Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 190 str. 8
Wersja aktualna od 2014-07-18
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 190 str. 8
Wersja aktualna od 2014-07-18
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 715/2014

z dnia 26 czerwca 2014 r.

zmieniające załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej w odniesieniu do wykazu cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej (1), w szczególności jego art. 7 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1166/2008 przewidziany jest program badań struktury gospodarstw rolnych do 2016 r.

(2) Istnieje potrzeba gromadzenia danych do celów monitorowania realizacji środków związanych z reformą wspólnej polityki rolnej po 2013 r. Ponadto istnieje konieczność gromadzenia danych do celów monitorowania realizacji środków związanych z rozwojem obszarów wiejskich (2).

(3) Brakuje informacji statystycznych na temat wykorzystania składników pokarmowych, nawadniania i metod produkcji rolnej powiązanych z danymi strukturalnymi na poziomie pojedynczych gospodarstw rolnych. W związku z tym konieczne jest usprawnienie gromadzenia informacji na temat składników pokarmowych, użycia wody i metod produkcji rolnej w gospodarstwach rolnych, dostarczenie dodatkowych danych statystycznych umożliwiających dalszy rozwój polityki rolno-środowiskowej oraz poprawienie jakości wskaźników rolno-środowiskowych.

(4) Zmiana wykazu cech opiera się na założeniu, że całość obciążenia pozostanie zrównoważona, ponieważ zmienne, które są przestarzałe ze względu na zmiany w odpowiednim prawodawstwie, lub zmienne pomijane jednorazowo w 2016 r. zostają wyłączone, podczas gdy inne zostają dodane, głównie ze względu na rosnące i zmieniające się potrzeby w zakresie informacji statystycznych dotyczących rolnictwa w związku z nową wspólną polityką rolną do 2020 r., zwłaszcza w odniesieniu do poprawy efektów działalności środowiskowej i niezbędnych powiązanych informacji rolno-środowiskowych, biorąc pod uwagę, że poziom wkładu finansowego UE przeznaczonego na badanie pozostaje stały.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1166/2008.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Statystyki Rolniczej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

Załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1166/2008 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 26 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 321 z 1.12.2008, s. 14.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487).

ZAŁĄCZNIK

„ZAŁĄCZNIK III

Wykaz cech objętych badaniem struktury gospodarstw rolnych w 2016 r.

CECHY OBJĘTE BADANIEM

JEDNOSTKI/KATEGORIE

I. Ogólne cechy objęte badaniem

– Położenie gospodarstwa (1)

– – Region NUTS (2) 3

Kod NUTS 3

– – Czy gospodarstwo znajduje się na obszarach o niekorzystnych warunkach gospodarowania (ONW)?

L/M/N (3)

– Status prawny gospodarstwa

– – Czy gospodarstwo jest częścią gruntów wspólnych?

Tak/Nie

– – Czy odpowiedzialność prawną i ekonomiczną za gospodarstwo ponosi:

– – – osoba fizyczna, która jest wyłącznym posiadaczem, w przypadku gdy gospodarstwo jest niezależne?

Tak/Nie

– – – – Jeżeli odpowiedź na poprzednie pytanie brzmi » tak«, to czy osoba ta (posiadacz) jest także osobą zarządzającą gospodarstwem?

Tak/Nie

– – – – – Jeśli osoba ta nie jest osobą zarządzającą gospodarstwem, to czy osoba zarządzająca jest członkiem rodziny posiadacza?

Tak/Nie

– – – – – Jeśli osoba zarządzająca gospodarstwem jest członkiem rodziny posiadacza, to czy osobą zarządzającą gospodarstwem jest współmałżonek posiadacza?

Tak/Nie

– – – jedna lub więcej osób fizycznych będących partnerami, gdy gospodarstwo jest gospodarstwem grupowym?

Tak/Nie

– – – osoba prawna?

Tak/Nie

– Struktura własnościowa (w odniesieniu do posiadacza) i system gospodarki rolnej

– – Użytkowane użytki rolne:

– – – własne

ha

– – – dzierżawione

ha

– – – połownictwo lub inne rodzaje

ha

– – – wspólne

ha

– Rolnictwo ekologiczne

– – Czy w gospodarstwie stosuje się rolnictwo ekologiczne?

Tak/Nie

– – Szczegóły (4)

– – – Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej

ha

– – – Całkowita powierzchnia użytkowanych użytków rolnych gospodarstwa, która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej

ha

– – – Powierzchnia gospodarstwa, na której stosuje się ekologiczne metody produkcji certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej lub która jest w trakcie przestawiania na ekologiczne metody produkcji, które będą certyfikowane zgodnie z tymi zasadami

– – – – Zboża na ziarno (w tym materiał siewny)

ha

– – – – Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych)

ha

– – – – Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki)

ha

– – – – Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych)

ha

– – – – Uprawy oleiste

ha

– – – – Świeże warzywa, melony i truskawki

ha

– – – – Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu

ha

– – – – Sady i plantacje roślin jagodowych

ha

– – – – Plantacje owoców cytrusowych

ha

– – – – Plantacje oliwek

ha

– – – – Winnice

ha

– – – – Inne uprawy (rośliny włókniste itp.), w tym tereny ekstensywnego wypasu

ha

– – – Metody produkcji ekologicznej stosowane w produkcji zwierzęcej i certyfikowane zgodnie z zasadami krajowymi lub Unii Europejskiej:

– – – – Bydło

Szt.

– – – – Trzoda chlewna

Szt.

– – – – Owce i kozy

Szt.

– – – – Drób

Szt.

– – – – Pozostałe zwierzęta

Tak/Nie

– – Przeznaczenie produkcji gospodarstwa:

– – – ponad 50 % wartości produkcji końcowej przeznaczone jest na konsumpcję gospodarstwa domowego

Tak/Nie

– – – ponad 50 % całkowitej sprzedaży gospodarstwa przeznaczone jest na bezpośrednią sprzedaż konsumentom końcowym

Tak/Nie

II. Użytkowanie gruntów

– Grunty orne

– – Zboża na ziarno (w tym materiał siewny):

– – – Pszenica zwyczajna i orkisz

ha

– – – Pszenica durum

ha

– – – Żyto

ha

– – – Jęczmień

ha

– – – Owies zwyczajny

ha

– – – Kukurydza na ziarno

ha

– – – Ryż

ha

– – – Pozostałe zboża na ziarno

ha

– – Strączkowe jadalne na ziarno i uprawy białkowe na ziarno (w tym materiał siewny i mieszanki zbóż oraz nasion roślin strączkowych)

ha

– – – w tym groch, bób i łubin słodki

ha

– – Ziemniaki (w tym odmiany wczesne i uprawy ziemniaków na sadzeniaki)

ha

– – Buraki cukrowe (z wyjątkiem upraw nasiennych)

ha

– – Pastewne rośliny okopowe i kapustne (z wyjątkiem upraw nasiennych)

ha

– – Rośliny przemysłowe:

– – – Tytoń

ha

– – – Chmiel

ha

– – – Bawełna

ha

– – – Rzepak i rzepik

ha

– – – Słonecznik

ha

– – – Soja

ha

– – – Siemię lniane (len oleisty)

ha

– – – Inne rośliny oleiste

ha

– – – Len

ha

– – – Konopie

ha

– – – Inne rośliny włókniste

ha

– – – Rośliny aromatyczne oraz o zastosowaniu medycznym i kulinarnym

ha

– – – Inne rośliny przemysłowe, gdzie indziej niewymienione

ha

– – Świeże warzywa, melony i truskawki, w tym:

– – – Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami

ha

– – – – na otwartym polu

ha

– – – – ogrodnictwo towarowe

ha

– – – Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami

ha

– – Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek):

