Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 339 str. 29
Wersja aktualna od 2021-09-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 339 str. 29
Wersja aktualna od 2021-09-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2021/1703

z dnia 13 lipca 2021 r.

zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692 w odniesieniu do wymagań w zakresie zdrowia zwierząt dotyczących wprowadzania do Unii produktów pochodzenia zwierzęcego zawartych w produktach złożonych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 z dnia 9 marca 2016 r. w sprawie przenośnych chorób zwierząt oraz zmieniające i uchylające niektóre akty w dziedzinie zdrowia zwierząt („Prawo o zdrowiu zwierząt”) (1), w szczególności jego art. 234 ust. 2, art. 237 ust. 4 i art. 239 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692 (2) uzupełnia przepisy o wymaganiach zdrowotnych dla zwierząt ustanowione w rozporządzeniu (UE) 2016/429 w odniesieniu do wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przemieszczania ich i postępowania z nimi po ich wprowadzeniu do Unii. W szczególności w art. 162 i 163 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692 określono wymagania szczególne dotyczące wprowadzania do Unii produktów pochodzenia zwierzęcego zawartych w produktach złożonych. Art. 162 i 163 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692 nie zawierają szczególnych wymagań dotyczących produktów na bazie siary zawartych w produktach złożonych. W niniejszym rozporządzeniu należy zatem doprecyzować wymagania, które mają zastosowanie do wprowadzania do Unii tych produktów zawartych w produktach złożonych zgodnie z przepisami mającymi zastosowanie do wprowadzania do Unii produktów na bazie siary przewidzianymi w art. 153 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692.

(2)

Żelatyna i kolagen są objęte definicją „produktów mięsnych” przewidzianą w art. 2 pkt 44 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692, a zatem zezwala się na wprowadzanie do Unii wyłącznie przesyłek żelatyny i kolagenu zgodnych z wymaganiami w zakresie wprowadzania do Unii produktów mięsnych. Żelatyna i kolagen zawarte w trwałych w temperaturze pokojowej produktach złożonych stwarzają jednak bardzo niewielkie zagrożenie dla zdrowia zwierząt ze względu na obróbkę, której poddawane są podczas przetwarzania. Z tego powodu produkty złożone zawierające wyłącznie tego rodzaju produkty mięsne należy włączyć do wykazu produktów złożonych objętych odstępstwem przewidzianym w art. 163 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692, a zatem nie należy wymagać, aby towarzyszyło im świadectwo zdrowia zwierząt, lecz należy wymagać, aby zamiast niego towarzyszyła im deklaracja.

(3)

Zgodnie z art. 163 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692 trwałym w temperaturze pokojowej produktom złożonym niezawierającym produktów mięsnych musi towarzyszyć deklaracja sporządzona i podpisana przez podmiot. Przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego muszą jednak podlegać rygorystycznej obróbce zmniejszającej ryzyko, która zapewnia ich bezpieczeństwo z punktu widzenia zdrowia zwierząt. Wymaganie takich rygorystycznych procesów obróbki zmniejszających ryzyko w odniesieniu do produktów mleczarskich pochodzących z państw, które są upoważnione do wprowadzania do Unii mleka surowego lub produktów mleczarskich, wydaje się jednak nieproporcjonalne. W przypadku tych państw trzecich wymagania powinny być proporcjonalne do ryzyka stwarzanego przez państwo pochodzenia i należy uwzględnić gwarancje udzielone przez właściwe organy. Należy zatem zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692, aby umożliwić wprowadzanie do Unii trwałych w temperaturze pokojowej produktów złożonych zawierających produkty mleczarskie, które pochodzą z państw trzecich umieszczonych w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii mleka surowego i produktów mleczarskich niepodlegających obróbce zmniejszającej ryzyko, bez poddawania ich konkretnej obróbce zmniejszającej ryzyko. Ponadto należy również zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692, aby umożliwić wprowadzanie do Unii trwałych w temperaturze pokojowej produktów złożonych zawierających produkty mleczarskie, które pochodzą z państw trzecich umieszczonych w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii produktów mleczarskich podlegających obróbce zmniejszającej ryzyko, jeśli poddano je obróbce zmniejszającej ryzyko zgodnie z art. 157 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692.

(4)

Produkty mleczarskie poddane rygorystycznej obróbce zmniejszającej ryzyko oraz produkty jajeczne zawarte w trwałych w temperaturze pokojowej produktach złożonych stanowią jedynie ograniczone ryzyko zarówno z punktu widzenia zdrowia zwierząt, jak i zdrowia publicznego. W związku z tym należy zezwolić na wprowadzanie tych towarów do Unii, jeżeli pochodzą one z państwa trzeciego, terytorium lub ich strefy, które nie są umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii określonych gatunków i kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego, ale są umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii produktów mięsnych, produktów mleczarskich albo produktów jajecznych.

(5)

Aby uniknąć niepotrzebnych obciążeń administracyjnych związanych z wprowadzaniem do Unii przesyłek produktów złożonych stwarzających niewielkie ryzyko dla zdrowia zwierząt, należy zezwolić podmiotowi odpowiedzialnemu za wprowadzanie do Unii przesyłek na podpisywanie deklaracji, o której mowa w art. 163 rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692.

(6)

Przepisy określone w rozporządzeniu delegowanym (UE) 2020/692 są uzupełnieniem przepisów ustanowionych w rozporządzeniu (UE) 2016/429. Ponieważ przepisy te są ze sobą powiązane, są one ustanowione łącznie w jednym akcie prawnym. W celu zapewnienia jasności i skutecznego stosowania przepisów zmieniających rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692 należy również ustanowić je w jednym akcie delegowanym zawierającym kompleksowy zestaw wymagań dotyczących wprowadzania do Unii produktów pochodzenia zwierzęcego.

