Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-09-03
Wersja aktualna od 2014-09-03
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 934/2014
z dnia 1 września 2014 r.
zmieniające po raz 219. rozporządzenie Rady (WE) nr 881/2002 wprowadzające niektóre szczególne środki ograniczające skierowane przeciwko niektórym osobom i podmiotom związanym z siecią Al-Kaida
Alerty
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 881/2002 z dnia 27 maja 2002 r. wprowadzające niektóre szczególne środki ograniczające skierowane przeciwko niektórym osobom i podmiotom związanym z siecią Al-Kaida (1), w szczególności jego art. 7 ust. 1 lit. a) i art. 7a ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 881/2002 zawiera wykaz osób, grup i podmiotów, których fundusze oraz zasoby gospodarcze podlegają zamrożeniu na.
(2) Dnia 26 sierpnia 2014 r. Komitet Sankcji Rady Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych podjął decyzję o wykreśleniu nazwiska jednej osoby z wykazu osób, grup i podmiotów, w odniesieniu do których należy stosować zamrożenie funduszy i zasobów gospodarczych, po rozpatrzeniu złożonego przez tę osobę wniosku o skreślenie jej nazwiska z tego wykazu oraz szczegółowego sprawozdania Rzecznika Praw Obywatelskich, sporządzonego zgodnie z rezolucją Rady Bezpieczeństwa ONZ 1904(2009).
(3) Należy zatem wprowadzić odpowiednie zmiany do załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 881/2002,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
[1] Załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 881/2002 zmienia się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Opis towarów | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1. Produkt składający się z obgotowanego, suszonego makaronu z mąki pszennej (ok. 80 g) oraz przypraw (ok. 11 g) Produkt pakowany jest do sprzedaży detalicznej do styropianowej miseczki, o pojemności 250 ml, która zawiera makaron oraz małą saszetkę z przyprawami. Zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu do miseczki z makaronem należy dodać przyprawy oraz wrzącą wodę (maks. 200 ml) i po trzech minutach makaron jest gotowy do spożycia. (Patrz: fotografia) (*) | 1902 30 10 | Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1, 3 (b) oraz 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz brzmienie kodów CN 1902, 1902 30 i 1902 30 10. Produkt jest prezentowany w postaci zestawu składników pakowanych do sprzedaży detalicznej. Makaron nadaje produktowi zasadniczy charakter z uwagi na jego duży udział procentowy. Produkt nie może być klasyfikowany do pozycji 2104, ponieważ ilość wody dodanej do miseczki nie jest wystarczająca do przygotowania zupy lub bulionu, lecz nadaje produktowi cechy charakterystyczne dania z makaronu. |
2. Herbatka moczopędna w torebkach do sprzedaży detalicznej. Etykieta zawiera następujące informacje: 1) Skład jednej torebki (1,8 g): | 2106 90 92 | Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagę dodatkową 1 do działu 30 oraz brzmienie kodów CN 2106, 2106 90 oraz 2106 90 92. |
Składniki wykazujące aktywność leczniczą: — Skrzyp polny 0,47 g — Liście brzozy 0,45 g — Nawłoć 0,38 g — Korzeń wilżyny ciernistej 0,20 g Pozostałe składniki: Łuski owocu dzikiej róży, liście bławatka, liście mięty pieprzowej, kwiat nagietka, korzeń lukrecji. |
| Patrz również: noty wyjaśniające HS do pozycji 2106, ust. 14, oraz noty wyjaśniające Nomenklatury Scalonej do działu 30. Zarówno wskazówki dla konsumenta, jak i opakowanie nie zawierają szczegółowych informacji dotyczących rodzaju i stężenia substancji czynnej(-ych). Podane zostały jedynie ilości i rodzaje użytych roślin lub części roślin. Nie są zatem spełnione warunki uwagi dodatkowej 1 (b) do działu 30. |
2) Dawkowanie i sposób użycia: Zalać 1 torebkę herbatki jedną filiżanką (ok. 150 ml) wrzącej wody, przykryć i pozostawić na ok. 15 minut, a następnie wyjąć torebkę. Jeśli nie zalecono inaczej, pić filiżankę świeżo zaparzonej herbatki 3–4 razy dziennie między posiłkami. |
|
|
3) Wskazania: W celu zwiększenia ilości moczu w schorzeniach nerek lub pęcherza oraz w zapobieganiu powstawania kamieni nerkowych lub piasku w nerkach. |
|
|
(*) Fotografia ma wyłącznie charakter informacyjny |
Artykuł 1a
[2] Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej. [3]
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 września 2014 r.
| W imieniu Komisji, |
| za Przewodniczącego, |
| Szef Służby ds. Instrumentów Polityki Zagranicznej |
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Ggggggggggggg [4]
Opis towarów | Klasyfikacja (kod CN) | Uzasadnienie |
(1) | (2) | (3) |
1. Produkt składający się z obgotowanego, suszonego makaronu z mąki pszennej (ok. 80 g) oraz przypraw (ok. 11 g) Produkt pakowany jest do sprzedaży detalicznej do styropianowej miseczki, o pojemności 250 ml, która zawiera makaron oraz małą saszetkę z przyprawami. Zgodnie ze wskazaniami podanymi na opakowaniu do miseczki z makaronem należy dodać przyprawy oraz wrzącą wodę (maks. 200 ml) i po trzech minutach makaron jest gotowy do spożycia. (Patrz: fotografia) (*) | 1902 30 10 | Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1, 3 (b) oraz 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej oraz brzmienie kodów CN 1902, 1902 30 i 1902 30 10. Produkt jest prezentowany w postaci zestawu składników pakowanych do sprzedaży detalicznej. Makaron nadaje produktowi zasadniczy charakter z uwagi na jego duży udział procentowy. Produkt nie może być klasyfikowany do pozycji 2104, ponieważ ilość wody dodanej do miseczki nie jest wystarczająca do przygotowania zupy lub bulionu, lecz nadaje produktowi cechy charakterystyczne dania z makaronu. |
2. Herbatka moczopędna w torebkach do sprzedaży detalicznej. Etykieta zawiera następujące informacje: 1) Skład jednej torebki (1,8 g): | 2106 90 92 | Klasyfikacja jest wyznaczona przez reguły 1 i 6 Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uwagę dodatkową 1 do działu 30 oraz brzmienie kodów CN 2106, 2106 90 oraz 2106 90 92. |
|
| Patrz również: noty wyjaśniające HS do pozycji 2106, ust. 14, oraz noty wyjaśniające Nomenklatury Scalonej do działu 30. Zarówno wskazówki dla konsumenta, jak i opakowanie nie zawierają szczegółowych informacji dotyczących rodzaju i stężenia substancji czynnej(-ych). Podane zostały jedynie ilości i rodzaje użytych roślin lub części roślin. Nie są zatem spełnione warunki uwagi dodatkowej 1 (b) do działu 30. |
2) Dawkowanie i sposób użycia: Zalać 1 torebkę herbatki jedną filiżanką (ok. 150 ml) wrzącej wody, przykryć i pozostawić na ok. 15 minut, a następnie wyjąć torebkę. Jeśli nie zalecono inaczej, pić filiżankę świeżo zaparzonej herbatki 3–4 razy dziennie między posiłkami. |
|
|
3) Wskazania: W celu zwiększenia ilości moczu w schorzeniach nerek lub pęcherza oraz w zapobieganiu powstawania kamieni nerkowych lub piasku w nerkach. |
|
|
(*) Fotografia ma wyłącznie charakter informacyjny |
ZAŁĄCZNIK
dfjdogirtgotr
gdffyeptee
[4] Iugjkh,