 | | 1 | 0,4 (+) | 0,9 | | | | 0213050 | Słonecznik bulwiasty | | 1 | | 0,01 (*1) | 0,4 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213060 | Pasternak | | 1 | | 1 | 0,4 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | | 1 | | 1 | 0,4 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213080 | Rzodkiew zwyczajna | | 1,5 | | 0,3 | 0,4 (+) | 0,4 (+) | | | | 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | | 1 | | 1 | 0,4 (+) | 0,02 (*1) | | | | 0213100 | Brukiew/Karpiel | | 1 | | 0,01 (*1) | 0,4 (+) | 0,9 | | | | 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | | 1 | | 0,01 (*1) | 0,4 (+) | 0,9 | | | | 0213990 | Pozostałe (2) | | 1 | | 0,01 (*1) | 0,4 | 0,02 (*1) | | | | 0220000 | Warzywa cebulowe | | 10 | 0,01 (*1) | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0220010 | Czosnek | 0,15 | | | 0,5 | 0,07 | 0,06 (*1) | 0,04 | | | 0220020 | Cebula | 0,15 | | | 0,5 | 0,07 | 0,02 (*1) | 0,04 | | | 0220030 | Szalotka | 0,15 | | | 0,5 | 0,07 | 0,02 (*1) | 0,04 | | | 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 0,01 (*1) | | | 5 | 3 (+) | 0,02 (*1) | 2 | | | 0220990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0,5 | 0,07 | 0,02 (*1) | 0,04 | | | 0230000 | Warzywa owocowe | | | | | | 0,02 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0231000 | a) | Solanaceae i Malvaceae | | | 3 | | | | | | | | 0231010 | Pomidory | 0,3 | | 0,04 | 3 | 0,5 (+) | | 0,4 | 1,5 | | 0231020 | Papryka roczna | 0,01 (*1) | | 0,06 | 1 | 2 | | 0,2 | 1,5 | | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 0,15 | | 0,02 (*1) | 0,4 | 0,4 | | 0,4 | 1,5 | | 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,2 | 0,01 (*1) | | 0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,2 | 0,01 (*1) | | 0232000 | b) | dyniowate z jadalną skórką | | 0,4 | 1 | 0,05 | 0,4 | 0,6 | | 0,2 | 0,01 (*1) | | 0232010 | Ogórki | | | | | | | | | | 0232020 | Korniszony | | | | | | | | | | 0232030 | Cukinie | | | | | | | | | | 0232990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0233000 | c) | dyniowate z niejadalną skórką | | 0,15 | 1 | 0,05 | 0,3 | | | 0,2 | 0,01 (*1) | | 0233010 | Melony | | | | | 0,9 (+) | | | | | 0233020 | Dynie olbrzymie | | | | | 0,4 | | | | | 0233030 | Arbuzy | | | | | 0,4 (+) | | | | | 0233990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,01 (*1) | | | | | 0234000 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (+) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0239000 | e) | pozostałe warzywa owocowe | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | | | 0,01 (*1) | 0241000 | | | 5 | | | | 0,4 (+) | 1,5 | | | 0241010 | Brokuły | | | | 0,7 | 0,5 (+) | (+) | | 0,5 | | 0241020 | Kalafiory | | | | 0,01 (*1) | 0,3 (+) | (+) | | 0,01 (*1) | | 0241990 | Pozostałe (2) | | | | 0,01 (*1) | 0,3 | (+) | | 0,01 (*1) | | 0242000 | | | 5 | | | | | | | | 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | | | | 0,01 (*1) | 0,4 (+) | 0,06 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0242020 | Kapusta głowiasta | | | | 2 | 0,3 (+) | 0,4 (+) | 0,7 | 5 | | 0242990 | Pozostałe (2) | | | | 0,01 (*1) | 0,3 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0243000 | | | 6 | | | | | | 10 | | 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | | | | 10 | 2 (+) | 0,6 | 9 | | | 0243020 | Jarmuż | | | | 0,01 (*1) | 0,15 (+) | 0,2 (+) | 0,01 (*1) | | | 0243990 | Pozostałe (2) | | | | 0,01 (*1) | 2 | 0,2 (+) | 0,01 (*1) | | | 0244000 | | | 5 | | 0,01 (*1) | 0,15 (+) | 0,3 (+) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | | | | | | | | | | 0251000 | a) | sałaty i warzywa sałatowe | | | 15 | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 5 | 10 | 0,01 (*1) | 0251010 | Roszpunka warzywna | 0,3 | (+) | | 20 | 20 | | | | | 0251020 | Sałaty | 0,4 | | | 40 | 15 | | | | | 0251030 | Endywia o liściach szerokich | 0,3 | (+) | | 20 | 2 (+) | | | | | 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | 0,3 | (+) | | 20 | 20 | | | | | 0251050 | Gorczycznik wiosenny | 0,3 | (+) | | 20 | 2 (+) | | | | | 0251060 | Rokietta siewna/rukola | 0,3 | (+) | | 20 | 20 | | | | | 0251070 | Gorczyca sarepska | 0,3 | (+) | | 20 | 2 (+) | | | | | 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | 0,3 | (+) | | 20 | 20 | | | | | 0251990 | Pozostałe (2) | 0,3 | | | 20 | 0,01 (*1) | | | | | 0252000 | b) | szpinak i podobne liście | | | 15 | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | 15 | 10 | 0,01 (*1) | 0252010 | Szpinak | 0,6 | | | 30 | 2 (+) | | | | | 0252020 | Portulaka pospolita | 0,01 (*1) | | | 20 | 20 | | | | | 0252030 | Boćwina | 0,01 (*1) | | | 20 | 2 (+) | | | | | 0252990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 