4) | w rozdziale IV wprowadza się następujące zmiany: a) | sekcja D lit. a) otrzymuje brzmienie: „a) | Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do wykorzystania w produkcji przetworzonego białka zwierzęcego, o którym mowa w niniejszej sekcji, pochodzą z co najmniej jednego z następujących zakładów: (i) | rzeźni zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie zajmują się ubojem przeżuwaczy i które są zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do uboju przeżuwaczy; | (ii) | zakładów rozbioru zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie zajmują się oddzielaniem od kości ani rozbiorem mięsa przeżuwaczy i które zostały zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do oddzielania od kości ani rozbioru mięsa przeżuwaczy; | (iii) | innych przedsiębiorstw niż te, o których mowa w ppkt (i) lub (ii), zarejestrowanych lub zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie prowadzą czynności na produktach z przeżuwaczy i które są zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do prowadzenia czynności na produktach z przeżuwaczy; | (iv) | zatwierdzonych zakładów, o których mowa w art. 24 ust. 1 lit. h) oraz i) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, zarejestrowanych przez właściwy organ jako prowadzące czynności wyłącznie na produktach ubocznych pochodzących od zwierząt innych niż przeżuwacze pochodzących z zakładów, o których mowa w ppkt (i), (ii) i (iii), lub przechowujące takie produkty. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (i), (ii) i (iii) właściwy organ może zezwolić na ubój przeżuwaczy i prowadzenie czynności na produktach z przeżuwaczy w zakładach, o których mowa w akapicie pierwszym ppkt (i), (ii) i (iii), wytwarzających produkty uboczne pochodzące od zwierząt innych niż przeżuwacze przeznaczone do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego, o którym mowa w niniejszej sekcji. Takie zezwolenie może zostać wydane jedynie w przypadku, gdy w wyniku kontroli na miejscu właściwy organ uzyskał pewność co do skuteczności środków zapobiegających zanieczyszczeniu krzyżowemu między produktami ubocznymi z przeżuwaczy a produktami ubocznymi ze zwierząt innych niż przeżuwacze. Środki te obejmują przynajmniej następujące wymogi: 1) | ubój zwierząt innych niż przeżuwacze musi być przeprowadzany na liniach, które są fizycznie oddzielone od linii używanych do uboju przeżuwaczy; | 2) | produkty ze zwierząt innych niż przeżuwacze muszą być poddawane czynnościom na liniach produkcyjnych, które są fizycznie oddzielone od linii używanych do przeprowadzania czynności na produktach z przeżuwaczy; | 3) | urządzenia do zbierania, składowania, przewozu i pakowania produktów ubocznych pochodzących od zwierząt innych niż przeżuwacze muszą być oddzielone od urządzeń przeznaczonych dla produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy; | 4) | należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek produktów ubocznych pochodzących od zwierząt innych niż przeżuwacze w celu wykrycia obecności białek przeżuwaczy. Stosowana metoda analizy musi być naukowo zatwierdzona do tego celu. Częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP).”; | | | b) | sekcja F otrzymuje brzmienie: „ SEKCJA F Szczegółowe warunki mające zastosowanie do produkcji i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich oraz mieszanek paszowych zawierających takie białko, przeznaczonych do wykorzystania w karmieniu zwierząt akwakultury, drobiu i świń Następujące szczegółowe warunki mają zastosowanie do produkcji i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich oraz mieszanek paszowych zawierających takie przetworzone białko zwierzęce, przeznaczonych do wykorzystania w karmieniu zwierząt akwakultury, drobiu i świń: a) | przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich musi być produkowane: (i) | w zakładach przetwórczych zatwierdzonych zgodnie z przepisami art. 24 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 i przeznaczone wyłącznie do produkcji produktów pochodzących od owadów gospodarskich; | (ii) | zgodnie z wymogami określonymi w rozdziale II sekcja 1 załącznika X do rozporządzenia (UE) nr 142/2011. | Na zasadzie odstępstwa od warunku przewidzianego w akapicie pierwszym ppkt (i) właściwy organ może zezwolić na produkcję przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich w zakładach przetwórczych przetwarzających produkty uboczne pochodzące od innych gatunków. Takie zezwolenie może zostać wydane jedynie w przypadku, gdy w wyniku kontroli właściwy organ uzyskał pewność co do skuteczności środków zapobiegających zanieczyszczeniu krzyżowemu przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od innych zwierząt gospodarskich. Te środki zapobiegawcze obejmują przynajmniej następujące wymogi: - | produkcja przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od przeżuwaczy lub zwierząt innych niż przeżuwacze i innych niż owady musi odbywać się w zamkniętym systemie, który jest fizycznie