DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2020/1550
z dnia 23 października 2020 r.
ustanawiająca wieloletni program kontroli na lata 2021-2025, które mają być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w celu weryfikacji stosowania prawodawstwa Unii dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych) (1), w szczególności jego art. 118 ust. 1 lit. a),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | Za egzekwowanie prawodawstwa Unii dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego odpowiadają państwa członkowskie, których właściwe organy - poprzez organizację kontroli urzędowych - monitorują i weryfikują, czy odpowiednie wymogi unijne są faktycznie przestrzegane i egzekwowane. Art. 116 rozporządzenia (UE) 2017/625 zawiera wymóg, by eksperci Komisji - równolegle do monitorowania i weryfikacji - przeprowadzali w państwach członkowskich kontrole, obejmujące też audyty, w celu zweryfikowania stosowania przepisów Unii. Kontrole Komisji powinny być przeprowadzane w obszarach: bezpieczeństwa żywności i pasz, zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, środków ochrony roślin oraz funkcjonowania krajowych systemów kontroli i funkcjonowania właściwych organów, które nimi kierują, z uwzględnieniem synergii z mechanizmami kontroli w ramach wspólnej polityki rolnej. |
(2) | Komisja opracowała wieloletni program kontroli na lata 2021-2025 dopasowany do kadencji i odzwierciedlający priorytety Komisji. Wspomniane kontrole są przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w celu zweryfikowania stosowania przepisów w wyżej wymienionych obszarach. W procesie ustalania priorytetów zastosowano różne kryteria, m.in. stwierdzone ryzyko dla konsumentów, zwierząt lub roślin, wcześniejsze wyniki państw członkowskich w danym obszarze, wielkość produkcji, informacje z odpowiednich źródeł (np. Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz z systemu zarządzania informacjami w zakresie kontroli urzędowych (IMSOC) i jego części składowych. |
(3) | Wieloletni program kontroli wnosi wkład w Europejski Zielony Ład (2), będący priorytetem Komisji, oraz w strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (3). Przyczynia się on również do monitorowania wspólnej polityki rolnej zgodnie z przepisami dotyczącymi zasady wzajemnej zgodności określonymi w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 (4). Kontrole określone w wieloletnim programie kontroli umożliwiają Komisji wypełnienie jej obowiązków prawnych w zakresie nadzoru nad stosowaniem prawa Unii poprzez zweryfikowanie, czy kontrole urzędowe w państwach członkowskich w odpowiednich obszarach są zgodne z prawodawstwem Unii, |
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Wieloletni program kontroli na lata 2021-2025, które mają być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich, jak przewidziano w art. 116 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2017/625, jest określony w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsza decyzja wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 23 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 95 z 7.4.2017, s. 1.
(2) COM(2019) 640 final.
(3) COM(2020) 381 final.
(4) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie finansowania wspólnej polityki rolnej, zarządzania nią i monitorowania jej oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 352/78, (WE) nr 165/94, (WE) nr 2799/98, (WE) nr 814/2000, (WE) nr 1290/2005 i (WE) nr 485/2008 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 549).
ZAŁĄCZNIK
W niniejszym załączniku określono program kontroli na lata 2021-2025, które mają być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w obszarach objętych rozporządzeniem (UE) 2017/625.
W odniesieniu do przedmiotowego okresu Komisja określiła pewne obszary priorytetowe w dziedzinach: bezpieczeństwa żywności i pasz, jakości żywności, zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin, środków ochrony roślin oraz funkcjonowania krajowych systemów kontroli i właściwych organów.
Kontrole przeprowadzane przez Komisję obejmują wszystkie państwa członkowskie i dotyczą wszystkich obszarów priorytetowych. Konkretne kwestie objęte pojedynczymi kontrolami są dostosowywane do sytuacji w każdym państwie członkowskim.
Eksperci Komisji przeprowadzają kontrole, w tym weryfikacje na miejscu, audyty i analizy dokumentacji zgodnie z art. 116 rozporządzenia (UE) 2017/625.
Wieloletni program kontroli na lata 2021-2025 przeprowadzanych przez Komisję w państwach członkowskich w celu zweryfikowania stosowania przepisów w obszarach objętych art. 1 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2017/625 obejmuje również inne obszary przewidziane w tym rozporządzeniu, takie jak oszustwa i kontrole przywozu. Program określono w rozdziałach 1-10 (w podziale na obszary i cele szczegółowe) oraz w rozdziale 11 (w podziale na lata) niniejszego załącznika.