20 | 0,01 (*1) | | | | | 0253000 | c) | liście winorośli lub podobne gatunki | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 40 | 10 | 0,01 (*1) | 0254000 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 10 | 0,15 (+) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 10 | 0,01 (*1) | 0255000 | e) | cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | | 0,01 (*1) | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,02 | 0,3 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,05 (*1) | 0,15 | 0256000 | | 0,3 | 70 | 0,02 (*1) | 20 | | 0,1 (*1) | | | 0,02 (*1) | 0256010 | Trybula | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 10 | | 0256020 | Szczypiorek | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256030 | Liście selera | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256040 | Pietruszka - nać | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256050 | Szałwia lekarska | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256060 | Rozmaryn lekarski | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | | | | | 60 | | 10 | 20 | | 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256100 | Estragon | | | | | 6 | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0256990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0260000 | Warzywa strączkowe | | 3 | 0,01 (*1) | | | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0260010 | Fasola (w strąkach) | 1 | | | 1 | 3 | | 0,01 (*1) | | | 0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,01 (*1) | | | 0,4 | 0,15 | | 0,01 (*1) | | | 0260030 | Groch (w strąkach) | 1 | | | 1 | 3 | | 1 | | | 0260040 | Groch (bez strąków) | 0,01 (*1) | | | 0,3 | 0,15 | | 0,01 (*1) | | | 0260050 | Soczewica | 0,01 (*1) | | | 0,05 | 0,15 | | 0,01 (*1) | | | 0260990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | 0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) | | | | | | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0270010 | Szparagi | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 2 | | | 0270020 | Karczochy hiszpańskie | | 15 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270030 | Seler | | 15 | 0,01 (*1) | 1,5 | 20 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | | 10 | 0,01 (*1) | 1,5 | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270050 | Karczochy zwyczajne | | 5 | 0,04 | 0,01 (*1) | 4 (+) | 0,06 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270060 | Pory | | 10 | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,8 (+) | 0,06 (*1) | 2 | | | 0270070 | Rabarbar | | 0,6 | 0,01 (*1) | 0,7 | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270080 | Pędy bambusa | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270090 | Rdzenie palmowe | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0270990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | | 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0280010 | Grzyby uprawne | | | | | | | | | | 0280020 | Grzyby dzikie | | | | | | | | | | 0280990 | Mchy i porosty | | | | | | | | | | 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,15 | 0,01 (*1) | | 0,5 | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0300010 | Fasola | | | | 0,5 | | | | | | 0300020 | Soczewica | | | | 0,4 | | | | | | 0300030 | Groch | | | | 0,4 | | | | | | 0300040 | Łubin biały | | | | 0,4 | | | | | | 0300990 | Pozostałe (2) | | | | 0,4 | | | | | | 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0401000 | Nasiona oleiste | | | | | | | | | | 0401010 | Siemię lniane | | 0,4 | | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,06 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | | 0,2 | | 0,01 (*1) | 0,02 | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401030 | Nasiona maku | | 0,5 | | 0,01 (*1) | 0,4 | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401040 | Ziarna sezamu | | 0,01 (*1) | | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401050 | Ziarna słonecznika | | 0,5 | | 0,01 (*1) | 0,7 | 0,06 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401060 | Ziarna rzepaku | | 0,5 | | 0,3 | 1 | 0,06 (*1) | | 2 | | 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | | 0,5 | | 0,2 | 0,2 | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401080 | Nasiona gorczycy | | 0,5 | | 0,3 | 0,4 | 0,06 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401090 | Nasiona bawełny | | 0,7 | | 0,01 (*1) | 0,8 | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401100 | Nasiona dyni | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | | 0,4 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | | 0,4 | | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,06 