Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 133 str. 9
Wersja aktualna od 2021-05-10
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2021 nr 133 str. 9
Wersja aktualna od 2021-05-10
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/644

z dnia 15 kwietnia 2021 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w określonych produktach lub na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) i art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu i spirotetramatu zostały określone w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. W rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 nie określono NDP penflufenu, a ponieważ ta substancja czynna nie jest włączona do załącznika IV do tego rozporządzenia, stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W odniesieniu do fluksapyroksadu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przedłożył uzasadnioną opinię dotyczącą przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (2). W odniesieniu do niektórych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących warzyw korzeniowych i bulwiastych, warzyw cebulowych, warzyw kapustnych, warzyw liściowych, ziół i kwiatów jadalnych, karczochów hiszpańskich, selerów, fenkułu włoskiego/kopru włoskiego, karczochów zwyczajnych, porów, rabarbaru, jadalnych nasion roślin strączkowych, zbóż, naparów ziołowych z liści i ziół, naparów ziołowych z korzeni i roślin cukrodajnych pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(3)

W odniesieniu do hymeksazolu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (3). Zalecił obniżenie NDP dotyczących korzeni buraka cukrowego. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, ten NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(4)

W odniesieniu do metamitronu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (4). Zalecił obniżenie obecnych NDP dotyczących jabłek, gruszek, buraków, marchwi, chrzanu pospolitego, pasternaku, korzenia pietruszki zwyczajnej, rzepy białej/rzepy jadalnej, cebuli i korzeni buraka cukrowego. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących truskawek, rokietty siewnej/rukoli, warzyw o młodych/drobnych liściach (w tym gatunków warzyw kapustnych), szpinaku i podobnych liści, naparów ziołowych z liści i ziół, naparów ziołowych z korzeni, przypraw nasiennych i przypraw owocowych pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(5)

W odniesieniu do penflufenu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (5). Urząd zalecił utrzymanie obecnego NDP dotyczącego ziemniaków. Ten NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(6)

W odniesieniu do spirotetramatu Urząd przedłożył uzasadnioną opinię w sprawie przeglądu obecnych NDP zgodnie z art. 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 (6). Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości. Urząd zalecił obniżenie obecnych NDP dotyczących owoców cytrusowych, owoców ziarnkowych, truskawek, oliwek stołowych, kiwi, awokado, bananów, granatów/jabłek granatu, ananasów, pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego, czosnku, szalotki, Solanaceae i Malvaceae, cykorii warzywnej/cykorii liściastej/cykorii brukselskiej, oliwek do produkcji oliwy i cykorii podróżnik, korzeni. W odniesieniu do innych produktów Urząd zalecił podwyższenie lub utrzymanie obecnych NDP. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Urząd stwierdził, że w przypadku NDP dotyczących brukselki/kapusty brukselskiej i kalarepy pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Ponieważ konsumenci nie są narażeni na ryzyko, NDP dotyczące tych produktów należy również wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd. Wszystkie te NDP zostaną poddane przeglądowi, w ramach którego uwzględnione zostaną informacje dostępne w ciągu dwóch lat od opublikowania niniejszego rozporządzenia.

(7)

W uzasadnionych opiniach Urzędu uwzględniono obecne kodeksowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (CXL). Przy wyznaczaniu NDP uwzględniono CXL, które są bezpieczne dla konsumentów w Unii.

(8)

W odniesieniu do produktów, w przypadku których nie zezwala się na stosowanie danego środka ochrony roślin i dla których nie istnieją tolerancje importowe ani CXL, NDP należy ustalić na poziomie określonej granicy oznaczalności lub wartości wzorcowej NDP, jak określono w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(9)

Komisja skonsultowała się z laboratoriami referencyjnymi Unii Europejskiej ds. pozostałości pestycydów w związku z potrzebą dostosowania niektórych granic oznaczalności. W odniesieniu do wszystkich substancji objętych zakresem niniejszego rozporządzenia laboratoria te stwierdziły, że w wyniku rozwoju technicznego w przypadku niektórych towarów konieczne jest ustalenie określonych granic oznaczalności.

(10)

W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środków ochrony roślin zawierających substancję czynną spirotetramat na powierzchni pozostałych drobnych owoców i jagód złożono - zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 - wniosek w sprawie zmiany obowiązujących NDP. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wniosek ten został poddany ocenie przez Niemcy, a sprawozdanie oceniające przekazano Urzędowi i Komisji. Urząd ocenił sprawozdanie oceniające i wydał uzasadnioną opinię (7) dotyczącą proponowanych NDP. Urząd zalecił podwyższenie obecnych NDP dotyczących tych produktów. NDP dotyczące tych produktów należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na poziomie określonym przez Urząd.