– – – Uprawy gruntowe lub pod niskimi (niedostępnymi) osłonami

ha

– – – Uprawy pod szkłem lub innymi (dostępnymi) osłonami

ha

– – Uprawy pastewne na zielonkę:

– – – Trawy polowe

ha

– – – Pozostałe uprawy na zielonkę:

– – – – Kukurydza na zielonkę

ha

– – – – Rośliny strączkowe

ha

– – – – Pozostałe uprawy na zielonkę, gdzie indziej niewymienione

ha

– – Nasiona i sadzonki na gruntach ornych

ha

– – Pozostałe uprawy na gruntach ornych

ha

– – Grunty ugorowane

ha

– Ogrody przydomowe

ha

– Trwałe użytki zielone

ha

– – Pastwiska i łąki, z wyjątkiem terenów ekstensywnego wypasu

ha

– – Tereny ekstensywnego wypasu

ha

– – Trwałe użytki zielone niewykorzystywane już do produkcji i objęte dopłatami

ha

– Uprawy trwałe

– – Sady i plantacje roślin jagodowych

ha

– – – Gatunki owoców, w tym:

ha

– – – – owoce umiarkowanych stref klimatycznych

ha

– – – – owoce podzwrotnikowych stref klimatycznych

ha

– – – Gatunki jagodowe

ha

– – – Orzechy

ha

– – Plantacje owoców cytrusowych

ha

– – Plantacje oliwek

ha

– – – zwykle produkujące oliwki stołowe

ha

– – – zwykle produkujące oliwki do produkcji oliwy

ha

– – Winnice, w tym zwykle produkujące:

ha

– – – Wina wysokiej jakości

ha

– – – Inne wina

ha

– – – Winogrona stołowe

ha

– – – Rodzynki

ha

– – Szkółki

ha

– – Pozostałe uprawy trwałe

ha

– – Uprawy trwałe pod szkłem

ha

– Pozostałe grunty

– – Nieużytkowane grunty orne

ha

– – Lasy i grunty leśne

ha

– – – w tym zagajniki o krótkiej rotacji

ha

– – Pozostałe grunty (grunty zajęte pod budynki, podwórza gospodarstw, trakty, stawy, kamieniołomy, grunty nieurodzajne, skały itd.).

ha

– Uprawy grzybów

ha

– Uprawy energetyczne

ha

– Nawadnianie

– – Powierzchnia nawadniana

– – – Całkowita powierzchnia, która może być nawadniana

ha

– – – Całkowity obszar uprawny nawadniany co najmniej raz w ciągu poprzednich 12 miesięcy

ha

– – Stosowane metody nawadniania

– – – Nawadnianie powierzchniowe (nawadnianie zalewowe, rowy melioracyjne)

Tak/Nie

– – – Nawadnianie przy użyciu deszczowni

Tak/Nie

– – – Nawadnianie kropelkowe

Tak/Nie

– – Źródło wody służącej do nawadniania, wykorzystywane przez gospodarstwo

– – – Wody gruntowe na terenie gospodarstwa rolnego

Tak/Nie

– – – Wody powierzchniowe na terenie gospodarstwa rolnego (stawy lub tamy)

Tak/Nie

– – – Wody powierzchniowe poza terenem gospodarstwa rolnego z jezior, rzek i cieków wodnych

Tak/Nie

– – – Woda ze wspólnych sieci wodociągowych spoza terenu gospodarstwa rolnego

Tak/Nie

– – – Pozostałe źródła

Tak/Nie

III. Zwierzęta gospodarskie

– Koniowate

Szt.

– Bydło:

– – Cielęta poniżej 1 roku, byczki i jałówki

Szt.

– – Byczki w wieku 1– 2 lat

Szt.

– – Jałówki w wieku 1– 2 lat

Szt.

– – Byczki w wieku dwóch lat i powyżej

Szt.

– – Jałówki w wieku dwóch lat i powyżej

Szt.

