Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
oczekujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 276 str. 3
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 276 str. 3
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Akt prawny
oczekujący
ZAMKNIJ close

Alerty

PROTOKÓŁ

do Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu pomiędzy Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii, z drugiej strony, w celu uwzględnienia przystąpienia Republiki Chorwacji do Unii Europejskiej

KRÓLESTWO BELGII,

REPUBLIKA BUŁGARII,

REPUBLIKA CZESKA,

KRÓLESTWO DANII,

REPUBLIKA FEDERALNA NIEMIEC,

REPUBLIKA ESTOŃSKA,

IRLANDIA,

REPUBLIKA GRECKA,

KRÓLESTWO HISZPANII,

REPUBLIKA FRANCUSKA,

REPUBLIKA CHORWACJI,

REPUBLIKA WŁOSKA,

REPUBLIKA CYPRYJSKA,

REPUBLIKA ŁOTEWSKA,

REPUBLIKA LITEWSKA,

WIELKIE KSIĘSTWO LUKSEMBURGA,

WĘGRY,

REPUBLIKA MALTY,

KRÓLESTWO NIDERLANDÓW,

REPUBLIKA AUSTRII,

RZECZPOSPOLITA POLSKA,

REPUBLIKA PORTUGALSKA,

RUMUNIA,

REPUBLIKA SŁOWENII,

REPUBLIKA SŁOWACKA,

REPUBLIKA FINLANDII,

KRÓLESTWO SZWECJI,

ZJEDNOCZONE KRÓLESTWO WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ

będące Stronami Traktatu o Unii Europejskiej, Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Energii Atomowej, zwane dalej „ państwami członkowskimi ” , oraz

UNIA EUROPEJSKA i EUROPEJSKA WSPÓLNOTA ENERGII ATOMOWEJ,

zwane dalej „ Unią Europejską ”,

z jednej strony, oraz

BYŁA JUGOSŁOWIAŃSKA REPUBLIKA MACEDONII

z drugiej strony,

uwzględniając przystąpienie Republiki Chorwacji (zwanej dalej „ Chorwacją ” ) do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r. ,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Układ o stabilizacji i stowarzyszeniu pomiędzy Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii, z drugiej strony, (zwany dalej „ USiS ” ) został podpisany w Luksemburgu dnia 9 kwietnia 2001 r. i wszedł w życie dnia 1 kwietnia 2004 r.

(2) Traktat dotyczący przystąpienia Chorwacji do Unii Europejskiej (zwany dalej „ traktatem o przystąpieniu ” ) został podpisany w Brukseli dnia 9 grudnia 2011 r.

(3) Chorwacja przystąpiła do Unii Europejskiej z dniem 1 lipca 2013 r.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 2 Aktu przystąpienia Chorwacji przystąpienie Chorwacji do USiS ma zostać uzgodnione przez zawarcie protokołu do USiS.

(5) Zgodnie z art. 35 ust. 3 USiS przeprowadzono konsultacje, których celem było zapewnienie uwzględnienia wzajemnych interesów Unii Europejskiej oraz byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii określonych w tym Układzie,

UZGADNIAJĄ, CO NASTĘPUJE:

SEKCJA I

Umawiające się Strony

Artykuł 1

Chorwacja jest stroną Układu o stabilizacji i stowarzyszeniu pomiędzy Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi, z jednej strony, a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii, z drugiej strony, podpisanego w Luksemburgu w dniu 9 kwietnia 2001 r. , oraz odpowiednio przyjmuje i uwzględnia, w taki sam sposób jak inne państwa członkowskie Unii Europejskiej, teksty USiS oraz wspólnych deklaracji i jednostronnych deklaracji załączonych do aktu końcowego podpisanego w tym samym dniu.

DOSTOSOWANIE TEKSTU UKŁADU O STABILIZACJI I STOWARZYSZENIU WRAZ Z ZAŁĄCZNIKAMI ORAZ PROTOKOŁAMI

SEKCJA II

Produkty rolne

Artykuł 2

Produkty rolne sensu stricto

1. Załącznik IVa do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku I do niniejszego Protokołu.

2. Załącznik IVb do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku II do niniejszego Protokołu.

3. Załącznik IVc do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku III do niniejszego Protokołu.

4. Artykuł 27 USiS otrzymuje brzmienie:

„ Artykuł 27

Produkty rolne

1. Unia Europejska znosi cła i opłaty o skutku równoważnym stosowane przy przywozie produktów rolniczych pochodzących z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, z wyjątkiem produktów wymienionych w pozycjach 0102 , 0201 , 0202 , 1701 , 1702 i 2204 nomenklatury scalonej.

W przypadku produktów objętych zakresem działów 7 i 8 nomenklatury scalonej, dla których wspólna taryfa celna przewiduje stosowanie ceł ad valorem oraz ceł specyficznych, zniesienie ma zastosowanie tylko do części należności celnej obliczanej ad valorem.

