Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 113 str. 17
Wersja aktualna od 2014-05-06
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 113 str. 17
Wersja aktualna od 2014-05-06
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 388/2014

z dnia 10 kwietnia 2014 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (EWG) nr 2658/87 ustalono nomenklaturę towarową, zwaną dalej „Nomenklaturą scaloną”, która jest zamieszczona w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) Klasyfikacja zamrożonych i solonych filetów z dorsza (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 (filety zamrożone) lub do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19 (filety solone) zależy w dużej mierze od zawartości soli w produkcie.

(3) Dorsz solony, powszechnie znany jako „salt cod” lub „clipfish”, jest tradycyjnym produktem o całkowitej zawartości soli wynoszącej 12 % masy lub więcej, który nadaje się do spożycia przez ludzi bez konieczności dalszego przetwarzania przemysłowego. W tym przypadku sól jest przeznaczona, aby przenikać mięso rybie w celu nadania mu długiego okresu przydatności do spożycia.

(4) Filety z dorsza, które zostały tylko lekko posolone (zazwyczaj całkowita zawartość soli wynosi około 2 % masy, lecz w każdym przypadku poniżej 12 %), przedstawiają odmienne cechy obiektywne w takim zakresie, w jakim rzeczywista i trwała konserwacja zależy zasadniczo od dodatkowego procesu zewnętrznego, takiego jak zamrażanie.

(5) W celu zapewnienia spójnego zastosowania Nomenklatury scalonej klasyfikacja zamrożonych i solonych filetów z dorsza do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 lub do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19 powinna więc zależeć od procesu, który zapewnia rzeczywistą konserwację produktu. Jest to spójne z orzecznictwem Trybunału Sprawiedliwości, który zastosował to samo kryterium do klasyfikacji lekko suszonego i lekko wędzonego mięsa (2).

(6) Dorsza, który został lekko posolony, należy zatem klasyfikować do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90 w zakresie, w jakim zamrażanie jest konieczne do uniknięcia zepsucia produktu. Tam gdzie, przeciwnie, to sól zapewnia konserwację produktu, filety z dorsza należy klasyfikować do podpozycji 0305 32 11 i 0305 32 19.

(7) Należy zatem wprowadzić uwagę dodatkową w dziale 3 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.

(8) Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy zatem odpowiednio zmienić.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W dziale 3 części drugiej Nomenklatury scalonej, określonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, wprowadza się następującą uwagę dodatkową 1:

„ 1. W podpozycjach 0305 32 11 i 0305 32 19 filety z dorsza (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) posiadające całkowitą zawartość soli 12 % masy lub więcej, które nadają się do spożycia przez ludzi bez dalszego przetwarzania przemysłowego, są uważane za rybę soloną.

Zamrożone filety z dorsza, które mają całkowitą zawartość soli mniejszą niż 12 % masy, należy jednak klasyfikować do podpozycji 0304 71 10 i 0304 71 90, o ile ich rzeczywista i trwała konserwacja zależy zasadniczo od zamrażania.” .

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 kwietnia 2014 r.

W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,

Algirdas ŠEMETA

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

(2) Wyrok z dnia 31 maja 1979 r. w sprawie 183/78 Galster przeciwko Hauptzollamt Hamburg-Jonas, Rec. 1979, s. 2003.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00