ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/900
z dnia 3 czerwca 2021 r.
zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy" zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu. |
(2) | Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie. |
(3) | W dniu 20 stycznia 2014 r. przedsiębiorstwo Yakult Pharmaceutical Industry Co., Ltd. poinformowało Komisję, zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (3), o swoim zamiarze wprowadzenia do obrotu "galaktooligosacharydów" jako nowej żywności do stosowania w szeregu środków spożywczych, w tym w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 (4). W związku z tym galaktooligosacharydy włączono do unijnego wykazu nowej żywności. |
(4) | W dniu 3 marca 2020 r. przedsiębiorstwo Yakult Pharmaceutical Industry Co., Ltd. ("wnioskodawca") przedłożyło Komisji, zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283, wniosek o zmianę warunków stosowania nowej żywności "galaktooligosacharydy". Wnioskodawca wystąpił o zwiększenie maksymalnego poziomu stosowania nowej żywności - galaktooligosacharydów w suplementach diety z 0,333 kg galaktooligosacharydów ("GOS")/kg suplementu diety (33,3 %) do 0,450 kg GOS/kg suplementu diety (45,0 %) dla ogółu populacji. W trakcie procedury składania wniosku wnioskodawca zgodził się wykluczyć z zakresu wniosku niemowlęta i małe dzieci. |
(5) | Zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 w dniu 18 czerwca 2020 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") o wydanie opinii naukowej w formie oceny dotyczącej zmiany warunków stosowania galaktooligosacharydów jako nowej żywności. |
(6) | W dniu 17 grudnia 2020 r. Urząd przyjął opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa zmiany warunków stosowania galaktooligosacharydów jako nowego składnika żywności w suplementach diety zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 ("Safety of a change in the conditions of use of galacto-oligosaccharides as a novel food ingredient in food supplements pursuant to Regulation (EU) 2015/2283") (5). Opinia ta jest zgodna z wymogami określonymi w art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
(7) | W swojej opinii Urząd stwierdził, że proponowane zwiększenie maksymalnego poziomu stosowania galaktooligosacharydów jako nowej żywności w suplementach diety jest bezpieczne przy proponowanych zmianach warunków stosowania. |
(8) | Opinia Urzędu daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że galaktooligosacharydy w proponowanych warunkach stosowania dla ogółu populacji, z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci, są zgodne z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283. |
(9) | Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470. |
(10) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
1. We wpisie dotyczącym nowej żywności "galaktooligosacharydy" w unijnym wykazie dozwolonej nowej żywności, określonym w art. 6 rozporządzenia (UE) 2015/2283 i włączonym do załącznika do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470, wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
2. Wpis w unijnym wykazie, o którym mowa w ust. 1, obejmuje warunki stosowania i wymogi dotyczące etykietowania określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 czerwca 2021 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
(3) Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
(4) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).
(5) Dziennik EFSA 2021;19(1):6384.
ZAŁĄCZNIK
W tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wpis dotyczący nowej żywności "galaktooligosacharydy" otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie | Warunki stosowania nowej żywności | Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania | Inne wymogi | |
"Galaktooligosacharydy | Określona kategoria żywności | Maksymalne poziomy (wyrażone jako stosunek kg galaktooligosacharydów/kg końcowego środka spożywczego) |
|
|
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE | 0,333 | |||
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE, z wyłączeniem niemowląt i małych dzieci | 0,450 (co odpowiada 5,4 g galaktooligosacharydów/porcję; maksymalnie 3 porcje/dzień do łącznej ilości maksymalnie 16,2 g/dzień) | |||
Mleko | 0,020 | |||
Napoje na bazie mleka | 0,030 | |||
Środki spożywcze zastępujące posiłek, do kontroli masy ciała (jako napoje) | 0,020 | |||
Analogi produktów mleczarskich w postaci napojów | 0,020 | |||
Jogurty | 0,033 | |||
Desery na bazie produktów mleczarskich | 0,043 | |||
Mrożone desery mleczne | 0,043 | |||
Napoje owocowe i napoje energetyczne | 0,021 | |||
Płynne środki spożywcze zastępujące posiłek dla niemowląt | 0,012 | |||
Soki dla dzieci | 0,025 | |||
Napoje jogurtowe dla dzieci | 0,024 | |||
Desery dla dzieci | 0,027 | |||
Przekąski dla dzieci | 0,143 | |||
Przetwory zbożowe dla dzieci | 0,027 | |||
Napoje zalecane przy wzmożonym wysiłku fizycznym, szczególnie dla sportowców | 0,013 | |||
Soki | 0,021 | |||
Nadzienia owocowe do ciast | 0,059 | |||
Przetwory owocowe | 0,125 | |||
Batoniki | 0,125 | |||
Przetwory zbożowe | 0,125 | |||
Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt w rozumieniu rozporządzenia (UE) nr 609/2013 | 0,008" |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00