2. Z dniem wejścia w życie Protokołu do niniejszego Układu, biorącego pod uwagę przystąienie Republiki Chorwacjo do Unii Europejskiej, Unia Europejska ustala należności celne mające zastosowanie do przywozu do Unii Europejskiej młodej wołowiny, określonej w załączniku III i pochodzącej z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, na 20 % cła ad valorem i na 20 % cła specyficznego, ustanowionego przez Wspólną Taryfę Celną Wspólnot Europejskich, w granicach rocznego kontyngentu taryfowego 1 650 ton wyrażonego w masie tuszy.

Unia Europejska stosuje bezcłowy dostęp do przywozu do Unii Europejskiej produktów pochodzących z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, objętych pozycjami 1701 i 1702 Nomenklatury Scalonej, w granicach rocznego kontyngentu taryfowego wynoszącego 7 000 ton (netto).

3. Z dniem wejścia w życie Protokołu do niniejszego Układu, biorącego pod uwagę przystąpienie Republiki Chorwacji do Unii Europejskiejbyła jugosłowiańska republika Macedonii:

a) znosi cła stosowane przy przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku IVa;

b) znosi cła stosowane w przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku IVb w granicach kontyngentów taryfowych określonych dla każdego produktu w tym załączniku;

c) znosi cła stosowane w przywozie niektórych produktów rolnych pochodzących z Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku IVc w granicach określonych kontyngentów taryfowych.

4. Uzgodnienia dotyczące handlu mające zastosowanie do win i wyrobów spirytusowych zostaną określone w oddzielnej umowie w sprawie win i wyrobów spirytusowych. ”.

5. Skreśla się tekst załącznika IVd do USiS.

Artykuł 3

Produkty rybołówstwa

1. Artykuł 28 ust. 2 USiS otrzymuje brzmienie:

„ 2. Była jugosłowiańska republika Macedonii znosi wszelkie opłaty o skutku równoważnym z opłatami celnymi oraz opłaty celne stosowane przy przywozie ryb i produktów rybołówstwa pochodzących z Unii Europejskiej, z wyjątkiem produktów wymienionych w załączniku Vb oraz w załączniku Vc, które określają obniżki stawek celnych na wymienione w nich produkty. ”.

2. Tekst zawarty w załączniku IV do niniejszego Protokołu dodaje się do USiS jako załącznik Vc.

Artykuł 4

Przetworzone produkty rolne

1. Załącznik II do Protokołu 3 do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku V do niniejszego Protokołu.

2. Załącznik III do Protokołu 3 do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku VI do niniejszego Protokołu.

Artykuł 5

Umowa w sprawie win i wyrobów spirytusowych

Ust. 1 i ust. 3 załącznika I (Umowa pomiędzy Wspólnotą Europejską a byłą jugosłowiańską republiką Macedonii w sprawie wzajemnych preferencyjnych koncesji handlowych na określone rodzaje win, o której mowa w art. 27 ust. 4 USiS) do protokołu dodatkowego regulującego aspekty handlowe układu celem uwzględnienia wyników negocjacji pomiędzy stronami w sprawie wzajemnych preferencyjnych koncesji handlowych na określone rodzaje win, wzajemnego uznawania, ochrony i kontroli nazw win oraz wzajemnego uznawania, ochrony i kontroli oznaczeń wyrobów spirytusowych i napojów aromatyzowanych, zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku VII do niniejszego protokołu.

SEKCJA III

Reguły pochodzenia

Artykuł 6

Załącznik IV do Protokołu 4 do USiS zastępuje się tekstem zawartym w załączniku VIII do niniejszego Protokołu.

SEKCJA IV

Postanowienia przejściowe

Artykuł 7

WTO

Była jugosłowiańska republika Macedonii zobowiązuje się nie wnosić żadnych roszczeń, wniosków ani skarg oraz nie wprowadzać zmian ani nie wycofywać żadnych koncesji na podstawie art. XXIV.6 i art. XXVIII porozumienia GATT z 1994 r. w związku z rozszerzeniem Unii Europejskiej.

Artykuł 8

Dowód pochodzenia i współpraca administracyjna

1. Dowody pochodzenia prawidłowo wystawione przez byłą jugosłowiańską republikę Macedonii lub Chorwację w ramach umów preferencyjnych lub niezależnych ustaleń, obowiązujących między nimi, są przyjmowane w tych krajach, pod warunkiem że:

a) uzyskanie statusu pochodzenia prowadzi do stosowania taryfy preferencyjnej na podstawie preferencyjnych środków taryfowych zawartych w USiS;

b) dowód pochodzenia i dokumenty przewozowe zostały wystawione najpóźniej na dzień przed przystąpieniem;

c) dowód pochodzenia zostanie przedstawiony organom celnym w ciągu czterech miesięcy od dnia przystąpienia.

W przypadku, gdy towary do przywozu zgłoszono władzom celnym w byłej jugosłowiańskiej republice Macedonii lub Chorwacji w ramach umów preferencyjnych lub odrębnych porozumień pomiędzy byłą jugosłowiańską republiką Macedonii a Chorwacją przed datą przystąpienia, dowód pochodzenia wystawiony z mocą wsteczną na mocy tych umów lub porozumień może również zostać uznany, pod warunkiem że zostanie on przedstawiony władzom celnym w terminie czterech miesięcy od daty przystąpienia.

