ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1795
z dnia 11 października 2021 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości terbutyloazyny w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) terbutyloazyny są określone w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. |
(2) | Rozporządzeniem Komisji (UE) 2021/618 (2) zmieniono rozporządzenie (WE) nr 396/2005, niepoprawnie ustalając NDP terbutyloazyny w kukurydzy cukrowej, kukurydzy i sorgo na poziomie 0,01 mg/kg zamiast 0,02 mg/kg, co stanowi właściwą granicę oznaczalności. Granica oznaczalności wynosząca 0,02 mg/kg jest zgodna z uzasadnioną opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (3). |
(3) | Należy zatem odpowiednio sprostować rozporządzenie (WE) nr 396/2005. |
(4) | Aby podmiotom gospodarczym i organom egzekwowania prawa zapewnić jasność i pewność prawa, niniejsze rozporządzenie powinno być stosowane od tego samego dnia co rozporządzenie (UE) 2021/618. |
(5) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 zostaje sprostowany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 6 listopada 2021 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 11 października 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/618 z dnia 15 kwietnia 2021 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dichlofopu, fluopyramu, ipkonazolu i terbutyloazyny w określonych produktach lub na ich powierzchni (Dz.U. L 131 z 16.4.2021, s. 55).
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for terbuthylazine according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości terbutyloazyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5980.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
| w kolumnie „Terbutyloazyna (R) (F)” najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla numeru kodu 0234000 „Kukurydza cukrowa”, 0500030 „Kukurydza” i 0500080 „Sorgo” otrzymują brzmienie:
|
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00