obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA RADY (UE) 2020/2187

z dnia 22 grudnia 2020 r.

w sprawie stanowiska, jakie ma być zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Komitetu Sterującego Wspólnoty Transportowej w odniesieniu do przyjęcia budżetu Wspólnoty Transportowej na rok 2021

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 91 i art. 100 ust. 2 w związku z art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Traktat ustanawiający Wspólnotę Transportową (zwany dalej "TWT") został podpisany przez Unię zgodnie z decyzją Rady (UE) 2017/1937 (1). W dniu 4 marca 2019 r. został on zatwierdzony przez Unię na mocy decyzji Rady (UE) 2019/392 (2). TWT wszedł w życie w dniu 1 maja 2019 r.

(2)

Zgodnie z art. 35 TWT Regionalny Komitet Sterujący Wspólnoty Transportowej (zwany dalej "Komitetem Sterującym") przyjmuje corocznie budżet Wspólnoty Transportowej. Art. 35 TWT uprawnia również Komitet Sterujący do przyjmowania decyzji określających procedurę na potrzeby wykonania budżetu.

(3)

Komitet Sterujący ma przyjąć decyzję w sprawie budżetu Wspólnoty Transportowej na 2021 r. na swoim posiedzeniu w grudniu 2020 r. lub, jeżeli ten punkt porządku obrad nie zostanie rozpatrzony podczas tego posiedzenia, na kolejnym posiedzeniu.

(4)

Proponowany budżet Wspólnoty Transportowej na rok 2021 jest niezbędny do właściwego funkcjonowania organów Wspólnoty Transportowej. Pokrywa on koszty zasobów ludzkich, podróży, sprzętu informatycznego i oprogramowania komputerowego, a także wydatki operacyjne, takie jak analizy, pomoc techniczna oraz organizacja konferencji i spotkań.

(5)

Należy ustalić stanowisko, jakie powinno zostać zajęte w imieniu Unii w ramach Komitetu Sterującego, ponieważ przedmiotowa decyzja jest niezbędna do funkcjonowania Stałego Sekretariatu Wspólnoty Transportowej i będzie miała skutki prawne w stosunku do Unii,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Regionalnego Komitetu Sterującego Wspólnoty Transportowej w sprawie przyjęcia budżetu Wspólnoty Transportowej na rok 2021, oparte jest na projekcie decyzji Komitetu Sterującego (3).

Artykuł 2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2020 r.

W imieniu Rady

M. ROTH

Przewodniczący

(1) Decyzja Rady (UE) 2017/1937 z dnia 11 lipca 2017 r. w sprawie podpisania, w imieniu Unii Europejskiej, i tymczasowego stosowania Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Transportową (Dz.U. L 278 z 27.10.2017, s. 1).

(2) Decyzja Rady (UE) 2019/392 z dnia 4 marca 2019 r. w sprawie zawarcia w imieniu Unii Europejskiej Traktatu ustanawiającego Wspólnotę Transportową (Dz.U. L 71 z 13.3.2019, s. 1).

(3) Zob. dokument ST 11356/20 na stronie http://register.consilium.europa.eu.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.