Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
PROTOKÓŁ
do Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu pomiędzy Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii, z drugiej strony, w celu uwzględnienia przystąpienia Republiki Chorwacji do Unii Europejskiej
KRÓLESTWO BELGII,
REPUBLIKA BUŁGARII,
REPUBLIKA CZESKA,
KRÓLESTWO DANII,
REPUBLIKA FEDERALNA NIEMIEC,
REPUBLIKA ESTOŃSKA,
IRLANDIA,
REPUBLIKA GRECKA,
KRÓLESTWO HISZPANII,
REPUBLIKA FRANCUSKA,
REPUBLIKA CHORWACJI,
REPUBLIKA WŁOSKA,
REPUBLIKA CYPRYJSKA,
REPUBLIKA ŁOTEWSKA,
REPUBLIKA LITEWSKA,
WIELKIE KSIĘSTWO LUKSEMBURGA,
WĘGRY,
REPUBLIKA MALTY,
KRÓLESTWO NIDERLANDÓW,
REPUBLIKA AUSTRII,
RZECZPOSPOLITA POLSKA,
REPUBLIKA PORTUGALSKA,
RUMUNIA,
REPUBLIKA SŁOWENII,
REPUBLIKA SŁOWACKA,
REPUBLIKA FINLANDII,
KRÓLESTWO SZWECJI,
ZJEDNOCZONE KRÓLESTWO WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ
będące Stronami Traktatu o Unii Europejskiej, Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Energii Atomowej, zwane dalej „ państwami członkowskimi ” , oraz
UNIA EUROPEJSKA i EUROPEJSKA WSPÓLNOTA ENERGII ATOMOWEJ,
zwane dalej „ Unią Europejską ”,
z jednej strony, oraz
BYŁA JUGOSŁOWIAŃSKA REPUBLIKA MACEDONII
z drugiej strony,
uwzględniając przystąpienie Republiki Chorwacji (zwanej dalej „ Chorwacją ” ) do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r. ,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Układ o stabilizacji i stowarzyszeniu pomiędzy Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii, z drugiej strony, (zwany dalej „ USiS ” ) został podpisany w Luksemburgu dnia 9 kwietnia 2001 r. i wszedł w życie dnia 1 kwietnia 2004 r.
(2) Traktat dotyczący przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej (zwany dalej „ traktatem o przystąpieniu ” ) został podpisany w Brukseli dnia 9 grudnia 2011 r.
(3) Chorwacja przystąpiła do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r.
(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 Aktu przystąpienia Chorwacji przystąpienie Chorwacji do USiS ma zostać uzgodnione przez zawarcie protokołu do USiS.
(5) Zgodnie z art. 35 ust. 3 USiS przeprowadzono konsultacje, których celem było zapewnienie uwzględnienia wzajemnych interesów Unii Europejskiej oraz byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii określonych w tym Układzie,
UZGADNIAJĄ, CO NASTĘPUJE:
SEKCJA I
Umawiające się Strony
Artykuł 1
Chorwacja jest stroną Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu pomiędzy Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii, z drugiej strony, podpisanego w Luksemburgu w dniu 9 kwietnia 2001 r. , oraz odpowiednio przyjmuje i uwzględnia, w taki sam sposób jak inne państwa członkowskie Unii Europejskiej, teksty USiS oraz wspólnych deklaracji i jednostronnych deklaracji załączonych do aktu końcowego podpisanego w tym samym dniu.
DOSTOSOWANIE TEKSTU UKŁADU O STABILIZACJI I STOWARZYSZENIU WRAZ Z ZAŁĄCZNIKAMI ORAZ PROTOKOŁAMI
SEKCJA II
Produkty rolne
Artykuł 2
Produkty rolne sensu stricto
1. Załącznik IVa do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku I do niniejszego Protokołu.
2. Załącznik IVb do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku II do niniejszego Protokołu.
3. Załącznik IVc do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku III do niniejszego Protokołu.
4. Artykuł 27 USiS otrzymuje brzmienie:
„ Artykuł 27
Produkty rolne
1. Unia Europejska znosi cła i opłaty o skutku równoważnym stosowane przy przywozie produktów rolniczych pochodzących z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, z wyjątkiem produktów wymienionych w pozycjach 0102 , 0201 , 0202 , 1701 , 1702 i 2204 nomenklatury scalonej.
W przypadku produktów objętych zakresem działów 7 i 8 nomenklatury scalonej, dla których wspólna taryfa celna przewiduje stosowanie ceł ad valorem oraz ceł specyficznych, zniesienie ma zastosowanie tylko do części należności celnej obliczanej ad valorem.
2. Z dniem wejścia w życie Protokołu do niniejszego Układu, biorącego pod uwagę przystąienie Republiki Chorwacjo do Unii Europejskiej, Unia Europejska ustala należności celne mające zastosowanie do przywozu do Unii Europejskiej młodej wołowiny, określonej w załączniku III i pochodzącej z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, na 20 % cła ad valorem i na 20 % cła specyficznego, ustanowionego przez Wspólną Taryfę Celną Wspólnot Europejskich, w granicach rocznego kontyngentu taryfowego 1 650 ton wyrażonego w masie tuszy.
Unia Europejska stosuje bezcłowy dostęp do przywozu do Unii Europejskiej produktów pochodzących z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, objętych pozycjami 1701 i 1702 Nomenklatury Scalonej, w granicach rocznego kontyngentu taryfowego wynoszącego 7 000 ton (netto).
