Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2020-11-08
Wersja aktualna od 2020-11-08
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/1510
z dnia 16 października 2020 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie alkoholu cynamylowego, 3-fenylopropan-1-olu, 2-fenylopropanalu, aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego, aldehydu alfa-metylocynamonowego, 3-fenylopropanalu, kwasu cynamonowego, octanu cynamylu, maślanu cynamylu, izomaślanu 3-fenylopropylu, izowalerianianu cynamylu, izomaślanu cynamylu, cynamonianu etylu, cynamonianu metylu i cynamonianu izopentylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) | W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) | Substancje: alkohol cynamylowy, 3-fenylopropan-1-ol, 2-fenylopropanal, aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy, aldehyd alfa-metylocynamonowy, 3-fenylopropanal, kwas cynamonowy, octan cynamylu, maślan cynamylu, izomaślan 3-fenylopropylu, izowalerianian cynamylu, izomaślan cynamylu, cynamonian etylu, cynamonian metylu i cynamonian izopentylu ("przedmiotowe substancje") zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) | Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę przedmiotowych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) | W opinii z dnia 6 grudnia 2016 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania przedmiotowe substancje nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt i ludzi ani dla środowiska. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do środowiska morskiego bezpieczny poziom stosowania jest szacowany na 0,05 mg/kg paszy. Proponowane poziomy stosowania przedmiotowych substancji przekraczają próg bezpieczeństwa dla środowiska morskiego, a zatem ich stosowanie w odniesieniu do zwierząt morskich nie jest dozwolone. W opinii Urząd stwierdził również, że przedmiotowe substancje są skuteczne w zastosowaniach w żywności, ponieważ zwiększają jej właściwości zapachowe lub smakowe. Stąd wniosek ten można ekstrapolować na paszę. Wnioskodawca wycofał wniosek w odniesieniu do wody do pojenia, ale przedmiotowe substancje można stosować w mieszankach paszowych podawanych następnie z wodą. |
(5) | Urząd stwierdził, że zagrożenie z powodu narażenia skóry, oczu i dróg oddechowych jest uznane. Większość przedmiotowych substancji sklasyfikowano jako drażniące dla dróg oddechowych. W związku z powyższym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(6) | Ocena przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(7) | Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, należy wprowadzić pewne ograniczenia i warunki. Uwzględniając fakt, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustanowienia maksymalnej zawartości, oraz uwzględniając ponowną ocenę dokonaną przez Urząd, zalecaną zawartość należy podać na etykiecie dodatku. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być wskazane na etykiecie premiksów. |
(8) | Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(9) | Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące" zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 8 maja 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 8 listopada 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 8 listopada 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 8 listopada 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 8 listopada 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 8 listopada 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2017; 15(1):4672.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Pozostałe przepisy | Data ważności zezwolenia | ||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące | |||||||||||||||||||||||||||||
2b02017 | - | Alkohol cynamylowy | Skład dodatku Alkohol cynamylowy Charakterystyka substancji czynnej Alkohol cynamylowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 104-54-1 Nr FLAVIS: 02.017 Metoda analizy (1) Do oznaczania alkoholu cynamylowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b02031 | - | 3-Fenylopropan-1-ol | Skład dodatku 3-Fenylopropan-1-ol Charakterystyka substancji czynnej 3-Fenylopropan-1-ol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H12O Numer CAS: 122-97-4 Nr FLAVIS: 02.031 Metoda analizy (1) Do oznaczania 3-fenylopropan-1-olu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b05038 | - | 2-Fenylopropanal | Skład dodatku 2-Fenylopropanal Charakterystyka substancji czynnej 2-Fenylopropanal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 93-53-8 Nr FLAVIS: 05.038 Metoda analizy (1) Do oznaczania 2-fenylopropanalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b05045 | - | Aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy | Skład dodatku Aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 90 % próby Wzór chemiczny: C13H18O Numer CAS: 103-95-7 Nr FLAVIS: 05.045 Metoda analizy (1) Do oznaczania aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b05050 | - | Aldehyd alfa-metylocynamonowy | Skład dodatku Aldehyd alfa-metylocynamonowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd alfa-metylocynamonowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C10H10O Numer CAS: 101-39-3 Nr FLAVIS: 05.050 Metoda analizy (1) Do oznaczania aldehydu alfa-metylocynamonowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b05080 | - | 3-Fenylopropanal | Skład dodatku 3-Fenylopropanal Charakterystyka substancji czynnej 3-Fenylopropanal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 104-53-0 Nr FLAVIS: 05.080 Metoda analizy (1) Do oznaczania 3-fenylopropanalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b08022 | - | Kwas cynamonowy | Skład dodatku Kwas cynamonowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas cynamonowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H8O2 Numer CAS: 621-82-9 Nr FLAVIS: 08.022 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu cynamonowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09018 | - | Octan cynamylu | Skład dodatku Octan cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Octan cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C11H12O2 Numer CAS: 103-54-8 Nr FLAVIS: 09.018 Metoda analizy (1) Do oznaczania octanu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09053 | - | Maślan cynamylu | Skład dodatku Maślan cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Maślan cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C13H16O2 Numer CAS: 103-61-7 Nr FLAVIS: 09.053 Metoda analizy (1) Do oznaczania maślanu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09428 | - | Izomaślan 3-fenylopropylu | Skład dodatku Izomaślan 3-fenylopropylu Charakterystyka substancji czynnej Izomaślan 3-fenylopropylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C13H18O2 Numer CAS: 103-58-2 Nr FLAVIS: 09.428. Metoda analizy (1) Do oznaczania izomaślanu 3-fenylopropylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09459 | - | Izowalerianian cynamylu | Skład dodatku Izowalerianian cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Izowalerianian cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C14H18O2 Numer CAS: 140-27-2 Nr FLAVIS: 09.459 Metoda analizy (1) Do oznaczania izowalerianianu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09470 | - | Izomaślan cynamylu | Skład dodatku Izomaślan cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Izomaślan cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % próby Wzór chemiczny: C13H16O2 Numer CAS: 103-59-3 Nr FLAVIS: 09.470 Metoda analizy (1) Do oznaczania izomaślanu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09730 | - | Cynamonian etylu | Skład dodatku Cynamonian etylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C11H12O2 Numer CAS: 103-36-6 Nr FLAVIS: 09.730 Metoda analizy (1) Do oznaczania cynamonianu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09740 | - | Cynamonian metylu | Skład dodatku Cynamonian metylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian metylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C10H10O2 Numer CAS: 103-26-4 Nr FLAVIS: 09.740 Metoda analizy (1) Do oznaczania cynamonianu metylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 | ||||||||||||||||||||
2b09742 | - | Cynamonian izopentylu | Skład dodatku Cynamonian izopentylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian izopentylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % próby Wzór chemiczny: C14H18O2 Numer CAS: 7779-65-9 Nr FLAVIS: 09.742 Metoda analizy (1) Do oznaczania cynamonianu izopentylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. | Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich | - | - | - |
| 8.11.2030 |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports