archiwalny

Alerty

DECYZJA RADY (UE) 2020/2027

z dnia 7 grudnia 2020 r.

w sprawie stanowiska, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Stowarzyszenia UE-Ameryka Środkowa w odniesieniu do zmian dodatku 2 do załącznika II i wprowadzenia not wyjaśniających do art. 15, 16, 19, 20 i 30 załącznika II do Umowy ustanawiającej stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony, oraz uchylająca decyzje (UE) 2016/1001 i (UE) 2016/1336

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 207 ust. 4 akapit pierwszy w związku z jego art. 218 ust. 9,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Umowa ustanawiająca stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony (zwana dalej "umową"), została podpisana przez Unię zgodnie z decyzją Rady 2012/734/UE (1). Zgodnie z art. 353 ust. 4 umowy jej część IV jest stosowana tymczasowo od dnia 1 sierpnia 2013 r. między Unią a Nikaraguą, Hondurasem i Panamą, od dnia 1 października 2013 r. między Unią a Salwadorem i Kostaryką, a od dnia 1 grudnia 2013 r. między Unią a Gwatemalą.

(2)

Zgodnie z art. 36 załącznika II do umowy dotyczącego definicji pojęcia "produkty pochodzące" oraz metod współpracy administracyjnej Rada Stowarzyszenia ustanowiona na mocy art. 4 umowy może decydować o zmianie postanowień zawartych w dodatkach do załącznika II. Zgodnie z art. 37 załącznika II do umowy Rada Stowarzyszenia może zatwierdzać noty wyjaśniające dotyczące interpretacji i stosowania załącznika II oraz administrowania nim.

(3)

Rada Stowarzyszenia ma przyjąć decyzję w sprawie zmiany dodatku 2 (Wykaz procesów obróbki lub przetwarzania, którym należy poddać materiały niepochodzące, aby wytworzony produkt mógł uzyskać status pochodzenia) do załącznika II, który to dodatek jest oparty na systemie zharmonizowanym (HS) z 2007 r., w celu dostosowania reguł pochodzenia dotyczących konkretnych produktów do zaktualizowanego HS w brzmieniu stosowanym od 2017 r. Takie dostosowanie obejmuje zmiany reguł dotyczących konkretnych produktów w dodatku 2 odpowiadające zmianom wprowadzonym wraz z HS 2012 oraz niemerytorycznym zmianom w HS 2017. Mając na uwadze przejrzystość oraz uwzględniając liczbę niezbędnych zmian w dodatku 2, należy zastąpić ten dodatek w całości.

(4)

Rada Stowarzyszenia ma również przyjąć decyzję w sprawie wprowadzenia not wyjaśniających do art. 15, 16, 19, 20 i 30 załącznika II do umowy w celu zapewnienia przejrzystości i jednolitego stosowania reguł pochodzenia w odniesieniu do świadectwa przewozowego EUR1, deklaracji na fakturze, upoważnionych eksporterów i weryfikacji dowodów pochodzenia.

(5)

Przewiduje się, że Rada Stowarzyszenia przyjmie obie decyzje przed końcem 2021 r.

(6)

Należy ustalić stanowisko, jakie ma zostać zajęte w imieniu Unii w Radzie Stowarzyszenia, gdyż obie decyzje Rady Stowarzyszenia będą miały skutki prawne dla Unii.

(7)

Należy również uchylić decyzje Rady (UE) 2016/1001 (2) i (UE) 2016/1336 (3), które ustalają stanowiska, jakie mają zostać zajęte w imieniu Unii w odniesieniu do aktów, których Rada Stowarzyszenia nie zamierza już przyjmować.

(8)

Stanowisko Unii w ramach Rady Stowarzyszenia powinno zatem być oparte na projektach dwóch decyzji Rady Stowarzyszenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Stanowisko, jakie ma być zajęte w imieniu Unii w ramach Rady Stowarzyszenia w odniesieniu do zmian dodatku 2 do załącznika II i wprowadzenia not wyjaśniających do art. 15, 16, 19, 20 i 30 załącznika II do umowy, jest oparte na projektach dwóch decyzji Rady Stowarzyszenia (4).

Artykuł 2

Uchyla się decyzje (UE) 2016/1001 i (UE) 2016/1336.

Artykuł 3

Obie decyzje Rady Stowarzyszenia, o których mowa w art. 1, zostaną po ich przyjęciu opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł 4

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Niniejsza decyzja wygasa z dniem 31 grudnia 2021 r.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 grudnia 2020 r.

W imieniu Rady

M. ROTH

Przewodniczący

(1) Decyzja Rady 2012/734/UE z dnia 25 czerwca 2012 r. w sprawie podpisania w imieniu Unii Europejskiej Umowy ustanawiającej stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony, oraz tymczasowego stosowania jej części IV dotyczącej handlu (Dz.U. L 346 z 15.12.2012, s. 1).

(2) Decyzja Rady (UE) 2016/1001 z dnia 20 czerwca 2016 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być przyjęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Stowarzyszenia UE-Ameryka Środkowa w odniesieniu do not wyjaśniających do art. 15 załącznika II do Umowy ustanawiającej stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony (Dz.U. L 164 z 22.6.2016, s. 15).

(3) Decyzja Rady (UE) 2016/1336 z dnia 18 lipca 2016 r. w sprawie stanowiska, jakie ma być przyjęte w imieniu Unii Europejskiej w ramach Rady Stowarzyszenia UE-Ameryka Środkowa w odniesieniu do zastąpienia dodatku 2 do załącznika II do Umowy ustanawiającej stowarzyszenie między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, z jednej strony, a Ameryką Środkową, z drugiej strony (Dz.U. L 212 z 5.8.2016, s. 8).

(4) Zob. dokumenty ST 11697/20 i ST 11699/20 na stronie http://register.consilium.europa.eu.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.