Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 239 str. 4
Wersja aktualna od 2021-07-27
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 239 str. 4
Wersja aktualna od 2021-07-27
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1110

z dnia 6 lipca 2021 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu i teflutryny określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP tienkarbazonu metylowego, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W przypadku ametoktradyny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2). Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do papryki rocznej. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących dymki/cebuli szczypiorowej i cebuli siedmiolatki, jęczmienia, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, pszenicy zwyczajnej, chmielu, świń (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek), bydła (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), owiec (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), kóz (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), koniowatych (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, mleka), drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3)

W odniesieniu do biksafenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (3). Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do siemienia lnianego, nasion gorczycy, jęczmienia i owsa zwyczajnego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Na podstawie badań roślin uprawianych zmianowo oraz z uwagi na to, że nie można całkowicie uniknąć wchłaniania pozostałości przez rośliny uprawiane następczo, określono NDP odzwierciedlające wchłanianie pozostałości z gleby w odniesieniu do buraków, marchwi, selera korzeniowego, chrzanu pospolitego, słonecznika bulwiastego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzodkwi zwyczajnej, kozibrodu porolistnego/salsefii, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, naparów ziołowych z korzeni, korzeni buraka cukrowego oraz korzeni cykorii podróżnika. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd.

(4)

W odniesieniu do fenazachiny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (4). Zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do ogórków, melonów i arbuzów. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, truskawek, pomidorów i herbat pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5)

W odniesieniu do spinetoramu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (5). Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie NDP dotyczących pomarańczy, mandarynek, śliwek, liczi (śliwy chińskiej), mango, ziemniaków, cebuli, pomidorów, papryki rocznej, oberżyn/bakłażanów, ogórków, korniszonów, cukinii, melonów, dyni, arbuzów, kukurydzy cukrowej, brokułów, kalafiorów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, sałat, szpinaku, fasoli (w strąkach), porów i korzeni buraka cukrowego. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. W świetle dodatkowych informacji na temat dobrych praktyk rolniczych przekazanych przez Belgię oraz ze względu na fakt, iż konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące rzeżuchy i innych kiełków i pędów oraz gorczycznika wiosennego należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących orzechów z drzew orzechowych, owoców ziarnkowych, moreli, winogron stołowych i winogron do produkcji wina, jeżyn, jeżyn popielic, żurawin, agrestu (zielonego, czerwonego i żółtego), owoców dzikiej róży, morwy (czarnej i białej), głogu włoskiego, owoców bzu czarnego, oliwek stołowych, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, oliwek do produkcji oliwy, kukurydzy, ryżu siewnego, bydła (tłuszczu, wątroby, nerek), koniowatych (tłuszczu, wątroby, nerek), drobiu (tłuszczu, wątroby) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(6)

W odniesieniu do teflutryny Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (6). Urząd zalecił obniżenie NDP w odniesieniu do cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej i korzeni cykorii podróżnika. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził ponadto, że w przypadku NDP dotyczących selera korzeniowego, rzodkwi zwyczajnej, brukwi/karpieli, rzepy białej/rzepy jadalnej, pomidorów, oberżyn/bakłażanów, melonów, arbuzów, kukurydzy cukrowej, roszpunki warzywnej, rzeżuchy i innych kiełków i pędów, gorczycznika wiosennego, rokietty siewnej/rukoli, gorczycy sarepskiej, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), selera, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, rabarbaru, ziaren słonecznika, ziaren rzepaku, ziaren soi zwyczajnej, nasion bawełny, jęczmienia, kukurydzy, prosa zwyczajnego, owsa zwyczajnego, żyta zwyczajnego, sorgo, pszenicy zwyczajnej, drobiu (mięśni, tłuszczu, wątroby, nerek, podrobów jadalnych) oraz jaj ptasich pewne informacje nie są dostępne i że osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP w odniesieniu do tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowym poziomie lub na poziomie określonym przez Urząd. Te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(7)

W odniesieniu do tienkarbazonu metylowego Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (7). Urząd zalecił ustalenie NDP na poziomie granicy oznaczalności („GO”). Te NDP należy ustalić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8)

W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości („CXL”). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(9)

W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL), NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub należy stosować wartość wzorcową NDP, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej do spraw pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do kilku substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(11)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(12)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(13)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(14)

Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(15)

Należy przewidzieć rozsądny termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(16)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 27 lipca 2021 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 27 stycznia 2022 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 6 lipca 2021 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for ametoctradin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości ametoktradyny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5990.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for bixafen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości biksafenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5998.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fenazaquin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fenazachiny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5955.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spinetoram according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spinetoramu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(3):5997.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for tefluthrin according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości teflutryny zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5995.