1. Żywność i bezpieczeństwo żywności
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Żywność pochodzenia zwierzęcego (np. bezpieczeństwo mięsa ssaków i ptaków oraz produktów z nich otrzymywanych, mleka i przetworów mlecznych, produktów rybołówstwa oraz higieny produkcji żywych małży) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii w zakresie bezpieczeństwa żywności dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego (w tym również identyfikowalność i etykietowanie, także organizmów zmodyfikowanych genetycznie), ze szczególnym uwzględnieniem mięsa ssaków i ptaków oraz produktów z nich otrzymywanych, mleka i przetworów mlecznych, produktów rybołówstwa i żywych małży, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność (np. Salmonella) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących kontroli chorób odzwierzęcych przenoszonych przez żywność, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu wdrożenia i skuteczności krajowych programów weterynaryjnych współfinansowanych przez Komisję, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Żywność niepochodząca od zwierząt (np. bezpieczeństwo owoców i warzyw, ziół, przypraw i kiełków) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii w zakresie bezpieczeństwa żywności dotyczących produkcji i wprowadzania do obrotu żywności niepochodzącej od zwierząt (w tym również identyfikowalność i etykietowanie, także organizmów zmodyfikowanych genetycznie), ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa mikrobiologicznego, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Pozostałości u żywych zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego (pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych, pestycydów i zanieczyszczeń) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych, pestycydów i zanieczyszczeń u żywych zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego. Zweryfikowanie, czy przedłożone przez państwa członkowskie plany monitorowania pozostałości są zgodne z wymogami określonymi w odpowiednich przepisach Unii. |
Zanieczyszczenia w żywności niepochodzącej od zwierząt (np. mikotoksyny) | Zweryfikowanie - na podstawie wieloletnich krajowych planów kontroli państw członkowskich i odnośnych sprawozdań - czy kontrole urzędowe zanieczyszczeń w żywności niepochodzącej od zwierząt spełniają wymogi określone w odpowiednich mających zastosowanie przepisach Unii. |
2. Pasze i bezpieczeństwo pasz
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Ogólna higiena pasz (higiena pasz, zatwierdzanie i rejestracja zakładów, identyfikowalność, etykietowanie i zanieczyszczenia) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących higieny pasz (ze szczególnym naciskiem na higienę pasz, zatwierdzanie i rejestrację zakładów, zanieczyszczenia, identyfikowalność i etykietowanie, także w odniesieniu do organizmów zmodyfikowanych genetycznie), oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Pasza lecznicza | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają unijnych wymogów prawnych dotyczących produkcji paszy leczniczej, mających zastosowanie od stycznia 2022 r. |
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne (sektor mięsny, zakłady przetwórcze) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących postępowania z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i produktami pochodnymi, ich wykorzystywania i usuwania, wytwarzanymi w Unii lub wprowadzanymi do obrotu w Unii, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie, ze szczególnym uwzględnieniem sektora mięsnego i zakładów przetwórczych. |
3. Zdrowie zwierząt
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Aktywne choroby epizootyczne (np. afrykański pomór świń, wysoce zjadliwa grypa ptaków) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących zwalczania głównych aktywnych chorób zwierząt, takich jak afrykański pomór świń i wysoce zjadliwa grypa ptaków, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Choroby odzwierzęce niepochodzące od żywności (np. wścieklizna) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących kontroli chorób odzwierzęcych niepochodzących od żywności, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu wdrożenia i skuteczności krajowych programów weterynaryjnych współfinansowanych przez Komisję, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Choroby enzootyczne (np. gruźlica, bruceloza) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących kontroli chorób enzootycznych, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu wdrożenia i skuteczności krajowych programów weterynaryjnych współfinansowanych przez Komisję, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Gotowość i zapobieganie (planowanie ewentualnościowe) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących gotowości do reagowania w przypadku wystąpienia wielu ognisk chorób epizootycznych, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
4. Dobrostan zwierząt
