Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 184 str. 1
Wersja archiwalna od 2014-07-15 do 2023-05-25
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 184 str. 1
Wersja archiwalna od 2014-07-15 do 2023-05-25
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 696/2014

z dnia 24 czerwca 2014 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w żywności.

(2) W dyrektywie Rady 76/621/EWG (3) określono najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających dodatek olejów lub tłuszczów. Kwas erukowy jest naturalną toksyną roślinną, która jest substancją zanieczyszczającą zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (EWG) nr 315/93, ponieważ obecność kwasu erukowego w żywności jest wynikiem produkcji rolnej, a w szczególności jest skutkiem wyboru odmiany. W celu uproszczenia przepisów należy określić najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006. Ponadto należy zharmonizować przepisy dotyczące środków spożywczych o zawartości tłuszczu wynoszącej 5 % lub mniej. Należy zatem uchylić dyrektywę 76/621/EWG niezależnym aktem prawnym.

(3) Zasadność najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu erukowego podkreślił Komitet Naukowy ds. Żywności w opinii z dnia 17 września 1993 r. na temat podstawowych wymogów dotyczących preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt (4).

(4) Bardziej restrykcyjny najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt określono w dyrektywie Komisji 2006/141/WE (5); taki najwyższy poziom należy również określić w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodaje się sekcję 8 „Toksyny właściwe dla roślin” w brzmieniu:

„Sekcja 8: Toksyny właściwe dla roślin

Środki spożywcze (1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy (g/kg)

8.1

Kwas erukowy

8.1.1

Oleje i tłuszcze roślinne

50 (*)

8.1.2

Żywność zawierająca dodatek olejów i tłuszczów roślinnych z wyjątkiem żywności, o której mowa w pkt 8.1.3

50 (*)

8.1.3

Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt (8)

10 (*)

(*) Najwyższy dopuszczalny poziom dotyczy poziomu kwasu erukowego obliczonego na podstawie całkowitego poziomu kwasów tłuszczowych w tłuszczu jako składniku żywności.”.

Artykuł 2

Wejście w życie i stosowanie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2014 r.

W imieniu Komisji

José Manuel BARROSO

Przewodniczący


(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).

(3) Dyrektywa Rady 76/621/EWG z dnia 20 lipca 1976 r. w sprawie ustalenia najwyższego poziomu kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających dodatek olejów lub tłuszczów (Dz.U. L 202 z 28.7.1976, s. 35).

(4) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_ reports_34.pdf

(5) Dyrektywa Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1).

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00