ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 887/2014
z dnia 14 sierpnia 2014 r.
dotyczące technicznego formatu przekazywania statystyk europejskich dotyczących winnic na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1337/2011
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1337/2011 z dnia 13 grudnia 2011 r. w sprawie statystyk europejskich dotyczących upraw trwałych (1), w szczególności jego art. 8 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (UE) nr 1337/2011 ustanowiono zasady sporządzania porównywalnych statystyk europejskich dotyczących winnic.
(2) Struktura przekazywanych danych statystycznych dotyczących winnic, a także standard wymiany danych powinny być ściśle określone.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyk Rolniczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Państwa członkowskie przekazują dane statystyczne dotyczące winnic, o których mowa w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1337/2011, przy użyciu struktury ustanowionej w definicjach struktury danych SDMX. Dane te przekazywane są do Komisji Europejskiej (Eurostatu) za pośrednictwem pojedynczego punktu wprowadzania danych lub są udostępniane w celu umożliwienia Komisji Europejskiej (Eurostatowi) pobierania danych za pośrednictwem pojedynczego punktu wprowadzania danych.
Artykuł 2
Strukturę danych do przekazywania danych statystycznych dotyczących winnic przesyłanych do Komisji Europejskiej (Eurostatu) określono w załączniku.
Artykuł 3
Dane są przedstawiane dla wszystkich obowiązkowych pojedynczych zmiennych i wszystkich agregatów.
Artykuł 4
Dane są przedstawiane w podziale na hektary oraz liczby gospodarstw.
Artykuł 5
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 sierpnia 2014 r.
ZAŁĄCZNIK
Struktura danych do przekazywania danych statystycznych dotyczących winnic
Informacje, które należy uwzględnić w przesyłanych plikach:
Tabela 1
Plantacje winorośli według typu produkcji
Numer | Pole | Uwagi |
1. | Region/Państwo | Kody NUTS0/NUTS2 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
3. | Typ produkcji | Kategorie ujęto w tabeli 5 |
4. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
5. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
6. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
7. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 2
Plantacje winorośli według klasy wielkości (i według zagregowanego typu produkcji) na poziomie kraju
Numer | Pole | Uwagi |
1. | Państwo | Kody NUTS 0 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
3. | Zagregowany typ produkcji | Kategorie ujęto w tabeli 6 |
4. | Klasa wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli | Kategorie ujęto w tabeli 7 |
5. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
6. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
7. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
8. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 3
Plantacje winorośli według stopnia specjalizacji i klasy wielkości na poziomie kraju
Numer | Pole | Uwagi |
1. | Państwo | Kody NUTS 0 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
3. | Specjalizacja | Kategorie ujęto w tabeli 8 |
4. | Klasa wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli | Kategorie ujęto w tabeli 7 |
5. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
6. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
7. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
8. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 4
Główne odmiany winorośli w podziale na klasę wiekową
Numer | Pole | Uwagi |
1. | Region/Państwo | Kody NUTS0/NUTS2 określone zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1319/2013 z dnia 9 grudnia 2013 r. zmieniającym załączniki do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz.U. L 342 z 18.12.2013). |
2. | Rok | Rok referencyjny dla danych (2015, 2020 itd.) |
3. | Główna odmiana winogron | Kategorie ujęto w tabeli 10 |
4. | Klasa wiekowa | Kategorie ujęto w tabeli 9 |
5. | Wartość obserwacji | Dane liczbowe (powierzchnia z dokładnością do 2 miejsc po przecinku) |
6. | Jednostka | Kategorie ujęto w tabeli 11 |
7. | Status obserwacji | Standardowy wykaz kodów |
8. | Status poufności | Standardowy wykaz kodów |
Tabela 5
Kategorie dotyczące rodzaju produkcji
Numer | Kategoria | Uwagi |
1. | Łączna powierzchnia uprawy winorośli (w/jeszcze nie w produkcji) | Σ 2, 9, 16, 17 |
2. | Winorośle w produkcji – Łącznie | Σ 3, 7, 8 |
3. | Winorośle w produkcji – Winogrona – Łącznie | Σ 4, 5, 6 |
4. | Winorośle w produkcji – Winogrona do produkcji win z PDO |
|
5. | Winorośle w produkcji – Winogrona do produkcji win z PGI |
|
6. | Winorośle w produkcji – Winogrona do produkcji win bez PDO lub PGI |
|
7. | Winorośle w produkcji – Winogrona o dwojakim przeznaczeniu |
|
8. | Winorośle w produkcji – Winogrona suszone |
|
9. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Łącznie | Σ 10, 14, 15 |
10. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona – Łącznie | Σ 11, 12, 13 |
11. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona do produkcji win z PDO |
|
12. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona do produkcji win z PGI |
|
13. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona do produkcji win bez PDO lub PGI |
|
14. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona o dwojakim przeznaczeniu |
|
15. | Winorośle jeszcze nie w produkcji – Winogrona suszone |
|
16. | Winorośle przeznaczone do produkcji materiału do wegetatywnego rozmnażania winorośli |
|
17. | Pozostałe winorośle gdzie indziej niesklasyfikowane (nskl) |
|
Tabela 6
Kategorie dotyczące zagregowanego rodzaju produkcji
Numer | Kategoria | Uwagi |
1. | Łączna powierzchnia uprawy winorośli | Σ 2, 6, 7, 8 |
2. | Winorośle na winogrona – Łącznie | Σ 3, 4, 5 |
3. | Winorośle na wina z PDO |
|
4. | Winorośle na wina z PGI |
|
5. | Winorośle na wina bez PDO lub PGI |
|
6. | Winorośle na winogrona o dwojakim przeznaczeniu |
|
7. | Winorośle na winogrona suszone |
|
8. | Winorośle gdzie indziej niesklasyfikowane (nskl) |
|
Tabela 7
Kategorie dotyczące klasy wielkości łącznej powierzchni uprawy winorośli
Numer | Kategoria | Uwagi |
1. | Łącznie | Σ 2–8 |
2. | Mniej niż 0,10 ha |
|
3. | Od 0,10 do 0,49 ha |
|
4. | Od 0,50 do 0,99 ha |
|
5. | Od 1 do 2,9 ha |
|
6. | Od 3 do 4,9 ha |
|
7. | Od 5 do 9,9 ha |
|
8. | 10 ha lub więcej |
|
Tabela 8
Kategorie dotyczące stopnia specjalizacji
Numer | Kategoria | Uwagi |
1. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami – Łącznie | Σ 2, 9, 10, 11 |
2. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win | Σ 3, 7, 8 |
3. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PDO lub PGI | Σ 4, 5, 6 |
4. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PDO |
|
5. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win z PGI |
|
6. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win tylko z PDO i PGI |
|
7. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji win bez PDO lub bez PGI |
|
8. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi do produkcji różnych rodzajów wina |
|
9. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi wyłącznie do produkcji winogron suszonych |
|
10. | Gospodarstwa o innych powierzchniach obsadzonych winoroślami |
|
11. | Gospodarstwa o powierzchni obsadzonej winoroślami przeznaczonymi do produkcji różnego typu |
|
Tabela 9
Kategorie dotyczące klasy wiekowej
Numer | Kategoria | Uwagi |
1. | Łącznie | Σ 2–5 |
2. | Poniżej 3 lat |
|
3. | Od 3 do 9 lat |
|
4. | Od 10 do 29 lat |
|
5. | 30 lat lub więcej |
|
Tabela 10
Kategorie dotyczące głównej odmiany winogron
Numer | Kategoria | Uwagi |
1. | Główne odmiany winogron – łącznie | Σ 2, 170, 375, 387 |
2. | Główne odmiany winogron czerwonych (R) – łącznie | Σ 3– 169 |
3. | Agiorgitiko (R) |
|
4. | Aglianico (R) |
|
5. | Aglianico del Vulture (R) |
|
6. | Alfrocheiro/Tinta Bastardinha (R) |
|
7. | Alicante Bouschet (R) |
|
8. | Alicante Henri Bouschet (R) |
|
9. | Alphon Lavallee (R) |
|
10. | Ancellotta (R) |
|
11. | Aragonez/Tinta Roriz/Tempranillo (R) |
|
12. | Aramon (R) |
|
13. | Avarengo (R) |
|
14. | Băbească neagră (R) |
|
15. | Baga (R) |
|
16. | Barbera nera (R) |
|
17. | Bastardo/Graciosa (R) |
|
18. | Blauburger (R) |
|
19. | Blaufrä nkisch/Kékfrankos/Frankovka/Frankovka modrá/Modra frankinja/Burgund mare (R) |
|
20. | Bobal (R) |
|
21. | Bombino rosso (R) |
|
22. | Bonarda (R) |
|
23. | Brachetto (R) |
|
24. | Cabernet franc (R) |
|
25. | Cabernet Sauvignon (R) |
|
26. | Caiñ o tinto (R) |
|
27. | Calabrese (R) |
|
28. | Caladoc (R) |
|
29. | Canaiolo nero (R) |
|
30. | Cannonau (R) |
|
31. | Carignan (R) |
|
32. | Carignano (R) |
|
33. | Carmenere (R) |
|
34. | Castelã o/João-de-Santarém/Periquita (R) |
|
35. | Ciliegiolo (R) |
|
36. | Cinsaut (R) |
|
37. | Corvina (R) |
|
38. | Corvinone (R) |
|
39. | Cot (R) |
|
40. | Croatina (R) |
|
41. | Dolcetto (R) |
|
42. | Dornfelder (R) |
|
43. | Duras (R) |
|
44. | Fer (R) |
|
45. | Fetească neagră (R) |
|
46. | Forcallat tinta (R) |
|
47. | Frappato (R) |
|
48. | Freisa (R) |
|
49. | Gaglioppo (R) |
|
50. | Gamay (R) |
|
51. | Gamza (R) |
|
52. | Garnacha (R) |
|
53. | Garnacha peluda (R) |
|
54. | Garnacha tinta (R) |
|
55. | Garnacha tintorera (R) |
|
56. | Graciano (R) |
|
57. | Gran negro (R) |
|
58. | Greco nero (R) |
|
59. | Grenache (R) |
|
60. | Grignolino (R) |
|
61. | Grolleau (R) |
|
62. | Jaen/Mencia (R) |
|
63. | Juan Garcia (R) |
|
64. | Jurancon noir (R) |
|
65. | Kadarka (R) |
|
66. | Kotsifali (R) |
|
67. | Lagrein (R) |
|
68. | Lambrusco a foglia frastagliata (R) |
|
69. | Lambrusco di Sorbara (R) |
|
70. | Lambrusco Grasparossa (R) |
|
71. | Lambrusco maestri (R) |
|
72. | Lambrusco Marani (R) |
|
73. | Lambrusco Salamino (R) |
|
74. | Liatiko (R) |
|
75. | Limberger, Blauer (R) |
|
76. | Listan negro (R) |
|
77. | Magliocco canino (R) |
|
78. | Malvasia (R) |
|
79. | Malvasia nera di Brindisi (R) |
|
80. | Malvasia Preta (R) |
|
81. | Mandilari (R) |
