Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-08-26
Wersja aktualna od 2014-08-26
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 852/2014
z dnia 5 sierpnia 2014 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie L-metioniny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń.
(2) Zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 złożony został wniosek o zezwolenie na stosowanie L-metioniny jako dodatku paszowego. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(3) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie L-metioniny wytwarzanej przez Escherichia coli (KCCM 11252P oraz KCCM 11340P) jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania jej w kategorii „dodatki dietetyczne”.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził w swojej opinii z dnia 8 października 2013 r. (2), że w proponowanych warunkach stosowania L-metionina wytwarzana przez Escherichia coli (KCCM 11252P i KCCM 11340P) nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko i że można ją uznać za wydajne źródło aminokwasu L-metioniny dla wszystkich gatunków zwierząt. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatku paszowego w paszy przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(5) Ocena substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(6) Urząd wyraził w opinii swoje zaniepokojenie w kwestii bezpieczeństwa L-metioniny dla gatunków docelowych w przypadku jej podawania w wodzie pitnej. Urząd nie proponuje jednak maksymalnej zawartości L-metioniny. W przypadku podawania L-metioniny w wodzie pitnej należy zatem instruować użytkownika, aby brał pod uwagę wszystkie źródła metioniny w celu osiągnięcia optymalnego zaopatrzenia w niezbędne aminokwasy bez pogarszania cech użytkowych zwierząt.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Paszy,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Substancja wyszczególniona w załączniku, należąca do kategorii „ dodatki dietetyczne” i do grupy funkcjonalnej „aminokwasy, ich sole i podobne produkty”, zostaje dopuszczona jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 5 sierpnia 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dziennik EFSA 2013; 11(10):3428.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % | |||||||||
Kategoria: dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: aminokwasy, ich sole i podobne produkty. | |||||||||
3c305 | – | L-metio nina | Skład dodatku L-metionina o czystości co najmniej 98,5 % Charakterystyka substancji czynnej L-metionina ((2S) kwas 2-amino-4-(metylotio) masłowy) wytwarzana w drodze fermentacji przez Escherichia coli (KCCM 11252P oraz KCCM 11340P) Wzór chemiczny: C5H11NO2S Numer CAS: 63-68-3 Metoda analityczna (1) W celu identyfikacji L-metioniny w dodatku paszowym: absorpcja w podczerwieni i skręcalność optyczna – metody określone w monografiach FCC (ang. Food Chemicals Codex – Kodeks substancji chemicznych w żywności). W celu oznaczenia ilościowego metioniny w dodatku paszowym i premiksach zawierających więcej niż 10 % metioniny: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną lub fluerescencyjną (HPLC-VIS/FD) – ISO/DIS 17180. W celu oznaczenia zawartości metioniny w premiksach zawierających mniej niż 10 % metioniny, w mieszankach paszowych, materiałach paszowych i wodzie: chromatografia jonowymienna z derywatyzacją pokolumnową i detekcją fotometryczną (HPLC/VIS) – rozporządzenie Komisji (WE) nr 152/2009 (2) (załącznik III, F). | Wszystkie gatunki | – | 1. L-metionina może być również podawana w wodzie pitnej. 2. Informacje na etykietach, którymi opatrzone są dodatek i premiksy: „ Jeżeli dodatek jest podawany w wodzie pitnej, należy unikać nadwyżek białka.” . 3. W przypadku dobrowolnego podawania informacji na etykietach materiałów paszowych i mieszanek paszowych należy uwzględnić następujące informacje: – nazwę i numer identyfikacyjny dodatku, – ilość dodatku. | 26 sierpnia 2024 r. | ||
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports |