Akt prawny
oczekujący
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
Wersja oczekująca od dnia notyfikacji
oczekujący
Alerty
DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 1 lipca 2014 r.
zezwalająca na wprowadzenie do obrotu białka rzepakowego jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady
(notyfikowana jako dokument nr C(2014) 4256)
(Jedynie tekst w języku niemieckim jest autentyczny)
(2014/424/UE)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (1), w szczególności jego art. 7,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W dniu 25 czerwca 2012 r. przedsiębiorstwo Helm AG zwróciło się do właściwych organów Irlandii z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie do obrotu białka rzepakowego jako nowego składnika żywności. Białko rzepakowe ma być stosowane w żywności jako źródło białka roślinnego oprócz preparatów do początkowego i dalszego żywienia niemowląt. W dniu 18 lutego 2014 r. Komisja została poinformowana, że przedsiębiorstwo Siebte PMI Verwaltungs GmbH nabyło prawa do otrzymanego wniosku.
(2) W dniu 17 września 2012 r. właściwy organ ds. oceny żywności w Irlandii wydał sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny. W sprawozdaniu tym organ stwierdził, że białko rzepakowe spełnia kryteria dla nowej żywności określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97.
(3) W dniu 4 października 2012 r. Komisja przekazała sprawozdanie dotyczące wstępnej oceny pozostałym państwom członkowskim.
(4) Przed upływem okresu 60 dni określonego w art. 6 ust. 4 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 258/97 zgłoszono uzasadniony sprzeciw.
(5) W dniu 14 lutego 2013 r. Komisja zwróciła się do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) o dokonanie dodatkowej oceny białka rzepakowego jako składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97.
(6) W dniu 10 października 2013 r. EFSA w swojej „Opinii naukowej na temat bezpieczeństwa »izolatu białka rzepakowego« jako nowego składnika żywności” (2) stwierdził, że białko rzepakowe jako białko dodawane do żywności jest bezpieczne. EFSA zauważył jednak, że nie można wykluczyć ryzyka uwrażliwienia na rzepak i że prawdopodobne jest wywoływanie przez rzepak reakcji alergicznych u ludzi uczulonych na gorczycę.
(7) Opinia daje zatem wystarczające podstawy do stwierdzenia, że białko rzepakowe jako nowy składnik żywności spełnia kryteria określone w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 258/97, o ile środki spożywcze zawierające białko rzepakowe jako składnik żywności będą etykietowane w taki sposób, by osoby uczulone na gorczycę miały możliwość unikania takich środków spożywczych.
(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
Artykuł 1
Zezwala się na wprowadzenie do obrotu białka rzepakowego zgodnego ze specyfikacją w załączniku jako nowego składnika żywności.
Artykuł 2
Białko rzepakowe dopuszczone do obrotu niniejszą decyzją jest oznaczane na etykiecie zawierających je środków spożywczych jako „białko rzepakowe” .
Artykuł 3
Na etykietach środków spożywczych zawierających białko rzepakowe umieszcza się wyraźną i czytelną informację, że produkt zawierający „białko rzepakowe” jako składnik żywności może powodować reakcję alergiczną u konsumentów uczulonych na gorczycę i produkty pochodne. W stosownych przypadkach informacja ta znajduje się w pobliżu wykazu składników.
Artykuł 4
Niniejsza decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa Siebte PMI Verwaltungs GmbH, Neuer Jungfernstieg 5, 20354 Hamburg, Niemcy.
Sporządzono w Brukseli dnia 1 lipca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
Tonio BORG | |
Członek Komisji |
(1) Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1.
(2) Dziennik EFSA 2013; 11(10):3420.
ZAŁĄCZNIK
SPECYFIKACJA BIAŁKA RZEPAKOWEGO
Definicja:
Białko rzepakowe to bogaty w białko ekstrakt wodny z makuchów rzepakowych pochodzących z niemodyfikowanych genetycznie odmian Brassica napus L. i Brassica rapa L.
Opis: Proszek uzyskany metodą suszenia rozpryskowego o barwie białej lub prawie białej.
Łączna zawartość białka | Nie mniej niż 90 % |
Białko rozpuszczalne | Nie mniej niż 85 % |
Wilgotność | Nie więcej niż 7 % |
Węglowodany | Nie więcej niż 7 % |
Tłuszcz | Nie więcej niż 2 % |
Popiół | Nie więcej niż 4 % |
Włókno | Nie więcej niż 0,5 % |
Łączna zawartość glukozynolanów | Nie więcej niż 1 mmol/l |
Czystość:
Łączna zawartość fitynianu | Nie więcej niż 1,5 % |
Ołów | Nie więcej niż 0,5 mg/kg |
Kryteria mikrobiologiczne:
Ogólna liczba drożdży i pleśni | Nie więcej niż 100 CFU/g |
Ogólna liczba bakterii tlenowych | Nie więcej niż 10 000 CFU/g |
Ogólna liczba bakterii z grupy coli | Nie więcej niż 10 CFU/g |
Bakterie Escherichia coli | Nieobecne w 10 g |
Bakterie Salmonella spp. | Nieobecne w 25 g |