oddzielony od systemu wykorzystywanego do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich, | - | produkty uboczne pochodzące od przeżuwaczy lub zwierząt innych niż przeżuwacze i innych niż owady są przechowywane podczas składowania i przewozu w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla produktów ubocznych pochodzących od owadów gospodarskich, | - | przetworzone białko zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy lub zwierząt innych niż przeżuwacze i innych niż owady jest przechowywane podczas składowania i pakowania w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla produktów końcowych pochodzących od owadów gospodarskich, | - | należy regularnie pobierać próbki i analizować przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich w celu zweryfikowania braku zanieczyszczenia krzyżowego przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od przeżuwaczy lub innych zwierząt innych niż przeżuwacze, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); wyniki pobierania próbek i analiz muszą być przechowywane w celu ich udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat; | | b) | Mieszanki paszowe zawierające przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich są produkowane w zakładach: (i) | zatwierdzonych w tym celu przez właściwy organ; | (ii) | przeznaczonych do produkcji paszy dla zwierząt akwakultury, drobiu lub świń. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (i) szczególne zezwolenie na produkcję mieszanek paszowych pełnoporcjowych z mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich nie jest wymagane w odniesieniu do podmiotów produkujących mieszanki paszowe na użytek własny, jeśli podmioty te spełniają następujące warunki: - | są zarejestrowane przez właściwy organ jako produkujące mieszanki paszowe pełnoporcjowe z mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich, | - | nie utrzymują zwierząt gospodarskich zdefiniowanych w art. 3 pkt 6 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 innych niż zwierzęta akwakultury, drób, świnie lub zwierzęta futerkowe, | - | mieszanki paszowe zawierające przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich stosowane przez te podmioty w produkcji zawierają mniej niż 50 % białka surowego. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (ii) produkcja mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich, przeznaczonych dla zwierząt akwakultury, drobiu i świń, w zakładach, które produkują również mieszanki paszowe przeznaczone dla innych zwierząt gospodarskich, z wyjątkiem zwierząt futerkowych, może być dozwolona przez właściwy organ po przeprowadzeniu kontroli na miejscu, z zastrzeżeniem spełnienia następujących warunków: - | mieszanki paszowe przeznaczone dla przeżuwaczy muszą być produkowane i przechowywane - podczas składowania, przewozu i pakowania - w pomieszczeniach fizycznie oddzielonych od pomieszczeń, gdzie są produkowane i przechowywane mieszanki paszowe dla zwierząt innych niż przeżuwacze, | - | mieszanki paszowe przeznaczone dla zwierząt akwakultury, drobiu i świń muszą być produkowane i przechowywane - podczas składowania, przewozu i pakowania - w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od pomieszczeń, w których produkowane i przechowywane są mieszanki paszowe przeznaczone dla pozostałych zwierząt innych niż przeżuwacze, | - | szczegółowe rejestry zakupu i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich oraz sprzedaży mieszanek paszowych zawierających takie białko muszą być przechowywane w celu udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat, | - | należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek mieszanek paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich innych niż zwierzęta akwakultury, drób i świnie w celu zweryfikowania nieobecności niedozwolonych składników pochodzenia zwierzęcego, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość takiego pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); wyniki muszą być przechowywane w celu ich udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat; | | c) | Dokument handlowy lub, w stosownych przypadkach, świadectwo zdrowia dołączone do przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich zgodnie z art. 21 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, etykieta tego przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od owadów gospodarskich oraz etykieta mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od owadów gospodarskich są wyraźnie oznakowane zgodnie z rozdziałem V sekcja G niniejszego załącznika.” | | c) | Dodaje się sekcje w brzmieniu: „ SEKCJA G Szczegółowe warunki mające zastosowanie do produkcji i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń oraz mieszanek paszowych zawierających takie białko przeznaczonych do wykorzystania w karmieniu drobiu Następujące szczegółowe warunki mają zastosowanie do produkcji i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń oraz mieszanek