Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2014-07-15 do 2023-05-25
Wersja archiwalna od 2014-07-15 do 2023-05-25
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 696/2014
z dnia 24 czerwca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w żywności.
(2) W dyrektywie Rady 76/621/EWG (3) określono najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających dodatek olejów lub tłuszczów. Kwas erukowy jest naturalną toksyną roślinną, która jest substancją zanieczyszczającą zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (EWG) nr 315/93, ponieważ obecność kwasu erukowego w żywności jest wynikiem produkcji rolnej, a w szczególności jest skutkiem wyboru odmiany. W celu uproszczenia przepisów należy określić najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006. Ponadto należy zharmonizować przepisy dotyczące środków spożywczych o zawartości tłuszczu wynoszącej 5 % lub mniej. Należy zatem uchylić dyrektywę 76/621/EWG niezależnym aktem prawnym.
(3) Zasadność najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu erukowego podkreślił Komitet Naukowy ds. Żywności w opinii z dnia 17 września 1993 r. na temat podstawowych wymogów dotyczących preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt (4).
(4) Bardziej restrykcyjny najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt określono w dyrektywie Komisji 2006/141/WE (5); taki najwyższy poziom należy również określić w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodaje się sekcję 8 „Toksyny właściwe dla roślin” w brzmieniu:
„Sekcja 8: Toksyny właściwe dla roślin
Środki spożywcze (1) | Najwyższe dopuszczalne poziomy (g/kg) | |
8.1 | Kwas erukowy |
|
8.1.1 | Oleje i tłuszcze roślinne | 50 (*) |
8.1.2 | Żywność zawierająca dodatek olejów i tłuszczów roślinnych z wyjątkiem żywności, o której mowa w pkt 8.1.3 | 50 (*) |
8.1.3 | Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt (8) | 10 (*) |
(*) Najwyższy dopuszczalny poziom dotyczy poziomu kwasu erukowego obliczonego na podstawie całkowitego poziomu kwasów tłuszczowych w tłuszczu jako składniku żywności.”. |
Artykuł 2
Wejście w życie i stosowanie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2014 r.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.
(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).
(3) Dyrektywa Rady 76/621/EWG z dnia 20 lipca 1976 r. w sprawie ustalenia najwyższego poziomu kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających dodatek olejów lub tłuszczów (Dz.U. L 202 z 28.7.1976, s. 35).
(4) http://ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/reports/scf_ reports_34.pdf
(5) Dyrektywa Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1).