(11)

Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wnioski dotyczące tolerancji importowych dla fluksapyroksadu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na powierzchni "pozostałych warzyw korzeniowych i bulwiastych oprócz buraka cukrowego" oraz w Brazylii na powierzchni ziaren kawy. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w tych krajach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazany w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 oraz że konieczne jest ustanowienie wyższego NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw. Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez państwa członkowskie, których dotyczyły, a sprawozdania oceniające przekazano Urzędowi i Komisji. Urząd ocenił wnioski i sprawozdania oceniające, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (8). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(12)

W odniesieniu do wszystkich wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(13)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(14)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(15)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(16)

Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć przepis przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(17)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(18)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do produktów, które zostały wyprodukowane w Unii lub przywiezione do Unii przed dniem 10 listopada 2021 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 listopada 2021 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 15 kwietnia 2021 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for fluxapyroxad according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości fluksapyroksadu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5984.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for hymexazol according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości hymeksazolu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(11):5895.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for metamitron according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości metamitronu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5959.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for penflufen according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości penflufenu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2019; 17(10):5840.

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności; "Reasoned opinion on the review of the existing maximum residue levels for spirotetramat according to Article 12 of Regulation (EC) No 396/2005" (Uzasadniona opinia dotycząca przeglądu obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu zgodnie z art. 12 rozporządzenia (WE) nr 396/2005). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5960.

(7) "Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for spirotetramat in small fruits and berries" (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości spirotetramatu w drobnych owocach i jagodach). Dziennik EFSA 2019; 17(11):5904.

(8) "Reasoned opinion on the setting of import tolerances for fluxapyroxad in certain root crops and coffee beans" (Uzasadniona opinia dotycząca ustanowienia tolerancji importowych dla fluksapyroksadu w niektórych roślinach okopowych i ziarnach kawy). Dziennik EFSA 2020; 18(1):5950.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu, penflufenu i spirotetramatu w brzmieniu:

"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1)

Fluksapyroksad (F)

Hymeksazol

Metamitron

Penflufen (suma izomerów) (F)

Suma spirotetramatu i spirotetramat-enolu wyrażona jako spirotetramat (R)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

0,01 (*)

0110000

Owoce cytrusowe

0,02 (*)

0,01 (*)

0,5

0110010

Grejpfruty

0,4

0110020

Pomarańcze

0,3

0110030

Cytryny

0,01 (*)

0110040

Limy/limonki

0,01 (*)

0110050

Mandarynki

0,01 (*)

0110990

Pozostałe

0,01 (*)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,04

0,05 (*)

0,01 (*)

0,5

0120010

Migdały

0120020

Orzechy brazylijskie

0120030

Orzechy nerkowca

0120040

Kasztany jadalne

0120050

Orzechy kokosowe

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

0120080

Orzechy pekan

0120090

Orzeszki piniowe

0120100

Orzeszki pistacjowe

0120110

Orzechy włoskie

0120990

Pozostałe

0130000

Owoce ziarnkowe

0,9

0,02 (*)

0,7

0130010

Jabłka

0,02

0130020

Gruszki

0,02

0130030

Pigwy

0,01 (*)

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

0,01 (*)

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

0,01 (*)

0130990

Pozostałe

0,01 (*)

0140000

Owoce pestkowe

0,02 (*)

0,01 (*)

3

0140010

Morele

1,5

0140020

Czereśnie

3

0140030

Brzoskwinie

1,5

0140040

Śliwki

1,5

0140990

Pozostałe

0,01 (*)

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

0,02 (*)

0151000

a)

winogrona

3

0,01 (*)

2

0151010

Winogrona stołowe

0151020

Winogrona do produkcji wina

0152000

b)

truskawki

4

0,05 (+)

0,3

0153000

c)

owoce leśne

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0153010

Jeżyny

0153020

Jeżyny popielice

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0153990

Pozostałe

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

0,01 (*)

1,5

0154010

Borówki amerykańskie

7

0154020

Żurawiny

0,01 (*)

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,01 (*)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,01 (*)

0154050

Róża dzika

0,01 (*)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,01 (*)