paszowych zawierających takie białko przeznaczonych do wykorzystania w karmieniu drobiu (»przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń«): a) | Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do wykorzystania w produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń pochodzą z co najmniej jednego z następujących zakładów: (i) | rzeźni zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie zajmują się ubojem przeżuwaczy i drobiu i które są zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do uboju przeżuwaczy ani drobiu; | (ii) | zakładów rozbioru zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie zajmują się oddzielaniem od kości ani rozbiorem mięsa przeżuwaczy i drobiu i które zostały zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do oddzielania od kości ani rozbioru mięsa przeżuwaczy i drobiu; | (iii) | innych przedsiębiorstw niż te, o których mowa w ppkt (i) lub (ii), zarejestrowanych lub zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie prowadzą czynności na produktach z przeżuwaczy i drobiu i które są zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do prowadzenia czynności na produktach z przeżuwaczy i drobiu; | (iv) | zatwierdzonych zakładów, o których mowa w art. 24 ust. 1 lit. h) oraz i) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, zarejestrowanych przez właściwy organ jako prowadzące czynności wyłącznie na produktach ubocznych pochodzących od zwierząt innych niż przeżuwacze pochodzących z zakładów, o których mowa w ppkt (i), (ii) i (iii), lub przechowujące takie produkty. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (i), (ii) i (iii) właściwy organ może zezwolić na ubój przeżuwaczy lub drobiu i prowadzenie czynności na produktach z przeżuwaczy lub drobiu w zakładach, o których mowa w akapicie pierwszym ppkt (i), (ii) oraz (iii), wytwarzających produkty uboczne pochodzące od świń przeznaczone do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń. Takie zezwolenie może zostać wydane jedynie w przypadku, gdy w wyniku kontroli na miejscu właściwy organ uzyskał pewność co do skuteczności środków zapobiegających zanieczyszczeniu krzyżowemu między produktami ubocznymi z przeżuwaczy lub drobiu a produktami ubocznymi ze świń. Środki te obejmują przynajmniej następujące wymogi: 1) | ubój świń musi być przeprowadzany na liniach, które są fizycznie oddzielone od linii używanych do uboju przeżuwaczy lub drobiu; | 2) | produkty pochodzące od świń muszą być poddawane czynnościom na liniach produkcyjnych, które są fizycznie oddzielone od linii używanych do przeprowadzania czynności na produktach z przeżuwaczy lub drobiu; | 3) | urządzenia do zbierania, składowania, przewozu i pakowania produktów ubocznych pochodzących od świń muszą być oddzielone od urządzeń przeznaczonych dla produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub drobiu; | 4) | należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek produktów ubocznych pochodzących od świń w celu wykrycia obecności białek przeżuwaczy lub drobiu. Stosowana metoda analizy musi być naukowo zatwierdzona do tego celu. Częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). | | b) | Produkty uboczne pochodzące od świń przeznaczone do wykorzystania w produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń są przewożone do zakładu przetwórczego w pojazdach i kontenerach, które nie są używane do przewozu produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub drobiu. Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego mogą one być przewożone w pojazdach i kontenerach, które były uprzednio używane do przewozu produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub drobiu, o ile takie pojazdy i kontenery zostały wcześniej wyczyszczone w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego, zgodnie z udokumentowaną procedurą, co do której właściwy organ wydał uprzednią zgodę. W przypadku stosowania takiej procedury dowód potwierdzający jej stosowanie jest przechowywany do udostępnienia właściwemu organowi przez okres co najmniej dwóch lat. | c) | Przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń jest produkowane w zakładach przetwórczych: (i) | przeznaczonych do przetwarzania produktów ubocznych pochodzących z rzeźni, zakładów rozbioru lub innych przedsiębiorstw, o których mowa w lit. a); | (ii) | zarejestrowanych przez właściwy organ jako nieprzetwarzające produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub drobiu. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (ii) właściwy organ może zezwolić na produkcję przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń w zakładach przetwórczych przetwarzających produkty uboczne pochodzące od przeżuwaczy lub drobiu. Takie zezwolenie może zostać wydane jedynie w przypadku, gdy w wyniku kontroli właściwy organ uzyskał pewność co do skuteczności środków zapobiegających zanieczyszczeniu krzyżowemu między przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od przeżuwaczy lub drobiu a przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od świń. Te środki zapobiegawcze obejmują przynajmniej następujące wymogi: 1) | produkcja przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od przeżuwaczy lub drobiu musi odbywać się w zamkniętym systemie, który jest fizycznie oddzielony od systemu wykorzystywanego do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń; | 2) | produkty uboczne pochodzące od przeżuwaczy i drobiu są przechowywane podczas składowania i przewozu w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla produktów ubocznych pochodzących od świń; | 3) | przetworzone białko zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy lub drobiu jest przechowywane podczas składowania i pakowania w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla produktów końcowych pochodzących od świń; | 4) | należy regularnie pobierać próbki i analizować przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń w celu zweryfikowania braku zanieczyszczenia krzyżowego przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od przeżuwaczy lub drobiu, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); wyniki pobierania próbek i analiz muszą być przechowywane w celu ich udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat. | | d) | Mieszanki paszowe zawierające przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń są produkowane w zakładach: (i) | zatwierdzonych w tym celu przez właściwy organ; | (ii) | przeznaczonych wyłącznie do produkcji paszy dla drobiu, akwakultury lub zwierząt futerkowych. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (i) szczególne zezwolenie na produkcję mieszanek paszowych pełnoporcjowych z mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń nie jest wymagane w odniesieniu do podmiotów produkujących mieszanki paszowe na użytek własny, jeśli podmioty te spełniają następujące warunki: - | są zarejestrowane przez właściwy organ jako produkujące mieszanki paszowe pełnoporcjowe z mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń, | - | nie utrzymują zwierząt gospodarskich zdefiniowanych w art. 3 pkt 6 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 innych niż drób, zwierzęta akwakultury lub zwierzęta futerkowe, | - | mieszanki paszowe zawierające przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń stosowane przez te podmioty w produkcji zawierają mniej niż 50 % białka surowego. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (ii) produkcja mieszanek paszowych dla drobiu zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń w zakładach, które produkują również mieszanki paszowe przeznaczone dla zwierząt gospodarskich innych niż zwierzęta akwakultury i zwierzęta futerkowe, może być dozwolona przez właściwy organ po przeprowadzeniu kontroli na miejscu, z zastrzeżeniem spełnienia następujących warunków: - | mieszanki paszowe przeznaczone dla przeżuwaczy muszą być produkowane i przechowywane - podczas składowania, przewozu i pakowania - w pomieszczeniach fizycznie oddzielonych od pomieszczeń, gdzie są produkowane i przechowywane mieszanki paszowe dla zwierząt innych niż przeżuwacze, | - | mieszanki paszowe przeznaczone dla świń muszą być produkowane i przechowywane - podczas składowania, przewozu i pakowania - w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych, w których produkowane i przechowywane są mieszanki paszowe przeznaczone dla pozostałych zwierząt innych niż przeżuwacze, | - | szczegółowe rejestry zakupu i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń oraz sprzedaży mieszanek paszowych zawierających takie białko muszą być przechowywane w celu udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat, | - | należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek mieszanek paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich innych niż drób, zwierzęta akwakultury i zwierzęta futerkowe w celu zweryfikowania nieobecności niedozwolonych składników pochodzenia zwierzęcego, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość takiego pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); wyniki muszą być przechowywane w celu ich udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat. | | e) | Dokument handlowy lub, w stosownych przypadkach, świadectwo zdrowia dołączone do przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń zgodnie z art. 21 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, etykieta tego przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń oraz etykieta mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od świń są wyraźnie oznakowane zgodnie z rozdziałem V sekcja G niniejszego załącznika. | SEKCJA H Szczegółowe warunki mające zastosowanie do produkcji i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu oraz mieszanek paszowych zawierających takie białko przeznaczonych do wykorzystania w karmieniu świń Następujące szczegółowe warunki mają zastosowanie do produkcji i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu oraz