Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2021-08-30 do 2023-05-25
Wersja archiwalna od 2021-08-30 do 2023-05-25
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1317
z dnia 9 sierpnia 2021 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu w niektórych środkach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy ołowiu (Pb) w szeregu środków spożywczych. |
(2) | W dniu 18 marca 2010 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przyjął opinię w sprawie ołowiu w żywności (3). Urząd stwierdził, że ołów może powodować neurotoksyczność rozwojową u małych dzieci oraz problemy z układem krążenia i nefrotoksyczność u dorosłych. Ocena ryzyka w odniesieniu do ołowiu opierała się na tych potencjalnie krytycznych szkodliwych skutkach. Urząd stwierdził, że nie ma dowodów na istnienie progu dla szeregu krytycznych punktów końcowych, w tym neurotoksyczności rozwojowej i nefrotoksyczności u dorosłych. W związku z tym nie należało ustalać tolerowanego tygodniowego pobrania. Urząd wyraził obawę, że obecne poziomy narażenia z dietą na ołów mogą mieć wpływ na rozwój układu nerwowego płodów, niemowląt i dzieci. |
(3) | Wnioski Urzędu zostały potwierdzone we wnioskach ze sprawozdania Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń (FAO/WHO) w 2010 r. (4) |
(4) | Biorąc pod uwagę najnowsze dane dotyczące występowania, Komisja Kodeksu Żywnościowego na swoim 41. posiedzeniu („CAC41”) obniżyła określony w Kodeksie najwyższy dopuszczalny poziom ołowiu w soli (z wyłączeniem soli z bagien) z 2 mg/kg do 1 mg/kg. |
(5) | Uwzględniając najnowsze dane dotyczące występowania, Komisja Kodeksu Żywnościowego na swoim 42. posiedzeniu („CAC42”) obniżyła określone w Kodeksie najwyższe dopuszczalne poziomy 0,5 mg/kg dla podrobów jadalnych do 0,2 mg/kg w przypadku podrobów jadalnych z bydła, 0,15 mg/kg w przypadku podrobów jadalnych ze świń i 0,1 mg/kg w przypadku podrobów jadalnych z drobiu. Obniżyła ona również najwyższe dopuszczalne poziomy dla „wina wyprodukowanego z winogron” z 0,2 mg/kg do 0,1 mg/kg i ustaliła najwyższy dopuszczalny poziom dla wzbogaconych/likierowych „win wyprodukowanych z winogron” jako 0,15 mg/kg. Oba najwyższe dopuszczalne poziomy mają zastosowanie do wina wyprodukowanego z winogron zebranych po dniu, w którym na posiedzeniu CAC42 przyjęto wymienione najwyższe dopuszczalne poziomy. |
(6) | W świetle tych zmian i najnowszych danych dotyczących występowania należy ograniczyć w Unii narażenie z dietą na ołów w żywności poprzez obniżenie obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów lub ustalenie dodatkowych najwyższych dopuszczalnych poziomów dla środków spożywczych, w przypadku których niższe poziomy ołowiu są racjonalnie osiągalne, a mianowicie podrobów, niektórych środków spożywczych dla niemowląt i małych dzieci, soli i grzybów dzikich. Z tych samych powodów powinny zostać obniżone najwyższe dopuszczalne poziomy ołowiu w winach, a w odniesieniu do produktów wytwarzanych z przyszłych zbiorów należy ustanowić najwyższy dopuszczalny poziom dla wina likierowego. Ponadto - z tych samych powodów, ale również w celu wsparcia walki z oszukańczymi praktykami, takimi jak dodawanie chromianu ołowiu do kurkumy - należy ustanowić najwyższe dopuszczalne poziomy dla przypraw. |
(7) | Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006. |
(8) | Biorąc pod uwagę, że ołów jest słabym pośrednim genotoksycznym czynnikiem rakotwórczym i w związku z tym jego obecność powoduje wzrost ryzyka dla zdrowia publicznego, produkty niezgodne z nowymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami w odniesieniu do ołowiu wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia powinny móc pozostać na rynku jedynie przez krótki okres. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie niniejszego rozporządzenia, mogą pozostać na rynku do dnia 28 lutego 2022 r.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich
Sporządzono w Brukseli dnia 9 sierpnia 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
(3) Panel EFSA CONTAM (panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym), 2010. Opinia naukowa na temat występowania ołowiu w żywności. Dziennik EFSA 2010;8(4):1570, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1570.
(4) Ocena niektórych dodatków do żywności i zanieczyszczeń. Siedemdziesiąte trzecie sprawozdanie Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności. Seria sprawozdań technicznych WHO nr 960.