2. Była jugosłowiańska republika Macedonii i Chorwacja mają prawo zachować zezwolenia, na podstawie których otrzymały status „ zatwierdzonych eksporterów ” w ramach zawartych między nimi umów preferencyjnych lub odrębnych porozumień, pod warunkiem że:

a) taki przepis został przewidziany także w umowie zawartej między byłą jugosłowiańską republiką Macedonii a Unią Europejską przed datą przystąpienia Chorwacji; oraz

b) upoważnieni eksporterzy stosują obowiązujące na mocy takiej umowy reguły pochodzenia.

Upoważnienia te zostaną zastąpione, najpóźniej w rok po dniu przystąpienia Chorwacji, nowymi upoważnieniami wydanymi zgodnie z warunkami określonymi w USiS.

3. Wnioski w sprawie późniejszej weryfikacji dowodów pochodzenia, wydanych w ramach umów preferencyjnych lub na mocy niezależnych ustaleń, o których mowa w ust. 1, są przyjmowane przez właściwe organy celne byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii lub Chorwacji przez okres trzech lat od daty wydania danego dowodu pochodzenia, oraz mogą być przedstawiane przez te organy w okresie trzech lat od chwili uznania dowodu pochodzenia, przedłożonego tym organom przy zgłoszeniu przywozowym.

Artykuł 9

Towary w tranzycie

1. Postanowienia USiS stosuje się do towarów wywożonych z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii do Chorwacji lub z Chorwacji do byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii, które spełniają kryteria określone w protokole 4 do USiS, oraz które w dniu przystąpienia znajdują się w drodze, są czasowo składowane bądź znajdują się w składzie celnym lub w wolnym obszarze celnym na terytorium byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii lub Chorwacji.

2. W takich przypadkach można przyznać preferencyjne traktowanie, pod warunkiem przedłożenia organom celnym kraju przywozu, przed upływem czterech miesięcy od dnia przystąpienia Chorwacji, dowodu pochodzenia wystawionego z mocą wsteczną przez organy celne kraju wywozu.

Artykuł 10

Kontyngenty w 2013 roku

Wielkość nowych kontyngentów taryfowych oraz zwiększenie istniejących kontyngentów taryfowych na rok 2013 oblicza się proporcjonalnie do wielkości podstawowych, uwzględniając okres, jaki upłynął do dnia 1 lipca 2013 r.

SEKCJA V

Przepisy ogólne i końcowe

Artykuł 11

Niniejszy Protokół i załączniki do niego stanowią integralną część USiS.

Artykuł 12

1. Niniejszy Protokół podlega zatwierdzeniu przez Unię Europejską i jej państwa członkowskie oraz przez byłą jugosłowiańską republikę Macedonii zgodnie z ich wewnętrznymi procedurami.

2. Strony powiadamiają się wzajemnie o zakończeniu stosownych procedur, o których mowa w ust. 1. Dokumenty zatwierdzające składane są w Sekretariacie Generalnym Rady Unii Europejskiej.

Artykuł 13

1. Niniejszy Protokół wchodzi w życie w pierwszym dniu pierwszego miesiąca po dacie złożenia ostatniego dokumentu ratyfikacyjnego lub zatwierdzającego.

2. Jeżeli przed dniem 1 lipca 2013 r. nie zostaną złożone wszystkie dokumenty niezbędne do zatwierdzenia niniejszego Protokołu, Protokół ten zacznie obowiązywać tymczasowo od dnia 1 lipca 2013 r.

Artykuł 14

Niniejszy Protokół sporządzono w dwóch egzemplarzach w każdym z języków urzędowych stron, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.

Artykuł 15

Tekst USiS, w tym stanowiących jego integralną część załączników i protokołów, oraz Akt końcowy wraz z załączonymi do niego deklaracjami, zostają sporządzone w języku chorwackim, która to wersja językowa jest na równi autentyczna z tekstami oryginalnymi. Teksty te zatwierdza Rada Stabilizacji i Stowarzyszenia.

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika


ZAŁĄCZNIK I

„ ZAŁĄCZNIK IVa

PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ

(Zerowa stawka celna)

(o których mowa w art. 27 ust. 3 lit. a))

Kod CN

Wyszczególnienie

0101

Konie, osły, muły i osłomuły, żywe:

- Konie:

01012100

- - Zwierzęta hodowlane czystorasowe

010129

- - Pozostałe:

01012990

- - - Pozostałe

01013000

- Osły

01019000

- Pozostałe

0102

Bydło żywe:

- Bydło:

010229

- - Pozostałe:

01022905

- - - Z podrodzaju Bibos lub z podrodzaju Poephagus

- - - Pozostałe:

- - - - O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:

01022921

- - - - - Do uboju

01022929

- - - - - Pozostałe

- - - - O masie przekraczającej 160 kg, ale nieprzekraczającej 300 kg:

01022941

- - - - - Do uboju

01022949

- - - - - Pozostałe

- - - - O masie przekraczającej 300 kg:

- - - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka):

01022951

- - - - - - Do uboju

01022959

- - - - - - Pozostałe

- - - - - Krowy:

01022961

- - - - - - Do uboju

01022969

- - - - - - Pozostałe

- - - - - Pozostałe:

