Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2021-11-02
Wersja aktualna od 2021-11-02
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1804
z dnia 12 października 2021 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bentazonu w grochu w strąkach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) bentazonu określono w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | W ramach procedury udzielania zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną bentazon na powierzchni grochu w strąkach złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obowiązującego NDP. |
(3) | Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez państwo członkowskie, którego dotyczył, a sprawozdanie z oceny przekazano Komisji. |
(4) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) ocenił wniosek i sprawozdanie z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanego NDP (2). Urząd przekazał tę opinię wnioskodawcy, Komisji i państwom członkowskim oraz podał ją do publicznej wiadomości. |
(5) | Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiana NDP, o którą wystąpił wnioskodawca, jest dopuszczalna z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów dokonanej dla 27 określonych grup konsumentów europejskich. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych przedmiotowej substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotową substancję w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących ją zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużego spożycia grochu w strąkach nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej. |
(6) | Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że proponowana zmiana NDP spełnia wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(8) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 12 października 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:
„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for bentazone in beans and peas with and without pods” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obowiązujących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bentazonu w fasoli i grochu w strąkach i bez strąków). Dziennik EFSA 2021;19(1):6376.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 kolumna dotycząca bentazonu otrzymuje brzmienie:
„Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Bentazon (suma bentazonu, jego soli oraz6-hydroksy- (wolnego i skoniugowanego) i 8-hydroksybentazonu (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako bentazon) (R) | ||
(1) | (2) | (3) | ||
0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | 0,03 (*1) | ||
0110000 | Owoce cytrusowe |
| ||
0110010 | Grejpfruty |
| ||
0110020 | Pomarańcze |
| ||
0110030 | Cytryny |
| ||
0110040 | Limy/limonki |
| ||
0110050 | Mandarynki |
| ||
0110990 | Pozostałe (2) |
| ||
0120000 | Orzechy z drzew orzechowych |
| ||
0120010 | Migdały |
| ||
0120020 | Orzechy brazylijskie |
| ||
0120030 | Orzechy nerkowca |
| ||
0120040 | Kasztany jadalne |
| ||
0120050 | Orzechy kokosowe |
| ||
0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej |
| ||
0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej |
| ||
0120080 | Orzechy pekan |
| ||
0120090 | Orzeszki piniowe |
| ||
0120100 | Orzeszki pistacjowe |
| ||
0120110 | Orzechy włoskie |
| ||
0120990 | Pozostałe (2) |
| ||
0130000 | Owoce ziarnkowe |
| ||
0130010 | Jabłka |
| ||
0130020 | Gruszki |
| ||
0130030 | Pigwy |
| ||
0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej |
| ||
0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego |
| ||
0130990 | Pozostałe (2) |
| ||
0140000 | Owoce pestkowe |
| ||
0140010 | Morele |
| ||
0140020 | Czereśnie |
| ||
0140030 | Brzoskwinie |
| ||
0140040 | Śliwki |
| ||
0140990 | Pozostałe (2) |
| ||
0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce |
| ||
0151000 |
|
| ||
0151010 | Winogrona stołowe |
| ||
0151020 | Winogrona do produkcji wina |
| ||
0152000 |
|
| ||
0153000 |
|
| ||
0153010 | Jeżyny |
| ||
0153020 | Jeżyny popielice |
| ||
0153030 | Maliny (czerwone i żółte) |
| ||
0153990 | Pozostałe (2) |
| ||
0154000 |
|
| ||
0154010 | Borówki amerykańskie |
| ||
0154020 | Żurawiny |
| ||
0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) |
| ||
0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) |
| ||
0154050 | Róża dzika |
| ||
0154060 | Morwy (czarne i białe) |
| ||
0154070 | Głóg włoski |
| ||
0154080 | Bez czarny |
| ||
0154990 | Pozostałe (2) |
| ||
0160000 | Owoce różne z |
| ||
0161000 |
|
| ||
0161010 | Daktyle |
| ||
0161020 | Figi |
| ||
0161030 | Oliwki stołowe |
| ||
0161040 | Kumkwat |
| ||
0161050 | Karambola |
| ||
0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia |
| ||
0161070 | Czapetka kuminowa |
| ||
0161990 | Pozostałe (2) |
| ||
0162000 |
|
| ||
0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) |
| ||
0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska |
| ||
0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna |
| ||
0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska |
| ||
0162050 | Caimito |
| ||
0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej |
| ||
0162990 | Pozostałe (2) |
| ||
0163000 |
|
| ||
0163010 | Awokado |
| ||
0163020 | Banany |
| ||
0163030 | Mango |
| ||
0163040 | Papaja |
| ||
0163050 | Granaty/Jabłka granatu |
| ||
0163060 | Czerymoja |
| ||
0163070 | Gujawa/Gruszla |
| ||
0163080 | Ananasy |
| ||
0163090 | Owoce chlebowca |
| ||
0163100 | Owoce duriana właściwego |
| ||
0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany |
| ||
0163990 | Pozostałe (2) |
| ||
0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE |
| ||
0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste |
| ||
0211000 |
| 0,15 | ||
0212000 |
| 0,03 (*1) | ||
0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy |
| ||
0212020 | Kartofel słodki/Batat |
| ||
0212030 | Pochrzyn |
| ||
0212040 | Maranta trzcinowata |
| ||
0212990 | Pozostałe (2) |
| ||
0213000 |
| 0,03 (*1) | ||
0213010 | Buraki |
| ||
0213020 | Marchew |
| ||
0213030 | Seler zwyczajny |
| ||
0213040 | Chrzan pospolity |
| ||
0213050 | Słonecznik bulwiasty |
| ||
0213060 | Pasternak |
| ||
0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej |
| ||
0213080 | Rzodkiew zwyczajna |
| ||
0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia |
| ||
0213100 | Brukiew/Karpiel |
| ||
0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna |
| ||
0213990 | Pozostałe (2) |
| ||
0220000 | Warzywa cebulowe |
| ||
0220010 | Czosnek | 0,06 | ||
0220020 | Cebula | 0,1 | ||
0220030 | Szalotka | 0,06 | ||
0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | 0,03 (*1) | ||
0220990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0230000 | Warzywa owocowe |
| ||
0231000 |
| 0,03 (*1) | ||
0231010 | Pomidory |
| ||
0231020 | Papryka roczna |
| ||
0231030 | Oberżyny/Bakłażany |
| ||
0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra |
| ||
0231990 | Pozostałe (2) |
| ||
0232000 |
| 0,03 (*1) | ||
0232010 | Ogórki |
| ||
0232020 | Korniszony |
| ||
0232030 | Cukinie |
| ||
0232990 | Pozostałe (2) |
| ||
0233000 |
| 0,03 (*1) | ||
0233010 | Melony |
| ||
0233020 | Dynie olbrzymie |
| ||
0233030 | Arbuzy |
| ||
0233990 | Pozostałe (2) |
| ||
0234000 |
| 0,3 | ||
0239000 |
| 0,03 (*1) | ||
0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,03 (*1) | ||
0241000 |
|
| ||
0241010 | Brokuły |
| ||
0241020 | Kalafiory |
| ||
0241990 | Pozostałe (2) |
| ||
0242000 |
|
| ||
0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska |
| ||
0242020 | Kapusta głowiasta |
| ||
0242990 | Pozostałe (2) |
| ||
0243000 |
|
| ||
0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai |
| ||
0243020 | Jarmuż |
| ||
0243990 | Pozostałe (2) |
| ||
0244000 |
|
| ||
0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne |
| ||
0251000 |
| 0,03 (*1) | ||
0251010 | Roszpunka warzywna |
| ||
0251020 | Sałaty |
| ||
0251030 | Endywia o liściach szerokich |
| ||
0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy |
| ||
0251050 | Gorczycznik wiosenny |
| ||
0251060 | Rokietta siewna/rukola |
| ||
0251070 | Gorczyca sarepska |
| ||
0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) |
| ||
0251990 | Pozostałe (2) |
| ||
0252000 |
| 0,03 (*1) | ||
0252010 | Szpinak |
| ||
0252020 | Portulaka pospolita |
| ||
0252030 | Boćwina |
| ||
0252990 | Pozostałe (2) |
| ||
0253000 |
| 0,03 (*1) | ||
0254000 |
| 0,03 (*1) | ||
0255000 |
| 0,03 (*1) | ||
0256000 |
| 10 | ||
0256010 | Trybula |
| ||
0256020 | Szczypiorek |
| ||
0256030 | Liście selera |
| ||
0256040 | Pietruszka - nać |
| ||
0256050 | Szałwia lekarska |
| ||
0256060 | Rozmaryn lekarski |
| ||
0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek |
| ||
0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne |
| ||
0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny |
| ||
0256100 | Estragon |
| ||
0256990 | Pozostałe (2) |
| ||
0260000 | Warzywa strączkowe |
| ||
0260010 | Fasola (w strąkach) | 0,3 | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) | 0,05 | ||
0260030 | Groch (w strąkach) | 0,8 | ||
0260040 | Groch (bez strąków) | 0,05 | ||
0260050 | Soczewica | 0,05 | ||
0260990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0270000 | Warzywa łodygowe | 0,03 (*1) | ||
0270010 | Szparagi |
| ||
0270020 | Karczochy hiszpańskie |
| ||
0270030 | Seler |
| ||
0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski |
| ||
0270050 | Karczochy zwyczajne |
| ||
0270060 | Pory |
| ||
0270070 | Rabarbar |
| ||
0270080 | Pędy bambusa |
| ||
0270090 | Rdzenie palmowe |
| ||
0270990 | Pozostałe (2) |
| ||
0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,03 (*1) | ||
0280010 | Grzyby uprawne |
| ||
0280020 | Grzyby dzikie |
| ||
0280990 | Mchy i porosty |
| ||
0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,03 (*1) | ||
0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH |
| ||
0300010 | Fasola | 0,1 | ||
0300020 | Soczewica | 0,03 (*1) | ||
0300030 | Groch | 1 | ||
0300040 | Łubin biały | 0,03 (*1) | ||
0300990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE |
| ||
0401000 | Nasiona oleiste |
| ||
0401010 | Siemię lniane | 0,2 | ||
0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | 0,05 | ||
0401030 | Nasiona maku | 0,2 | ||
0401040 | Ziarna sezamu | 0,03 (*1) | ||
0401050 | Ziarna słonecznika | 0,03 (*1) | ||
0401060 | Ziarna rzepaku | 0,03 (*1) | ||
0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | 0,2 | ||
0401080 | Nasiona gorczycy | 0,03 (*1) | ||
0401090 | Nasiona bawełny | 0,03 (*1) | ||
0401100 | Nasiona dyni | 0,03 (*1) | ||
0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | 0,03 (*1) | ||
0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | 0,03 (*1) | ||
0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | 0,03 (*1) | ||
0401140 | Nasiona konopi siewnych | 0,03 (*1) | ||
0401150 | Rącznik pospolity | 0,03 (*1) | ||
0401990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0402000 | Owoce oleiste | 0,03 (*1) | ||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy |
| ||
0402020 | Nasiona palm olejowych |
| ||
0402030 | Owoce palm olejowych |
| ||
0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe |
| ||
0402990 | Pozostałe (2) |
| ||
0500000 | ZBOŻA |
| ||
0500010 | Jęczmień | 0,1 | ||
0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | 0,03 (*1) | ||
0500030 | Kukurydza | 0,2 | ||
0500040 | Proso zwyczajne | 0,08 | ||
0500050 | Owies zwyczajny | 0,1 | ||
0500060 | Ryż siewny | 0,1 | ||
0500070 | Żyto zwyczajne | 0,1 | ||
0500080 | Sorgo japońskie | 0,1 | ||
0500090 | Pszenica zwyczajna | 0,1 | ||
0500990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY |
| ||
0610000 | Herbaty | 0,1 (*1) | ||
0620000 | Ziarna kawy | 0,1 (*1) | ||
0630000 | Napary ziołowe z |
| ||
0631000 |
| 0,1 (*1) | ||
0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski |
| ||
0631020 | Ketmia szczawiowa |
| ||
0631030 | Róża |
| ||
0631040 | Jaśmin |
| ||
0631050 | Lipa |
| ||
0631990 | Pozostałe (2) |
| ||
0632000 |
| 0,3 (*1) | ||
0632010 | Truskawka |
| ||
0632020 | Aspalat prosty |
| ||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski |
| ||
0632990 | Pozostałe (2) |
| ||
0633000 |
| 0,1 (*1) | ||
0633010 | Kozłek lekarski |
| ||
0633020 | Żeń-szeń |
| ||
0633990 | Pozostałe (2) |
| ||
0639000 |
| 0,1 (*1) | ||
0640000 | Ziarna kakaowe | 0,1 (*1) | ||
0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | 0,1 (*1) | ||
0700000 | CHMIEL | 0,1 (*1) | ||
0800000 | PRZYPRAWY |
| ||
0810000 | Przyprawy nasienne | 0,1 (*1) | ||
0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż |
| ||
0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin |
| ||
0810030 | Seler |
| ||
0810040 | Kolendra siewna |
| ||
0810050 | Kmin rzymski |
| ||
0810060 | Koper ogrodowy |
| ||
0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski |
| ||
0810080 | Kozieradka pospolita |
| ||
0810090 | Gałka muszkatołowa |
| ||
0810990 | Pozostałe (2) |
| ||