3. Z dniem wejścia w życie Protokołu do niniejszego Układu, biorącego pod uwagę przystąpienie Republiki Chorwacji do Unii Europejskiejbyła jugosłowiańska republika Macedonii:
a) znosi cła stosowane przy przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku IVa;
b) znosi cła stosowane w przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku IVb w granicach kontyngentów taryfowych określonych dla każdego produktu w tym załączniku;
c) znosi cła stosowane w przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku IVc w granicach określonych kontyngentów taryfowych.
4. Uzgodnienia dotyczące handlu mające zastosowanie do win i wyrobów spirytusowych zostaną określone w oddzielnej umowie w sprawie win i wyrobów spirytusowych. ”.
5. Skreśla się tekst załącznika IVd do USiS.
Artykuł 3
Produkty rybołówstwa
1. Artykuł 28 ust. 2 USiS otrzymuje brzmienie:
„ 2. Była jugosłowiańska republika Macedonii znosi wszelkie opłaty o skutku równoważnym z opłatami celnymi oraz opłaty celne stosowane przy przywozie ryb i produktów rybołówstwa pochodzących z Unii Europejskiej, z wyjątkiem produktów wymienionych w załączniku Vb oraz w załączniku Vc, które określają obniżki stawek celnych na wymienione w nich produkty. ”.
2. Tekst zawarty w załączniku IV do niniejszego Protokołu dodaje się do USiS jako załącznik Vc.
Artykuł 4
Przetworzone produkty rolne
1. Załącznik II do Protokołu 3 do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku V do niniejszego Protokołu.
2. Załącznik III do Protokołu 3 do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku VI do niniejszego Protokołu.
Artykuł 5
Umowa w sprawie win i wyrobów spirytusowych
Ust. 1 i ust. 3 załącznika I (Umowa pomiędzy Wspólnotą Europejską a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii w sprawie wzajemnych preferencyjnych koncesji handlowych na określone rodzaje win, o której mowa w art. 27 ust. 4 USiS) do protokołu dodatkowego regulującego aspekty handlowe układu celem uwzględnienia wyników negocjacji pomiędzy stronami w sprawie wzajemnych preferencyjnych koncesji handlowych na określone rodzaje win, wzajemnego uznawania, ochrony i kontroli nazw win oraz wzajemnego uznawania, ochrony i kontroli oznaczeń wyrobów spirytusowych i napojów aromatyzowanych, zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku VII do niniejszego protokołu.
SEKCJA III
Reguły pochodzenia
Artykuł 6
Załącznik IV do Protokołu 4 do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku VIII do niniejszego Protokołu.
SEKCJA IV
Postanowienia przejściowe
Artykuł 7
WTO
Była jugosłowiańska republika Macedonii zobowiązuje się nie wnosić żadnych roszczeń, wniosków ani skarg oraz nie wprowadzać zmian ani nie wycofywać żadnych koncesji na podstawie art. XXIV.6 i art. XXVIII porozumienia GATT z 1994 r. w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej.
Artykuł 8
Dowód pochodzenia i współpraca administracyjna
1. Dowody pochodzenia prawidłowo wystawione przez byłą jugosłowiańską republikę Macedonii lub Chorwację w ramach umów preferencyjnych lub niezależnych ustaleń, obowiązujących między nimi, są przyjmowane w tych krajach, pod warunkiem że:
a) uzyskanie statusu pochodzenia prowadzi do stosowania taryfy preferencyjnej na podstawie preferencyjnych środków taryfowych zawartych w USiS;
b) dowód pochodzenia i dokumenty przewozowe zostały wystawione najpóźniej na dzień przed przystąpieniem;
c) dowód pochodzenia zostanie przedstawiony organom celnym w ciągu czterech miesięcy od dnia przystąpienia.
W przypadku, gdy towary do przywozu zgłoszono władzom celnym w byłej jugosłowiańskiej republice Macedonii lub Chorwacji w ramach umów preferencyjnych lub odrębnych porozumień pomiędzy byłą jugosłowiańską republiką Macedonii a Chorwacją przed datą przystąpienia, dowód pochodzenia wystawiony z mocą wsteczną na mocy tych umów lub porozumień może również zostać uznany, pod warunkiem że zostanie on przedstawiony władzom celnym w terminie czterech miesięcy od daty przystąpienia.
2. Była jugosłowiańska republika Macedonii i Chorwacja mają prawo zachować zezwolenia, na podstawie których otrzymały status „ zatwierdzonych eksporterów ” w ramach zawartych między nimi umów preferencyjnych lub odrębnych porozumień, pod warunkiem że:
a) taki przepis został przewidziany także w umowie zawartej między byłą jugosłowiańską republiką Macedonii a Unią Europejską przed datą przystąpienia Chorwacji; oraz
b) upoważnieni eksporterzy stosują obowiązujące na mocy takiej umowy reguły pochodzenia.
Upoważnienia te zostaną zastąpione, najpóźniej w rok po dniu przystąpienia Chorwacji, nowymi upoważnieniami wydanymi zgodnie z warunkami określonymi w USiS.
