Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 300 str. 41
Wersja aktualna od 2014-11-07
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 300 str. 41
Wersja aktualna od 2014-11-07
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1098/2014

z dnia 17 października 2014 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (1), w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.

(2) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1–4.

(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej „Urzędem”, zakończył ocenę 8 substancji, które obecnie są wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny. Wspomniane substancje aromatyczne zostały ocenione przez EFSA w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.21rev4 (3) (substancje o numerach FL 15.054, 15.055, 15.086 i 15.135), ocena FGE.24rev2 (4) (substancja 14.085), ocena FGE.77rev1 (5) (substancja o numerze FL 14.041) oraz ocena FGE.93rev1 (6) (substancje o numerach FL 15.010 i 15.128). EFSA uznała, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.

(4) Część oceny Urzędu stanowią uwagi dotyczące specyfikacji niektórych substancji. Uwagi te dotyczą nazw, czystości lub składu następujących substancji: nr FL 15.054 i 15.055. Uwagi te należy wprowadzić do wykazu.

(5) Substancje aromatyczne ocenione w ramach wspomnianych grupowych ocen środków aromatyzujących należy wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, skreślając odesłania do przypisów 2, 3 lub 4 w odpowiednich pozycjach unijnego wykazu.

(6) Należy zatem odpowiednio zmienić i poprawić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Paszy,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 17 października 2014 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dziennik EFSA 2013; 11(11):3451.

(4) Dziennik EFSA 2013; 11(11):3453.

(5) Dziennik EFSA 2014; 12(2):3586.

(6) Dziennik EFSA 2013; 11(11):3452.


ZAŁĄCZNIK

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) pozycja dotycząca numeru FL 14.041 otrzymuje brzmienie:

14.041

Pirol

109-97-7

1314

2318

JECFA/EFSA

2) pozycja dotycząca numeru FL 14.085 otrzymuje brzmienie:

14.085

2-Acetylo-5-metylopirol

6982-72-5

EFSA

3) pozycja dotycząca numeru FL 15.010 otrzymuje brzmienie:

15.010

2-Acetylo-2-tiazolina

29926-41-8

1759

2335

EFSA

4) pozycja dotycząca numeru FL 15.054 otrzymuje brzmienie:

15.054

Dihydro-2,4,6-trietylo-1,3,5(4H)-ditiazyna

54717-17-8

Mieszanina diastereoizomerów o konfiguracji (R/R), (R/S), (S/R) i (S/S)

EFSA

5) pozycja dotycząca numeru FL 15.055 otrzymuje brzmienie:

15.055

[2S-(2a,4a,8ab)] 2,4-Dimetylo(4H)pirolidyno [1,2e]-1,3,5-ditiazina

116505-60-3

1763

EFSA

6) pozycja dotycząca numeru FL 15.086 otrzymuje brzmienie:

15.086

2-Metylo-2-tiazolina

2346-00-1

EFSA

7) pozycja dotycząca numeru FL 15.128 otrzymuje brzmienie:

15.128

2-Propionylo-2-tiazolina

29926-42-9

1760

EFSA

8) pozycja dotycząca numeru FL 15.135 otrzymuje brzmienie:

15.135

Tialdyna etylu

54717-14-5

Co najmniej 90 %; składniki drugorzędne to mniej niż 5 % 3,5-dietylo-1,2,4-tritiolanu, mniej niż 2 % tialdyny, mniej niż 3 % innych zanieczyszczeń

EFSA

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00