0820000 | Przyprawy owocowe | 0,1 (*1) | ||
0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski |
| ||
0820020 | Pieprz syczuański |
| ||
0820030 | Kminek zwyczajny |
| ||
0820040 | Kardamon malabarski |
| ||
0820050 | Jagody jałowca |
| ||
0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) |
| ||
0820070 | Wanilia |
| ||
0820080 | Tamarynd |
| ||
0820990 | Pozostałe (2) |
| ||
0830000 | Przyprawy korowe | 0,1 (*1) | ||
0830010 | Cynamon |
| ||
0830990 | Pozostałe (2) |
| ||
0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe |
| ||
0840010 | Lukrecja | 0,1 (*1) | ||
0840020 | Imbir lekarski (10) |
| ||
0840030 | Kurkuma | 0,1 (*1) | ||
0840040 | Chrzan pospolity (11) |
| ||
0840990 | Pozostałe (2) | 0,1 (*1) | ||
0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,1 (*1) | ||
0850010 | Goździki |
| ||
0850020 | Kapary |
| ||
0850990 | Pozostałe (2) |
| ||
0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,1 (*1) | ||
0860010 | Szafran |
| ||
0860990 | Pozostałe (2) |
| ||
0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,1 (*1) | ||
0870010 | Kwiat muszkatołowy |
| ||
0870990 | Pozostałe (2) |
| ||
0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,03 (*1) | ||
0900010 | Korzenie buraka cukrowego |
| ||
0900020 | Trzcina cukrowa |
| ||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie |
| ||
0900990 | Pozostałe (2) |
| ||
1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE |
| ||
1010000 | Towary z |
| ||
1011000 |
|
| ||
1011010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
1011020 | Tłuszcz | 0,02 | ||
1011030 | Wątroba | 0,02 (*1) | ||
1011040 | Nerka | 0,02 | ||
1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,02 | ||
1011990 | Pozostałe (2) | 0,02 | ||
1012000 |
|
| ||
1012010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
1012020 | Tłuszcz | 0,03 | ||
1012030 | Wątroba | 0,03 (*1) | ||
1012040 | Nerka | 0,15 | ||
1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,15 | ||
1012990 | Pozostałe (2) | 0,15 | ||
1013000 |
|
| ||
1013010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
1013020 | Tłuszcz | 0,03 | ||
1013030 | Wątroba | 0,04 (*1) | ||
1013040 | Nerka | 0,15 | ||
1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,15 | ||
1013990 | Pozostałe (2) | 0,15 | ||
1014000 |
|
| ||
1014010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
1014020 | Tłuszcz | 0,03 | ||
1014030 | Wątroba | 0,05 (*1) | ||
1014040 | Nerka | 0,15 | ||
1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,15 | ||
1014990 | Pozostałe (2) | 0,15 | ||
1015000 |
|
| ||
1015010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
1015020 | Tłuszcz | 0,03 | ||
1015030 | Wątroba | 0,05 (*1) | ||
1015040 | Nerka | 0,15 | ||
1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,15 | ||
1015990 | Pozostałe (2) | 0,15 | ||
1016000 |
| 0,02 (*1) | ||
1016010 | Mięśnie |
| ||
1016020 | Tłuszcz |
| ||
1016030 | Wątroba |
| ||
1016040 | Nerka |
| ||
1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) |
| ||
1016990 | Pozostałe (2) |
| ||
1017000 |
|
| ||
1017010 | Mięśnie | 0,02 (*1) | ||
1017020 | Tłuszcz | 0,03 | ||
1017030 | Wątroba | 0,05 (*1) | ||
1017040 | Nerka | 0,15 | ||
1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 0,15 | ||
1017990 | Pozostałe (2) | 0,15 | ||
1020000 | Mleko |
| ||
1020010 | Bydło | 0,02 (*1) | ||
1020020 | Owce | 0,03 (*1) | ||
1020030 | Kozy | 0,03 (*1) | ||
1020040 | Konie | 0,03 (*1) | ||
1020990 | Pozostałe (2) | 0,03 (*1) | ||
1030000 | Jaja ptasie | 0,02 (*1) | ||
1030010 | Kury |
| ||
1030020 | Kaczki |
| ||
1030030 | Gęsi |
| ||
1030040 | Przepiórki |
| ||
1030990 | Pozostałe (2) |
| ||
1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | ||
1050000 | Płazy i gady | 0,02 (*1) | ||
1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | ||
1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,02 (*1) | ||
1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) |
| ||
1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) |
| ||
1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) |
| ||
Bentazon (suma bentazonu, jego soli oraz 6-hydroksy- (wolnego i skoniugowanego) i 8-hydroksybentazonu (wolnego i skoniugowanego), wyrażona jako bentazon) (R)
|
(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.
(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.