– – Krowy mleczne

Szt.

– – Pozostałe krowy

Szt.

– Owce i kozy:

– – Owce (w każdym wieku)

Szt.

– – – Maciorki do dalszego chowu

Szt.

– – – Pozostałe owce

Szt.

– – Kozy (w każdym wieku)

Szt.

– – – Samice do dalszego chowu

Szt.

– – – Pozostałe kozy

Szt.

– Trzoda chlewna:

– – Prosiaki o wadze do 20 kilogramów

Szt.

– – Lochy do dalszego chowu o wadze 50 kilogramów i powyżej

Szt.

– – Pozostała trzoda chlewna

Szt.

– Drób:

– – Brojlery

Szt.

– – Kury nioski

Szt.

– – Pozostały drób:

Szt.

– – – Indyki

Szt.

– – – Kaczki

Szt.

– – – Gęsi

Szt.

– – – Strusie

Szt.

– – – Inny drób, gdzie indziej niewymieniony

Szt.

– Króliki, samice hodowlane

Szt.

– Pszczoły

Ule

– Zwierzęta gospodarskie gdzie indziej niewymienione

Tak/Nie

IV. Siła robocza

IV.(i) Praca w gospodarstwie rolnym

– Posiadacz

– – Płeć

Mężczyzna/Kobieta

– – Wiek

Przedziały wiekowe (5)

– – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Przedział procentowy AWU 1 (6)

– Osoba zarządzająca gospodarstwem

– – Płeć

Mężczyzna/Kobieta

– – Wiek

Przedziały wiekowe (5)

– – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Przedział procentowy AWU 2 (7)

– Poziom wykształcenia osoby zarządzającej gospodarstwem

– – Poziom wykształcenia rolniczego osoby zarządzającej gospodarstwem

Kody wykształcenia (8)

– – Kształcenie zawodowe podjęte przez osobę zarządzającą gospodarstwem w ciągu ostatnich 12 miesięcy

Tak/Nie

– Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: mężczyźni

– – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Przedział procentowy AWU 2

– Członkowie rodziny wyłącznego posiadacza pracujący w gospodarstwie rolnym: kobiety

– – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Przedział procentowy AWU 2

– Pracownicy najemni stali: mężczyźni

– – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Przedział procentowy AWU 2

– Pracownicy najemni stali: kobiety

– – Praca w gospodarstwie rolnym (bez prac domowych)

Przedział procentowy AWU 2

– Pracownicy najemni dorywczy: mężczyźni i kobiety

Dniówki w pełnym wymiarze czasu pracy

IV.(ii) Inna działalność zarobkowa: prace pozarolnicze w gospodarstwie (niezwiązane bezpośrednio z gospodarstwem rolnym) i praca poza gospodarstwem

– Inna działalność zarobkowa, wykonywana przez posiadacza będącego również osobą zarządzającą gospodarstwem:

P/D/B (9)

– Inna działalność zarobkowa pozostałych członków rodziny wyłącznego posiadacza: działalność podstawowa

Liczba osób

– Inna działalność zarobkowa pozostałych członków rodziny wyłącznego posiadacza: działalność dodatkowa

Liczba osób

V. Działalność zarobkowa gospodarstwa inna niż rolnicza (bezpośrednio związana z gospodarstwem)

V.(i) Wykaz rodzajów zarobkowej działalności innej niż rolnicza

– Świadczenie usług zdrowotnych, socjalnych i edukacyjnych

Tak/Nie

– Turystyka, wynajem pokoi i inna działalność związana z wypoczynkiem

Tak/Nie

– Rękodzieło

Tak/Nie

– Przetwórstwo produktów rolnych

Tak/Nie

– Produkcja energii odnawialnej

Tak/Nie

– Przetwórstwo drewna (np. piłowanie)

Tak/Nie

– Akwakultura

Tak/Nie

– Prace najemne (z wykorzystaniem środków produkcji gospodarstwa)

– – rolnicze (na rzecz innych gospodarstw)

Tak/Nie

– – nierolnicze

Tak/Nie

– Leśnictwo

Tak/Nie

– Inne

Tak/Nie

– Kto jest zaangażowany?

– – Posiadacz, który jest także osobą zarządzającą gospodarstwem

P/D/B (9)

– – Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: działalność podstawowa

Liczba osób

– – Pozostali członkowie rodziny wyłącznego posiadacza: działalność dodatkowa

Liczba osób

– – Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: działalność podstawowa

Liczba osób

– – Pracownicy najemni stali w gospodarstwie: działalność dodatkowa

Liczba osób

V.(ii) Znaczenie zarobkowej działalności innej niż rolnicza, związanej bezpośrednio z gospodarstwem

– Procentowy udział w produkcji końcowej gospodarstwa rolnego

Przedziały procentowe (10)

VI. Wsparcie rozwoju obszarów wiejskich

– Korzystanie przez gospodarstwo z jednego z wymienionych poniżej środków wsparcia rozwoju obszarów wiejskich w ciągu ostatnich trzech lat (11)

Tak/Nie

– – Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności

Tak/Nie

– – Płatności związane z obszarami Natura 2000 oraz z ramową dyrektywą wodną (12)

Tak/Nie

– – Płatności rolnośrodowiskowe – płatności klimatyczne

Tak/Nie

– – Rolnictwo ekologiczne

Tak/Nie

– – Płatności z tytułu dobrostanu zwierząt

Tak/Nie

– – Inwestycje w środki trwałe

Tak/Nie

– – Zapobieganie szkodom w potencjale produkcyjnym w rolnictwie z powodu klęsk żywiołowych i katastrof oraz jego odtwarzanie

Tak/Nie

– – Rozwój gospodarstw rolnych i działalności gospodarczej

Tak/Nie

– – Inwestycje przeznaczone na rozwój obszarów leśnych oraz poprawę rentowności lasów

Tak/Nie

– – Zalesianie i tworzenie terenu zalesionego

Tak/Nie

– – Zakładanie systemów rolno-leśnych

Tak/Nie

– – Zapobieganie zniszczeniom lasów oraz odtwarzanie lasów

Tak/Nie

– – Inwestycje przeznaczone na poprawę odporności lasów i ich wartości dla środowiska

Tak/Nie

– – Inwestycje przeznaczone na technologie w zakresie leśnictwa oraz w przetwarzanie, mobilizację i wprowadzanie do obrotu produktów leśnych

Tak/Nie

– – Płatności z tytułu obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami

Tak/Nie

– – Usługi leśnośrodowiskowe i klimatyczne oraz ochrona lasów

Tak/Nie

– – Zarządzanie ryzykiem

Tak/Nie

VII. Gleba i praktyki zarządzania nawozami naturalnymi stosowane w gospodarstwach rolnych

– Metody uprawy (13) na nieosłoniętych gruntach ornych

– – Uprawa tradycyjna

ha

– – Uprawa konserwująca

ha

– – Uprawa bezorkowa (z wyjątkiem obszarów nieosłoniętych gruntów rolnych pokrytych roślinami wieloletnimi)

ha

– Pokrywa gleby (14) na nieosłoniętych gruntach ornych

– – Uprawy ozime

ha

– – Uprawa okrywowa lub poplony

ha

– – Pozostałości roślin

ha

– – Ugór

ha

– – Nieosłonięte obszary gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi

ha

– Płodozmian na gruntach ornych

– – Odsetek gruntów ornych objętych płodozmianem

Przedział procentowy gruntów ornych (15)

– Obszar proekologiczny – całkowity obszar obrzeży pola, pasów buforowych, żywopłotów, szpalerów drzew, gruntów ugorowanych, biotopów, obszarów zalesionych oraz cech krajobrazu.

ha (16)