ZAŁĄCZNIK
W sekcji 3: Metale w załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006, podsekcja 3.1 (Ołów) otrzymuje brzmienie:
Środki spożywcze (1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy (mg/kg świeżej masy) | |
„3.1 | Ołów |
|
3.1.1 | Surowe mleko (6), mleko poddane obróbce cieplnej i mleko służące do wytwarzania produktów na bazie mleka | 0,020 |
3.1.2 | Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt i preparaty do żywienia małych dzieci (57) |
|
wprowadzane do obrotu jako proszek ( 3) ( 29) | 0,020 | |
wprowadzane do obrotu w postaci płynnej (3) ( 29) | 0,010 | |
3.1.3 | Produkty zbożowe przetworzone oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci (3) (29) inna niż wymieniona w pkt 3.1.5 | 0,020 |
3.1.4 | Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci |
|
wprowadzana do obrotu jako proszek (3) ( 29) | 0,020 | |
wprowadzana do obrotu w postaci płynnej (3) ( 29) | 0,010 | |
3.1.5 | Napoje dla niemowląt i małych dzieci, oznakowane i sprzedawane jako takie, inne niż wymienione w pkt 3.1.2 i 3.1.4 |
|
wprowadzane do obrotu w postaci płynnej lub do odtworzenia na podstawie instrukcji producenta, w tym soki owocowe ( 4 ) | 0,020 | |
do przygotowania przez parzenie lub gotowanie (29) | 0,50 | |
3.1.6 | Mięso (z wyłączeniem podrobów) wołowe, baranie, wieprzowe i drobiowe ( 6 ) | 0,10 |
3.1.7 | Podroby (6) |
|
wołowe i baranie | 0,20 | |
wieprzowe | 0,15 | |
drobiowe | 0,10 | |
3.1.8 | Mięso ryb ( 24 ) ( 25 ) | 0,30 |
3.1.9 | Głowonogi ( 52 ) | 0,30 |
3.1.10 | Skorupiaki ( 26 ) ( 44 ) | 0,50 |
3.1.11 | Małże ( 26 ) | 1,50 |
3.1.12 | Zboża i jadalne nasiona roślin strączkowych | 0,20 |
3.1.13 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste (z wyłączeniem salsefii, świeżego imbiru i świeżej kurkumy), warzywa cebulowe, kapustne kwiatostanowe, kapustne głowiaste, kalarepy, warzywa strączkowe i warzywa łodygowe ( 27 ) ( 53 ) | 0,10 |
3.1.14 | Kapustne liściowe, salsefia, następujące grzyby: Agaricus bisporus (pieczarka dwuzarodnikowa), Pleurotus ostreatus (boczniak ostrygowaty), Lentinula edodes (grzyb shiitake, twardnik japoński) oraz warzywa liściaste (z wyłączeniem świeżych ziół) ( 27 ) | 0,30 |
3.1.15 | Grzyby dzikie, świeża kurkuma i świeży imbir | 0,80 |
3.1.16 | Warzywa owocowe |
|
kukurydza cukrowa (27) | 0,10 | |
inne niż kukurydza cukrowa (27) | 0,05 | |
3.1.17 | Owoce, z wyłączeniem żurawin, porzeczek, jagód bzu czarnego i owoców chruściny jagodnej (27) | 0,10 |
3.1.18 | Żurawiny, porzeczki, jagody bzu czarnego i owoce chruściny jagodnej (27) | 0,20 |
3.1.19 | Tłuszcze i oleje, w tym tłuszcz mleczny | 0,10 |
3.1.20 | Soki owocowe, koncentraty soków owocowych po rozcieńczeniu wodą oraz nektary owocowe |
|
wyłącznie z jagód i innych drobnych owoców (14) | 0,05 | |
z owoców innych niż jagody i inne drobne owoce (14) | 0,03 | |
3.1.21 | Wino (w tym wino musujące, z wyłączeniem wina likierowego), jabłecznik, wino gruszkowe i wino owocowe (11) |
|
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2001 do 2015 r. | 0,20 | |
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2016 do 2021 r. | 0,15 | |
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2022 r. | 0,10 | |
3.1.22 | Wino aromatyzowane, aromatyzowane napoje winopochodne i aromatyzowane koktajle winopochodne (13) |
|
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2001 do 2015 r. | 0,20 | |
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2016 do 2021 r. | 0,15 | |
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2022 r. | 0,10 | |
3.1.23 | Wino likierowe wyprodukowane z winogron (*1) |
|
produkty wyprodukowane z owoców zebranych od 2022 r. | 0,15 | |
3.1.24 | Suplementy diety (39) | 3,0 |
3.1.25 | Miód | 0,10 |
3.1.26 | Suszone przyprawy (29) |
|
Przyprawy owocowe | 0,60 | |
Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | 1,50 | |
Przyprawy korowe | 2,0 | |
Przyprawy pączkowe i przyprawy ze słupków kwiatowych | 1,0 | |
Przyprawy nasienne | 0,90 | |
3.1.27 | Sól, z wyjątkiem następujących soli nierafinowanych: „fleur de sel” i „sól szara”, które są ręcznie zbierane z bagien słonych o gliniastym dnie | 1,0 |
Następujące sole nierafinowane: „fleur de sel” i „sól szara”, które są ręcznie zbierane z bagien słonych o gliniastym dnie | 2,0 |
(*1) Zgodnie z definicją w części II załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).”.