3. Wnioski w sprawie późniejszej weryfikacji dowodów pochodzenia, wydanych w ramach umów preferencyjnych lub na mocy niezależnych ustaleń, o których mowa w ust. 1, są przyjmowane przez właściwe organy celne byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii lub Chorwacji przez okres trzech lat od daty wydania danego dowodu pochodzenia, oraz mogą być przedstawiane przez te organy w okresie trzech lat od chwili uznania dowodu pochodzenia, przedłożonego tym organom przy zgłoszeniu przywozowym.
Artykuł 9
Towary w tranzycie
1. Postanowienia USiS stosuje się do towarów wywożonych z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii do Chorwacji lub z Chorwacji do byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, które spełniają kryteria określone w protokole 4 do USiS, oraz które w dniu przystąpienia znajdują się w drodze, są czasowo składowane bądź znajdują się w składzie celnym lub w wolnym obszarze celnym na terytorium byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii lub Chorwacji.
2. W takich przypadkach można przyznać preferencyjne traktowanie, pod warunkiem przedłożenia organom celnym kraju przywozu, przed upływem czterech miesięcy od dnia przystąpienia Chorwacji, dowodu pochodzenia wystawionego z mocą wsteczną przez organy celne kraju wywozu.
Artykuł 10
Kontyngenty w 2013 roku
Wielkość nowych kontyngentów taryfowych oraz zwiększenie istniejących kontyngentów taryfowych na rok 2013 oblicza się proporcjonalnie do wielkości podstawowych, uwzględniając okres, jaki upłynął do dnia 1 lipca 2013 r.
SEKCJA V
Przepisy ogólne i końcowe
Artykuł 11
Niniejszy Protokół i załączniki do niego stanowią integralną część USiS.
Artykuł 12
1. Niniejszy Protokół podlega zatwierdzeniu przez Unię Europejską i jej państwa członkowskie oraz przez byłą jugosłowiańską republikę Macedonii zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami.
2. Strony powiadamiają się wzajemnie o zakończeniu stosownych procedur, o których mowa w ust. 1. Dokumenty zatwierdzające składane są w Sekretariacie Generalnym Rady Unii Europejskiej.
Artykuł 13
1. Niniejszy Protokół wchodzi w życie w pierwszym dniu pierwszego miesiąca po dacie złożenia ostatniego dokumentu ratyfikacyjnego lub zatwierdzającego.
2. Jeżeli przed dniem 1 lipca 2013 r. nie zostaną złożone wszystkie dokumenty niezbędne do zatwierdzenia niniejszego Protokołu, Protokół ten zacznie obowiązywać tymczasowo od dnia 1 lipca 2013 r.
Artykuł 14
Niniejszy Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach w każdym z języków urzędowych stron, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.
Artykuł 15
Tekst USiS, w tym stanowiących jego integralną część załączników i protokołów, oraz Akt końcowy wraz z załączonymi do niego deklaracjami, zostają sporządzone w języku chorwackim, która to wersja językowa jest na równi autentyczna z tekstami oryginalnymi. Teksty te zatwierdza Rada Stabilizacji i Stowarzyszenia.
ZAŁĄCZNIK I
„ ZAŁĄCZNIK IVa
PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ
(Zerowa stawka celna)
(o których mowa w art. 27 ust. 3 lit. a))
Kod CN | Wyszczególnienie |
0101 | Konie, osły, muły i osłomuły, żywe: |
| - Konie: |
01012100 | - - Zwierzęta hodowlane czystorasowe |
010129 | - - Pozostałe: |
01012990 | - - - Pozostałe |
01013000 | - Osły |
01019000 | - Pozostałe |
0102 | Bydło żywe: |
| - Bydło: |
010229 | - - Pozostałe: |
01022905 | - - - Z podrodzaju Bibos lub z podrodzaju Poephagus |
| - - - Pozostałe: |
| - - - - O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg: |
01022921 | - - - - - Do uboju |
01022929 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - O masie przekraczającej 160 kg, ale nieprzekraczającej 300 kg: |
01022941 | - - - - - Do uboju |
01022949 | - - - - - Pozostałe |
| - - - - O masie przekraczającej 300 kg: |
| - - - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): |
01022951 | - - - - - - Do uboju |
01022959 | - - - - - - Pozostałe |
| - - - - - Krowy: |
01022961 | - - - - - - Do uboju |
01022969 | - - - - - - Pozostałe |
| - - - - - Pozostałe: |
01022991 | - - - - - - Do uboju |
01022999 | - - - - - - Pozostałe |
| - Bawoły: |
010239 | - - Pozostałe: |
01023910 | - - - Gatunki domowe |
01023990 | - - - Pozostałe |
010290 | - Pozostałe: |
| - - Pozostałe: |
01029091 | - - - Gatunki domowe |
01029099 | - - - Pozostałe |
0103 | Świnie żywe: |
01031000 | - Zwierzęta hodowlane czystorasowe |
| - Pozostałe: |
010391 | - - O masie mniejszej niż 50 kg: |
0104 | Owce i kozy, żywe: |
010410 | - Owce: |
01041010 | - - Zwierzęta hodowlane czystorasowe |
010420 | - Kozy: |
01042010 | - - Zwierzęta hodowlane czystorasowe |
0105 | Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus , kaczki, gęsi, indyki i perliczki: |
| - O masie nieprzekraczającej 185 g: |
010511 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus : |
| - - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu: |
01051111 | - - - - Nioski |
01051119 | - - - - Pozostałe |
| - - - Pozostałe: |
01051199 | - - - - Pozostałe |
01051200 | - - Indyki |
01051300 | - - Kaczki |
01051400 | - - Gęsi |
01051500 | - - Perliczki |
| - Pozostałe: |
01059400 | - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus : |
010599 | - - Pozostałe: |
01059910 | - - - Kaczki |
01059920 | - - - Gęsi |
01059930 | - - - Indyki |
01059950 | - - - Perliczki |
0106 | Pozostałe zwierzęta żywe |
0201 | Mięso z bydła, świeże lub schłodzone |
0202 | Mięso z bydła, zamrożone |
020500 | Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
0206 | Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone |
0207 | Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105 , świeże, schłodzone lub zamrożone |
0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone |
0209 | Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
020910 | - Ze świń: |
02091090 | - - Tłuszcz ze świń, inny niż objęty podpozycją 02091011 lub 02091019 |
02099000 | - Pozostałe |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
040210 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy: |
| - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
04021019 | - - - Pozostałe |
| - - Pozostałe: |
04021091 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
04021099 | - - - Pozostałe |
| - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy: |
040221 | - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
040229 | - - Pozostałe |
| - Pozostałe: |
040291 | - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: |
