1) | w załączniku II wprowadza się następujące zmiany: a) | dodaje się kolumny dotyczące bupirymatu, etyrymolu i pyriofenonu w brzmieniu: [ZAŁĄCZNIK II-1] Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg) Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (1) | Bupirymat (A) (F) (R) | Etyrymol (A) (F) (R) | Pyriofenon | 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | | | | 0110000 | Owoce cytrusowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0110010 | Grejpfruty | | | | 0110020 | Pomarańcze | | | | 0110030 | Cytryny | | | | 0110040 | Limy/limonki | | | | 0110050 | Mandarynki | | | | 0110990 | Pozostałe (2) | | | | 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0120010 | Migdały | | | | 0120020 | Orzechy brazylijskie | | | | 0120030 | Orzechy nerkowca | | | | 0120040 | Kasztany jadalne | | | | 0120050 | Orzechy kokosowe | | | | 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | | | | 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | | | | 0120080 | Orzechy pekan | | | | 0120090 | Orzeszki piniowe | | | | 0120100 | Orzeszki pistacjowe | | | | 0120110 | Orzechy włoskie | | | | 0120990 | Pozostałe (2) | | | | 0130000 | Owoce ziarnkowe | | | 0,01 (*1) | 0130010 | Jabłka | 0,3 | 0,06 | | 0130020 | Gruszki | 0,3 | 0,06 | | 0130030 | Pigwy | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0130990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0140000 | Owoce pestkowe | | | 0,01 (*1) | 0140010 | Morele | 0,3 | 0,04 | | 0140020 | Czereśnie | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0140030 | Brzoskwinie | 0,3 | 0,04 | | 0140040 | Śliwki | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0140990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | | | | 0151000 | | 1,5 (+) | 0,4 (+) | | 0151010 | Winogrona stołowe | | | 0,9 | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | | | 0,8 | 0152000 | | 1,5 | 0,3 | 0,5 | 0153000 | | | | 0,9 | 0153010 | Jeżyny | 0,7 | 0,07 | | 0153020 | Jeżyny popielice | 0,7 | 0,07 | | 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | 1,5 | 0,15 | | 0153990 | Pozostałe (2) | 0,7 | 0,07 | | 0154000 | d) | pozostałe drobne owoce i jagody | | 1,5 | 2 | | 0154010 | Borówki amerykańskie | | | 1,5 | 0154020 | Żurawiny | | | 0,5 | 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | | | 1,5 | 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | | | 1,5 | 0154050 | Róża dzika | | | 1,5 | 0154060 | Morwy (czarne i białe) | | | 0,01 (*1) | 0154070 | Głóg włoski | | | 0,01 (*1) | 0154080 | Bez czarny | | | 0,01 (*1) | 0154990 | Pozostałe (2) | | | 0,01 (*1) | 0160000 | Owoce różne z | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0161000 | | | | | 0161010 | Daktyle | | | | 0161020 | Figi | | | | 0161030 | Oliwki stołowe | | | | 0161040 | Kumkwat | | | | 0161050 | Karambola | | | | 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | | | | 0161070 | Czapetka kuminowa | | | | 0161990 | Pozostałe (2) | | | | 0162000 | b) | niejadalną skórką, małe | | | | | 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | | | | 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | | | | 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | | | | 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | | | | 0162050 | Caimito | | | | 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | | | | 0162990 | Pozostałe (2) | | | | 0163000 | c) | niejadalną skórką, duże | | | | | 0163010 | Awokado | | | | 0163020 | Banany | | | | 0163030 | Mango | | | | 0163040 | Papaja | | | | 0163050 | Granaty/Jabłka granatu | | | | 0163060 | Czerymoja | | | | 0163070 | Gujawa/Gruszla | | | | 0163080 | Ananasy | | | | 0163090 | Owoce chlebowca | | | | 0163100 | Owoce duriana właściwego | | | | 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | | | | 0163990 | Pozostałe (2) | | | | 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | | | | 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0211000 | | | | | 0212000 | b) | tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | | | | | 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | | | | 0212020 | Kartofel słodki/Batat | | | | 0212030 | Pochrzyn | | | | 0212040 | Maranta trzcinowata | | | | 0212990 | Pozostałe (2) | | | | 0213000 | c) | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | | | | | 0213010 | Buraki | | | | 0213020 | Marchew | | | | 0213030 | Seler zwyczajny | | | | 0213040 | Chrzan pospolity | | | | 0213050 | Słonecznik bulwiasty | | | | 0213060 | Pasternak | | | | 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | | | | 0213080 | Rzodkiew zwyczajna | | | | 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | | | | 0213100 | Brukiew/Karpiel | | | | 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | | | | 0213990 | Pozostałe (2) | | | | 0220000 | Warzywa cebulowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0220010 | Czosnek | | | | 0220020 | Cebula | | | | 0220030 | Szalotka | | | | 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | | | | 0220990 | Pozostałe (2) | | | | 0230000 | Warzywa owocowe | | | | 0231000 | a) | Solanaceae i Malvaceae | | | | 0,01 (*1) | 0231010 | Pomidory | 0,8 | 0,01 (*1) | | 0231020 | Papryka roczna | 1,5 | 0,09 | | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | 1,5 (+) | 0,1 (+) | | 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0231990 | Pozostałe (2) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0232000 | b) | dyniowate z jadalną skórką | | 2 | 0,05 | 0,2 | 0232010 | Ogórki | | | | 0232020 | Korniszony | | | | 0232030 | Cukinie | | | | 0232990 | Pozostałe (2) | | | | 0233000 | c) | dyniowate z niejadalną skórką | | 0,3 | 0,15 | 0,2 | 0233010 | Melony | | | | 0233020 | Dynie olbrzymie | | | | 0233030 | Arbuzy | | | | 0233990 | Pozostałe (2) | | | | 0234000 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0239000 | e) | pozostałe warzywa owocowe | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0241000 | | | | | 0241010 | Brokuły | | | | 0241020 | Kalafiory | | | | 0241990 | Pozostałe (2) | | | | 0242000 | | | | | 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | | | | 0242020 | Kapusta głowiasta | | | | 0242990 | Pozostałe (2) | | | | 0243000 | | | | | 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | | | | 0243020 | Jarmuż | | | | 0243990 | Pozostałe (2) | | | | 0244000 | | | | | 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | | | | 0251000 | a) | sałaty i warzywa sałatowe | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0251010 | Roszpunka warzywna | | | | 0251020 | Sałaty | | | | 0251030 | Endywia o liściach szerokich | | | | 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | | | | 0251050 | Gorczycznik wiosenny | | | | 0251060 | Rokietta siewna/rukola | | | | 0251070 | Gorczyca sarepska | | | | 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | | | | 0251990 | Pozostałe (2) | | | | 0252000 | b) | szpinak i podobne liście | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0252010 | Szpinak | | | | 0252020 | Portulaka pospolita | | | | 0252030 | Boćwina | | | | 0252990 | Pozostałe (2) | | | | 0253000 | c) | liście winorośli lub podobne gatunki | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0254000 | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0255000 | e) | cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0256000 | | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0,02 (*1) | 0256010 | Trybula | | | | 0256020 | Szczypiorek | | | | 0256030 | Liście selera | | | | 0256040 | Pietruszka - nać | | | | 0256050 | Szałwia lekarska | | | | 0256060 | Rozmaryn lekarski | | | | 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | | | | 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | | | | 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | | | | 0256100 | Estragon | | | | 0256990 | Pozostałe (2) | | | | 0260000 | Warzywa strączkowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0260010 | Fasola (w strąkach) | | | | 0260020 | Fasola (bez strąków) | | | | 0260030 | Groch (w strąkach) | | | | 0260040 | Groch (bez strąków) | | | | 0260050 | Soczewica | | | | 0260990 | Pozostałe (2) | | | | 0270000 | Warzywa łodygowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0270010 | Szparagi | | | | 0270020 | Karczochy hiszpańskie | | | | 0270030 | Seler | | | | 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | | | | 0270050 | Karczochy zwyczajne | | | | 0270060 | Pory | | | | 0270070 | Rabarbar | | | | 0270080 | Pędy bambusa | | | | 0270090 | Rdzenie palmowe | | | | 0270990 | Pozostałe (2) | | | | 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0280010 | Grzyby uprawne | | | | 0280020 | Grzyby dzikie | | | | 0280990 | Mchy i porosty | | | | 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0300010 | Fasola | | | | 0300020 | Soczewica | | | | 0300030 | Groch | | | | 0300040 | Łubin biały | | | | 0300990 | Pozostałe (2) | | | | 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0401000 | Nasiona oleiste | | | | 0401010 | Siemię lniane | | | | 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | | | | 0401030 | Nasiona maku | | | | 0401040 | Ziarna sezamu | | | | 0401050 | Ziarna słonecznika | | | | 0401060 | Ziarna rzepaku | | | | 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | | | | 0401080 | Nasiona gorczycy | | | | 0401090 | Nasiona bawełny | | | | 0401100 | Nasiona dyni | | | | 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | | | | 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | | | | 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | | | | 0401140 | Nasiona konopi siewnych | | | | 0401150 | Rącznik pospolity | | | | 0401990 | Pozostałe (2) | | | | 0402000 | Owoce oleiste | | | | 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | | | | 0402020 | Nasiona palm olejowych | | | | 0402030 | Owoce palm olejowych | | | | 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | | | | 0402990 | Pozostałe (2) | | | | 0500000 | ZBOŻA | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | | 0500010 | Jęczmień | | | 0,03 | 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | | | 0,01 (*1) | 0500030 | Kukurydza | | | 0,01 (*1) | 0500040 | Proso zwyczajne | | | 0,01 (*1) | 0500050 | Owies zwyczajny | | | 0,03 | 0500060 | Ryż siewny | | | 0,01 (*1) | 0500070 | Żyto zwyczajne | | | 0,01 (*1) | 0500080 | Sorgo japońskie | | | 0,01 (*1) | 0500090 | Pszenica zwyczajna | | | 0,01 (*1) | 0500990 | Pozostałe (2) | | | 0,01 (*1) | 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0610000 | Herbaty | | | | 0620000 | Ziarna kawy | | | | 0630000 | Napary ziołowe z | | | | 0631000 | | | | | 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | | | | 0631020 | Ketmia szczawiowa | | | | 0631030 | Róża | | | | 0631040 | Jaśmin | | | | 0631050 | Lipa | | | | 0631990 | Pozostałe (2) | | | | 0632000 | | | | | 0632010 | Truskawka | | | | 0632020 | Aspalat prosty | | | | 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | | | | 0632990 | Pozostałe (2) | | | | 0633000 | | | | | 0633010 | Kozłek lekarski | | | | 0633020 | Żeń-szeń | | | | 0633990 | Pozostałe (2) | | | | 0639000 | d) | wszelkich pozostałych części rośliny | | | | | 0640000 | Ziarna kakaowe | | | | 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | | | | 0700000 | CHMIEL | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0800000 | PRZYPRAWY | | | | 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | | | | 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | | | | 0810030 | Seler | | | | 0810040 | Kolendra siewna | | | | 0810050 | Kmin rzymski | | | | 0810060 | Koper ogrodowy | | | | 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | | | | 0810080 | Kozieradka pospolita | | | | 0810090 | Gałka muszkatołowa | | | | 0810990 | Pozostałe (2) | | | | 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | | | | 0820020 | Pieprz syczuański | | | | 0820030 | Kminek zwyczajny | | | | 0820040 | Kardamon malabarski | | | | 0820050 | Jagody jałowca | | | | 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | | | | 0820070 | Wanilia | | | | 0820080 | Tamarynd | | | | 0820990 | Pozostałe (2) | | | | 0830000 | Przyprawy korowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0830010 | Cynamon | | | | 0830990 | Pozostałe (2) | | | | 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | | | | 0840010 | Lukrecja | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0840020 | Imbir lekarski (10) | | | | 0840030 | Kurkuma | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0840040 | Chrzan pospolity (11) | | | | 0840990 | Pozostałe (2) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0850010 | Goździki | | | | 0850020 | Kapary | | | | 0850990 | Pozostałe (2) | | | | 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0860010 | Szafran | | | | 0860990 | Pozostałe (2) | | | | 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0870010 | Kwiat muszkatołowy | | | | 0870990 | Pozostałe (2) | | | | 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0900010 | Korzenie buraka