Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2014-04-29
Wersja aktualna od 2014-04-29
obowiązujący
Alerty
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 426/2014
z dnia 25 kwietnia 2014 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (1), w szczególności jego art. 26,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 stanowi, że napoje spirytusowe z kategorii 16 „Okowita (uzupełniona nazwą owocu) otrzymywana w wyniku maceracji i destylacji” mogą być otrzymywane w drodze maceracji owoców lub jagód wymienionych w tym punkcie. W niektórych państwach członkowskich ten rodzaj napoju spirytusowego jest tradycyjnie produkowany również z innych owoców, które nie są umieszczone w tym wykazie. Z tego względu należy rozszerzyć wykaz owoców lub jagód stosowanych do produkcji napojów spirytusowych w ramach tej kategorii.
(2) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 stanowi, że napoje spirytusowe z kategorii 24 „Akvavit lub aquavit” są napojami spirytusowymi kminkowymi – lub koperkowymi – aromatyzowanymi destylatem z roślin lub przyprawami korzennymi. Te napoje spirytusowe są tradycyjnie produkowane z zastosowaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. W obecnej kategorii napoju spirytusowego „Akvavit lub aquavit” nie precyzuje się, czy zastosowanie alkoholu etylowego jest obowiązkowe. Jednakże zastosowanie alkoholu etylowego w produkcji „Akvavit lub aquavit” jest niezbędne do zapewnienia jakości produktu.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 110/2008.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Napojów Spirytusowych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł 2
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 25 kwietnia 2014 r.
ZAŁĄCZNIK
W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1) w kategorii 16 lit. a) ppkt (ii) otrzymuje brzmienie:
„(ii) otrzymywany z następujących owoców lub jagód:
– jeżyna (Rubus fruticosus auct. aggr.),
– truskawka (Fragaria spp.),
– borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.),
– malina (Rubus idaeus L.),
– czerwona porzeczka (Ribes rubrum L.),
– biała porzeczka (Ribes niveum Lindl.),
– czarna porzeczka (Ribes nigrum L.),
– tarnina (Prunus spinosa L.),
– jarząb domowy (Sorbus aucuparia L.),
– jarząb domowy – odmiana service-berry (Sorbus domestica L.),
– ostrokrzew (Ilex aquifolium i Ilex cassine L.),
– gaulteria rozesłana (Sorbus torminalis (L.) Crantz),
– bez czarny (Sambucus nigra L.),
– agrest (Ribes uva-crispa L. syn. Ribes grossularia),
– żurawina (Vaccinium L. subgenus Oxycoccus),
– borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.),
– borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.),
– rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.),
– dzika róża (Rosa canina L.),
– malina moroszka (Rubus chamaemorus L.),
– bażyna czarna (Empetrum nigrum L.),
– malina arktyczna (Rubus arcticus L.),
– mirt zwyczajny (Myrtus communis L.),
– banan (Musa spp.),
– męczennica jadalna (Passiflora edulis Sims),
– śliwiec słodki (Spondias dulcis Sol. ex Parkinson),
– ubos (Spondias mombin L.),
– orzech włoski (Juglans regia L.),
– orzech laskowy (Corylus avellana L.),
– kasztan jadalny (Castanea sativa L.),
– owoce cytrusowe (Citrus spp. L.),
– opuncja (Opuntia ficus-indica).”;
2) w kategorii 24 lit. a) otrzymuje brzmienie:
„a) Akvavit lub aquavit to napój spirytusowy kminkowy – lub koperkowy – produkowany z zastosowaniem alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, aromatyzowany destylatem z roślin lub przyprawami korzennymi.”.