(7) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; „Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for thiencarbazone-methyl according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005” (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości tienkarbazonu metylowego zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020;18(1):5957.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu, teflutryny i tienkarbazonu metylowego w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Ametoktradyna (R) (F)

Biksafen (R) (F)

Fenazachina (F)

Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)

Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)

Tienkarbazon metylowy

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

(8)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0110000

Owoce cytrusowe

0,01 (*1)

0,3

0110010

Grejpfruty

(+)

0,02 (*1)

0110020

Pomarańcze

(+)

0,07

0110030

Cytryny

(+)

0,02 (*1)

0110040

Limy/limonki

(+)

0,02 (*1)

0110050

Mandarynki

(+)

0,15

0110990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0120010

Migdały

0,02

(+)

0120020

Orzechy brazylijskie

0,01 (*1)

(+)

0120030

Orzechy nerkowca

0,01 (*1)

(+)

0120040

Kasztany jadalne

0,01 (*1)

(+)

0120050

Orzechy kokosowe

0,01 (*1)

(+)

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0,01 (*1)

(+)

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0,01 (*1)

(+)

0120080

Orzechy pekan

0,01 (*1)

(+)

0120090

Orzeszki piniowe

0,01 (*1)

(+)

0120100

Orzeszki pistacjowe

0,01 (*1)

(+)

0120110

Orzechy włoskie

0,01 (*1)

(+)

0120990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0130000

Owoce ziarnkowe

0,01 (*1)

0,15

0,15

0130010

Jabłka

(+)

(+)

0130020

Gruszki

(+)

(+)

0130030

Pigwy

(+)

(+)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

(+)

(+)

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

(+)

(+)

0130990

Pozostałe (2)

0140000

Owoce pestkowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0140010

Morele

0,2 (+)

0140020

Czereśnie

2

0140030

Brzoskwinie

0,3

0140040

Śliwki

0,02 (*1)

0140990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0151000

a)

winogrona

6

0,01 (*1)

0,4

0151010

Winogrona stołowe

(+)

0151020

Winogrona do produkcji wina

(+)

0152000

b)

truskawki

0,01 (*1)

0,4 (+)

0,2

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1

0153010

Jeżyny

(+)

0153020

Jeżyny popielice

(+)

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe (2)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0154010

Borówki amerykańskie

0,4

0154020

Żurawiny

0,4 (+)

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,5

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,4 (+)

0154050

Róża dzika

0,4 (+)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,4 (+)

0154070

Głóg włoski

0,4 (+)

0154080

Bez czarny

0,4 (+)

0154990

Pozostałe (2)

0,4

0160000

Owoce różne z

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0161000

a)

jadalną skórką

0161010

Daktyle

0,02 (*1)

0161020

Figi

0,02 (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,07 (+)

0161040

Kumkwat

0,02 (*1)

0161050

Karambola

0,02 (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,02 (*1)

0161070

Czapetka kuminowa

0,02 (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

0,02 (*1)

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

0,015

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,4

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,02 (*1)

0162050

Caimito

0,02 (*1)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,02 (*1)

0162990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,02 (*1)

0163010

Awokado

0163020

Banany

0163030

Mango

0163040

Papaja

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0163060

Czerymoja

0163070

Gujawa/Gruszla

0163080

Ananasy

0163090

Owoce chlebowca

0163100

Owoce duriana właściwego

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0163990

Pozostałe (2)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0211000

a)

ziemniaki

0,05

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,05

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe (2)

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,01 (*1)

0,09

0213010

Buraki

(+)

0,08

0213020

Marchew

(+)

0,08

0213030

Seler zwyczajny

(+)

0,08 (+)

0213040

Chrzan pospolity

(+)

0,01 (*1)

0213050

Słonecznik bulwiasty

(+)

0,01 (*1)

0213060

Pasternak

(+)

0,01 (*1)

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

(+)

0,01 (*1)

0213080

Rzodkiew zwyczajna

(+)

0,1 (+)

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

(+)

0,01 (*1)

0213100

Brukiew/Karpiel

(+)

0,08 (+)

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

(+)

0,08 (+)

0213990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0220000

Warzywa cebulowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0220010

Czosnek

1,5

0,02 (*1)

0,07

0220020

Cebula

1,5

0,02 (*1)

0,07

0220030

Szalotka

1,5

0,02 (*1)

0,5

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

20 (+)

0,8

0,01 (*1)

0220990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0231000

a)

Solanaceae i Malvaceae

0231010

Pomidory

2

0,05 (+)

0,06

(+)

0231020

Papryka roczna

1,5

0,01 (*1)

0,4

0231030

Oberżyny/Bakłażany

2

0,01 (*1)

0,05

(+)

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

1,5

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0231990

Pozostałe (2)

1,5

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,06

0232010

Ogórki

2

0,15

0232020

Korniszony

3

0,01 (*1)

0232030

Cukinie

3

0,01 (*1)

0232990

Pozostałe (2)

3

0,01 (*1)

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

3

0,03

0233010

Melony

0,07

(+)

0233020

Dynie olbrzymie

0,01 (*1)

0233030

Arbuzy

0,07

(+)

0233990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

(+)

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0241000

a)

kapustne kwitnące

9

0241010

Brokuły

0241020

Kalafiory

0241990

Pozostałe (2)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

9

0242020

Kapusta głowiasta

15

0242990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

60

0243020

Jarmuż

50

0243990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0244000

d)

kalarepa

9

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0251010

Roszpunka warzywna

70

4

0,09 (+)

0251020

Sałaty

50

1,5

0,01 (*1)

0251030

Endywia o liściach szerokich

50

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

50

4

0,09 (+)

0251050

Gorczycznik wiosenny

50

4

0,09 (+)

0251060

Rokietta siewna/rukola

50

4

0,09 (+)

0251070

Gorczyca sarepska

50

4

0,09 (+)

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

50

4

0,09 (+)

0251990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

60

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0252010

Szpinak

0,9

0252020

Portulaka pospolita

1,5

0252030

Boćwina

1,5

0252990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

50

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

50

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,02 (*1)

0,02 (*1)

4

0,02 (*1)

0,02 (*1)

0256010

Trybula

50

0256020

Szczypiorek

40

0256030

Liście selera

40

0256040

Pietruszka - nać

40

0256050

Szałwia lekarska

40

0256060

Rozmaryn lekarski

40

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

40

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

40

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

40

0256100

Estragon

40

0256990

Pozostałe (2)

40

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0260010

Fasola (w strąkach)

0,05

0260020

Fasola (bez strąków)

0,02 (*1)

0260030

Groch (w strąkach)

0,02 (*1)

0260040

Groch (bez strąków)

0,02 (*1)

0260050

Soczewica

0,02 (*1)

0260990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0270010

Szparagi

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270020

Karczochy hiszpańskie

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270030

Seler

20

0,02 (*1)

(+)

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

20

0,02 (*1)

(+)

0270050

Karczochy zwyczajne

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270060

Pory

5

0,05

0270070

Rabarbar

0,01 (*1)

0,02 (*1)

(+)

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0270990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0300010

Fasola

0300020

Soczewica

0300030

Groch

0300040

Łubin biały

0300990

Pozostałe (2)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0401000

Nasiona oleiste

0,02 (*1)

0401010

Siemię lniane

0,05

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*1)

0401030

Nasiona maku

0,01 (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,01 (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,01 (*1)

(+)

0401060

Ziarna rzepaku

0,08

(+)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,01 (*1)

(+)

(+)

0401080

Nasiona gorczycy

0,05

0401090

Nasiona bawełny

0,01 (*1)

(+)

(+)

0401100

Nasiona dyni

0,01 (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,01 (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,01 (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,01 (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,01 (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,01 (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0402000

Owoce oleiste

0,01 (*1)

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,06 (+)

0402020

Nasiona palm olejowych

0,02 (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,02 (*1)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,02 (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0500000

ZBOŻA

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0500010

Jęczmień

(+)

0,4

0,02 (+)

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0500030

Kukurydza

0,01 (*1)

(+)

0,02 (+)

0500040

Proso zwyczajne

0,01 (*1)

0,02 (+)

0500050

Owies zwyczajny

(+)

0,4

0,02 (+)

0500060

Ryż siewny

0,01 (*1)

(+)

0,01 (*1)

0500070

Żyto zwyczajne

(+)

0,05

0,02 (+)