01022991

- - - - - - Do uboju

01022999

- - - - - - Pozostałe

- Bawoły:

010239

- - Pozostałe:

01023910

- - - Gatunki domowe

01023990

- - - Pozostałe

010290

- Pozostałe:

- - Pozostałe:

01029091

- - - Gatunki domowe

01029099

- - - Pozostałe

0103

Świnie żywe:

01031000

- Zwierzęta hodowlane czystorasowe

- Pozostałe:

010391

- - O masie mniejszej niż 50 kg:

0104

Owce i kozy, żywe:

010410

- Owce:

01041010

- - Zwierzęta hodowlane czystorasowe

010420

- Kozy:

01042010

- - Zwierzęta hodowlane czystorasowe

0105

Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus , kaczki, gęsi, indyki i perliczki:

- O masie nieprzekraczającej 185 g:

010511

- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus :

- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:

01051111

- - - - Nioski

01051119

- - - - Pozostałe

- - - Pozostałe:

01051199

- - - - Pozostałe

01051200

- - Indyki

01051300

- - Kaczki

01051400

- - Gęsi

01051500

- - Perliczki

- Pozostałe:

01059400

- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus :

010599

- - Pozostałe:

01059910

- - - Kaczki

01059920

- - - Gęsi

01059930

- - - Indyki

01059950

- - - Perliczki

0106

Pozostałe zwierzęta żywe

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

0202

Mięso z bydła, zamrożone

020500

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105 , świeże, schłodzone lub zamrożone

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

0209

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

020910

- Ze świń:

02091090

- - Tłuszcz ze świń, inny niż objęty podpozycją 02091011 lub 02091019

02099000

- Pozostałe

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

040210

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

04021019

- - - Pozostałe

- - Pozostałe:

04021091

- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

04021099

- - - Pozostałe

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy:

040221

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

040229

- - Pozostałe

- Pozostałe:

040291

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

040299

- - Pozostałe

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania

040510

- Masło:

040520

- Produkty mleczarskie do smarowania:

04052090

- - O zawartości tłuszczu większej niż 75 % masy, ale mniejszej niż 80 % masy

040590

- Pozostałe

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

04100000

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0601

Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212

0602

Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia:

060210

- Nieukorzenione sadzonki i zrazy

060220

- Drzewa, krzewy i krzaki gatunków rodzących jadalne owoce lub orzechy, nawet szczepione

06023000

- Rododendrony i azalie, nawet szczepione

06024000

- Róże, nawet szczepione

060290

- Pozostałe:

06029010

- - Grzybnia

06029030

- - Rośliny warzyw, truskawek i poziomek

- - Pozostałe:

- - - Rośliny rosnące na wolnym powietrzu:

- - - - Drzewa, krzewy i krzaki:

06029041

- - - - - Drzewa leśne

- - - - - Pozostałe:

06029045

- - - - - - Ukorzenione sadzonki i młode rośliny

06029049

- - - - - - Pozostałe

06029050

- - - - Pozostałe rośliny rosnące na wolnym powietrzu

- - - Rośliny rosnące w pomieszczeniach:

06029070

- - - - Ukorzenione sadzonki i młode rośliny, z wyłączeniem kaktusów

- - - - Pozostałe:

06029091

- - - - - Rośliny kwiatowe z pąkami lub kwiatami, z wyłączeniem kaktusów

06029099

- - - - - Pozostałe

0603

Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

0604

Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone:

07011000

- Nasiona

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone:

07031000

- Cebula i szalotka

- - Cebula:

07031019

- - - Pozostałe:

0703101910

- - - - Do siewu

0703101930

- - - - Arpadzik

07039000

- Pory i pozostałe warzywa cebulowe

0703900010

- - Do siewu

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone:

- Pozostałe:

070999

- - Pozostałe:

07099960

- - - Kukurydza cukrowa

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:

071080

- Pozostałe warzywa:

07108010

- - Oliwki

07108080

- - Karczochy

07108085

- - Szparagi

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:

071120

- Oliwki

0712

Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:

07122000

- Cebula

- Grzyby, uszaki ( Auricularia spp.), trzęsaki ( Tremella spp.) i trufle:

07123100

- - Grzyby z rodzaju Agaricus

07123200

- - Uszaki ( Auricularia spp.)

07123300

- - Trzęsaki ( Tremella spp.)

07123900

- - Pozostałe

071290

- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:

07129005

- - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej nieprzetworzone

- - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ):

07129019

- - - Pozostałe

07129030

- - Pomidory

07129050

- - Marchew

07129090

- - Pozostałe

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone:

071310

- Groch ( Pisum sativum ):

07131010

- - Do siewu

07132000

- Ciecierzyca (cieciorka)

0713200010

- - Nasiona

- Fasola ( Vigna spp., Phaseolus spp.):

07133100

- - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper or Vigna radiata (L.) Wilczek :

0713310010

- - - Ziarna

07133200

- - Fasolka czerwona mała (Adzuki) ( Phaseolus or Vigna angularis ):

0713320010

- - - Ziarna

071333

- - Fasola, włącznie z białą groszkową ( Phaseolus vulgaris ):

