Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2020 nr 367 str. 39
Wersja aktualna od 2020-11-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2020 nr 367 str. 39
Wersja aktualna od 2020-11-25
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/1634

z dnia 4 listopada 2020 r.

zezwalające na wprowadzenie na rynek cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 (1), w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

(2)

Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (2) ustanawiające unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.

(3)

Zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja ma podjąć decyzję w sprawie wydania zezwolenia oraz wprowadzenia na rynek w Unii nowej żywności i w sprawie aktualizacji unijnego wykazu.

(4)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2020/206 (3) zezwolono na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao L. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283 oraz zmieniono unijny wykaz nowej żywności, która uzyskała zezwolenie.

(5)

W dniu 22 listopada 2019 r. przedsiębiorstwo Cabosse Naturals NV ("wnioskodawca") zwróciło się do Komisji zgodnie z art. 10 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 z wnioskiem o wprowadzenie na rynek w Unii cukrów otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako nowej żywności. Wnioskodawca wystąpił o wykorzystanie cukrów otrzymywanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) jako składnika dla ogółu populacji.

(6)

Cukry te są otrzymywane w procesie suszenia lub oczyszczania, który usuwa nadmiar wilgoci i inne składniki obecne w zagęszczonym soku z miąższu owoców Theobroma cacao L.

(7)

Komisja uważa, że ocena bezpieczeństwa wniosku przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z art. 10 ust. 3 rozporządzenia (UE) 2015/2283 nie jest konieczna. Cukry otrzymane z zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao L. poprzez suszenie lub oczyszczanie są identyczne z cukrami naturalnie występującymi w miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) i składają się głównie z glukozy i fruktozy, które mają długą historię bezpiecznego stosowania w żywności, w związku z czym zezwolenie nie zmieniłoby względów bezpieczeństwa, które uzasadniały zezwolenie na stosowanie zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao L. jako tradycyjnej żywności.

(8)

Informacje zawarte we wniosku dają wystarczające podstawy do stwierdzenia, że w proponowanych zastosowaniach i przy proponowanych poziomach stosowania będące nową żywnością cukry otrzymywane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) są zgodne z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(9)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

1. Cukry otrzymywane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.), jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia, włącza się do unijnego wykazu nowej żywności ustanowionego rozporządzeniem wykonawczym (UE) 2017/2470.

2. Wpis w unijnym wykazie, o którym mowa w ust. 1, obejmuje warunki stosowania i wymogi w zakresie etykietowania określone w załączniku.

Artykuł 2

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 listopada 2020 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1) Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.

(2) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).

(3) Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/206 z dnia 14 lutego 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek miąższu, soku z miąższu i zagęszczonego soku z miąższu owoców Theobroma cacao L. jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) 2017/2470 (Dz.U. L 43 z 17.2.2020, s. 66).


ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) dodaje się następujący wpis w porządku alfabetycznym:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Warunki stosowania nowej żywności

Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania

Inne wymogi

"Cukry otrzymane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)

Nie określono

Nowa żywność jest oznaczana w ramach etykietowania zawierających ją środków spożywczych jako »cukry otrzymane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, »glukoza otrzymana z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)« lub »fruktoza otrzymana z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)«, w zależności od stosowanej postaci."

2)

w tabeli 2 (Specyfikacje) dodaje się następujący wpis w porządku alfabetycznym:

Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie

Specyfikacje

"Cukry otrzymane z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.)

Opis/definicja:

Cukry są otrzymywane ze skoncentrowanego soku z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) w procesie suszenia lub w procesie oczyszczania w celu wytworzenia glukozy lub fruktozy o wysokiej czystości.

Cukry produkowane w procesie suszenia

Skład odżywczy:

Cukry ogółem (g/100 g): > 80

Wilgotność (%): < 5

Kryteria mikrobiologiczne:

Ogólna liczba drobnoustrojów (tlenowych) (jtk/g): < 104

Pleśnie i drożdże (jtk/g): < 50

Enterobakterie (jtk/g): < 10

Salmonella spp.: brak w 25 g

Alicyclobacillus: brak w 50 g

Bakterie termoacydofilne brak w 50 g

Cukry produkowane w procesie oczyszczania

Skład odżywczy glukozy otrzymanej z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.):

Zawartość glukozy (%): > 93

Popiół (%): < 0,2

Wilgotność (%): < 1,0

Skład odżywczy fruktozy otrzymanej z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.):

Zawartość fruktozy (%): > 98

Zawartość glukozy (%): < 0,5 %

Popiół (%): < 0,2

Wilgotność (%): < 0,5

Kryteria mikrobiologiczne dla glukozy i fruktozy otrzymanych z miąższu owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.):

Ogólna liczba drobnoustrojów (tlenowych) (jtk/g): < 104

Salmonella spp.: brak w 25 g"


* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00