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Transport (zwierzęta niezdolne do transportu, statki do transportu zwierząt gospodarskich, cielęta nieodstawione, punkty kontroli wykorzystywane w tranzycie zwierząt) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących dobrostanu zwierząt podczas transportu, ze szczególnym uwzględnieniem zwierząt niezdolnych do transportu, statków do transportu zwierząt gospodarskich, cieląt nieodsadzonych i punktów kontroli wykorzystywanych w tranzycie zwierząt, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
W gospodarstwie (kury nioski) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących dobrostanu kur niosek podczas chowu, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Ubój (przeżuwacze, drób) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących dobrostanu przeżuwaczy i drobiu podczas uboju, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
5. Zdrowie roślin
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Pojawy agrofagów roślin (stanowiących poważne zagrożenie) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii w zakresie kontroli wykrytych na terytorium Unii agrofagów roślin, ze szczególnym uwzględnieniem agrofagów stanowiących poważne zagrożenie, na przykład Xylella fastidiosa, wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora, węgorek sosnowiec, kózkowate z rodzaju Anoplophora, owady z rodzaju Trioza i inne organizmy szkodliwe określone jako priorytetowe, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Gotowość i zapobieganie (planowanie ewentualnościowe) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących sporządzania i aktualizacji planów awaryjnych dotyczących zdrowia roślin. |
Przemieszczanie roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów w obrębie Unii (paszporty roślin) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii w zakresie zdrowia roślin dotyczących przemieszczania roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów w obrębie Unii, ze szczególnym uwzględnieniem paszportów roślin, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
6. Wprowadzanie do obrotu i stosowanie środków ochrony roślin oraz zrównoważone stosowanie pestycydów
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Środki ochrony roślin (zezwolenia, wprowadzanie do obrotu i stosowanie pestycydów, pozostałości pestycydów) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących zezwoleń, wprowadzania do obrotu i stosowania środków ochrony roślin oraz pozostałości pestycydów, a także zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Zrównoważone stosowanie pestycydów | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących zrównoważonego stosowania pestycydów, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
7. Jakość żywności
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Rolnictwo ekologiczne | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących produkcji i znakowania produktów ekologicznych (w tym identyfikowalności i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie), oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Oznaczenia geograficzne | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących produkcji i etykietowania oznaczeń geograficznych (chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) i gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS)), oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
8. Wprowadzanie na terytorium Unii zwierząt i towarów z państw trzecich
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Kontrole urzędowe zwierząt i towarów | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie wypełniają swoje obowiązki w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli zwierząt i towarów wprowadzanych na terytorium Unii z państw trzecich. Zweryfikowanie, czy zwierzęta i towary wprowadzane na terytorium Unii z państw trzecich spełniają mające zastosowanie ogólne i szczegółowe wymogi unijne dotyczące wprowadzania do Unii. Szczególny nacisk zostanie położony na przepisy ustanowione rozporządzeniem (UE) 2017/625 oraz powiązanymi aktami delegowanymi i wykonawczymi. |
Zgodność punktów kontroli granicznej z wymogami | Zweryfikowanie, czy punkty kontroli granicznej zaproponowane do wyznaczenia przez państwa członkowskie spełniają minimalne wymogi dotyczące punktów kontroli granicznej, w tym ośrodków inspekcyjnych określonych w mających zastosowanie przepisach Unii przed wyznaczeniem takich punktów. Zweryfikowanie, czy punkty kontroli granicznej, wyznaczone miejsca wprowadzenia, miejsca wprowadzenia i miejsca pierwszego wprowadzenia ponownie wyznaczone zgodnie z art. 61 ust. 2 rozporządzenia (UE) 2017/625 spełniają mające zastosowanie minimalne wymogi. Zweryfikowanie, czy punkty kontroli inne niż punkty kontroli granicznej, o których mowa w art. 53 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2017/625, spełniają mające zastosowanie minimalne wymogi. |
Kontrole urzędowe zdrowia roślin | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie wypełniają swoje obowiązki w zakresie przeprowadzania kontroli urzędowych zdrowia roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów wprowadzanych na terytorium Unii z państw trzecich. Zagwarantowanie, że rośliny, produkty roślinne i inne przedmioty wprowadzane na terytorium Unii z państw trzecich spełniają mające zastosowanie unijne wymogi dotyczące zdrowia roślin w odniesieniu do wprowadzania na terytorium Unii. |
9. Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Monitorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii zoonotycznych i komensalnych | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają przepisów dotyczących monitorowania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii zoonotycznych i komensalnych, a tym samym przyczyniają się do pełnego wdrożenia europejskiego planu działania z 2017 r. "Jedno zdrowie" na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (1). |
10. Ogólne aspekty w ramach łańcucha rolno-spożywczego
Obszar priorytetowy | Cele szczegółowe |
Oszustwa | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie przestrzegają mających zastosowanie przepisów Unii dotyczących wykrywania nieuczciwych lub oszukańczych praktyk i podejmowania działań następczych w związku z nimi w całym łańcuchu rolno-spożywczym, oraz zweryfikowanie, czy przeprowadzane są kontrole urzędowe w tym zakresie. |
Działania następcze podjęte w związku z zaleceniami z audytu (sektorowe i ogólne) | Zweryfikowanie, czy państwa członkowskie podejmują odpowiednie działania następcze w celu usunięcia wszelkich pojedynczych lub systematycznych niedociągnięć stwierdzonych w trakcie kontroli przeprowadzanych przez Komisję. |
Kontrole wywozowe | Zweryfikowanie kontroli urzędowych państw członkowskich w zakresie wdrażania wymogów certyfikacji w odniesieniu do wywozu. |
11. Wieloletni program kontroli na lata 2021-2025 w podziale na poszczególne lata
Obszar | Obszar priorytetowy | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Żywność i bezpieczeństwo żywności | Żywność pochodzenia zwierzęcego | Bezpieczeństwo mięsa ssaków i ptaków oraz produktów z nich otrzymywanych, mleka i przetworów mlecznych, produktów rybołówstwa oraz żywych małży | ||||
Choroby odzwierzęce przenoszone przez żywność | Priorytetowe choroby odzwierzęce (na przykład: Salmonella) | |||||
Żywność niepochodząca od zwierząt | Bezpieczeństwo owoców i warzyw, ziół, przypraw i kiełków | |||||
Pozostałości | Pozostałości u żywych zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego | |||||
Zanieczyszczenia | Zanieczyszczenia w żywności niepochodzącej od zwierząt | |||||
Pasze i bezpieczeństwo pasz | Bezpieczeństwo pasz | Ogólna higiena pasz |
| |||
| Pasza lecznicza | |||||
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne |
| |||||
Zdrowie zwierząt | Aktywne choroby epizootyczne | Choroby priorytetowe (na przykład: afrykański pomór świń, wysoce zjadliwa grypa ptaków) | ||||
Choroby odzwierzęce niepochodzące od żywności | Priorytetowe choroby odzwierzęce (na przykład: wścieklizna) | |||||
Choroby enzootyczne | Choroby objęte aktywnymi programami zwalczania (na przykład: gruźlica, bruceloza) | |||||
Gotowość i zapobieganie |
| Planowanie ewentualnościowe w zakresie zdrowia zwierząt | ||||
Dobrostan zwierząt | Transport |
| Zwierzęta niezdolne do transportu, statki do transportu zwierząt gospodarskich, cielęta nieodstawione |
| ||
Punkty kontroli wykorzystywane w tranzycie zwierząt |
| |||||
W gospodarstwie | Kury nioski |
| ||||
Ubój | Przeżuwacze, drób |
| ||||
Zdrowie roślin | Pojawy agrofagów roślin | Agrofagi priorytetowe (na przykład: Xylella fastidiosa, wirus brunatnej wyboistości owoców pomidora, węgorek sosnowiec, kózkowate z rodzaju Anoplophora, owady z rodzaju Trioza) | ||||
Gotowość i zapobieganie |
| Planowanie ewentualnościowe w zakresie zdrowia roślin | ||||
Przemieszczanie roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów w obrębie Unii |
| Paszporty roślin | ||||
Środki ochrony roślin i zrównoważone stosowanie pestycydów | Środki ochrony roślin |
| Zezwolenia, wprowadzanie do obrotu i stosowanie pestycydów | |||
Pozostałości pestycydów | ||||||
Zrównoważone stosowanie pestycydów | Zrównoważone stosowanie pestycydów |
Obszar | Obszar priorytetowy | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Jakość żywności | Rolnictwo ekologiczne | Rolnictwo ekologiczne | ||||
Oznaczenia geograficzne | Stosowanie i etykietowanie ChNP/ChOG/GTS | |||||
Wprowadzanie na terytorium Unii zwierząt i towarów z państw trzecich | Kontrole urzędowe zwierząt i towarów | Kontrole urzędowe zwierząt i towarów | ||||
Punkty kontroli granicznej | Zgodność punktów kontroli granicznej z wymogami | |||||
Kontrole urzędowe zdrowia roślin | Kontrole urzędowe zdrowia roślin, produktów roślinnych i innych przedmiotów |
| ||||
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe | Monitorowanie |
| Monitorowanie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii zoonotycznych i komensalnych | |||
Ogólne aspekty w ramach łańcucha rolno-spożywczego | Oszustwa | Rozwiązania stosowane w celu zwalczania nieuczciwych lub oszukańczych praktyk |
| |||
Działania następcze | Działania następcze podjęte w związku z zaleceniami z audytu | |||||
Wywóz | Nadzór Komisji nad kontrolami państw członkowskich w zakresie wdrażania wymogów certyfikacji w odniesieniu do wywozu |
(1) COM(2017) 339 final.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00