07133310

- - - Do siewu

07133400

- - Sorzycha ziemna ( Vigna subterranea or Voandzeia subterranea ):

0713340010

- - - Do siewu

07133500

- - Fasolnik chiński ( Vigna unguiculata ):

0713350010

- - - Do siewu

07133900

- - Pozostałe:

0713390010

- - - Do siewu

07134000

- Soczewica

0713400010

- - Do siewu

07135000

- Bób ( Vicia faba var. major ) i bobik ( Vicia faba var. equina , Vicia faba var. minor ):

0713500010

- - Do siewu

07136000

- Nikla indyjska ( Cajanus cajan ):

0713600010

- - Do siewu

07139000

- Pozostałe:

0713900010

- - Do siewu

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

0801

Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

0802

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

0803

Banany, włącznie z plantanami, świeże lub suszone

0804

Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone

0805

Owoce cytrusowe, świeże lub suszone

0810

Pozostałe owoce, świeże:

081020

- Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami

081030

- Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest

081040

- Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium

08105000

- Owoce kiwi

08106000

- Duriany właściwe

08107000

- Owoce persymony (kaki)

081090

- Pozostałe

0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

0812

Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia

0813

Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806 ; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem

08140000

Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących

0901

kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w dowolnej proporcji

0902

Herbata, nawet aromatyzowana

0904

Pieprz z rodzaju Piper ; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta , suszone lub rozgniatane, lub mielone

- Pieprz:

09041100

- - Nierozgniatany ani niemielony

09041200

- - Rozgniatany lub mielony

0905

Wanilia

0906

Cynamon i kwiaty cynamonowca

0907

Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)

0908

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony

0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne

1001

Pszenica i meslin:

- Pszenica durum:

10011100

- - Nasiona

1002

Żyto

1003

Jęczmień:

10031000

- Nasiona

10039000

- Pozostały:

1003900010

- - Do produkcji piwa

1003900020

- - Na paszę

1003900090

- - Pozostały

1004

Owies

1005

Kukurydza:

100510

- Nasiona

1006

Ryż:

100610

- Ryż niełuskany

10061010

- - Do siewu

1007

Ziarno sorgo

1008

Gryka, proso i ziarno mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

1102

Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006 ; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

1105

Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713 , z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714 , lub z produktów objętych działem 8

1107

Słód, nawet palony

1108

Skrobie; inulina

1201

Nasiona soi, nawet łamane

1202

Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane

12030000

Kopra

1204

Nasiona lnu, nawet łamane

1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane

1208

Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy

1209

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu

1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane

1212

Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum ), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

12130000

Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek

1214

Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane

1301

Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (np. balsamy)

1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:

- Soki i ekstrakty roślinne:

13021100

- - Opium

1501

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 :

1502

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503

1503

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej

1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

1510

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509

1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie

1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

- Olej z nasion bawełny i jego frakcje:

151221

- - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol

151229

- - Pozostałe

1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie

1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

- Pozostałe:

151499

- - Pozostałe

1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

- Olej lniany i jego frakcje:

15151100

- - Olej surowy

151519

- - Pozostały

151530

- Olej rycynowy i jego frakcje:

151550

- Olej sezamowy i jego frakcje:

151590

- Pozostały:

- - Olej z nasion tytoniu i jego frakcje:

- - - Olej surowy:

15159021

- - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

15159029

- - - - Pozostały

- - - Pozostały:

15159031

- - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

15159039

- - - - Pozostały

- - Pozostałe oleje i ich frakcje:

- - - Oleje surowe:

15159040

- - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - - Pozostałe:

15159051

- - - - - Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej

15159059

- - - - - Pozostałe stałe; ciekłe

- - - Pozostałe:

15159060

- - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - - Pozostałe:

15159091

- - - - - Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniejszej

15159099

- - - - - Pozostałe stałe; ciekłe

1516

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone:

151610

- Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje

1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 :

151790

- Pozostałe:

- - Pozostałe:

15179099

- - - Pozostałe

1603

Ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych:

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących:

170112

- - Cukier buraczany

- Pozostały:

17019100

- - Zawierający dodatek środków aromatyzujących lub barwiących

170199

- - Pozostały:

17019990

- - - Pozostały

1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

- Laktoza i syrop laktozowy:

17021100

- - Zawierające 99 % masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę

17021900

- - Pozostałe

170220

- Cukier klonowy i syrop klonowy

170230

- Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy

170240

- Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % masy, ale mniej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego

170260

- Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie suchym więcej niż 50 % masy fruktozy, z wyłączeniem cukru inwertowanego

1703

Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 :

20051000

- Warzywa homogenizowane

20057000

- Oliwki

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

2301

Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:

23011000

- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane

2303

Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek:

23040000

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego

23050000

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych

2306

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 2305

2307

Osad winny z drożdży; kamień winny

2308

Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

2309

Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt

2401

Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe

4301

Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101 , 4102 lub 4103 ”

ZAŁĄCZNIK II

„ ZAŁĄCZNIK IV b

PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ

(Zerowa stawka celna w ramach kontyngentów taryfowych)

(określone w art. 27 ust. 3 lit. b))

Kod CN

Wyszczególnienie

Roczny kontyngent taryfowy

(w tonach)