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | | 0,5 | | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,06 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401140 | Nasiona konopi siewnych | | 0,01 (*1) | | 0,3 | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401150 | Rącznik pospolity | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0401990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0402000 | Owoce oleiste | | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | 0,01 (*1) | | 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | | | | | | | | | | 0402020 | Nasiona palm olejowych | | | | | | | | | | 0402030 | Owoce palm olejowych | | | | | | | | | | 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | | | | | | | | | | 0402990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0500000 | ZBOŻA | | | | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0500010 | Jęczmień | 0,05 | 1,5 | 0,1 | | 0,2 | | | 0,01 (*1) | | 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,1 | | 0,02 (+) | | | 0,01 (*1) | | 0500030 | Kukurydza | 0,01 (*1) | 0,02 | 0,01 (*1) | | 0,02 (+) | | | 0,01 (*1) | | 0500040 | Proso zwyczajne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,02 (+) | | | 0,01 (*1) | | 0500050 | Owies zwyczajny | 0,01 (*1) | 1,5 | 0,1 | | 0,2 | | | 0,01 (*1) | | 0500060 | Ryż siewny | 0,01 (*1) | 5 | 0,01 (*1) | | 0,02 | | | 3 (+) | | 0500070 | Żyto zwyczajne | 0,01 (*1) | 0,5 | 0,04 | | 0,07 | | | 0,01 (*1) | | 0500080 | Sorgo japońskie | 0,01 (*1) | 10 | 0,01 (*1) | | 4 | | | 0,01 (*1) | | 0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,05 | 0,5 | 0,04 (+) | | 0,9 | | | 0,01 (*1) | | 0500990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | | 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | | | 0,1 (*1) | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0610000 | Herbaty | | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | | | 0620000 | Ziarna kawy | | 0,03 | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | | | 0630000 | Napary ziołowe z | | | | | | | | | | 0631000 | | | 60 | | 0,05 (*1) | 40 | | 0,05 (*1) | | | 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | | | | | | | | | | 0631020 | Ketmia szczawiowa | | | | | | | | | | 0631030 | Róża | | | | | | | | | | 0631040 | Jaśmin | | | | | | | | | | 0631050 | Lipa | | | | | | | | | | 0631990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0632000 | | | 60 | | 0,05 (*1) | 40 | | 0,05 (*1) | | | 0632010 | Truskawka | | | | | | | | | | 0632020 | Aspalat prosty | | | | | | | | | | 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | | | | | | | | | | 0632990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0633000 | | | 0,3 | | | 1 | | | | | 0633010 | Kozłek lekarski | | | | 1 | (+) | | 0,05 (*1) | | | 0633020 | Żeń-szeń | | | | 4 | (+) | | 0,15 | | | 0633990 | Pozostałe (2) | | | | 1 | | | 0,05 (*1) | | | 0639000 | d) | wszelkich pozostałych części rośliny | | | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | | | 0640000 | Ziarna kakaowe | | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | | | 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,05 (*1) | | | 0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 30 | 5 | 0,05 (*1) | 60 | 0,1 (*1) | 8 | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0800000 | PRZYPRAWY | | | | | | | | | | 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,3 | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810030 | Seler | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810040 | Kolendra siewna | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810050 | Kmin rzymski | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810060 | Koper ogrodowy | | | | | 70 | | | | | 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810080 | Kozieradka pospolita | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810090 | Gałka muszkatołowa | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0810990 | Pozostałe (2) | | | | | 0,05 (*1) | | | | | 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,3 | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | | | | | | | | | | 0820020 | Pieprz syczuański | | | | | | | | | | 0820030 | Kminek zwyczajny | | | | | | | | | | 0820040 | Kardamon malabarski | | | | | | | | | | 0820050 | Jagody jałowca | | | | | | | | | | 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | | | | | | | | | | 0820070 | Wanilia | | | | | | | | | | 0820080 | Tamarynd | | | | | | | | | | 0820990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0830010 | Cynamon | | | | | | | | | | 0830990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | | | | | | | | | | 0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 1 | 1 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0840020 | Imbir lekarski (10) | | | | | | | | | | 0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 1 | 1 (+) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0840040 | Chrzan pospolity (11) | | | | | | | | | | 0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 1 | 1 | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0850010 | Goździki | | | | | | | | | | 0850020 | Kapary | | | | | | | | | | 0850990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0860010 | Szafran | | | | | | | | | | 0860990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,1 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0870010 | Kwiat muszkatołowy | | | | | | | | | | 0870990 | Pozostałe (2) | | | | | | | | | | 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | | 0,01 (*1) | 0900010 | Korzenie buraka cukrowego | | 5 | | | 0,1 (+) | | | 0,01 (*1) | | 0900020 | Trzcina cukrowa | | 0,05 | | | 0,01 (*1) | | | 1 | | 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | | 0,09 | | | 0,1 (+) | | | 0,01 (*1) | | 0900990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | | | 0,01 (*1) | | 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | | | | | | | | | | 1010000 | Towary z | 0,02 (*1) | | 0,02 (*1) | | | | 0,01 (*1) | | (+) | 1011000 | | | | | | | | | | | 1011010 | Mięśnie | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,1 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,05 (*1)(+) | 1011020 | Tłuszcz | | 0,05 (+) | | 0,02 | 0,09 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,05 (*1)(+) | 1011030 | Wątroba | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,5 | 0,2 | | 0,05 (+) | 0,15 (+) | 1011040 | Nerka | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,08 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1)(+) | 0,3 (+) | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,5 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 0,3 (+) | 1011990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1012000 | | | | | | | | | | | 1012010 | Mięśnie | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,1 (+) | 1012020 | Tłuszcz | | 0,05 (+) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,1 (+) | 1012030 | Wątroba | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,8 | 0,4 | | 0,05 (+) | 0,3 (+) | 1012040 | Nerka | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1)(+) | 1 (+) | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,8 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 1 (+) | 1012990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1013000 | | | | | | | | | | | 1013010 | Mięśnie | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,05 (*1)(+) | 1013020 | Tłuszcz | | 0,05 (+) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 0,05 (*1)(+) | 1013030 | Wątroba | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,8 | 0,3 | | 0,05 (+) | 0,15 (+) | 1013040 | Nerka | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1)(+) | 0,3 (+) | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,8 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 0,3 (+) | 1013990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1014000 | | | | | | | | | | | 1014010 | Mięśnie | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,1 (+) | 1014020 | Tłuszcz | | 0,05 (+) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 0,1 (+) | 1014030 | Wątroba | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,8 | 0,3 | | 0,05 (+) | 0,15 (+) | 1014040 | Nerka | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1)(+) | 0,3 (+) | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,07 (+) | | 0,1 | 0,8 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 0,3 (+) | 1014990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1)(+) | | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1015000 | | | | | | | | | | | 1015010 | Mięśnie | | 0,01 (*1) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,05 (*1)(+) | 1015020 | Tłuszcz | | 0,05 | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,05 | 0,05 (*1)(+) | 1015030 | Wątroba | | 0,07 | | 0,1 | 0,8 | 0,3 | | 0,05 (+) | 0,15 (+) | 1015040 | Nerka | | 0,07 | | 0,1 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1)(+) | 0,3 (+) | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,07 | | 0,1 | 0,8 | 0,05 (*1) | | 0,05 (+) | 0,3 (+) | 1015990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1016000 | | | 0,01 (*1)(+) | | | | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | | 1016010 | Mięśnie | | (+) | | 0,01 (*1) | 0,07 | | | (+) | 0,05 (+) | 1016020 | Tłuszcz | | (+) | | 0,01 (*1) | 0,07 | | | (+) | 0,05 (+) | 1016030 | Wątroba | | (+) | | 0,1 | 0,3 | | | (+) | 0,2 (+) | 1016040 | Nerka | | (+) | | 0,1 | 0,02 (*1) | | | (+) | 0,2 (+) | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | (+) | | 0,1 | 0,3 | | | (+) | 0,2 (+) | 1016990 | Pozostałe (2) | | (+) | | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | | | | 0,01 (*1)(+) | 1017000 | g) | pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | | | | | | | | | | | 1017010 | Mięśnie | | 0,01 (*1) | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,01 (*1) | 0,05 (*1)(+) | 1017020 | Tłuszcz | | 0,05 | | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,05 (*1)(+) | 1017030 | Wątroba | | 0,07 | | 0,1 | 0,8 | 0,3 | | 0,02 (*1) | 0,15 (+) | 1017040 | Nerka | | 0,07 | | 0,1 | 0,15 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,3 (+) | 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 0,07 | | 0,1 | 0,8 | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,3 (+) | 1017990 | Pozostałe (2) | | 0,01 (*1) | | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1020000 | Mleko | 0,01 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 0,02 (*1) | 0,04 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,2 (+) | 1020010 | Bydło | | (+) | | | 0,07 | | | (+) | (+) | 1020020 | Owce | | (+) | | | 0,06 | | | (+) | (+) | 1020030 | Kozy | | (+) | | | 0,06 | | | (+) | (+) | 1020040 | Konie | | (+) | | | 0,07 | | | (+) | (+) | 1020990 | Pozostałe (2) | | (+) | | | 0,02 (*1) | | | | (+) | 1030000 | Jaja ptasie | 0,02 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 0,02 (*1) | 0,02 | 0,15 | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 2 (+) | 1030010 | Kury | | (+) | | | | | | (+) | (+) | 1030020 | Kaczki | | (+) | | | | | | (+) | (+) | 1030030 | Gęsi | | (+) | | | | | | (+) | (+) | 1030040 | Przepiórki | | (+) | | | | | | (+) | (+) | 1030990 | Pozostałe (2) | | (+) | | | | | | | (+) | 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 1050000 | Płazy i gady | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | 0,01 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 | 0,02 (*1) | 0,05 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1)(+) | 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | | | | | | | | | | 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | | | | | | | | | | 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) | | | | | | | | | | Acibenzolar-S-metylu (suma acibenzolaru-S-metylu i kwasu acibenzolarowego (wolnego i skoniugowanego) wyrażona jako acibenzolar-S-metylu) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 26 czerwca 2016 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0163030 Mango Azoksystrobina Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0251010 Roszpunka warzywna 0251030 Endywia o liściach szerokich 0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy 0251050 Gorczycznik wiosenny 0251060 Rokietta siewna/rukola 0251070 Gorczyca sarepska 0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące toksyczności metabolitów są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) Cyflufenamid (suma cyflufenamidu (izomer Z) i jego izomeru E, wyrażona jako cyflufenamid) (R) (A) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Cyflufenamid - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000 : suma cyflufenamidu (izomeru Z), jego izomeru E i metabolitu 149-F1, wyrażona jako cyflufenamid (A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla izomeru E oraz dla metabolitu 149-F1 jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 17 września 2020 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań żywieniowych w odniesieniu do drobiu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 17 września 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0500090 Pszenica zwyczajna Fludioksonil (R) (F) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fludioksonil - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000 : suma fludioksonilu i jego metabolitów utlenionych do postaci metabolitu kwas 2,2-difluoro-benzo[1,3]dioksol-4 karboksylowy, wyrażona jako fludioksonil (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Fluopyram (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Fluopyram - kod 1000000 z wyjątkiem 1040000 : suma fluopyramu i fluopyramu-benzamidu (M25) wyrażona jako fluopyram NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo 0212020 Kartofel słodki/Batat 0212030 Pochrzyn 0212040 Maranta trzcinowata 0213010 Buraki 0213020 Marchew 0213030 Seler zwyczajny 0213040 Chrzan pospolity 0213050 Słonecznik bulwiasty 0213060 