0154070

Głóg włoski

0,01 (*)

0154080

Bez czarny

0,01 (*)

0154990

Pozostałe

0,01 (*)

0160000

Owoce różne z

0,01 (*)

0161000

a)

jadalną skórką

0,01 (*)

0,02 (*)

0161010

Daktyle

0,02 (*)

0161020

Figi

0,02 (*)

0161030

Oliwki stołowe

1,5

0161040

Kumkwat

0,02 (*)

0161050

Karambola

0,02 (*)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,4

0161070

Czapetka kuminowa

0,02 (*)

0161990

Pozostałe

0,02 (*)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,01 (*)

0,02 (*)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

3

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

15

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

0,02 (*)

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

0,02 (*)

0162050

Caimito

0,02 (*)

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

0,02 (*)

0162990

Pozostałe

0,02 (*)

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0163010

Awokado

0,01 (*)

0,05 (*)

0,4

0163020

Banany

3

0,02 (*)

0,4

0163030

Mango

0,7

0,02 (*)

0,3

0163040

Papaja

1

0,02 (*)

0,4

0163050

Granaty/Jabłka granatu

0,01 (*)

0,02 (*)

0,4

0163060

Czerymoja

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163070

Gujawa/Gruszla

0,01 (*)

0,02 (*)

2

0163080

Ananasy

0,01 (*)

0,02 (*)

0,15

0163090

Owoce chlebowca

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163100

Owoce duriana właściwego

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0163990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

0,02 (*)

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,01 (*)

0,01 (*)

0211000

a)

ziemniaki

0,3 (+)

0,8

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,2 (+)

0,02 (*)

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020

Kartofel słodki/Batat

0212030

Pochrzyn

0212040

Maranta trzcinowata

0212990

Pozostałe

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,9 (+)

0,07

0213010

Buraki

0213020

Marchew

0213030

Seler zwyczajny

0213040

Chrzan pospolity

0213050

Słonecznik bulwiasty

0213060

Pasternak

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080

Rzodkiew

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

0213100

Brukiew/Karpiel

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990

Pozostałe

0220000

Warzywa cebulowe

(+)

0,01 (*)

0,01 (*)

0220010

Czosnek

0,2

0,3

0220020

Cebula

0,2

0,4

0220030

Szalotka

0,2

0,3

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0,7

0,02 (*)

0220990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0230000

Warzywa owocowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0231000

a)

rośliny psiankowate

0,6

1

0231010

Pomidory

0231020

Papryka roczna

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0231990

Pozostałe

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,2

0,2

0232010

Ogórki

0232020

Korniszony

0232030

Cukinie

0232990

Pozostałe

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

0,15

0,2

0233010

Melony

0233020

Dynie olbrzymie

0233030

Arbuzy

0233990

Pozostałe

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,15

1,5

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,01 (*)

0,02 (*)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

(+)

0,01 (*)

0,01 (*)

0241000

a)

kapustne kwitnące

1

0241010

Brokuły

2

0241020

Kalafiory

0,2

0241990

Pozostałe

0,01 (*)

0242000

b)

kapustne głowiaste

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,4

0,3 (+)

0242020

Kapusta głowiasta

0,5

2

0242990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0243000

c)

kapustne liściowe

7

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

4

0243020

Jarmuż

0,15

0243990

Pozostałe

0,01 (*)

0244000

d)

kalarepa

0,15

1,5 (+)

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

4 (+)

0,01 (*)

7

0251010

Roszpunka warzywna

0,01 (*)

0251020

Sałaty

0,01 (*)

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,01 (*)

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,01 (*)

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,01 (*)

0251060

Rokietta siewna/rukola

0,03 (+)

0251070

Gorczyca sarepska

0,01 (*)

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0,03 (+)

0251990

Pozostałe

0,01 (*)

0252000

b)

szpinak i podobne liście

3 (+)

(+)

0,01 (*)

7

0252010

Szpinak

0,08

0252020

Portulaka pospolita

0,03

0252030

Boćwina

0,08

0252990

Pozostałe

0,01 (*)

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0254000

d)

rukiew wodna

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

7

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

6 (+)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,03

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

3 (+)

0,02 (*)

4

0256010

Trybula

0,01 (*)

0256020

Szczypiorek

0,01 (*)

0256030

Liście selera

0,01 (*)

0256040

Pietruszka - nać

0,01 (*)

0256050

Szałwia lekarska

0,01 (*)