Cło stosowane w przypadku przekroczenia ilości

(% KNU)

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

800

100

040110

- O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1 % masy:

04011010

- - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2 litrów

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:

2 400

100

040120

- O zawartości tłuszczu przekraczającej 1 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

1 300

100

040310

- Jogurt:

- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu

04031011

- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy

04031013

- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

040390

- Pozostałe:

- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - Pozostałe:

- - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu:

04039051

- - - - - Nieprzekraczającej 3 % masy

04039053

- - - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

04039059

- - - - - Przekraczającej 6 % masy

0406

Ser i twaróg:

40

100

040610

- Ser (niedojrzewający lub niekonserwowany) świeży, włącznie z serem serwatkowym i twaróg

0406

Ser i twaróg:

310

70

040620

- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów

040630

- Ser przetworzony (ser topiony), nietarty lub nieproszkowany

0406

Ser i twaróg:

650

100

040690

- Pozostałe sery:

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone:

450

100

070190

- Pozostałe:

- - Pozostałe:

07019090

- - - Pozostałe

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone:

300

100

070310

- Cebula i szalotka

- - Cebula:

07031019

- - - Pozostałe

1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

100

100

- Olej z nasion słonecznika lub z krokosza barwierskiego i ich frakcje:

151219

- - Pozostałe:

15121990

- - - Pozostałe

160100

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

3 400

70

1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane

2 050

70

2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:

40

100

20011000

- Ogórki i korniszony

2003

Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:

50

100

200310

- Grzyby z rodzaju Agaricus :

20031020

- - Tymczasowo zakonserwowane, gotowane

20031030

- - Pozostałe

200390

- Pozostałe:

20039010

- - Trufle

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 :

150

100

200520

- Ziemniaki:

- - Pozostałe:

20052020

- - - Cienkie plasterki, smażone lub pieczone, nawet solone lub z przyprawami, w hermetycznych opakowaniach, nadające się do bezpośredniego spożycia

20052080

- - - Pozostałe

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 :

60

100

20054000

- Groch ( Pisum sativum )

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej ”

300 100

ZAŁĄCZNIK III

„ ZAŁĄCZNIK IV c

PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIANSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ (KONCESJE W RAMACH KONTYNGENTÓW TARYFOWYCH)

(określone w art. 27 ust. 3 lit. c))

Kod CN

Wyszczególnienie

Roczny kontyngent taryfowy

(w tonach)

Stawka celna

(% KNU)

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

2 000

70

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

200

50

0406

Ser i twaróg

600

70

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone:

100

50

070190

- Pozostałe ”

ZAŁĄCZNIK IV

„ ZAŁĄCZNIK V c

PRZYWÓZ DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII RYB I PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ

(Zerowa stawka celna w ramach kontyngentów taryfowych)

(o którym mowa w art. 28 ust. 2)

Kod CN (1)

Wyszczególnienie

Roczny kontyngent bezcłowy

03019300

Karpiowate żywe

75 ton


(1) Zgodnie z ustawą o taryfie celnej - Dziennik Ustaw nr 23/03, 69/04, 10/08, 35/10 i 11/12 byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii; Decyzja o harmonizacji i zmianie taryfy celnej - Dziennik Ustaw nr 169/12 byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii. ”

ZAŁĄCZNIK V

„ ZAŁĄCZNIK II

STAWKI CELNE STOSOWANE DO TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ W PRZYWOZIE DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII

Kod CN

Wyszczególnienie

Stawka celna

(% KNU)

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

040310

- Jogurt:

- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:

04031051

- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy

50

04031053

- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy

50

04031059

- - - - Przekraczającej 27 % masy

50

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego

04031091

- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy

50

04031093

- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

50

04031099

- - - - Przekraczającej 6 % masy

50

040390

- Pozostałe:

- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:

04039071

- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy

50

04039073

- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy

50

04039079

- - - - Przekraczającej 27 % masy

50

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego

04039091

- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy

50

04039093

- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

50

04039099

- - - - Przekraczającej 6 % masy

50

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:

040520

- Produkty mleczarskie do smarowania:

04052010

- - O zawartości tłuszczu 39 % masy i większej, ale mniejszej niż 60 % masy

0

04052030

- - O zawartości tłuszczu 60 % masy i większej, ale nieprzekraczającej 75 % masy

0

05010000

Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów

0

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpady takiej szczeciny lub sierści

0

0505

Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór

0

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów

0

0507

Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów

0

05080000

Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki

0

05100000

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane

0

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:

- Pozostałe:

051199

- - Pozostałe:

- - - Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego:

05119931

- - - - Surowe

0

05119939

- - - - Pozostałe

0

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:

07104000

- Kukurydza cukrowa

0

0711

Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:

071190

- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:

- - Warzywa:

07119030

- - - Kukurydza cukrowa

0

09030000

Maté (herbata paragwajska)

0

1212

Chleb świętojański, wodorosty morskie i pozostałe algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum ), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- Wodorosty morskie i pozostałe algi

12122900

- - Pozostałe

0

1302

Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:

- Soki i ekstrakty roślinne:

13021200

- - Z lukrecji

0

13021300

- - Z chmielu

0

130219

- - Pozostałe:

13021920

- - - Z roślin z rodzaju Ephedra

0

13021970

- - - Pozostałe

0

130220

- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany

100

- Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:

13023100

- - Agar-agar

0

130232

- - Śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z chleba świętojańskiego, nasion chleba świętojańskiego lub z nasion rośliny guar:

13023210

- - - Z chleba świętojańskiego i jego nasion

0

1401

Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania (na przykład bambus, trzcinopalmy rotang (rattan), trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe)

0

1404

Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0

150500

Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną)

0

15060000

Pozostałe oleje i tłuszcze zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie

0

1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:

151590

- Pozostałe:

15159011

- - Olej tungowy olej jojoba i olej oiticica; wosk mirtowy i wosk japoński; ich frakcje

0

1516

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone:

151620

- Tłuszcze i oleje, roślinne i ich frakcje

15162010

- - Uwodorniony olej rycynowy, tzw. „ wosk opalowy ”

0

1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 :

151710

- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej

100

151790

- Pozostałe:

15179010

- - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka

100

- - Pozostałe:

15179093

- - - Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy

0

151800

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516 ; niejadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

0

15200000

Glicerol surowy; wody glicerolowe i ługi glicerolowe

0

1521

Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione

0

152200

Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:

15220010

- Degras

0

1702

Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

17025000

- Fruktoza chemicznie czysta

0

170290

- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy:

17029010

- - Maltoza chemicznie czysta

100

1704

Wyroby cukiernicze(włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao

50

1803

Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona

0

18040000

Masło, tłuszcz i olej, kakaowe

0

18050000

Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego

0

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

180610

- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego

0

180620

- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg

50

- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

18063100

- - Nadziewane

50

180632

- - Bez nadzienia

50

180690

- Pozostałe

50

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404 , niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

0

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:

- Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:

19021100

- - Zawierające jaja

50

190219

- - Pozostałe

50

190220

- Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane

19022010

- - Zawierające więcej niż 20 % masy ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych

0

19022030

- - Zawierające więcej niż 20 % masy kiełbasy i tym podobnych, mięsa i podrobów, dowolnego rodzaju, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju lub pochodzenia

100

- - Pozostałe:

19022091

- - - Gotowane

50

19022099

- - - Pozostałe

50

190230

- Pozostałe makarony

50

190240

- Kuskus

50

19030000

Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach

0

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

100

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby

50

2001

Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym

200190

- Pozostałe:

20019030

- - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ):

0

20019040

- - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej

0

20019092

- - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne; rdzenie palmowe;

0

2004

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006

200410

- Ziemniaki:

- - Pozostałe:

20041091

- - - W postaci mąki, mączki lub płatków

0

200490

- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:

20049010

- - Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata ):

0

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 :

200520

- Ziemniaki:

20052010

- - W postaci mąki, mączki lub płatków

0

20058000

- Kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata )

0

2008

Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem:

200811

- - Orzeszki ziemne:

20081110

- - - Masło orzechowe

0

- Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 200819

20089100

- - Rdzenie palmowe

0

200899

- - Pozostałe:

- - - Niezawierające dodatku alkoholu:

- - - - Niezawierające dodatku cukru:

20089985

- - - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa ( Zea mays var. saccharata )

0

20089991

- - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej

0

2101

Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty

0

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002 ); gotowe proszki do pieczenia

100

2103

Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda:

21031000

- Sos sojowy

0

21032000

- Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe

100

210330

- Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda

0

210390

- Pozostałe:

21039010

- - Ostry sos z mango, w płynie

0

21039030

- - Gorzkie aromatyczne zaprawy o objętościowej mocy alkoholu od 44,2 do 49,2 % obj., zawierające od 1,5 do 6 % masy goryczki, przypraw i różnych składników oraz od 4 do 10 % masy cukru, w pojemnikach o objętości 0,5 litra lub mniejszej

0

21039090

- - Pozostałe:

2103909010

- - - Na bazie ziół i papryki

0

2103909050

- - - Majonez

100

2103909090

- - - Pozostałe

0

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane:

21041000

- Zupy i buliony i preparaty do nich

50

21042000

- Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane

0

210500

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

0

2106

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

210610

- Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe

0

210690

- Pozostałe:

21069020

- - Preparaty alkoholowe złożone, inne niż na bazie substancji zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów

0

- - Pozostałe:

21069092

- - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu z mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi

0

21069098

- - - Pozostałe

0

2201

Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg

50

2202

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009

50

220300

Piwo otrzymywane ze słodu

0

2205

Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi

0

2207

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone

0

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe

0

2402

Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu

70

2403

Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń „ homogenizowany ” lub „ odtworzony ” ; ekstrakty i esencje, z tytoniu

100

2905

Alkohole alifatyczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:

- Pozostałe alkohole poliwodorotlenowe:

29054300

- - Mannit

0

290544

- - D-sorbit (sorbitol)

0

29054500

- - Glicerol

0

3301

Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, nielotnych olejkach, woskach lub w podobnych substancjach, otrzymanych w procesie maceracji, nawet tłuszczami (enfleurage); terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych:

330190

- Pozostałe

0

3302

Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (włącznie z roztworami alkoholowymi) na bazie jednej lub na wielu takich substancjach, w rodzaju stosowanych jako surowce w przemyśle; pozostałe preparaty oparte na substancjach zapachowych, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów:

330210

- W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym lub do produkcji napojów:

- - W rodzaju stosowanych w przemyśle spożywczym:

- - - Preparaty zawierające wszystkie środki aromatyzujące charakterystyczne dla napojów:

33021010

- - - - O rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu przekraczającym 0,5 % obj.