040299 | - - Pozostałe |
0404 | Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania |
040510 | - Masło: |
040520 | - Produkty mleczarskie do smarowania: |
04052090 | - - O zawartości tłuszczu większej niż 75 % masy, ale mniejszej niż 80 % masy |
040590 | - Pozostałe |
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
04100000 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
0601 | Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212 |
0602 | Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia: |
060210 | - Nieukorzenione sadzonki i zrazy |
060220 | - Drzewa, krzewy i krzaki gatunków rodzących jadalne owoce lub orzechy, nawet szczepione |
06023000 | - Rododendrony i azalie, nawet szczepione |
06024000 | - Róże, nawet szczepione |
060290 | - Pozostałe: |
06029010 | - - Grzybnia |
06029030 | - - Rośliny warzyw, truskawek i poziomek |
| - - Pozostałe: |
| - - - Rośliny rosnące na wolnym powietrzu: |
| - - - - Drzewa, krzewy i krzaki: |
06029041 | - - - - - Drzewa leśne |
| - - - - - Pozostałe: |
06029045 | - - - - - - Ukorzenione sadzonki i młode rośliny |
06029049 | - - - - - - Pozostałe |
06029050 | - - - - Pozostałe rośliny rosnące na wolnym powietrzu |
| - - - Rośliny rosnące w pomieszczeniach: |
06029070 | - - - - Ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusów |
| - - - - Pozostałe: |
06029091 | - - - - - Rośliny kwiatowe z pąkami lub kwiatami, z wyłączeniem kaktusów |
06029099 | - - - - - Pozostałe |
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
0604 | Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane |
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone: |
07011000 | - Nasiona |
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: |
07031000 | - Cebula i szalotka |
| - - Cebula: |
07031019 | - - - Pozostałe: |
0703101910 | - - - - Do siewu |
0703101930 | - - - - Arpadzik |
07039000 | - Pory i pozostałe warzywa cebulowe |
0703900010 | - - Do siewu |
0709 | Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone: |
| - Pozostałe: |
070999 | - - Pozostałe: |
07099960 | - - - Kukurydza cukrowa |
0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
071080 | - Pozostałe warzywa: |
07108010 | - - Oliwki |
07108080 | - - Karczochy |
07108085 | - - Szparagi |
0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
071120 | - Oliwki |
0712 | Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone: |
07122000 | - Cebula |
| - Grzyby, uszaki ( Auricularia spp.), trzęsaki ( Tremella spp.) i trufle: |
07123100 | - - Grzyby z rodzaju Agaricus |
07123200 | - - Uszaki ( Auricularia spp.) |
07123300 | - - Trzęsaki ( Tremella spp.) |
07123900 | - - Pozostałe |
071290 | - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: |
07129005 | - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone |
| - - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ): |
07129019 | - - - Pozostałe |
07129030 | - - Pomidory |
07129050 | - - Marchew |
07129090 | - - Pozostałe |
0713 | Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone: |
071310 | - Groch ( Pisum sativum ): |
07131010 | - - Do siewu |
07132000 | - Ciecierzyca (cieciorka) |
0713200010 | - - Nasiona |
| - Fasola ( Vigna spp., Phaseolus spp.): |
07133100 | - - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper or Vigna radiata (L.) Wilczek : |
0713310010 | - - - Ziarna |
07133200 | - - Fasolka czerwona mała (Adzuki) ( Phaseolus or Vigna angularis ): |
0713320010 | - - - Ziarna |
071333 | - - Fasola, włącznie z białą groszkową ( Phaseolus vulgaris ): |
07133310 | - - - Do siewu |
07133400 | - - Sorzycha ziemna ( Vigna subterranea or Voandzeia subterranea ): |
0713340010 | - - - Do siewu |
07133500 | - - Fasolnik chiński ( Vigna unguiculata ): |
0713350010 | - - - Do siewu |
07133900 | - - Pozostałe: |
0713390010 | - - - Do siewu |
07134000 | - Soczewica |
0713400010 | - - Do siewu |
07135000 | - Bób ( Vicia faba var. major ) i bobik ( Vicia faba var. equina , Vicia faba var. minor ): |
0713500010 | - - Do siewu |
07136000 | - Nikla indyjska ( Cajanus cajan ): |
0713600010 | - - Do siewu |
07139000 | - Pozostałe: |
0713900010 | - - Do siewu |
0714 | Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca |
0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane |
0803 | Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone |
0804 | Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone |
0805 | Owoce cytrusowe, świeże lub suszone |
0810 | Pozostałe owoce, świeże: |
081020 | - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami |
081030 | - Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest |
081040 | - Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium |
08105000 | - Owoce kiwi |
08106000 | - Duriany właściwe |
08107000 | - Owoce persymony (kaki) |
081090 | - Pozostałe |
0811 | Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
0812 | Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia |
0813 | Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806 ; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem |
08140000 | Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących |
0901 | kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w dowolnej proporcji |
0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
0904 | Pieprz z rodzaju Piper ; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta , suszone lub rozgniatane, lub mielone |
| - Pieprz: |
09041100 | - - Nierozgniatany ani niemielony |
09041200 | - - Rozgniatany lub mielony |
0905 | Wanilia |
0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca |
0907 | Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
1001 | Pszenica i meslin: |
| - Pszenica durum: |
10011100 | - - Nasiona |
1002 | Żyto |
1003 | Jęczmień: |
10031000 | - Nasiona |
10039000 | - Pozostały: |
1003900010 | - - Do produkcji piwa |
1003900020 | - - Na paszę |
1003900090 | - - Pozostały |
1004 | Owies |
1005 | Kukurydza: |
100510 | - Nasiona |
1006 | Ryż: |
100610 | - Ryż niełuskany |
10061010 | - - Do siewu |
1007 | Ziarno sorgo |
1008 | Gryka, proso i ziarno mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża |
1102 | Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin |
1103 | Kasze, mączki i granulki, zbożowe |
1104 | Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006 ; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone |
1105 | Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane |
1106 | Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713 , z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714 , lub z produktów objętych działem 8 |
1107 | Słód, nawet palony |
1108 | Skrobie; inulina |
1201 | Nasiona soi, nawet łamane |
1202 | Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane |
12030000 | Kopra |
1204 | Nasiona lnu, nawet łamane |
1207 | Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane |
1208 | Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy |
1209 | Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu |
1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane |
1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum ), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
12130000 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane |
1301 | Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (np. balsamy) |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
| - Soki i ekstrakty roślinne: |
13021100 | - - Opium |
1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 : |
1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 |
1503 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej |
1504 | Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
1508 | Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
1509 | Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
1510 | Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 |
1511 | Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie |
1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| - Olej z nasion bawełny i jego frakcje: |
151221 | - - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol |
151229 | - - Pozostałe |
1513 | Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie |
1514 | Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| - Pozostałe: |
151499 | - - Pozostałe |
1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
| - Olej lniany i jego frakcje: |
15151100 | - - Olej surowy |
151519 | - - Pozostały |
151530 | - Olej rycynowy i jego frakcje: |
151550 | - Olej sezamowy i jego frakcje: |
151590 | - Pozostały: |
| - - Olej z nasion tytoniu i jego frakcje: |
| - - - Olej surowy: |
15159021 | - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
15159029 | - - - - Pozostały |
| - - - Pozostały: |
15159031 | - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
15159039 | - - - - Pozostały |
| - - Pozostałe oleje i ich frakcje: |
| - - - Oleje surowe: |
15159040 | - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| - - - - Pozostałe: |
15159051 | - - - - - Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej |
15159059 | - - - - - Pozostałe stałe; ciekłe |
| - - - Pozostałe: |
15159060 | - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi |
| - - - - Pozostałe: |
15159091 | - - - - - Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej |
15159099 | - - - - - Pozostałe stałe; ciekłe |
1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: |
151610 | - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 : |
151790 | - Pozostałe: |
| - - Pozostałe: |
15179099 | - - - Pozostałe |
1603 | Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych: |
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| - Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących: |
170112 | - - Cukier buraczany |
| - Pozostały: |
17019100 | - - Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących |
170199 | - - Pozostały: |
17019990 | - - - Pozostały |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
| - Laktoza i syrop laktozowy: |
17021100 | - - Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę |
17021900 | - - Pozostałe |
170220 | - Cukier klonowy i syrop klonowy |
170230 | - Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy |
170240 | - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego |
170260 | - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego |
1703 | Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 : |
20051000 | - Warzywa homogenizowane |
20057000 | - Oliwki |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
23011000 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki |
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane |
2303 | Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek: |
23040000 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego |
23050000 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych |
2306 | Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305 |
2307 | Osad winny z drożdży; kamień winny |
2308 | Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
2309 | Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt |
2401 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe |
4301 | Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101 , 4102 lub 4103 ” |
ZAŁĄCZNIK II
„ ZAŁĄCZNIK IV b
PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ
(Zerowa stawka celna w ramach kontyngentów taryfowych)
(określone w art. 27 ust. 3 lit. b))
Kod CN | Wyszczególnienie | Roczny kontyngent taryfowy (w tonach) | Cło stosowane w przypadku przekroczenia ilości (% KNU) |
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: | 800 | 100 |
040110 | - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1 % masy: | ||
04011010 | - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów | ||
0401 | Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: | 2 400 | 100 |
040120 | - O zawartości tłuszczu przekraczającej 1 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | ||
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | 1 300 | 100 |
040310 | - Jogurt: | ||
| - - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: | ||
| - - - Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu | ||
04031011 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy | ||
04031013 | - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | ||
040390 | - Pozostałe: | ||
| - - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao: | ||
| - - - Pozostałe: | ||
| - - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu: | ||
04039051 | - - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy | ||
04039053 | - - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | ||
04039059 | - - - - - Przekraczającej 6 % masy | ||
0406 | Ser i twaróg: | 40 | 100 |
040610 | - Ser (niedojrzewający lub niekonserwowany) świeży, włącznie z serem serwatkowym i twaróg | ||
0406 | Ser i twaróg: | 310 | 70 |
040620 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów | ||