0256060

Rozmaryn lekarski

0,01 (*)

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0,15

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0,01 (*)

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0,01 (*)

0256100

Estragon

0,01 (*)

0256990

Pozostałe

0,01 (*)

0260000

Warzywa strączkowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0260010

Fasola (w strąkach)

2

2

0260020

Fasola (bez strąków)

0,09

1,5

0260030

Groch (w strąkach)

2

2

0260040

Groch (bez strąków)

0,3

1,5

0260050

Soczewica

0,01 (*)

1,5

0260990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0270000

Warzywa łodygowe

0,01 (*)

0,01 (*)

0270010

Szparagi

0,01 (*)

0,02 (*)

0270020

Karczochy hiszpańskie

9 (+)

0,02 (*)

0270030

Seler

9 (+)

4

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

9 (+)

4

0270050

Karczochy zwyczajne

0,4 (+)

1

0270060

Pory

0,7 (+)

0,02 (*)

0270070

Rabarbar

9 (+)

4

0270080

Pędy bambusa

0,01 (*)

0,02 (*)

0270090

Rdzenie palmowe

0,01 (*)

0,02 (*)

0270990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0280010

Grzyby uprawne

0280020

Grzyby dzikie

0280990

Mchy i porosty

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

(+)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

2

0300010

Fasola

0,3

0300020

Soczewica

0,4

0300030

Groch

0,4

0300040

Łubin biały

0,2

0300990

Pozostałe

0,01 (*)

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

0,05 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0401000

Nasiona oleiste

0401010

Siemię lniane

0,9

0,02 (*)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,01 (*)

0,02 (*)

0401030

Nasiona maku

0,9

0,02 (*)

0401040

Ziarna sezamu

0,9

0,02 (*)

0401050

Ziarna słonecznika

0,9

0,02 (*)

0401060

Ziarna rzepaku

0,9

0,02 (*)

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,15

4

0401080

Nasiona gorczycy

0,9

0,02 (*)

0401090

Nasiona bawełny

0,5

0,4

0401100

Nasiona dyni

0,9

0,02 (*)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,9

0,02 (*)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,9

0,02 (*)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,9

0,02 (*)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,9

0,02 (*)

0401150

Rącznik pospolity

0,9

0,02 (*)

0401990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0402000

Owoce oleiste

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,01 (*)

1,5

0402020

Nasiona palm olejowych

0,01 (*)

0,02 (*)

0402030

Owoce palm olejowych

0,8

0,02 (*)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,8

0,02 (*)

0402990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0500000

ZBOŻA

(+)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

0500010

Jęczmień

3

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,01 (*)

0500030

Kukurydza

0,01 (*)

0500040

Proso zwyczajne

0,01 (*)

0500050

Owies zwyczajny

3

0500060

Ryż siewny

5

0500070

Żyto zwyczajne

0,4

0500080

Sorgo japońskie

0,8

0500090

Pszenica zwyczajna

0,4

0500990

Pozostałe

0,01 (*)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

0,1 (*)

0,05 (*)

0610000

Herbaty

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0620000

Ziarna kawy

0,2

0,05 (*)

0,1 (*)

0630000

Napary ziołowe z

0631000

a)

kwiatów

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

0631020

Ketmia szczawiowa

0631030

Róża

0631040

Jaśmin

0631050

Lipa

0631990

Pozostałe

0632000

b)

liści i ziół

30 (+)

0,15 (+)

50

0632010

Truskawka

0632020

Aspalat prosty

0632030

Ostrokrzew paragwajski

0632990

Pozostałe

0633000

c)

korzeni

2 (+)

0,05 (+)

0,1 (*)

0633010

Kozłek lekarski

0633020

Żeń-szeń

0633990

Pozostałe

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0640000

Ziarna kakaowe

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0700000

CHMIEL

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

15

0800000

PRZYPRAWY

0810000

Przyprawy nasienne

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (+)

0,05 (*)

0,1 (*)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

0810030

Seler

0810040

Kolendra siewna

0810050

Kmin rzymski

0810060

Koper ogrodowy

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080

Kozieradka pospolita

0810090

Gałka muszkatołowa

0810990

Pozostałe

0820000

Przyprawy owocowe

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (+)

0,05 (*)