0500080

Sorgo japońskie

0,01 (*1)

0,02 (+)

0500090

Pszenica zwyczajna

(+)

0,05

0,02 (+)

0500990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0610000

Herbaty

0,05 (*1)

9 (+)

0620000

Ziarna kawy

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0630000

Napary ziołowe z

0,05 (*1)

0631000

a)

kwiatów

0,05 (*1)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe (2)

0632000

b)

liści i ziół

0,05 (*1)

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe (2)

0633000

c)

korzeni

0,9

0633010

Kozłek lekarski

(+)

0633020

Żeń-szeń

(+)

0633990

Pozostałe (2)

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*1)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0700000

CHMIEL

90 (+)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe (2)

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe (2)

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe (2)

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

0840030

Kurkuma

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

0840990

Pozostałe (2)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe (2)

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe (2)

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,1 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe (2)

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,09 (+)

0,08

0900020

Trzcina cukrowa

0,01 (*1)

0,01 (*1)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,09 (+)

0,02

0900990

Pozostałe (2)

0,01 (*1)

0,01 (*1)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Towary z

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1011000

a)

świń

0,03 (*1)

1011010

Mięśnie

(+)

0,8

0,01

1011020

Tłuszcz

(+)

2

0,01

1011030

Wątroba

(+)

4

0,01

1011040

Nerka

(+)

4

0,01

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

4

0,01

1011990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,03 (*1) (+)

0,8

0,01

1012020

Tłuszcz

0,03 (*1) (+)

2

(+)

0,01

1012030

Wątroba

0,04 (+)

4

(+)

0,01

1012040

Nerka

0,03 (*1) (+)

4

(+)

0,01

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,03 (*1)

4

0,01

1012990

Pozostałe (2)

0,03 (*1)

0,02 (*1)

0,01

1013000

c)

owiec

0,03 (*1)

1013010

Mięśnie

(+)

0,8

0,015

1013020

Tłuszcz

(+)

2

0,02

1013030

Wątroba

(+)

4

0,02

1013040

Nerka

(+)

4

0,01

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

4

0,01

1013990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01

1014000

d)

kóz

0,03 (*1)

1014010

Mięśnie

(+)

0,8

0,015

1014020

Tłuszcz

(+)

2

0,02

1014030

Wątroba

(+)

4

0,02

1014040

Nerka

(+)

4

0,01

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

4

0,01

1014990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,03 (*1) (+)

0,8

0,01

1015020

Tłuszcz

0,03 (*1) (+)

2

(+)

0,01

1015030

Wątroba

0,04 (+)

4

(+)

0,01

1015040

Nerka

0,03 (*1) (+)

4

(+)

0,01

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,03 (*1)

4

0,01

1015990

Pozostałe (2)

0,03 (*1)

0,02 (*1)

0,01

1016000

f)

drobiu

0,03 (*1)

1016010

Mięśnie

(+)

0,02 (*1)

0,05 (+)

1016020

Tłuszcz

(+)

0,05

(+)

0,05 (+)

1016030

Wątroba

(+)

0,05

(+)

0,05 (+)

1016040

Nerka

(+)

0,02 (*1)

0,05 (+)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,05 (+)

1016990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

0,03 (*1)

1017010

Mięśnie

0,8

0,01

1017020

Tłuszcz

2

0,01

1017030

Wątroba

4

0,01

1017040

Nerka

4

0,01

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

4

0,01

1017990

Pozostałe (2)

0,02 (*1)

0,01

1020000

Mleko

0,03 (*1)

0,2

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

1020010

Bydło

(+)

0,01

1020020

Owce

(+)

0,01

1020030

Kozy

(+)

0,01

1020040

Konie

(+)

0,01

1020990

Pozostałe (2)

0,01

1030000

Jaja ptasie

0,03 (*1)

0,05

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,05

0,01 (*1)

1030010

Kury

(+)

(+)

(+)

1030020

Kaczki

(+)

(+)

(+)

1030030

Gęsi

(+)

(+)

(+)

1030040

Przepiórki

(+)

(+)

(+)

1030990

Pozostałe (2)

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

0,05 (*1)

1050000

Płazy i gady

0,03 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01

0,01 (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,03 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01

0,01 (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,03 (*1)

0,02 (*1)

0,01 (*1)

0,02 (*1)

