Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-06-04
Wersja aktualna od 2014-06-04
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 497/2014
z dnia 14 maja 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do stosowania adwantamu jako substancji słodzącej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 i art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (2), w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 (3) ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(3) Wykazy te mogą być aktualizowane z inicjatywy Komisji lub na wniosek, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) W maju 2010 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie adwantamu jako substancji słodzącej w kilku kategoriach żywności. Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Istnieje technologiczna potrzeba stosowania adwantamu jako substancji intensywnie słodzącej w różnych produktach spożywczych i stołowych, aby zastąpić kaloryczne cukry (sacharozę, glukozę, fruktozę itp.) i umożliwić w ten sposób obniżenie wartości energetycznej tych środków spożywczych. Dodanie adwantamu jako substancji słodzącej do tych kategorii żywności, w których substancje intensywnie słodzące są dopuszczone zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, da producentom większą swobodę przy opracowywaniu produktów spożywczych o obniżonej wartości energetycznej i podobnych właściwościach smakowych co ich pełnokaloryczne odpowiedniki. Właściwości smakowe i słodzące adwantamu, w połączeniu z wysoką trwałością, sprawiają, że adwantam stanowi alternatywę dla już dopuszczonych substancji intensywnie słodzących, dając konsumentom i przemysłowi spożywczemu możliwość wyboru z szerszej gamy substancji słodzących i ograniczając w ten sposób spożycie poszczególnych substancji słodzących.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny bezpieczeństwa adwantamu stosowanego jako dodatek do żywności i sformułował opinię w dniu 31 lipca 2013 r. (4). Urząd ustalił dopuszczalne dzienne spożycie dla adwantamu wynoszące 5 mg/kg masy ciała dziennie. Ostrożne szacunki narażenia na adwantam u dorosłych i dzieci spożywających duże ilości produktów zawierających substancje słodzące wskazywały, że przy proponowanych poziomach stosowania narażenie było niższe od dopuszczalnego dziennego spożycia. Po uwzględnieniu wszystkich danych dotyczących trwałości, produktów rozpadu, toksykologii i narażenia Urząd uznał, że adwantam nie rodzi obaw w zakresie bezpieczeństwa przy proponowanych zastosowaniach i poziomach stosowania jako substancja słodząca.
(7) Należy zatem dopuścić stosowanie adwantamu jako substancji słodzącej w kategoriach żywności określonych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia oraz przydzielić temu dodatkowi do żywności numer E 969.
(8) Specyfikacje adwantamu należy włączyć do rozporządzenia (UE) nr 231/2012, gdy zostanie on po raz pierwszy włączony do unijnego wykazu dodatków do żywności ustanowionego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 i (UE) nr 231/2012.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 3
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 14 maja 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
(3) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 83 z 22.3.2012, s. 1).
(4) Dziennik EFSA 2013, 11(7):3301.
ZAŁĄCZNIK I
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w części B w tabeli 2 „Substancje słodzące” dodaje się następującą nową pozycję po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 968 Erytrytol:
„ E 969 | Adwantam” |
2) w części E dodaje się w porządku liczbowym następujące pozycje dla E 969 w kategoriach żywności, o których mowa poniżej:
CZĘŚĆ E: DOPUSZCZONE DODATKI DO ŻYWNOŚCI ORAZ WARUNKI ICH STOSOWANIA W KATEGORIACH ŻYWNOŚCI
Numer kategorii | Numer E | Nazwa | Maksymalny poziom (odpowiednio mg/l lub mg/kg) | Przypisy | Ograniczenia/wyjątki |
01.4 | Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi, włącznie z produktami poddanymi obróbce cieplnej | ||||
| „E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko produkty o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
03 | Lody spożywcze | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
04.2.2 | Owoce i warzywa w occie, oleju lub solance | ||||
| „E 969 | Adwantam | 3 |
| Tylko słodko-kwaśne marynaty owocowe i warzywne” |
04.2.3 | Owoce i warzywa w puszkach lub w słoikach | ||||
| „E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko owoce o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
04.2.4.1 | Przetwory owocowe i warzywne, z wyłączeniem owoców w wodnym roztworze cukru, poddanych obróbce termicznej | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej” |
04.2.5.1 | Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej” |
04.2.5.2 | Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej” |
04.2.5.3 | Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania | ||||
| „E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
05.1 | Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE | ||||
| „E 969 | Adwantam | 20 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
05.2 | Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech | ||||
| „E 969 | Adwantam | 20 |
| Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 20 |
| Tylko wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 60 |
| Tylko pastylki i drażetki odświeżające oddech, bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 20 |
| Tylko silnie aromatyzowane pastylki odświeżające gardło, bez dodatku cukru” |
05.3 | Guma do żucia | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 200 |
| Tylko z dodatkiem cukru lub polioli, jako wzmacniacz smaku |
| E 969 | Adwantam | 400 |
| Tylko bez dodatku cukru” |
05.4 | Dekoracje, powłoki i nadzienia, z wyjątkiem nadzień owocowych objętych kategorią 4.2.4 | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 20 |
| Tylko wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko wyroby cukiernicze bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 20 |
| Tylko produkty na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru |
| E 969 | Adwantam | 4 |
| Tylko sosy” |
06.3 | Śniadaniowe przetwory zbożowe | ||||
| „E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe o zawartości błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrębów, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
07.2 | Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie | ||||
| „E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko Essoblaten – cienkie wafle (oblaty) |
| E 969 | Adwantam | 17 |
| Tylko pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie specjalnego przeznaczenia żywieniowego” |
09.2 | Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki | ||||
| „E 969 | Adwantam | 3 |
| Tylko słodko-kwaśne konserwy i prezerwy rybne, marynaty rybne, skorupiaki i mięczaki” |
11.4.1 | Słodziki stołowe w postaci płynnej | ||||
| „E 969 | Adwantam | quantum satis” |
|
|
11.4.2 | Słodziki stołowe w postaci proszku | ||||
| „E 969 | Adwantam | quantum satis” |
|
|
11.4.3 | Słodziki stołowe w tabletkach | ||||
| „ E 969 | Adwantam | quantum satis” |
|
|
12.4 | Musztarda | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 4” |
|
|
12.5 | Zupy i buliony | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 2 |
| Tylko zupy o obniżonej wartości energetycznej” |
12.6 | Sosy | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 4” |
|
|
12.7 | Sałatki i produkty smakowe do smarowania pieczywa | ||||
| „E 969 | Adwantam | 4 |
| Tylko Feinkostsalat” |
13.2 | Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE (z wyłączeniem produktów objętych kategorią 13.1.5) | ||||
| „ E 960 | Adwantam | 10” |
|
|
13.3 | Dietetyczne środki spożywcze stosowane w dietach przeznaczonych do kontrolowania masy ciała, całkowicie zastępujące dzienne posiłki lub poszczególne posiłki (całość lub część całkowitej dziennej diety) | ||||
| „E 960 | Adwantam | 8” |
|
|
14.1.3 | Nektary owocowe w rozumieniu dyrektywy 2001/112/WE oraz nektary warzywne i produkty podobne | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 6 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
14.1.4 | Napoje z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi | ||||
| „E 969 | Adwantam | 6 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
14.2.1 | Piwo i napoje słodowe | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 6 |
| Tylko piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.; »Biè re de table/Tafelbier/Table beer« (pierwotna zawartość brzeczki poniżej 6 %), z wyjątkiem »Obergäriges Einfachbier«; piwa o kwasowości minimalnej 30 miliekwiwalentów podanej w przeliczeniu na NaOH; piwa ciemne typu »oud bruin« |
| E 969 | Adwantam | 0,5 |
| Tylko piwo o obniżonej wartości energetycznej” |
14.2.3 | Cydr i perry | ||||
| „E 969 | Adwantam | 6” |
|
|
14.2.8 | Inne napoje alkoholowe, w tym mieszanki napojów alkoholowych z bezalkoholowymi i napoje alkoholowe o zawartości alkoholu poniżej 15 % | ||||
| „E 969 | Adwantam | 6” |
|
|
15.1 | Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi | ||||
| „E 969 | Adwantam | 5” |
|
|
15.2 | Przetworzone orzechy | ||||
| „E 969 | Adwantam | 5” |
|
|
16 | Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4 | ||||
| „E 969 | Adwantam | 10 |
| Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru” |
17.1 | Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 20” |
|
|
17.2 | Suplementy diety w postaci płynnej | ||||
| „E 969 | Adwantam | 6” |
|
|
17.3 | Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia | ||||
| „ E 969 | Adwantam | 55” |
|
|
ZAŁĄCZNIK II
W załączniku do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 dodaje się następującą nową pozycję po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 968:
„E 969 ADWANTAM |
|
Nazwy synonimowe |
|
Definicja | Adwantam (ANS9801) wytwarza się w drodze syntezy chemicznej w trzystopniowym procesie, który obejmuje wytworzenie głównego produktu pośredniego, aldehydu 3-hydroksy-4-metoksycynamonowego (HMCA), a następnie jego uwodornienie do postaci aldehydu 3-(3-hydroksy-4-metoksyfenylo)propionowego (HMPA). W końcowym etapie roztwór HMPA w metanolu (filtrat) łączy się z aspartamem, aby otrzymać iminę, która w drodze selektywnego uwodornienia tworzy adwantam. Roztwór pozostawia się do krystalizacji, a surowe kryształki się przemywa. Produkt podlega ponownej krystalizacji, a kryształki się oddziela, przemywa i suszy. |
Nr CAS | 714229-20-6 |
Nazwa chemiczna | Ester 1-metylowy N-[N-[3-(3-hydroksy-4-metoksyfenylo)propylo]-α-aspartylo]-L-fenyloalaniny, jednowodzian (IUPAC); ester 2-metylowy N-[3-(3-hydroksy-4-metoksyfenylo)propylo]-L-alfa-aspartylo-L-fenyloalaniny, jednowodzian (CA) |
Wzór cząsteczkowy | C24H30N2O7·H2O |
Masa cząsteczkowa | 476,52 g/mol (jednowodzian) |
Oznaczenie zawartości | Nie mniej niż 97,0 % i nie więcej niż 102,0 % w przeliczeniu na bezwodną masę |
Opis | Proszek o barwie od białej do żółtej |
Identyfikacja |
|
Temperatura topnienia | 101,5 °C |
Czystość |
|
N-[N-[3-(3-hydroksy-4-metoksyfenylo)propylo-α -aspartylo]-L-fenyloalanina (kwas ANS9801) | Nie więcej niż 1,0 % |
Inne powiązane substancje ogółem | Nie więcej niż 1,5 % |
Pozostałości rozpuszczalników | Octan izopropylu: Nie więcej niż 2 000 mg/kg Octan metylu: Nie więcej niż 500 mg/kg Metanol: Nie więcej niż 500 mg/kg 2-propanol: Nie więcej niż 500 mg/kg |
Zawartość wody | Nie więcej niż 5,0 % (metoda Karla Fischera) |
Pozostałości po prażeniu | Nie więcej niż 0,2 % |
Arsen | Nie więcej niż 2 mg/kg |
Ołów | Nie więcej niż 1 mg/kg |
Pallad | Nie więcej niż 5,3 mg/kg |
Platyna | Nie więcej niż 1,7 mg/kg” |