0,1 (*)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020

Pieprz syczuański

0820030

Kminek zwyczajny

0820040

Kardamon malabarski

0820050

Jagody jałowca

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070

Wanilia

0820080

Tamarynd

0820990

Pozostałe

0830000

Przyprawy korowe

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0830010

Cynamon

0830990

Pozostałe

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

0840010

Lukrecja

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0840020

Imbir

0840030

Kurkuma

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0840040

Chrzan pospolity

0840990

Pozostałe

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0850010

Goździki

0850020

Kapary

0850990

Pozostałe

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0860010

Szafran

0860990

Pozostałe

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,05 (*)

0,1 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,1 (*)

0870010

Kwiat muszkatołowy

0870990

Pozostałe

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

(+)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

0,4

0,02 (*)

0900020

Trzcina cukrowa

3

0,02 (*)

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

0,3

0,07

0900990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

1010000

Tkanki z

0,01 (*)

0,01 (*)

1011000

a)

świń

1011010

Mięśnie

0,015

0,02 (*)

0,05

1011020

Tkanka tłuszczowa

0,2

0,01 (*)

0,02 (*)

1011030

Wątroba

0,1

0,02 (*)

0,7

1011040

Nerka

0,1

0,01 (*)

0,7

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,02 (*)

0,7

1011990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

1012000

b)

bydła

1012010

Mięśnie

0,015

0,02 (*)

0,05

1012020

Tkanka tłuszczowa

0,2

0,01 (*)

0,02 (*)

1012030

Wątroba

0,1

0,02 (*)

0,7

1012040

Nerka

0,1

0,01 (*)

0,7

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,02 (*)

0,7

1012990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

1013000

c)

owiec

1013010

Mięśnie

0,015

0,02 (*)

0,05

1013020

Tkanka tłuszczowa

0,2

0,01 (*)

0,02 (*)

1013030

Wątroba

0,1

0,02 (*)

0,7

1013040

Nerka

0,1

0,01 (*)

0,7

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,02 (*)

0,7

1013990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

1014000

d)

kóz

1014010

Mięśnie

0,015

0,02 (*)

0,05

1014020

Tkanka tłuszczowa

0,2

0,01 (*)

0,02 (*)

1014030

Wątroba

0,1

0,02 (*)

0,7

1014040

Nerka

0,1

0,01 (*)

0,7

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,02 (*)

0,7

1014990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

1015000

e)

koniowatych

1015010

Mięśnie

0,015

0,02 (*)

0,05

1015020

Tkanka tłuszczowa

0,2

0,01 (*)

0,02 (*)

1015030

Wątroba

0,1

0,02 (*)

0,7

1015040

Nerka

0,1

0,01 (*)

0,7

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,02 (*)

0,7

1015990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

1016000

f)

drobiu

0,02 (*)

1016010

Mięśnie

0,02

0,02 (*)

1016020

Tkanka tłuszczowa

0,05

0,01 (*)

1016030

Wątroba

0,02

0,02 (*)

1016040

Nerka

0,01 (*)

0,01 (*)

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,05

0,02 (*)

1016990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

1017010

Mięśnie

0,015

0,02 (*)

0,05

1017020

Tkanka tłuszczowa

0,2

0,01 (*)

0,02 (*)

1017030

Wątroba

0,1

0,02 (*)

0,7

1017040

Nerka

0,1

0,01 (*)

0,7

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,02 (*)

0,7

1017990

Pozostałe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,02 (*)

1020000

Mleko

0,02

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

1020010

Bydło

1020020

Owce

1020030

Kozy

1020040

Konie

1020990

Pozostałe

1030000

Jaja ptasie

0,02

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

1030010

Kury

1030020

Kaczki

1030030

Gęsi

1030040

Przepiórki

1030990

Pozostałe

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

0,05 (*)

1050000

Płazy i gady

0,01 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,01 (*)

0,02 (*)

0,01 (*)

0,01 (*)

0,02 (*)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

Fluksapyroksad (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0211000 a) ziemniaki

0212000 b) tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0212010 Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

0212020 Kartofel słodki/Batat

0212030 Pochrzyn

0212040 Maranta trzcinowata

0212990 Pozostałe (2)

0213000 c) pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0213010 Buraki

0213020 Marchew

0213030 Seler zwyczajny

0213040 Chrzan pospolity

0213050 Słonecznik bulwiasty

0213060 Pasternak

0213070 Korzeń pietruszki zwyczajnej

0213080 Rzodkiew zwyczajna

0213090 Kozibród porolistny/Salsefia

0213100 Brukiew/Karpiel

0213110 Rzepa biała/Rzepa jadalna

0213990 Pozostałe (2)

0220000 Warzywa cebulowe

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220010 Czosnek

0220020 Cebula

0220030 Szalotka

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0220040 Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

0220990 Pozostałe (2)

0240000 Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

0241000 a) kapustne kwitnące

0241010 Brokuły

0241020 Kalafiory

0241990 Pozostałe (2)

0242000 b) kapustne głowiaste

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0242020 Kapusta głowiasta

0242990 Pozostałe (2)

0243000 c) kapustne liściowe

0243010 Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0243020 Jarmuż

0243990 Pozostałe (2)

0244000 d) kalarepa

0251000 a) sałaty i warzywa sałatowe

0251010 Roszpunka warzywna

0251020 Sałaty

0251030 Endywia o liściach szerokich

0251040 Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0251050 Gorczycznik wiosenny

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251070 Gorczyca sarepska

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0251990 Pozostałe (2)

0252000 b) szpinak i podobne liście

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe (2)

0255000 e) cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0256000 f) zioła, kwiaty jadalne

0256010 Trybula

0256020 Szczypiorek

0256030 Liście selera

0256040 Pietruszka - nać

0256050 Szałwia lekarska

0256060 Rozmaryn lekarski

0256070 Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

0256080 Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

0256090 Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

0256100 Estragon

0256990 Pozostałe (2)

0270020 Karczochy hiszpańskie

0270030 Seler

0270040 Fenkuł włoski/Koper włoski

0270050 Karczochy zwyczajne

0270060 Pory

0270070 Rabarbar

0300000 JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

0300010 Fasola

0300020 Soczewica

0300030 Groch

0300040 Łubin biały

0300990 Pozostałe (2)

0500000 ZBOŻA

0500010 Jęczmień

0500020 Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0500030 Kukurydza

0500040 Proso zwyczajne

0500050 Owies zwyczajny

0500060 Ryż siewny

0500070 Żyto zwyczajne

0500080 Sorgo japońskie

0500090 Pszenica zwyczajna

0500990 Pozostałe (2)

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych i pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące pozostałości w uprawach w płodozmianie są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0900000 ROŚLINY CUKRODAJNE

0900010 Korzenie buraka cukrowego

0900020 Trzcina cukrowa

0900030 Cykoria podróżnik, korzenie

0900990 Pozostałe (2)

Metamitron

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, badań pozostałości i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0152000 b) truskawki

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metabolizmu upraw są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0251060 Rokietta siewna/rukola

0251080 Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0252000 b) szpinak i podobne liście

0252010 Szpinak

0252020 Portulaka pospolita

0252030 Boćwina

0252990 Pozostałe (2)

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych, metabolizmu upraw i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0632000 b) liści i ziół

0632010 Truskawka

0632020 Aspalat prosty

0632030 Ostrokrzew paragwajski

0632990 Pozostałe (2)

0633000 c) korzeni

0633010 Kozłek lekarski

0633020 Żeń-szeń

0633990 Pozostałe (2)

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości, metod analitycznych i stabilności przy przechowywaniu są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0810000 Przyprawy nasienne

0810010 Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

0810020 Kminek czarny/Czarny kmin

0810030 Seler

0810040 Kolendra siewna

0810050 Kmin rzymski

0810060 Koper ogrodowy

0810070 Koper włoski/Fenkuł włoski

0810080 Kozieradka pospolita

0810090 Gałka muszkatołowa

0810990 Pozostałe (2)

0820000 Przyprawy owocowe

0820010 Ziele angielskie/pieprz angielski

0820020 Pieprz syczuański

0820030 Kminek zwyczajny

0820040 Kardamon malabarski

0820050 Jagody jałowca

0820060 Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

0820070 Wanilia

0820080 Tamarynd

0820990 Pozostałe (2)

Penflufen (suma izomerów) (F)

(F)

Rozpuszczalny w tłuszczach

Suma spirotetramatu i spirotetramat-enolu wyrażona jako spirotetramat (R)

(R) = Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu:

Spirotetramat - kod 1000000 oprócz 1040000: spirotetramat-enol wyrażony jako spirotetramat

(+)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 20 kwietnia 2023 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak.

0242010 Brukselka/Kapusta brukselska

0244000 d) kalarepa

0244000 d) kalarepa"

2)

w załączniku III część A skreśla się kolumny dotyczące fluksapyroksadu, hymeksazolu, metamitronu i spirotetramatu.


(*) Granica oznaczalności

(1) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00