mieszanek paszowych zawierających takie białko przeznaczonych do wykorzystania w karmieniu świń (»przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu«): a) | Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do wykorzystania w produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu pochodzą z co najmniej jednego z następujących zakładów: (i) | rzeźni zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie zajmują się ubojem przeżuwaczy i świń i które są zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do uboju przeżuwaczy ani świń; | (ii) | zakładów rozbioru zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie zajmują się oddzielaniem od kości ani rozbiorem mięsa przeżuwaczy i świń i które zostały zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do oddzielania od kości ani rozbioru mięsa przeżuwaczy i świń; | (iii) | innych przedsiębiorstw niż te, o których mowa w ppkt (i) lub (ii), zarejestrowanych lub zatwierdzonych zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 853/2004, które nie prowadzą czynności na produktach z przeżuwaczy i świń i które są zarejestrowane przez właściwy organ jako nieprzeznaczone do prowadzenia czynności na produktach z przeżuwaczy i świń; | (iv) | zatwierdzonych zakładów, o których mowa w art. 24 ust. 1 lit. h) oraz i) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, zarejestrowanych przez właściwy organ jako prowadzące czynności wyłącznie na produktach ubocznych pochodzących od zwierząt innych niż przeżuwacze pochodzących z zakładów, o których mowa w ppkt (i), (ii) i (iii), lub przechowujące takie produkty. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (i), (ii) i (iii) właściwy organ może zezwolić na ubój przeżuwaczy lub świń i prowadzenie czynności na produktach z przeżuwaczy lub świń w zakładach, o których mowa w akapicie pierwszym ppkt (i), (ii) oraz (iii), wytwarzających produkty uboczne pochodzące od drobiu przeznaczone do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu. Takie zezwolenie może zostać wydane jedynie w przypadku, gdy w wyniku kontroli na miejscu właściwy organ uzyskał pewność co do skuteczności środków zapobiegających zanieczyszczeniu krzyżowemu między produktami ubocznymi z przeżuwaczy lub świń a produktami ubocznymi z drobiu. Środki te obejmują przynajmniej następujące wymogi: 1) | ubój drobiu musi być przeprowadzany na liniach, które są fizycznie oddzielone od linii używanych do uboju przeżuwaczy lub świń; | 2) | produkty z drobiu muszą być poddawane czynnościom na liniach produkcyjnych, które są fizycznie oddzielone od linii używanych do przeprowadzania czynności na produktach z przeżuwaczy; | 3) | urządzenia do zbierania, składowania, przewozu i pakowania produktów ubocznych pochodzących od drobiu muszą być oddzielone od urządzeń przeznaczonych dla produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub świń; | 4) | należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek produktów ubocznych pochodzących od drobiu w celu wykrycia obecności białek przeżuwaczy lub świń. Stosowana metoda analizy musi być naukowo zatwierdzona do tego celu. Częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). | | b) | Produkty uboczne pochodzące od drobiu przeznaczone do wykorzystania w produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu są przewożone do zakładu przetwórczego w pojazdach i kontenerach, które nie są używane do przewozu produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub świń. Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego mogą one być przewożone w pojazdach i kontenerach, które były uprzednio używane do przewozu produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub świń, o ile takie pojazdy i kontenery zostały wcześniej wyczyszczone w celu uniknięcia zanieczyszczenia krzyżowego, zgodnie z udokumentowaną procedurą, co do której właściwy organ wydał uprzednią zgodę. W przypadku stosowania takiej procedury dowód potwierdzający jej stosowanie jest przechowywany do udostępnienia właściwemu organowi przez okres co najmniej dwóch lat. | c) | Przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu jest produkowane w zakładach przetwórczych: (i) | przeznaczonych do przetwarzania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego pochodzących z rzeźni, zakładów rozbioru lub innych przedsiębiorstw, o których mowa w lit. a); | (ii) | zarejestrowanych przez właściwy organ jako nieprzetwarzające produktów ubocznych pochodzących od przeżuwaczy lub świń. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (ii) właściwy organ może zezwolić na produkcję przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu w zakładach przetwórczych przetwarzających produkty uboczne pochodzące od przeżuwaczy lub świń. Takie zezwolenie może zostać wydane jedynie w przypadku, gdy w wyniku kontroli właściwy organ uzyskał pewność co do skuteczności środków zapobiegających zanieczyszczeniu krzyżowemu między przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od przeżuwaczy lub świń a przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od drobiu. Te środki zapobiegawcze obejmują przynajmniej następujące wymogi: 1) | produkcja przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od przeżuwaczy lub świń musi odbywać się w zamkniętym systemie, który jest fizycznie oddzielony od systemu wykorzystywanego do produkcji przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu; | 2) | produkty uboczne pochodzące od przeżuwaczy lub świń są przechowywane podczas składowania i przewozu w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla produktów ubocznych pochodzących od drobiu; | 3) | przetworzone białko zwierzęce pochodzące od przeżuwaczy lub świń jest przechowywane podczas składowania i pakowania w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od tych przeznaczonych dla produktów końcowych pochodzących od drobiu; | 4) | należy regularnie pobierać próbki i analizować przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu w celu zweryfikowania braku zanieczyszczenia krzyżowego przetworzonym białkiem zwierzęcym pochodzącym od przeżuwaczy lub świń, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); wyniki pobierania próbek i analiz muszą być przechowywane w celu ich udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat. | | d) | Mieszanki paszowe zawierające przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu są produkowane w zakładach: (i) | zatwierdzonych w tym celu przez właściwy organ; | (ii) | przeznaczonych wyłącznie do produkcji paszy dla świń, akwakultury lub zwierząt futerkowych. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (i) szczególne zezwolenie na produkcję mieszanek paszowych pełnoporcjowych z mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu nie jest wymagane w odniesieniu do podmiotów produkujących mieszanki paszowe na użytek własny, jeśli podmioty te spełniają następujące warunki: - | są zarejestrowane przez właściwy organ jako produkujące mieszanki paszowe pełnoporcjowe z mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu, | - | nie utrzymują zwierząt gospodarskich zdefiniowanych w art. 3 pkt 6 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 innych niż świnie, zwierzęta akwakultury lub zwierzęta futerkowe, | - | mieszanki paszowe zawierające przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu stosowane przez te podmioty w produkcji zawierają mniej niż 50 % białka surowego. | Na zasadzie odstępstwa od akapitu pierwszego ppkt (ii) produkcja mieszanek paszowych dla świń zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu w zakładach, które produkują również mieszanki paszowe przeznaczone dla zwierząt gospodarskich innych niż zwierzęta akwakultury i zwierzęta futerkowe może być dozwolona przez właściwy organ po przeprowadzeniu kontroli na miejscu, z zastrzeżeniem spełnienia następujących warunków: - | mieszanki paszowe przeznaczone dla przeżuwaczy muszą być produkowane i przechowywane - podczas składowania, przewozu i pakowania - w pomieszczeniach fizycznie oddzielonych od pomieszczeń, gdzie są produkowane i przechowywane mieszanki paszowe dla zwierząt innych niż przeżuwacze, | - | mieszanki paszowe przeznaczone dla drobiu muszą być produkowane i przechowywane - podczas składowania, przewozu i pakowania - w pomieszczeniach, które są fizycznie oddzielone od pomieszczeń, w których produkowane i przechowywane są mieszanki paszowe przeznaczone dla pozostałych zwierząt innych niż przeżuwacze, | - | szczegółowe rejestry zakupu i stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu oraz sprzedaży mieszanek paszowych zawierających takie białko muszą być przechowywane w celu udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat, | - | należy regularnie przeprowadzać pobieranie i analizę próbek mieszanek paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich innych niż drób, zwierzęta akwakultury i zwierzęta futerkowe w celu zweryfikowania nieobecności niedozwolonych składników pochodzenia zwierzęcego, wykorzystując metody analizy dotyczące oznaczania składników pochodzenia zwierzęcego do celów kontroli pasz określone w załączniku VI do rozporządzenia (WE) nr 152/2009; częstotliwość takiego pobierania i analizowania próbek określa się na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez podmiot gospodarczy w ramach procedur opartych na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP); wyniki muszą być przechowywane w celu ich udostępnienia właściwemu organowi przez przynajmniej pięć lat; | | e) | Dokument handlowy lub, w stosownych przypadkach, świadectwo zdrowia dołączone do przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu zgodnie z art. 21 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1069/2009, etykieta tego przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu oraz etykieta mieszanek paszowych zawierających przetworzone białko zwierzęce pochodzące od drobiu są wyraźnie oznakowane zgodnie z rozdziałem V sekcja G niniejszego załącznika.”; | | |