Pasternak 0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0213090 Kozibród porolistny/Salsefia 0213100 Brukiew/Karpiel 0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna 0234000 d) kukurydza cukrowa 0241010 Brokuły 0241020 Kalafiory 0242010 Brukselka/Kapusta brukselska 0242020 Kapusta głowiasta 0243020 Jarmuż 0244000 d) kalarepa 0254000 d) rukiew wodna 0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome 0500030 Kukurydza 0500040 Proso zwyczajne 0633010 Kozłek lekarski 0633020 Żeń-szeń 0840010 Lukrecja 0840030 Kurkuma 0900010 Korzenie buraka cukrowego 0900030 Cykoria podróżnik, korzenie 0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo. 0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0252030 Boćwina 0270050 Karczochy zwyczajne 0270060 Pory Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 16 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0110030 Cytryny 0110050 Mandarynki 0163020 Banany 0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka 0231010 Pomidory 0233010 Melony 0233030 Arbuzy 0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai 0251030 Endywia o liściach szerokich 0251050 Gorczycznik wiosenny 0251070 Gorczyca sarepska 0252010 Szpinak Metazachlor (suma metabolitów 479M04, 479M08 i 479M16 wyrażona jako metazachlor) (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Metazachlor - kod 1000000 oprócz 1040000 : suma metazachloru i wszystkich jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,6-dimetyloaniliny wyrażona jako metazachlor Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 marca 2017 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0213080 Rzodkiew zwyczajna 0241000 a) kapustne kwitnące 0241010 Brokuły 0241020 Kalafiory 0241990 Pozostałe (2) 0242020 Kapusta głowiasta 0243020 Jarmuż 0243990 Pozostałe (2) 0244000 d) kalarepa Tebufenozyd (F) (F) Rozpuszczalny w tłuszczach Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące potwierdzających metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 czerwca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 14 czerwca 2021 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0140020 Czereśnie 0500060 Ryż siewny Tiabendazol (R) (R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Tiabendazol - kod 100000 z wyjątkiem 1020000 i 1040000 : suma tiabendazolu i 5-hydroksytiabendazolu, wyrażona jako tiabendazol Tiabendazol - kod 1020000 : suma tiabendazolu, 5-hydroksytiabendazolu i jego koniugatu siarczanowego, wyrażona jako tiabendazol Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i ilości pozostałości metabolitu benzimidazolu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1000000 PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE 1010000 Towary z 1011000 a) świń 1011010 Mięśnie 1011020 Tłuszcz 1011030 Wątroba 1011040 Nerka 1011050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1011990 Pozostałe (2) 1012000 b) bydła 1012010 Mięśnie 1012020 Tłuszcz 1012030 Wątroba 1012040 Nerka 1012050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1012990 Pozostałe (2) 1013000 c) owiec 1013010 Mięśnie 1013020 Tłuszcz 1013030 Wątroba 1013040 Nerka 1013050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1013990 Pozostałe (2) 1014000 d) kóz 1014010 Mięśnie 1014020 Tłuszcz 1014030 Wątroba 1014040 Nerka 1014050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1014990 Pozostałe (2) 1015000 e) koniowatych 1015010 Mięśnie 1015020 Tłuszcz 1015030 Wątroba 1015040 Nerka 1015050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1015990 Pozostałe (2) 1016000 f) drobiu 1016010 Mięśnie 1016020 Tłuszcz 1016030 Wątroba 1016040 Nerka 1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1016990 Pozostałe (2) 1017000 g) pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych 1017010 Mięśnie 1017020 Tłuszcz 1017030 Wątroba 1017040 Nerka 1017050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) 1017990 Pozostałe (2) 1020000 Mleko 1020010 Bydło 1020020 Owce 1020030 Kozy 1020040 Konie 1020990 Pozostałe (2) 1030000 Jaja ptasie 1030010 Kury 1030020 Kaczki 1030030 Gęsi 1030040 Przepiórki 1030990 Pozostałe (2) 1050000 Płazy i gady 1060000 Bezkręgowe zwierzęta lądowe 1070000 Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0163010 Awokado Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i ilości pozostałości metabolitu benzimidazolu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0211000 a) ziemniaki Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące ilości pozostałości metabolitu benzimidazolu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 1 lipca 2019 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0130010 Jabłka” | |