(7)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692.

(8)

Ponieważ rozporządzenie delegowane (UE) 2020/692 ma zastosowanie od dnia 21 kwietnia 2021 r., w interesie pewności prawa niniejsze rozporządzenie powinno wejść w życie w trybie pilnym,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W rozporządzeniu delegowanym (UE) 2020/692 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w art. 162 wprowadza się następujące zmiany:

a)

tytuł otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 162

Produkty złożone zawierające produkty mięsne, produkty mleczarskie, produkty na bazie siary lub produkty jajeczne”;

b)

ust. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. Zezwala się na wprowadzanie do Unii przesyłek wymienionych poniżej produktów złożonych wyłącznie wówczas, gdy produkty złożone wchodzące w skład przesyłek pochodzą z państwa trzeciego lub terytorium, lub ich strefy, które są umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii konkretnych produktów pochodzenia zwierzęcego zawartych w tych produktach złożonych:

a)

produktów złożonych zawierających produkty mięsne;

b)

nietrwałych w temperaturze pokojowej produktów złożonych zawierających produkty mleczarskie lub produkty jajeczne;

c)

produktów złożonych zawierających produkty na bazie siary.”;

2)

art. 163 otrzymuje brzmienie:

„Artykuł 163

Wymagania szczególne dotyczące trwałych w temperaturze pokojowej produktów złożonych

1. Na zasadzie odstępstwa od art. 3 lit. c) ppkt (i) zezwala się na wprowadzanie do Unii wraz z deklaracją, jak przewidziano w ust. 2, przesyłek produktów złożonych, które nie zawierają produktów mięsnych, z wyjątkiem żelatyny i kolagenu, ani produktów na bazie siary, i które poddano obróbce w sposób zapewniający ich trwałość w temperaturze otoczenia, jeżeli zawierają:

a)

produkty mleczarskie spełniające jeden z następujących warunków:

(i)

nie zostały poddane obróbce zmniejszającej ryzyko przewidzianej w załączniku XXVII, pod warunkiem że produkty mleczarskie otrzymano:

-

w Unii, albo

-

w państwie trzecim lub na terytorium, lub w ich strefie, które są umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii produktów mleczarskich niepoddawanych konkretnej obróbce zmniejszającej ryzyko zgodnie z art. 156, a jeśli produkt złożony wyprodukowano w innym państwie trzecim lub na innym terytorium, lub w ich strefie, są one również umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii tych produktów bez konieczności stosowania konkretnej obróbki zmniejszającej ryzyko.

(ii)

zostały poddane obróbce zmniejszającej ryzyko przewidzianej w kolumnie A lub B załącznika XXVII, istotnej w przypadku gatunku pochodzenia mleka, pod warunkiem że otrzymano je w państwie trzecim lub na terytorium, lub w ich strefie, które są umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii produktów mleczarskich poddanych konkretnej obróbce zmniejszającej ryzyko zgodnie z art. 157, a jeśli produkt złożony wyprodukowano w innym państwie trzecim lub na innym terytorium, lub w ich strefie, są one również umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii tych produktów, jeżeli poddano je konkretnej obróbce zmniejszającej ryzyko;

(iii)

zostały poddane obróbce zmniejszającej ryzyko co najmniej równoważnej obróbkom, o których mowa w kolumnie B załącznika XXVII, niezależnie od gatunku pochodzenia mleka, jeżeli produkty mleczarskie nie spełniają wszystkich wymagań przewidzianych w ppkt (i) lub (ii) lub otrzymano je w państwie trzecim, na terytorium lub w ich strefie, które nie są upoważnione do wprowadzania do Unii produktów mleczarskich, ale są upoważnione do wprowadzania do Unii innych produktów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z niniejszym rozporządzeniem;

b)

produkty jajeczne, które poddano obróbce zmniejszającej ryzyko równoważnej obróbkom, o których mowa w załączniku XXVIII.

2. Deklaracja, o której mowa w ust. 1:

a)

towarzyszy przesyłkom produktów złożonych wyłącznie w przypadkach, gdy miejsce ostatecznego przeznaczenia produktów złożonych znajduje się w Unii;

b)

jest wydawana przez podmiot odpowiedzialny za wprowadzanie do Unii produktów złożonych, który potwierdza, że produkty złożone w przesyłce spełniają wymagania przewidziane w ust. 1.

3. Na zasadzie odstępstwa od art. 3 lit. a) ppkt (i) zezwala się na wprowadzanie do Unii produktów mleczarskich, o których mowa w ust. 1 lit. a) ppkt (iii) niniejszego artykułu, oraz produktów jajecznych zawartych w produktach złożonych, które poddano obróbce w sposób zapewniający ich trwałość w temperaturze otoczenia, jeżeli pochodzą z państwa trzeciego, terytorium lub ich strefy, które nie są wyraźnie umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii tych produktów pochodzenia zwierzęcego, ale zostały umieszczone w wykazie dotyczącym wprowadzania do Unii:

a)

produktów mięsnych, produktów mleczarskich lub produktów jajecznych;

albo

b)

produktów rybołówstwa zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2017/625.”.

Artykuł 2

Odesłania do dawnego art. 163 lit. a) rozporządzenia delegowanego (UE) 2020/692 traktuje się jako odesłania do art. 163 ust. 1 tego rozporządzenia delegowanego.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 lipca 2021 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 84 z 31.3.2016, s. 1.

(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692 z dnia 30 stycznia 2020 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 w odniesieniu do przepisów dotyczących wprowadzania do Unii przesyłek niektórych zwierząt, materiału biologicznego i produktów pochodzenia zwierzęcego oraz przemieszczania ich i postępowania z nimi po ich wprowadzeniu (Dz.U. L 174 z 3.6.2020, s. 379).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00