0,01

0,01 (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Ametoktradyna (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Ametoktradyna - kod 1000000 oprócz 1040000: ametoktradyna, metabolit kwasu 4-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo, [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) masłowego (M650F01) oraz metabolit kwasu 6-(7-amino-5-etylo [1,2,4]triazolo [1,5-a]pirymidyn-6-ylo) heksanowego (M650F06), wyrażone jako ametoktradyna

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500070 Żyto zwyczajne

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0700000 CHMIEL

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0500010 Jęczmień

0500050 Owies zwyczajny

0500090 Pszenica zwyczajna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że nie są dostępne pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu i badań żywieniowych. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1012010 Mięśnie

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1015010 Mięśnie

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1011010 Mięśnie

1011020 Tłuszcz

1011030 Wątroba

1011040 Nerka

1013010 Mięśnie

1013020 Tłuszcz

1013030 Wątroba

1013040 Nerka

1014010 Mięśnie

1014020 Tłuszcz

1014030 Wątroba

1014040 Nerka

1016010 Mięśnie

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1020010 Bydło

1020020 Owce

1020030 Kozy

1020040 Konie

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

Biksafen (R) (F)

(R) Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Biksafen - kod 1000000 oprócz 1040000: suma biksafenu i desmetylo-biksafenu wyrażona jako biksafen

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

NDP określony na podstawie roślin uprawianych zmianowo.

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213050 Słonecznik bulwiasty

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

Fenazachina (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości 2-(4-tert-butylofenylo)etanolu i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0610000 Herbaty

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0110010 Grejpfruty

0110020 Pomarańcze

0110030 Cytryny

0110040 Limy/limonki

0110050 Mandarynki

0152000 b) truskawki

0231010 Pomidory

Spinetoram (suma spinetoramu-J i spinetoramu-L) (F) (A)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

(A) Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla spinetoramu-J i spinetoramu-L jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 7 lipca 2022 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0120010 Migdały

0120020 Orzechy brazylijskie

0120030 Orzechy nerkowca

0120040 Kasztany jadalne

0120050 Orzechy kokosowe

0120060 Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070 Orzechy makadamia

0120080 Orzechy pekan

0120090 Orzeszki piniowe

0120100 Orzeszki pistacjowe

0120110 Orzechy włoskie

0161030 Oliwki stołowe

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

0401090 Nasiona bawełny

0402010 Oliwki do produkcji oliwy

0500030 Kukurydza

0500060 Ryż siewny

1012020 Tłuszcz

1012030 Wątroba

1012040 Nerka

1015020 Tłuszcz

1015030 Wątroba

1015040 Nerka

1016020 Tłuszcz

1016030 Wątroba

1030010 Kury

1030020 Kaczki

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0130010 Jabłka

0130020 Gruszki

0130030 Pigwy

0130040 Owoce nieszpułki zwyczajnej

0130050 Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0140010 Morele

0151010 Winogrona stołowe

0151020 Winogrona do produkcji wina

0153010 Jeżyny

0153020 Jeżyny popielice

0154020 Żurawiny

0154040 Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0154050 Róża dzika

0154060 Morwy (czarne i białe)

0154070 Głóg włoski

0154080 Bez czarny

Teflutryna (teflutryna, w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów)) (F)

(F) Rozpuszczalny w tłuszczach

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016020 Tłuszcz

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1030020 Kaczki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu i badań żywieniowych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

1016010 Mięśnie

1016030 Wątroba

1016040 Nerka

1016050 Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213080 Rzodkiew zwyczajna

1030010 Kury

1030030 Gęsi

1030040 Przepiórki

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0213030 Seler zwyczajny

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0270070 Rabarbar

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0231010 Pomidory

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401050 Ziarna słonecznika

0401070 Ziarna soi zwyczajnej

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, i metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0401060 Ziarna rzepaku

0401090 Nasiona bawełny

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, w tym analiz metabolitów Ia, IV i VI, są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 7 lipca 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0231030 Oberżyny/Bakłażany

0233010 Melony

0233030 Arbuzy

0234000 d) kukurydza cukrowa

0251010 Roszpunka warzywna

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0270030 Seler

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

0500010 Jęczmień

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0500050 Owies zwyczajny

0500070 Żyto zwyczajne

0500080 Sorgo japońskie

0500090 Pszenica zwyczajna”

2)

w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące ametoktradyny, biksafenu, fenazachiny, spinetoramu i teflutryny.


(*1) Wskazuje granicę oznaczalności.

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00