0

- - - - Pozostałe:

33021021

- - - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5 % masy tłuszczu z mleka, 5 % masy sacharozy lub izoglukozy, 5 % masy glukozy lub skrobi

0

33021029

- - - - - Pozostałe

0

3501

Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:

350110

- Kazeina

0

350190

- Pozostałe:

35019090

- - Pozostałe

0

3505

Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych

0

3809

Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i pozostałe preparaty (na przykład klejonki i zaprawy), w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

380910

- Na bazie substancji skrobiowych

0

3823

Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe; kwaśne oleje z rafinacji; przemysłowe alkohole tłuszczowe

0

3824

Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

382460

- Sorbit, inny niż ten objęty podpozycją 290544

0 ”

ZAŁĄCZNIK VI

„ ZAŁĄCZNIK III

STAWKI CELNE STOSOWANE DO TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ W PRZYWOZIE DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII (ZEROWA STAWKA CELNA W RAMACH KONTYNGENTÓW TARYFOWYCH)

Kod CN

Wyszczególnienie

Roczny kontyngent taryfowy

(w tonach)

Stawka celna

(% KNU)

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:

370

0

040310

- Jogurt:

- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego:

04031051

- - - - Nieprzekraczającej 1,5 % masy

04031053

- - - - Przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego

04031091

- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy

04031093

- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

04031099

- - - - Przekraczającej 6 % masy

040390

- Pozostałe:

- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:

- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego

04039091

- - - - Nieprzekraczającej 3 % masy

04039093

- - - - Przekraczającej 3 % masy, ale nieprzekraczającej 6 % masy

1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 :

450

0

151710

- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej

1704

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao

385

0

170490

- Pozostałe

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

1 150

0

180620

- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg

- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

18063100

- - Nadziewane

180632

- - Bez nadzienia

180690

- Pozostałe

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:

215

0

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby

1 435

0

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002 ); gotowe proszki do pieczenia:

850

0

210210

- Drożdże aktywne

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002 ); gotowe proszki do pieczenia:

35

0

21023000

- Proszki do pieczenia, gotowe

2103

Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda:

100

0

2104

Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane:

450

0

21041000

- Zupy i buliony i preparaty do nich

2201

Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg

1 050

0

2202

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009

1 670

0

2402

Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

100

0

240220

- Papierosy zawierające tytoń

STAWKI CELNE STOSOWANE DO TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z UNII EUROPEJSKIEJ W PRZYWOZIE DO BYŁEJ JUGOSŁOWIAŃSKIEJ REPUBLIKI MACEDONII (KONCESJE W RAMACH KONTYNGENTÓW TARYFOWYCH) (1)

CN

Wyszczególnienie

Roczny kontyngent taryfowy

(w tonach)

Stosowana stawka celna

2201

Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg

150

12 %

2402

Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:

270

27 %

240220

- Papierosy zawierające tytoń ”


(1) Cło stosowane w przypadku przekroczenia ilości jest określone w załączniku II.

ZAŁĄCZNIK VII

„ 1. Przywóz do Unii Europejskiej następujących produktów pochodzących z byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii podlega koncesjom określonym poniżej:

Kod CN

Wyszczególnienie

Stosowana stawka celna

Ilości w 2013 r. (hl)

Zmiany w skali roku, począwszy od 2014 r. (hl)

Postanowienia szczególne

ex220410

Gatunkowe wino musujące

Zwolnienie

85 000

+ 6 000

(1)

ex220421

Wino ze świeżych winogron

ex220429

Wino ze świeżych winogron

Zwolnienie

395 000

- 6 000

(1)


(1) Na wniosek jednej z Umawiających się Stron mogą zostać przeprowadzone konsultacje celem dostosowania kontyngentów poprzez przeniesienie ilości powyżej 6 000 hl z kontyngentu mającego zastosowanie do pozycji ex220429 do kontyngentu mającego zastosowanie do pozycji ex220410 oraz ex220421 . ”

„ 3. Przywóz do byłej jugosłowiańskiej republiki Macedonii następujących produktów pochodzących z Unii Europejskiej podlega koncesjom określonym poniżej:

Kod CN

Wyszczególnienie

Stosowana stawka celna

Ilości w 2013 r. (hl)

Zmiany w skali roku, począwszy od 2014 r. (hl)

Postanowienia szczególne

ex220410

Gatunkowe wino musujące

Zwolnienie

13 800

+ 300

ex220421

Wino ze świeżych winogron ”

ZAŁĄCZNIK VIII

„ PROTOKÓŁ 4

ZAŁĄCZNIK IV

TEKST DEKLARACJI NA FAKTURZE

infoRgrafika

infoRgrafika

infoRgrafika

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00