|
82. | Marselan (R) |
|
83. | Marufo/Mourisco Roxo (R) |
|
84. | Marzemino (R) |
|
85. | Mavro (R) |
|
86. | Mavroudi (R) |
|
87. | Mavrud (R) |
|
88. | Mazuela (R) |
|
89. | Mencia (R) |
|
90. | Merlot (R) |
|
91. | Meunier (R) |
|
92. | Miguel del arco (R) |
|
93. | Molinara (R) |
|
94. | Mollar (R) |
|
95. | Monastrell (R) |
|
96. | Monica (R) |
|
97. | Montepulciano (R) |
|
98. | Moravia agria (R) |
|
99. | Moravia dulce (R) |
|
100. | Moreto (R) |
|
101. | Mourisco (R) |
|
102. | Mourvedre (R) |
|
103. | Müllerrebe/Schwarzriesling (R) |
|
104. | Muscat Hambourg (R) |
|
105. | Nebbiolo (R) |
|
106. | Negramoll (R) |
|
107. | Negrette (R) |
|
108. | Negro amaro (R) |
|
109. | Nerello Cappuccio (R) |
|
110. | Nerello Mascalese (R) |
|
111. | Nielluccio (R) |
|
112. | Oporto (R) |
|
113. | Pamid (R) |
|
114. | Petit Verdot (R) |
|
115. | Piedirosso (R) |
|
116. | Pinot noir/Pinot/Spä tburgunder, Blauer/Blauburgunder/Blauer Burgunder/Rulandské modré (R) |
|
117. | Plantet (R) |
|
118. | Plavac mali crni (R) |
|
119. | Plavina (R) |
|
120. | Portugieser, Blauer/Portoghese/Modrý Portugal/Oporto/Kékoportó (R) |
|
121. | Prieto picudo (R) |
|
122. | Primitivo (R) |
|
123. | Raboso Piave (R) |
|
124. | Refosco dal peduncolo rosso (R) |
|
125. | Refoš k (R) |
|
126. | Regent (R) |
|
127. | Rojal tinta (R) |
|
128. | Romeiko (R) |
|
129. | Rondinella (R) |
|
130. | Rosioara (R) |
|
131. | Royal (R) |
|
132. | Rufete/Tinta Pinheira (R) |
|
133. | Sagrantino (R) |
|
134. | Saint Laurent/Svatovavř inecké/Svätovavrinecké (R) |
|
135. | Sangiovese (R) |
|
136. | Santareno (R) |
|
137. | Schiava (R) |
|
138. | Schiava gentile (R) |
|
139. | Schiava grossa (R) |
|
140. | Sciaccarello (R) |
|
141. | Shiroka melnishka loza (R) |
|
142. | Souson (R) |
|
143. | Storgozia (R) |
|
144. | Syrah/Shiraz (Sirah) (R) |
|
145. | Tannat (R) |
|
146. | Tempranillo (R) |
|
147. | Teroldego (R) |
|
148. | Tinta (R) |
|
149. | Tinta Barroca (R) |
|
150. | Tinta Carvalha (R) |
|
151. | Tinta Negra (R) |
|
152. | Tinto de la pampana blanca (R) |
|
153. | Tinto de toro (R) |
|
154. | Tinto velasco (R) |
|
155. | Tocai rosso (R) |
|
156. | Touriga Franca (R) |
|
157. | Touriga nacional (R) |
|
158. | Trepat (R) |
|
159. | Trincadeira/Tinta Amarela/Trincadeira Preta (R) |
|
160. | Trollinger, Blauer (R) |
|
161. | Uva di Troia (R) |
|
162. | Uva longanesi (R) |
|
163. | Villard noir (R) |
|
164. | Vinhã o/Sousão (R) |
|
165. | Xinomavro (R) |
|
166. | Žametovka (R) |
|
167. | Zweigelt/Zweigeltrebe/Zweigelt, Blauer/Rotburger (R) |
|
168. | Pozostałe główne odmiany winogron czerwonych (R) |
|
169. | Pozostałe główne mieszane odmiany winogron czerwonych (R) |
|
170. | Główne odmiany winogron białych (W) – łącznie | Σ 171–374 |
171. | Airen (W) |
|
172. | Alarije (W) |
|
173. | Albana (W) |
|
174. | Albariñ o (W) |
|
175. | Albillo (W) |
|
176. | Albillo Mayor (W) |
|
177. | Alicante Branco (W) |
|
178. | Aligote (W) |
|
179. | Alvarinho (W) |
|
180. | Ansonica (W) |
|
181. | Antã o Vaz (W) |
|
182. | Arany sá rfehér (W) |
|
183. | Arinto/Pedernã (W) |
|
184. | Arneis (W) |
|
185. | Asirtiko (W) |
|
186. | Athiri (W) |
|
187. | Auxerrois (W) |
|
188. | Avesso (W) |
|
189. | Azal (W) |
|
190. | Bacchus (W) |
|
191. | Baco blanc (W) |
|
192. | Beba (W) |
|
193. | Bellone (W) |
|
194. | Bianca (W) |
|
195. | Biancame (W) |
|
196. | Bical/Borrado das Moscas (W) |
|
197. | Blanca Cayetana (W) |
|
198. | Bombino bianco (W) |
|
199. | Borba (W) |
|
200. | Bourboulenc (W) |
|
201. | Calagrañ o (W) |
|
202. | Cariñ ena blanco (W) |
|
203. | Cataratto lucido (W) |
|
204. | Catarratto commune (W) |
|
205. | Cayetana blanca (W) |
|
206. | Chardonnay/Feinburgunder/Morillon (W) |
|
207. | Chasan (W) |
|
208. | Chasselas (W) |
|
209. | Chenin (W) |
|
210. | Clairette (W) |
|
211. | Cococciola (W) |
|
212. | Coda di volpe bianca (W) |
|
213. | Côdega do Larinho (W) |
|
214. | Colombard (W) |
|
215. | Cortese (W) |
|
216. | Cramposie selectionata (W) |
|
217. | Cserszegi fű szeres (W) |
|
218. | Diagalves (W) |
|
219. | Dimyat (W) |
|
220. | Doña Blanca (W) |
|
221. | Elbling, Weiß er (W) |
|
222. | Ezerfü rtű (W) |
|
223. | Ezerjó (W) |
|
224. | Falanghina (W) |
|
225. | Fernã o Pires/Maria Gomes (W) |
|
226. | Feteasca alba (W) |
|
227. | Feteasca regala (W) |
|
228. | Fiano (W) |
|
229. | Folle blanche (W) |
|
230. | Francusa (W) |
|
231. | Frühroter Veltliner/Malvasier (W) |
|
232. | Furmint (W) |
|
233. | Galbena de Odobesti (W) |
|
234. | Garganega (W) |
|
235. | Garnacha blanca (W) |
|
236. | Glera/ex-Prosecco (W) |
|
237. | Godello (W) |
|
238. | Gouveio (W) |
|
239. | Gouveio Real (W) |
|
240. | Grasă de Cotnari (W) |
|
241. | Grecanino dorato (W) |
|
242. | Grechetto (W) |
|
243. | Greco (W) |
|
244. | Greco bianco (W) |
|
245. | Grenache blanc (W) |
|
246. | Grillo (W) |
|
247. | Gros Manseng blanc (W) |
|
248. | Gutedel, Weiß er (W) |
|
249. | Hárslevelű (W) |
|
250. | Huxelrebe (W) |
|
251. | Iordana (W) |
|
252. | Irsai Olivé r/Irsai Oliver (W) |
|
253. | Jacquere (W) |
|
254. | Kerner (W) |
|
255. | Kirá lyleányka (W) |
|
256. | Kövidinka (W) |
|
257. | Kunleá ny (W) |
|
258. | Lakhegyi mé zes (W) |
|
259. | Leányka/Dievč ie hrozno (W) |
|
260. | Len de l'El (W) |
|
261. | Listan blanca (W) |
|
262. | Loureiro (W) |
|
263. | Macabeu/Macabeo (W) |
|
264. | Malvasia (W) |
|
265. | Malvasia/Malvasia bianca (W) |
|
266. | Malvasia bianca di Candia (W) |
|
267. | Malvasia bianca lunga (W) |
|
268. | Malvasia Branca (W) |
|
269. | Malvasia del Lazio (W) |
|
270. | Malvasia di candia aromatica (W) |
|
271. | Malvasia Fina/Boal (W) |
|
272. | Malvasia Istriana/Malvazija/Istarska malvazija (W) |
|
273. | Malvasia Rei (W) |
|
274. | Mantua/Chelva (W) |
|
275. | Marisancho (W) |
|
276. | Marsanne (W) |
|
277. | Mauzac (W) |
|
278. | Melon (W) |
|
279. | Messeguera (W) |
|
280. | Misket cherven (W) |
|
281. | Monemvasia (W) |
|
282. | Montepulciano bianco (W) |
|
283. | Montua (W) |
|
284. | Moscatel de Alejandría (W) |
|
285. | Moscatel de grano menudo (W) |
|
286. | Moscatel de Malaga (W) |
|
287. | Moscatel Galego Branco/Muscat à Petits Grains/Tămâioasă româ nească (W) |
|
288. | Moscatel Graú do/Moscatel-de-Setúbal (W) |
|
289. | Moscato/Sá rga muskotály (W) |
|
290. | Moscato giallo (W) |
|
291. | Moschato (W) |
|
292. | Müller – Thurgau/Rizlingszilváni/Riesling x Sylvaner/Rivaner (W) |
|
293. | Muscadelle (W) |
|
294. | Muscat Alexandrie (W) |
|
295. | Muscat blanc à petits grains (W) |
|
296. | Muscat Ottonel/Otthonel muskotály (W) |
|
297. | Muskateller (W) |
|
298. | Mustoasă de Măderat (W) |
|
299. | Neuburger (W) |
|
300. | Nuragus (W) |
|
301. | Ondarrabi Zuri (W) |
|
302. | Ortega (W) |
|
303. | Ortrugo (W) |
|
304. | Palomino fino (W) |
|
305. | Palomino superior (W) |
|
306. | Pardina (W) |
|
307. | Parellada (W) |
|
308. | Passerina (W) |
|
309. | Pecorino (W) |
|
310. | Pedro Ximenez (W) |
|
311. | Perruno (W) |
|
312. | Petit Manseng (W) |
|
313. | Pignoletto (W) |
|
314. | Pinot blanc/Pinot/Burgunder, Weißer/Weißburgunder/Klevner/Rulandské bílé /Rulandské biele/Beli pinot (W) |
|
315. | Piquepoul blanc (W) |
|
316. | Planta nova (W) |
|
317. | Prosecco lungo (W) |
|
318. | Rabigato (W) |
|
319. | Rabo de Ovelha (W) |
|
320. | Rebula (W) |
|
321. | Riesling italico/Olasz rizling/Rizling vlassky/Ryzlink vlašský/Laški rizling/Graš evina/Risling vlašský (W) |
|
322. | Riesling, Weiß er/Riesling/Rheinriesling/Ryzlink rýnský/Renski rizling/Rajnai rizling/Rajnski rizling/Risling rýnsky (W) |
|
323. | Rkatsiteli (W) |
|
324. | Rompola (W) |
|
325. | Roussanne (W) |
|
326. | Sarba (W) |
|
327. | Sardone (W) |
|
328. | Sauvignon blanc/Sauvignon/Muskat-Sylvaner (W) |
|
329. | Savagnin Blanc (W) |
|
330. | Savvatiano (W) |
|
331. | Scheurebe (W) |
|
332. | Seara Nova (W) |
|
333. | Semillon (W) |
|
334. | Šipon (W) |
|
335. | Síria/Roupeiro/Códega (W) |
|
336. | Soultanina (W) |
|
337. | Sylvaner/Silvaner, Grüner (W) |
|
338. | Szürkebará t (W) |
|
339. | Terret blanc (W) |
|
340. | Tocai friulano (W) |
|
341. | Torrontes (W) |
|
342. | Tortosina (W) |
|
343. | Trajadura/Treixadura (W) |
|
344. | Tramini (W) |
|
345. | Trebbiano abruzzese (W) |
|
346. | Trebbiano di Soave (W) |
|
347. | Trebbiano giallo (W) |
|
348. | Trebbiano romagnolo (W) |
|
349. | Trebbiano toscano (W) |
|
350. | Treixadura (W) |
|
351. | Ugni blanc (W) |
|
352. | Veltliner/Veltliner, Grüner/Weißgipfler/Veltlínské zelené/Veltlí nske zelené/Zöld veltelini (W) |
|
353. | Verdeca (W) |
|
354. | Verdejo blanco (W) |
|
355. | Verdicchio bianco (W) |
|
356. | Verdoncho (W) |
|
357. | Verduzzo friulano (W) |
|
358. | Verduzzo trevigiano (W) |
|
359. | Vermentino (W) |
|
360. | Vernaccia di S. Gimignano (W) |
|
361. | Vilana (W) |
|
362. | Viogner (W) |
|
363. | Viognier (W) |
|
364. | Viosinho (W) |
|
365. | Vital (W) |
|
366. | Welschriesling (W) |
|
367. | Xarello blanco (W) |
|
368. | Xinisteri (W) |
|
369. | Zalagyö ngye (W) |
|
370. | Zalema (W) |
|
371. | Zenit (W) |
|
372. | Zibibbo (W) |
|
373. | Pozostałe główne odmiany winogron białych (W) |
|
374. | Pozostałe główne mieszane odmiany winogron białych (W) |
|
375. | Pozostałe główne odmiany winogron o innym kolorze (O) – łącznie | Σ 376–386 |
376. | Babeasca gri (O) |
|
377. | Busuioaca de Bohotin (O) |
|
378. | Gewürztraminer/Traminer aromatico/Tramín červený/Traminer roz (O) |
|
379. | Grenache gris (O) |
|
380. | Grenas Rose (O) |
|
381. | Moschofilero (O) |
|
382. | Pinot gris/Pinot grigio/Ruländer/Burgunder, Grauer/Rulandské šedé /Sivi pinot (O) |
|
383. | Roditis (O) |
|
384. | Sauvignon gris (O) |
|
385. | Pozostałe główne odmiany winogron o innym kolorze (O) |
|
386. | Pozostałe główne mieszane odmiany winogron o pozostałych mieszanych kolorach (O) |
|
387. | Pozostałe główne odmiany winogron o nieokreślonym kolorze – łącznie |
|
Tabela 11
Kategorie dotyczące jednostek
Numer | Kategoria |
1. | Liczba gospodarstw |
2. | Hektary |
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00