Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-11-07
Wersja aktualna od 2014-11-07
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1098/2014
z dnia 17 października 2014 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (1), w szczególności jego art. 11 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1–4.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej „Urzędem”, zakończył ocenę 8 substancji, które obecnie są wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny. Wspomniane substancje aromatyczne zostały ocenione przez EFSA w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.21rev4 (3) (substancje o numerach FL 15.054, 15.055, 15.086 i 15.135), ocena FGE.24rev2 (4) (substancja 14.085), ocena FGE.77rev1 (5) (substancja o numerze FL 14.041) oraz ocena FGE.93rev1 (6) (substancje o numerach FL 15.010 i 15.128). EFSA uznała, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.
(4) Część oceny Urzędu stanowią uwagi dotyczące specyfikacji niektórych substancji. Uwagi te dotyczą nazw, czystości lub składu następujących substancji: nr FL 15.054 i 15.055. Uwagi te należy wprowadzić do wykazu.
(5) Substancje aromatyczne ocenione w ramach wspomnianych grupowych ocen środków aromatyzujących należy wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, skreślając odesłania do przypisów 2, 3 lub 4 w odpowiednich pozycjach unijnego wykazu.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić i poprawić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Paszy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 17 października 2014 r.
W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO |
Przewodniczący |
|
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Dziennik EFSA 2013; 11(11):3451.
(4) Dziennik EFSA 2013; 11(11):3453.
(5) Dziennik EFSA 2014; 12(2):3586.
(6) Dziennik EFSA 2013; 11(11):3452.
ZAŁĄCZNIK
W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) pozycja dotycząca numeru FL 14.041 otrzymuje brzmienie:
„14.041 | Pirol | 109-97-7 | 1314 | 2318 |
|
|
| JECFA/EFSA” |
2) pozycja dotycząca numeru FL 14.085 otrzymuje brzmienie:
„14.085 | 2-Acetylo-5-metylopirol | 6982-72-5 |
|
|
|
|
| EFSA” |
3) pozycja dotycząca numeru FL 15.010 otrzymuje brzmienie:
„15.010 | 2-Acetylo-2-tiazolina | 29926-41-8 | 1759 | 2335 |
|
|
| EFSA” |
4) pozycja dotycząca numeru FL 15.054 otrzymuje brzmienie:
15.054 | Dihydro-2,4,6-trietylo-1,3,5(4H)-ditiazyna | 54717-17-8 |
|
| Mieszanina diastereoizomerów o konfiguracji (R/R), (R/S), (S/R) i (S/S) |
|
| EFSA” |
5) pozycja dotycząca numeru FL 15.055 otrzymuje brzmienie:
„15.055 | [2S-(2a,4a,8ab)] 2,4-Dimetylo(4H)pirolidyno [1,2e]-1,3,5-ditiazina | 116505-60-3 | 1763 |
|
|
|
| EFSA” |
6) pozycja dotycząca numeru FL 15.086 otrzymuje brzmienie:
„15.086 | 2-Metylo-2-tiazolina | 2346-00-1 |
|
|
|
|
| EFSA” |
7) pozycja dotycząca numeru FL 15.128 otrzymuje brzmienie:
„15.128 | 2-Propionylo-2-tiazolina | 29926-42-9 | 1760 |
|
|
|
| EFSA” |
8) pozycja dotycząca numeru FL 15.135 otrzymuje brzmienie:
„15.135 | Tialdyna etylu | 54717-14-5 |
|
| Co najmniej 90 %; składniki drugorzędne to mniej niż 5 % 3,5-dietylo-1,2,4-tritiolanu, mniej niż 2 % tialdyny, mniej niż 3 % innych zanieczyszczeń |
|
| EFSA” |