cukrowego | | | | 0900020 | Trzcina cukrowa | | | | 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | | | | 0900990 | Pozostałe (2) | | | | 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | | | | 1010000 | Towary z | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 1011000 | | (+) | (+) | (+) | 1011010 | Mięśnie | | | | 1011020 | Tłuszcz | | | | 1011030 | Wątroba | | | | 1011040 | Nerka | | | | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1011990 | Pozostałe (2) | | | | 1012000 | | (+) | (+) | (+) | 1012010 | Mięśnie | | | | 1012020 | Tłuszcz | | | | 1012030 | Wątroba | | | | 1012040 | Nerka | | | | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1012990 | Pozostałe (2) | | | | 1013000 | | (+) | (+) | (+) | 1013010 | Mięśnie | | | | 1013020 | Tłuszcz | | | | 1013030 | Wątroba | | | | 1013040 | Nerka | | | | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1013990 | Pozostałe (2) | | | | 1014000 | | (+) | (+) | (+) | 1014010 | Mięśnie | | | | 1014020 | Tłuszcz | | | | 1014030 | Wątroba | | | | 1014040 | Nerka | | | | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1014990 | Pozostałe (2) | | | | 1015000 | | (+) | (+) | (+) | 1015010 | Mięśnie | | | | 1015020 | Tłuszcz | | | | 1015030 | Wątroba | | | | 1015040 | Nerka | | | | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1015990 | Pozostałe (2) | | | | 1016000 | | (+) | (+) | | 1016010 | Mięśnie | | | | 1016020 | Tłuszcz | | | | 1016030 | Wątroba | | | | 1016040 | Nerka | | | | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1016990 | Pozostałe (2) | | | | 1017000 | g) | pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | | | | | 1017010 | Mięśnie | | | | 1017020 | Tłuszcz | | | | 1017030 | Wątroba | | | | 1017040 | Nerka | | | | 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | | | 1017990 | Pozostałe (2) | | | | 1020000 | Mleko | 0,01 (*1) (+) | 0,01 (*1) (+) | 0,01 (*1) (+) | 1020010 | Bydło | | | | 1020020 | Owce | | | | 1020030 | Kozy | | | | 1020040 | Konie | | | | 1020990 | Pozostałe (2) | | | | 1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*1) (+) | 0,01 (*1) (+) | 0,01 (*1) | 1030010 | Kury | | | | 1030020 | Kaczki | | | | 1030030 | Gęsi | | | | 1030040 | Przepiórki | | | | 1030990 | Pozostałe (2) | | | | 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 0,05 (*1) | 1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 0,01 (*1) | 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | | | | 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | | | | 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) | | | | (F) | = | Rozpuszczalny w tłuszczach | Bupirymat (A) (F) (R) (A) | Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla desetyloetyrymolu jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 28 października 2021 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak. R | = | Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: | Bupirymat - kod 1000000: desetyloetyrymol | (+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 28 października 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0151000 | | 0151010 | Winogrona stołowe | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | | (+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 28 października 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 | | 1011010 | Mięśnie | 1011020 | Tłuszcz | 1011030 | Wątroba | 1011040 | Nerka | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1011990 | Pozostałe (2) | 1012000 | | 1012010 | Mięśnie | 1012020 | Tłuszcz | 1012030 | Wątroba | 1012040 | Nerka | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1012990 | Pozostałe (2) | 1013000 | | 1013010 | Mięśnie | 1013020 | Tłuszcz | 1013030 | Wątroba | 1013040 | Nerka | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1013990 | Pozostałe (2) | 1014000 | | 1014010 | Mięśnie | 1014020 | Tłuszcz | 1014030 | Wątroba | 1014040 | Nerka | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1014990 | Pozostałe (2) | 1015000 | | 1015010 | Mięśnie | 1015020 | Tłuszcz | 1015030 | Wątroba | 1015040 | Nerka | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1015990 | Pozostałe (2) | 1016000 | | 1016010 | Mięśnie | 1016020 | Tłuszcz | 1016030 | Wątroba | 1016040 | Nerka | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1016990 | Pozostałe (2) | 1020000 | Mleko | 1020010 | Bydło | 1020020 | Owce | 1020030 | Kozy | 1020040 | Konie | 1020990 | Pozostałe (2) | 1030000 | Jaja ptasie | 1030010 | Kury | 1030020 | Kaczki | 1030030 | Gęsi | 1030040 | Przepiórki | 1030990 | Pozostałe (2) | | Etyrymol (A) (F) (R) (A) | Laboratoria referencyjne UE stwierdziły, że wzorzec odniesienia dla desetyloetyrymolu jest niedostępny na rynku. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni dostępność na rynku wzorca odniesienia, o którym mowa w zdaniu pierwszym, do dnia 28 października 2021 r., lub, jeśli wzorzec odniesienia nie będzie dostępny na rynku w tym terminie, uwzględni jego brak. R | = | Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Etyrymol - kod 1000000: desetyloetyrymol | | (+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące badań pozostałości są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 28 października 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 0151000 | | 0151010 | Winogrona stołowe | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | | (+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 28 października 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 | | 1011010 | Mięśnie | 1011020 | Tłuszcz | 1011030 | Wątroba | 1011040 | Nerka | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1011990 | Pozostałe (2) | 1012000 | | 1012010 | Mięśnie | 1012020 | Tłuszcz | 1012030 | Wątroba | 1012040 | Nerka | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1012990 | Pozostałe (2) | 1013000 | | 1013010 | Mięśnie | 1013020 | Tłuszcz | 1013030 | Wątroba | 1013040 | Nerka | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1013990 | Pozostałe (2) | 1014000 | | 1014010 | Mięśnie | 1014020 | Tłuszcz | 1014030 | Wątroba | 1014040 | Nerka | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1014990 | Pozostałe (2) | 1015000 | | 1015010 | Mięśnie | 1015020 | Tłuszcz | 1015030 | Wątroba | 1015040 | Nerka | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1015990 | Pozostałe (2) | 1016000 | | 1016010 | Mięśnie | 1016020 | Tłuszcz | 1016030 | Wątroba | 1016040 | Nerka | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | 1016990 | Pozostałe (2) | 1020000 | Mleko | 1020010 | Bydło | 1020020 | Owce | 1020030 | Kozy | 1020040 | Konie | 1020990 | Pozostałe (2) | 1030000 | Jaja ptasie | 1030010 | Kury | 1030020 | Kaczki | 1030030 | Gęsi | 1030040 | Przepiórki | 1030990 | Pozostałe (2) | | Pyriofenon (+) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że pewne informacje dotyczące metod analitycznych są niedostępne. Dokonując przeglądu NDP, Komisja uwzględni informacje, o których mowa w zdaniu pierwszym, jeśli zostaną one przedłożone do dnia 28 października 2022 r., lub, jeśli informacje te nie zostaną przedłożone w tym terminie, uwzględni ich brak. 1011000 | | 1011010 | Mięśnie | 1011020 | Tłuszcz | 1011030 | Wątroba | 1011040 | Nerka | 1012000 | | 1012010 | Mięśnie | 1012020 | Tłuszcz | 1012030 | Wątroba | 1012040 | Nerka | 1013000 | | 1013010 | Mięśnie | 1013020 | Tłuszcz | 1013030 | Wątroba | 1013040 | Nerka | 1014000 | | 1014010 | Mięśnie | 1014020 | Tłuszcz | 1014030 | Wątroba | 1014040 | Nerka | 1015000 | | 1015010 | Mięśnie | 1015020 | Tłuszcz | 1015030 | Wątroba | 1015040 | Nerka | 1020000 | Mleko | 1020010 | Bydło | 1020020 | Owce | 1020030 | Kozy | 1020040 | Konie | | | | b) | kolumna dotycząca karfentrazonu etylowego otrzymuje brzmienie: [ZAŁĄCZNIK II-2] Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg) Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (2) | Suma karfentrazonu etylowego i karfentrazonu, wyrażona jako karfentrazon etylowy (R) | 0100000 | OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH | | 0110000 | Owoce cytrusowe | 0,02 (*2) | 0110010 | Grejpfruty | | 0110020 | Pomarańcze | | 0110030 | Cytryny | | 0110040 | Limy/limonki | | 0110050 | Mandarynki | | 0110990 | Pozostałe (2) | | 0120000 | Orzechy z drzew orzechowych | 0,05 (*2) | 0120010 | Migdały | | 0120020 | Orzechy brazylijskie | | 0120030 | Orzechy nerkowca | | 0120040 | Kasztany jadalne | | 0120050 | Orzechy kokosowe | | 0120060 | Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej | | 0120070 | Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej | | 0120080 | Orzechy pekan | | 0120090 | Orzeszki piniowe | | 0120100 | Orzeszki pistacjowe | | 0120110 | Orzechy