040630 | - Ser przetworzony (ser topiony), nietarty lub nieproszkowany | ||
0406 | Ser i twaróg: | 650 | 100 |
040690 | - Pozostałe sery: | ||
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone: | 450 | 100 |
070190 | - Pozostałe: | ||
| - - Pozostałe: | ||
07019090 | - - - Pozostałe | ||
0703 | Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone: | 300 | 100 |
070310 | - Cebula i szalotka | ||
| - - Cebula: | ||
07031019 | - - - Pozostałe | ||
1512 | Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: | 100 | 100 |
| - Olej z nasion słonecznika lub z krokosza barwierskiego i ich frakcje: | ||
151219 | - - Pozostałe: | ||
15121990 | - - - Pozostałe | ||
160100 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów | 3 400 | 70 |
1602 | Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane | 2 050 | 70 |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: | 40 | 100 |
20011000 | - Ogórki i korniszony | ||
2003 | Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: | 50 | 100 |
200310 | - Grzyby z rodzaju Agaricus : | ||
20031020 | - - Tymczasowo zakonserwowane, gotowane | ||
20031030 | - - Pozostałe | ||
200390 | - Pozostałe: | ||
20039010 | - - Trufle | ||
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 : | 150 | 100 |
200520 | - Ziemniaki: | ||
| - - Pozostałe: | ||
20052020 | - - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia | ||
20052080 | - - - Pozostałe | ||
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 : | 60 | 100 |
20054000 | - Groch ( Pisum sativum ) | ||
2009 | Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej ” | 300 | 100 |
ZAŁĄCZNIK III
„ ZAŁĄCZNIK IV c
PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIANSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ (KONCESJE W RAMACH KONTYNGENTÓW TARYFOWYCH)
(określone w art. 27 ust. 3 lit. c))
Kod CN | Wyszczególnienie | Roczny kontyngent taryfowy (w tonach) | Stawka celna (% KNU) |
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | 2 000 | 70 |
0203 | Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone | 200 | 50 |
0406 | Ser i twaróg | 600 | 70 |
0701 | Ziemniaki, świeże lub schłodzone: | 100 | 50 |
070190 | - Pozostałe ” |
ZAŁĄCZNIK IV
„ ZAŁĄCZNIK V c
PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII RYB I PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ
(Zerowa stawka celna w ramach kontyngentów taryfowych)
(o którym mowa w art. 28 ust. 2)
Kod CN (1) | Wyszczególnienie | Roczny kontyngent bezcłowy |
03019300 | Karpiowate żywe | 75 ton |
(1) Zgodnie z ustawą o taryfie celnej - Dziennik Ustaw nr 23/03, 69/04, 10/08, 35/10 i 11/12 byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii; Decyzja o harmonizacji i zmianie taryfy celnej - Dziennik Ustaw nr 169/12 byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii. ”
ZAŁĄCZNIK V
„ ZAŁĄCZNIK II
STAWKI CELNE STOSOWANE DO TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ W PRZYWOZIE DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII
Kod CN | Wyszczególnienie | Stawka celna (% KNU) |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
040310 | - Jogurt: |
|
| - - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao: |
|
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
04031051 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy | 50 |
04031053 | - - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy | 50 |
04031059 | - - - - Przekraczającej 27 % masy | 50 |
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego |
|
04031091 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy | 50 |
04031093 | - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | 50 |
04031099 | - - - - Przekraczającej 6 % masy | 50 |
040390 | - Pozostałe: |
|
| - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: |
|
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: |
|
04039071 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy | 50 |
04039073 | - - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy | 50 |
04039079 | - - - - Przekraczającej 27 % masy | 50 |
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego |
|
04039091 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy | 50 |
04039093 | - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | 50 |
04039099 | - - - - Przekraczającej 6 % masy | 50 |
0405 | Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
|
040520 | - Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
04052010 | - - O zawartości tłuszczu 39 % masy i większej, ale mniejszej niż 60 % masy | 0 |
04052030 | - - O zawartości tłuszczu 60 % masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masy | 0 |
05010000 | Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów | 0 |
0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpady takiej szczeciny lub sierści | 0 |
0505 | Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór | 0 |
0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów | 0 |
0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów | 0 |
05080000 | Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki | 0 |
05100000 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane | 0 |
0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi: |
|
| - Pozostałe: |
|
051199 | - - Pozostałe: |
|
| - - - Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego: |
|
05119931 | - - - - Surowe | 0 |
05119939 | - - - - Pozostałe | 0 |
0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
|
07104000 | - Kukurydza cukrowa | 0 |
0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
|
071190 | - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: |
|
| - - Warzywa: |
|
07119030 | - - - Kukurydza cukrowa | 0 |
09030000 | Maté (herbata paragwajska) | 0 |
1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum ), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
| - Wodorosty morskie i pozostałe algi |
|
12122900 | - - Pozostałe | 0 |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
|
| - Soki i ekstrakty roślinne: |
|
13021200 | - - Z lukrecji | 0 |
13021300 | - - Z chmielu | 0 |
130219 | - - Pozostałe: |
|
13021920 | - - - Z roślin z rodzaju Ephedra | 0 |
13021970 | - - - Pozostałe | 0 |
130220 | - Substancje pektynowe, pektyniany i pektany | 100 |
| - Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
|
13023100 | - - Agar-agar | 0 |
130232 | - - Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion rośliny guar: |
|
13023210 | - - - Z chleba świętojańskiego i jego nasion | 0 |
