Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-11-17
Wersja aktualna od 2020-11-17
obowiązujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2020/1728
z dnia 17 listopada 2020 r.
zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji
(notyfikowana jako dokument nr C(2020) 7880)
(Jedynie tekst w języku chorwackim jest autentyczny)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (1), w szczególności jego art. 20 lit. p),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 (2). |
(2) | Chorwacja zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie pięciu metod ("Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)", "Hennessy Grading Probe 7 (HGP7)", "OptiGrade-MCP", "OptiScan-TP" oraz "metody ręcznej ZP"). W tym celu Chorwacja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tych metod, wyniki próbnego rozbioru oraz wzory stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa. |
(3) | Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia wspomnianych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji i wzorów w Chorwacji. |
(4) | Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych, |
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
1. Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji:
a) | przyrząd "Hennessy Grading Probe 2 (HGP2)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części I załącznika; |
b) | przyrząd "Hennessy Grading Probe 7 (HGP7)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części II załącznika; |
c) | przyrząd "OptiGrade-MCP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika; |
d) | przyrząd "OptiScan-TP" oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika; |
e) | "metoda ręczna (ZP)" z liniałem oraz związane z nią metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika. |
2. Metoda ręczna ZP z liniałem oraz związane z nią metody oceny, o których mowa w ust. 1 lit. e), są dozwolone wyłącznie w rzeźniach, w których liczba świń poddanych ubojowi na tydzień - obliczana jako średnia roczna - nie przekracza 500.
Artykuł 2
Nie zezwala się na zmiany zatwierdzonych przyrządów lub metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.
Artykuł 3
Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Chorwacji.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 listopada 2020 r.
W imieniu Komisji
Janusz WOJCIECHOWSKI
Członek Komisji
(1) Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
(2) Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74).
ZAŁĄCZNIK
Metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Chorwacji
CZĘŚĆ I
Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)
1. | Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe 2 (HGP 2)". |
2. | Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. |
3. | Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
gdzie:
|
4. | Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej). |
CZĘŚĆ II
Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)
1. | Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy urządzenia znanego pod nazwą "Hennessy Grading Probe 7 (HGP 7)". |
2. | Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 5,95 milimetrów (6,3 milimetrów ma ostrze na czubku sondy) zawierającą fotodiodę (Siemens LED typu LYU 260-EO) i fotodetektor typu 58 MR oraz posiadającą odcinek pomiarowy pomiędzy 0 i 120 milimetrów. |
3. | Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
gdzie:
|
4. | Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej). |
CZĘŚĆ III
OptiGrade-MCP
1. | Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiGrade-MCP". |
2. | Przyrząd jest wyposażony w sondę optyczną o średnicy 6 mm, fotodiodę podczerwieni (Siemens) i fototranzystor (Siemens). Odcinek pomiarowy wynosi od 0 do 110 milimetrów. |
3. | Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
gdzie:
|
4. | Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej). |
CZĘŚĆ IV
OptiScan-TP
1. | Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "OptiScan-TP". |
2. | Przyrząd OptiScan-TP jest wyposażony w cyfrowy rejestrator obrazu prześwietlający dwa miejsca pomiarowe na tuszy. Obrazy te stanowią podstawę do obliczania grubości okrywy tłuszczowej i mięśni. Przyrząd OptiScan-TP sam przelicza wyniki pomiarów na szacunkową zawartość chudego mięsa. Zapisane obrazy są przechowywane i mogą być następnie poddane kontroli. Zintegrowany interfejs Bluetooth® umożliwia łatwy transfer danych. |
3. | Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
gdzie:
|
4. | Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej). |
CZĘŚĆ V
Metoda ręczna (ZP)
1. | Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy "metody ręcznej (ZP)" polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem. |
2. | Metodę tę można stosować za pomocą liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Metoda ta opiera się na ręcznym pomiarze grubości słoniny i grubości mięśnia na linii środkowej przepołowionej tuszy. |
3. | Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:
gdzie:
|
4. | Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej). |