– Metody stosowania nawozów naturalnych:

– – Stosowanie rozrzutowe

– – – Bez przyorania

Przedział % stosowania nawozów naturalnych (17)

– – – Z przyoraniem w ciągu 4 godzin

Przedział % stosowania nawozów naturalnych

– – – Z przyoraniem po 4 godzinach

Przedział % stosowania nawozów naturalnych

– – Nawożenie rzędowo-wgłębne

– – – węże wleczone

Przedział % stosowania nawozów naturalnych

– – – płozy

Przedział % stosowania nawozów naturalnych

– – Nawożenie wtryskowe

– – – płytkie/otwarte szczeliny

Przedział % stosowania nawozów naturalnych

– – – głębokie/zamknięte szczeliny

Przedział % stosowania nawozów naturalnych

– Przywóz nawozu naturalnego do gospodarstwa i jego wywóz z gospodarstwa

– – Całkowita ilość wytworzonego nawozu wywiezionego z gospodarstwa

Tony

– – Nawóz przywieziony do gospodarstwa

Tony


(1) Współrzędne geograficzne nie są w 2016 r. wymagane.

(2) Wspólna klasyfikacja jednostek terytorialnych do celów statystycznych.

(3) L – obszar o niekorzystnych warunkach gospodarowania niebędący obszarem górskim; M – obszar górski o niekorzystnych warunkach gospodarowania; N – obszar normalny (niebędący obszarem o niekorzystnych warunkach gospodarowania). Klasyfikacja ta może być zmieniona w przyszłości ze względu na zmiany we wspólnej polityce rolnej do 2020 r.

(4) Część tę należy wypełnić wyłącznie w przypadku udzielenia odpowiedzi twierdzącej na poprzednie pytanie.

(5) Przedziały wiekowe: (od ukończenia szkoły do 24 lat), (25–34), (35–39), (40–44), (45–54), (55–64), (65 i więcej).

(6) Pierwszy przedział procentowy rocznych jednostek pracy (AWU): (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).

(7) Drugi przedział procentowy rocznych jednostek pracy (AWU): (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).

(8) Kody wykształcenia: (jedynie praktyczne doświadczenie rolnicze), (zasadnicze wykształcenie rolnicze), (pełne wykształcenie rolnicze).

(9) P – działalność podstawowa, D – działalność dodatkowa, B – nie świadczy się działalności tego typu.

(10) Przedziały procentowe: (≥ 0–≤ 10), (> 10–≤ 50), (> 50–< 100).

(11) Środki wsparcia rozwoju obszarów wiejskich zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1305/2013 Parlamentu Europejskiego i Rady z 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 1698/2005 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 487) – te cechy objęte badaniem powinny być dostępne ze źródeł administracyjnych.

(12) Dyrektywa 2000/60/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 października 2000 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania w dziedzinie polityki wodnej (Dz.U. L 327 z 22.12.2000, s. 1).

(13) Obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych tradycyjnie + obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych konserwująco + obszar nieosłoniętych gruntów ornych uprawianych bezorkowo + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi = całkowita powierzchnia obszaru nieosłoniętych gruntów ornych.

(14) Obszar nieosłoniętych gruntów ornych pod uprawy ozime + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pod uprawy okrywowe lub poplony + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych pozostałościami roślin + obszar nieosłoniętych gruntów ornych będących ugorem + obszar nieosłoniętych gruntów ornych pokrytych roślinami wieloletnimi = całkowita powierzchnia obszaru nieosłoniętych gruntów ornych.

(15) Przedział procentowy gruntów ornych: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75).

(16) Dane wymagane jedynie od gospodarstw rolnych posiadających więcej niż 15 ha gruntów ornych.

(17) Udział procentowy stosowania nawozów naturalnych przy użyciu określonych metod stosowania: (0), (> 0–< 25), (≥ 25–< 50), (≥ 50–< 75), (≥ 75–< 100), (100).”

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00