1401 | Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania (na przykład bambus, trzcinopalmy rotang (rattan), trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe) | 0 |
1404 | Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0 |
150500 | Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną) | 0 |
15060000 | Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie | 0 |
1515 | Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: |
|
151590 | - Pozostałe: |
|
15159011 | - - Olej tungowy olej jojoba i olej oiticica; wosk mirtowy i wosk japoński; ich frakcje | 0 |
1516 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone: |
|
151620 | - Tłuszcze i oleje, roślinne i ich frakcje |
|
15162010 | - - Uwodorniony olej rycynowy, tzw. „ wosk opalowy ” | 0 |
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 : |
|
151710 | - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej | 100 |
151790 | - Pozostałe: |
|
15179010 | - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka | 100 |
| - - Pozostałe: |
|
15179093 | - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy | 0 |
151800 | Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 ; niejadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 0 |
15200000 | Glicerol surowy; wody glicerolowe i ługi glicerolowe | 0 |
1521 | Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione | 0 |
152200 | Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych: |
|
15220010 | - Degras | 0 |
1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
|
17025000 | - Fruktoza chemicznie czysta | 0 |
170290 | - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy: |
|
17029010 | - - Maltoza chemicznie czysta | 100 |
1704 | Wyroby cukiernicze(włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao | 50 |
1803 | Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona | 0 |
18040000 | Masło, tłuszcz i olej, kakaowe | 0 |
18050000 | Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego | 0 |
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
180610 | - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego | 0 |
180620 | - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg | 50 |
| - Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
18063100 | - - Nadziewane | 50 |
180632 | - - Bez nadzienia | 50 |
180690 | - Pozostałe | 50 |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 , niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: | 0 |
1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
|
| - Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: |
|
19021100 | - - Zawierające jaja | 50 |
190219 | - - Pozostałe | 50 |
190220 | - Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane |
|
19022010 | - - Zawierające więcej niż 20 % masy ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych | 0 |
19022030 | - - Zawierające więcej niż 20 % masy kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów, dowolnego rodzaju, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju lub pochodzenia | 100 |
| - - Pozostałe: |
|
19022091 | - - - Gotowane | 50 |
19022099 | - - - Pozostałe | 50 |
190230 | - Pozostałe makarony | 50 |
190240 | - Kuskus | 50 |
19030000 | Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach | 0 |
1904 | Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | 100 |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby | 50 |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym |
|
200190 | - Pozostałe: |
|
20019030 | - - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ): | 0 |
20019040 | - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej | 0 |
20019092 | - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe; | 0 |
2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 |
|
200410 | - Ziemniaki: |
|
| - - Pozostałe: |
|
20041091 | - - - W postaci mąki, mączki lub płatków | 0 |
200490 | - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
|
20049010 | - - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ): | 0 |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 : |
|
200520 | - Ziemniaki: |
|
20052010 | - - W postaci mąki, mączki lub płatków | 0 |
20058000 | - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ) | 0 |
2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
| - Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem: |
|
200811 | - - Orzeszki ziemne: |
|
20081110 | - - - Masło orzechowe | 0 |
| - Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 200819 |
|
20089100 | - - Rdzenie palmowe | 0 |
200899 | - - Pozostałe: |
|
| - - - Niezawierające dodatku alkoholu: |
|
| - - - - Niezawierające dodatku cukru: |
|
20089985 | - - - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ) | 0 |
20089991 | - - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej | 0 |
2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty | 0 |
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002 ); gotowe proszki do pieczenia | 100 |
2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
|
21031000 | - Sos sojowy | 0 |
21032000 | - Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe | 100 |
210330 | - Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda | 0 |
210390 | - Pozostałe: |
|
21039010 | - - Ostry sos z mango, w płynie | 0 |
21039030 | - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej | 0 |
21039090 | - - Pozostałe: |
|
2103909010 | - - - Na bazie ziół i papryki | 0 |
2103909050 | - - - Majonez | 100 |
2103909090 | - - - Pozostałe | 0 |
2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: |
|
21041000 | - Zupy i buliony i preparaty do nich | 50 |
21042000 | - Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane | 0 |
210500 | Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao | 0 |
2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
210610 | - Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe | 0 |
210690 | - Pozostałe: |
|
21069020 | - - Preparaty alkoholowe złożone, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów | 0 |
| - - Pozostałe: |
|
21069092 | - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu z mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi | 0 |
21069098 | - - - Pozostałe | 0 |
2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | 50 |
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 | 50 |
220300 | Piwo otrzymywane ze słodu | 0 |
2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi | 0 |