włoskie | | 0120990 | Pozostałe (2) | | 0130000 | Owoce ziarnkowe | 0,02 (*2) | 0130010 | Jabłka | | 0130020 | Gruszki | | 0130030 | Pigwy | | 0130040 | Owoce nieszpułki zwyczajnej | | 0130050 | Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego | | 0130990 | Pozostałe (2) | | 0140000 | Owoce pestkowe | 0,02 (*2) | 0140010 | Morele | | 0140020 | Czereśnie | | 0140030 | Brzoskwinie | | 0140040 | Śliwki | | 0140990 | Pozostałe (2) | | 0150000 | Owoce jagodowe i drobne owoce | 0,02 (*2) | 0151000 | | | 0151010 | Winogrona stołowe | | 0151020 | Winogrona do produkcji wina | | 0152000 | | | 0153000 | | | 0153010 | Jeżyny | | 0153020 | Jeżyny popielice | | 0153030 | Maliny (czerwone i żółte) | | 0153990 | Pozostałe (2) | | 0154000 | d) | pozostałe drobne owoce i jagody | | | 0154010 | Borówki amerykańskie | | 0154020 | Żurawiny | | 0154030 | Porzeczki (czarne, czerwone i białe) | | 0154040 | Agrest (zielony, czerwony i żółty) | | 0154050 | Róża dzika | | 0154060 | Morwy (czarne i białe) | | 0154070 | Głóg włoski | | 0154080 | Bez czarny | | 0154990 | Pozostałe (2) | | 0160000 | Owoce różne z | | 0161000 | | | 0161010 | Daktyle | 0,02 (*2) | 0161020 | Figi | 0,02 (*2) | 0161030 | Oliwki stołowe | 0,05 (*2) | 0161040 | Kumkwat | 0,02 (*2) | 0161050 | Karambola | 0,02 (*2) | 0161060 | Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia | 0,02 (*2) | 0161070 | Czapetka kuminowa | 0,02 (*2) | 0161990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*2) | 0162000 | b) | niejadalną skórką, małe | | 0,02 (*2) | 0162010 | Kiwi (zielone, czerwone, żółte) | | 0162020 | Liczi chińskie/Śliwka chińska | | 0162030 | Marakuja/Męczennica jadalna | | 0162040 | Owoc opuncji figowej/Figa indyjska | | 0162050 | Caimito | | 0162060 | Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej | | 0162990 | Pozostałe (2) | | 0163000 | c) | niejadalną skórką, duże | | | 0163010 | Awokado | 0,05 (*2) | 0163020 | Banany | 0,02 (*2) | 0163030 | Mango | 0,02 (*2) | 0163040 | Papaja | 0,02 (*2) | 0163050 | Granaty/Jabłka granatu | 0,02 (*2) | 0163060 | Czerymoja | 0,02 (*2) | 0163070 | Gujawa/Gruszla | 0,02 (*2) | 0163080 | Ananasy | 0,02 (*2) | 0163090 | Owoce chlebowca | 0,02 (*2) | 0163100 | Owoce duriana właściwego | 0,02 (*2) | 0163110 | Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany | 0,02 (*2) | 0163990 | Pozostałe (2) | 0,02 (*2) | 0200000 | WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE | | 0210000 | Warzywa korzeniowe i bulwiaste | 0,02 (*2) | 0211000 | | | 0212000 | b) | tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | | | 0212010 | Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy | | 0212020 | Kartofel słodki/Batat | | 0212030 | Pochrzyn | | 0212040 | Maranta trzcinowata | | 0212990 | Pozostałe (2) | | 0213000 | c) | pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | | | 0213010 | Buraki | | 0213020 | Marchew | | 0213030 | Seler zwyczajny | | 0213040 | Chrzan pospolity | | 0213050 | Słonecznik bulwiasty | | 0213060 | Pasternak | | 0213070 | Korzeń pietruszki zwyczajnej | | 0213080 | Rzodkiew zwyczajna | | 0213090 | Kozibród porolistny/Salsefia | | 0213100 | Brukiew/Karpiel | | 0213110 | Rzepa biała/Rzepa jadalna | | 0213990 | Pozostałe (2) | | 0220000 | Warzywa cebulowe | 0,02 (*2) | 0220010 | Czosnek | | 0220020 | Cebula | | 0220030 | Szalotka | | 0220040 | Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka | | 0220990 | Pozostałe (2) | | 0230000 | Warzywa owocowe | 0,02 (*2) | 0231000 | a) | Solanaceae i Malvaceae | | | 0231010 | Pomidory | | 0231020 | Papryka roczna | | 0231030 | Oberżyny/Bakłażany | | 0231040 | Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra | | 0231990 | Pozostałe (2) | | 0232000 | b) | dyniowate z jadalną skórką | | | 0232010 | Ogórki | | 0232020 | Korniszony | | 0232030 | Cukinie | | 0232990 | Pozostałe (2) | | 0233000 | c) | dyniowate z niejadalną skórką | | | 0233010 | Melony | | 0233020 | Dynie olbrzymie | | 0233030 | Arbuzy | | 0233990 | Pozostałe (2) | | 0234000 | | | 0239000 | e) | pozostałe warzywa owocowe | | | 0240000 | Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach) | 0,02 (*2) | 0241000 | | | 0241010 | Brokuły | | 0241020 | Kalafiory | | 0241990 | Pozostałe (2) | | 0242000 | | | 0242010 | Brukselka/Kapusta brukselska | | 0242020 | Kapusta głowiasta | | 0242990 | Pozostałe (2) | | 0243000 | | | 0243010 | Kapusta pekińska/Kapusta petsai | | 0243020 | Jarmuż | | 0243990 | Pozostałe (2) | | 0244000 | | | 0250000 | Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne | | 0251000 | a) | sałaty i warzywa sałatowe | | 0,02 (*2) | 0251010 | Roszpunka warzywna | | 0251020 | Sałaty | | 0251030 | Endywia o liściach szerokich | | 0251040 | Rzeżucha i inne kiełki i pędy | | 0251050 | Gorczycznik wiosenny | | 0251060 | Rokietta siewna/rukola | | 0251070 | Gorczyca sarepska | | 0251080 | Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych) | | 0251990 | Pozostałe (2) | | 0252000 | b) | szpinak i podobne liście | | 0,02 (*2) | 0252010 | Szpinak | | 0252020 | Portulaka pospolita | | 0252030 | Boćwina | | 0252990 | Pozostałe (2) | | 0253000 | c) | liście winorośli lub podobne gatunki | | 0,02 (*2) | 0254000 | | 0,02 (*2) | 0255000 | e) | cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska | | 0,02 (*2) | 0256000 | | 0,04 (*2) | 0256010 | Trybula | | 0256020 | Szczypiorek | | 0256030 | Liście selera | | 0256040 | Pietruszka - nać | | 0256050 | Szałwia lekarska | | 0256060 | Rozmaryn lekarski | | 0256070 | Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek | | 0256080 | Bazylia pospolita i kwiaty jadalne | | 0256090 | Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny | | 0256100 | Estragon | | 0256990 | Pozostałe (2) | | 0260000 | Warzywa strączkowe | 0,02 (*2) | 0260010 | Fasola (w strąkach) | | 0260020 | Fasola (bez strąków) | | 0260030 | Groch (w strąkach) | | 0260040 | Groch (bez strąków) | | 0260050 | Soczewica | | 0260990 | Pozostałe (2) | | 0270000 | Warzywa łodygowe | 0,02 (*2) | 0270010 | Szparagi | | 0270020 | Karczochy hiszpańskie | | 0270030 | Seler | | 0270040 | Fenkuł włoski/Koper włoski | | 0270050 | Karczochy zwyczajne | | 0270060 | Pory | | 0270070 | Rabarbar | | 0270080 | Pędy bambusa | | 0270090 | Rdzenie palmowe | | 0270990 | Pozostałe (2) | | 0280000 | Grzyby, mchy i porosty | 0,02 (*2) | 0280010 | Grzyby uprawne | | 0280020 | Grzyby dzikie | | 0280990 | Mchy i porosty | | 0290000 | Algi i organizmy prokariotyczne | 0,02 (*2) | 0300000 | JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH | 0,05 (*2) | 0300010 | Fasola | | 0300020 | Soczewica | | 0300030 | Groch | | 0300040 | Łubin biały | | 0300990 | Pozostałe (2) | | 0400000 | NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,05 (*2) | 0401000 | Nasiona oleiste | | 0401010 | Siemię lniane | | 0401020 | Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe | | 0401030 | Nasiona maku | | 0401040 | Ziarna sezamu | | 0401050 | Ziarna słonecznika | | 0401060 | Ziarna rzepaku | | 0401070 | Ziarna soi zwyczajnej | | 0401080 | Nasiona gorczycy | | 0401090 | Nasiona bawełny | | 0401100 | Nasiona dyni | | 0401110 | Nasiona krokoszu barwierskiego | | 0401120 | Nasiona ogórecznika lekarskiego | | 0401130 | Nasiona lnicznika siewnego | | 0401140 | Nasiona konopi siewnych | | 0401150 | Rącznik pospolity | | 0401990 | Pozostałe (2) | | 0402000 | Owoce oleiste | | 0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | | 0402020 | Nasiona palm olejowych | | 0402030 | Owoce palm olejowych | | 0402040 | Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe | | 0402990 | Pozostałe (2) | | 0500000 | ZBOŻA | 0,05 (*2) | 0500010 | Jęczmień | | 0500020 | Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome | | 0500030 | Kukurydza | | 0500040 | Proso zwyczajne | | 0500050 | Owies zwyczajny | | 0500060 | Ryż siewny | | 0500070 | Żyto zwyczajne | | 0500080 | Sorgo japońskie | | 0500090 | Pszenica zwyczajna | | 0500990 | Pozostałe (2) | | 0600000 | HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY | 0,1 (*2) | 0610000 | Herbaty | | 0620000 | Ziarna kawy | | 0630000 | Napary ziołowe z | | 0631000 | | | 0631010 | Rumian szlachetny/Rumianek rzymski | | 0631020 | Ketmia szczawiowa | | 0631030 | Róża | | 0631040 | Jaśmin | | 0631050 | Lipa | | 0631990 | Pozostałe (2) | | 0632000 | | | 0632010 | Truskawka | | 0632020 | Aspalat prosty | | 0632030 | Ostrokrzew paragwajski | | 0632990 | Pozostałe (2) | | 0633000 | | | 0633010 | Kozłek lekarski | | 0633020 | Żeń-szeń | | 0633990 | Pozostałe (2) | | 0639000 | d) | wszelkich pozostałych części rośliny | | | 0640000 | Ziarna kakaowe | | 0650000 | Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański | | 0700000 | CHMIEL | 0,1 (*2) | 0800000 | PRZYPRAWY | | 0810000 | Przyprawy nasienne | 0,1 (*2) | 0810010 | Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż | | 0810020 | Kminek czarny/Czarny kmin | | 0810030 | Seler | | 0810040 | Kolendra siewna | | 0810050 | Kmin rzymski | | 0810060 | Koper ogrodowy | | 0810070 | Koper włoski/Fenkuł włoski | | 0810080 | Kozieradka pospolita | | 0810090 | Gałka muszkatołowa | | 0810990 | Pozostałe (2) | | 0820000 | Przyprawy owocowe | 0,1 (*2) | 0820010 | Ziele angielskie/pieprz angielski | | 0820020 | Pieprz syczuański | | 0820030 | Kminek zwyczajny | | 0820040 | Kardamon malabarski | | 0820050 | Jagody jałowca | | 0820060 | Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego) | | 0820070 | Wanilia | | 0820080 | Tamarynd | | 0820990 | Pozostałe (2) | | 0830000 | Przyprawy korowe | 0,1 (*2) | 0830010 | Cynamon | | 0830990 | Pozostałe (2) | | 0840000 | Przyprawy korzeniowe lub kłączowe | | 0840010 | Lukrecja | 0,1 (*2) | 0840020 | Imbir lekarski (10) | | 0840030 | Kurkuma | 0,1 (*2) | 0840040 | Chrzan pospolity (11) | | 0840990 | Pozostałe (2) | 0,1 (*2) | 0850000 | Przyprawy pączkowe | 0,1 (*2) | 0850010 | Goździki | | 0850020 | Kapary | | 0850990 | Pozostałe (2) | | 0860000 | Przyprawy ze słupków kwiatowych | 0,1 (*2) | 0860010 | Szafran | | 0860990 | Pozostałe (2) | | 0870000 | Przyprawy z osnówki nasiona | 0,1 (*2) | 0870010 | Kwiat muszkatołowy | | 0870990 | Pozostałe (2) | | 0900000 | ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,02 (*2) | 0900010 | Korzenie buraka cukrowego | | 0900020 | Trzcina cukrowa | | 0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | | 0900990 | Pozostałe (2) | | 1000000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | | 1010000 | Towary z | 0,01 (*2) | 1011000 | | | 1011010 | Mięśnie | | 1011020 | Tłuszcz | | 1011030 | Wątroba | | 1011040 | Nerka | | 1011050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1011990 | Pozostałe (2) | | 1012000 | | | 1012010 | Mięśnie | | 1012020 | Tłuszcz | | 1012030 | Wątroba | | 1012040 | Nerka | | 1012050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1012990 | Pozostałe (2) | | 1013000 | | | 1013010 | Mięśnie | | 1013020 | Tłuszcz | | 1013030 | Wątroba | | 1013040 | Nerka | | 1013050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1013990 | Pozostałe (2) | | 1014000 | | | 1014010 | Mięśnie | | 1014020 | Tłuszcz | | 1014030 | Wątroba | | 1014040 | Nerka | | 1014050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1014990 | Pozostałe (2) | | 1015000 | | | 1015010 | Mięśnie | | 1015020 | Tłuszcz | | 1015030 | Wątroba | | 1015040 | Nerka | | 1015050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1015990 | Pozostałe (2) | | 1016000 | | | 1016010 | Mięśnie | | 1016020 | Tłuszcz | | 1016030 | Wątroba | | 1016040 | Nerka | | 1016050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1016990 | Pozostałe (2) | | 1017000 | g) | pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych | | | 1017010 | Mięśnie | | 1017020 | Tłuszcz | | 1017030 | Wątroba | | 1017040 | Nerka | | 1017050 | Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki) | | 1017990 | Pozostałe (2) | | 1020000 | Mleko | 0,01 (*2) | 1020010 | Bydło | | 1020020 | Owce | | 1020030 | Kozy | | 1020040 | Konie | | 1020990 | Pozostałe (2) | | 1030000 | Jaja ptasie | 0,01 (*2) | 1030010 | Kury | | 1030020 | Kaczki | | 1030030 | Gęsi | | 1030040 | Przepiórki | | 1030990 | Pozostałe (2) | | 1040000 | Miód i pozostałe produkty pszczele (7) | 0,05 (*2) | 1050000 | Płazy i gady | 0,01 (*2) | 1060000 | Bezkręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*2) | 1070000 | Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe | 0,01 (*2) | 1100000 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8) | | 1200000 | PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8) | | 1300000 | PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9) | | (**) | Kombinacja pestycydu-numeru kodu, dla której stosuje się NDP określony w załączniku III część B. | Suma karfentrazonu etylowego i karfentrazonu, wyrażona jako karfentrazon etylowy (R) (R) | = | Definicja pozostałości różni się dla następujących kombinacji pestycydu-numeru kodu: Suma karfentrazonu etylowego i karfentrazonu, wyrażona jako karfentrazon etylowy - kod 1000000: karfentrazon etylowy | | | |