2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone | 0 |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe | 0 |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu | 70 |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „ homogenizowany ” lub „ odtworzony ” ; ekstrakty i esencje, z tytoniu | 100 |
2905 | Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: |
|
| - Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe: |
|
29054300 | - - Mannit | 0 |
290544 | - - D-sorbit (sorbitol) | 0 |
29054500 | - - Glicerol | 0 |
3301 | Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych w procesie maceracji, nawet tłuszczami (enfleurage); terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych: |
|
330190 | - Pozostałe | 0 |
3302 | Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) na bazie jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów: |
|
330210 | - W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym lub do produkcji napojów: |
|
| - - W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym: |
|
| - - - Preparaty zawierające wszystkie środki aromatyzujące charakterystyczne dla napojów: |
|
33021010 | - - - - O rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu przekraczającym 0,5 % obj. | 0 |
| - - - - Pozostałe: |
|
33021021 | - - - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu z mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi | 0 |
33021029 | - - - - - Pozostałe | 0 |
3501 | Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny; kleje kazeinowe: |
|
350110 | - Kazeina | 0 |
350190 | - Pozostałe: |
|
35019090 | - - Pozostałe | 0 |
3505 | Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych | 0 |
3809 | Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
380910 | - Na bazie substancji skrobiowych | 0 |
3823 | Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe | 0 |
3824 | Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
382460 | - Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 290544 | 0 ” |
ZAŁĄCZNIK VI
„ ZAŁĄCZNIK III
STAWKI CELNE STOSOWANE DO TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ W PRZYWOZIE DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII (ZEROWA STAWKA CELNA W RAMACH KONTYNGENTÓW TARYFOWYCH)
Kod CN | Wyszczególnienie | Roczny kontyngent taryfowy (w tonach) | Stawka celna (% KNU) |
0403 | Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao: | 370 | 0 |
040310 | - Jogurt: | ||
| - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: | ||
| - - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego: | ||
04031051 | - - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy | ||
04031053 | - - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy | ||
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego | ||
04031091 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy | ||
04031093 | - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | ||
04031099 | - - - - Przekraczającej 6 % masy | ||
040390 | - Pozostałe: | ||
| - - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao: | ||
| - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego | ||
04039091 | - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy | ||
04039093 | - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy | ||
1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 : | 450 | 0 |
151710 | - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej | ||
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao | 385 | 0 |
170490 | - Pozostałe | ||
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: | 1 150 | 0 |
180620 | - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg | ||
| - Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: | ||
18063100 | - - Nadziewane | ||
180632 | - - Bez nadzienia | ||
180690 | - Pozostałe | ||
1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: | 215 | 0 |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby | 1 435 | 0 |
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002 ); gotowe proszki do pieczenia: | 850 | 0 |
210210 | - Drożdże aktywne | ||
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002 ); gotowe proszki do pieczenia: | 35 | 0 |
21023000 | - Proszki do pieczenia, gotowe | ||
2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: | 100 | 0 |
2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: | 450 | 0 |
21041000 | - Zupy i buliony i preparaty do nich | ||
2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | 1 050 | 0 |
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 | 1 670 | 0 |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | 100 | 0 |
240220 | - Papierosy zawierające tytoń |
STAWKI CELNE STOSOWANE DO TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ W PRZYWOZIE DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII (KONCESJE W RAMACH KONTYNGENTÓW TARYFOWYCH) (1)
CN | Wyszczególnienie | Roczny kontyngent taryfowy (w tonach) | Stosowana stawka celna |
2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | 150 | 12 % |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: | 270 | 27 % |
240220 | - Papierosy zawierające tytoń ” |
(1) Cło stosowane w przypadku przekroczenia ilości jest określone w załączniku II.
ZAŁĄCZNIK VII
„ 1. Przywóz do Unii Europejskiej następujących produktów pochodzących z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii podlega koncesjom określonym poniżej:
Kod CN | Wyszczególnienie | Stosowana stawka celna | Ilości w 2013 r. (hl) | Zmiany w skali roku, począwszy od 2014 r. (hl) | Postanowienia szczególne |
ex220410 | Gatunkowe wino musujące | Zwolnienie | 85 000 | + 6 000 | (1) |
ex220421 | Wino ze świeżych winogron |
|
|
|
|
ex220429 | Wino ze świeżych winogron | Zwolnienie | 395 000 | - 6 000 | (1) |
(1) Na wniosek jednej z Umawiających się Stron mogą zostać przeprowadzone konsultacje celem dostosowania kontyngentów poprzez przeniesienie ilości powyżej 6 000 hl z kontyngentu mającego zastosowanie do pozycji ex220429 do kontyngentu mającego zastosowanie do pozycji ex220410 oraz ex220421 . ”
„ 3. Przywóz do byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii następujących produktów pochodzących z Unii Europejskiej podlega koncesjom określonym poniżej:
Kod CN | Wyszczególnienie | Stosowana stawka celna | Ilości w 2013 r. (hl) | Zmiany w skali roku, począwszy od 2014 r. (hl) | Postanowienia szczególne |
ex220410 | Gatunkowe wino musujące | Zwolnienie | 13 800 | + 300 |
|
ex220421 | Wino ze świeżych winogron ” |
ZAŁĄCZNIK VIII
„ PROTOKÓŁ 4
ZAŁĄCZNIK IV
TEKST DEKLARACJI NA FAKTURZE