Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 108 str. 9
Wersja aktualna od 2014-05-01
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2014 nr 108 str. 9
Wersja aktualna od 2014-05-01
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 365/2014

z dnia 7 kwietnia 2014 r.

zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzeniem (EWG) nr 2658/87 ustanowiono nomenklaturę towarową, zwaną dalej „ Nomenklaturą scaloną”, znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) W trosce o pewność prawa konieczne jest określenie zakresu Nomenklatury scalonej w odniesieniu do podpozycji 0408 11 i 0408 19, które obejmują „żółtka jaj”.

(3) W podpozycjach 0408 11 i 0408 19 wyrażenie „inaczej zakonserwowane” w odniesieniu do pozycji 0408 powinno obejmować użycie ograniczonej ilości soli lub substancji chemicznych do celów konserwacji, o ile sól lub substancje chemiczne nie wpływają na charakter tych produktów. Soli ani substancji chemicznych nie należy używać na poziomie wyższym niż konieczny do osiągnięcia konserwacji produktów, uwzględniając zwykle stosowane metody produkcji dla produktów objętych podpozycjami 0408 11 i 0408 19. W zasadzie ilość soli wynosząca do 12 % masy lub nieznaczne ilości innych środków konserwujących nie zmieniają charakteru żółtek jaj i mogą być przyjęte w podpozycjach 0408 11 i 0408 19.

(4) Należy zatem dodać nową uwagę dodatkową w dziale 4 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.

(5) Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 należy zatem odpowiednio zmienić.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Kodeksu Celnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W dziale 4 Części drugiej Nomenklatury scalonej, określonej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, dodaje się uwagę dodatkową 2 w brzmieniu:

„2. W podpozycjach 0408 11 i 0408 19 stosuje się, co następuje:

Wyrażenie »inaczej zakonserwowane« stosuje się również do żółtek jaj z ograniczoną ilością soli (zasadniczo do około 12 % masy) lub nieznacznymi ilościami substancji chemicznych dodanych w celach konserwacji, pod warunkiem że spełnione są oba następujące warunki:

(i) produkt zachowuje charakter żółtek jaj objętych podpozycjami 0408 11 i 0408 19;

(ii) soli lub substancji chemicznych nie można stosować na poziomie wyższym niż to konieczne do celów konserwacji.”.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 kwietnia 2014 r.

W imieniu Komisji, za Przewodniczącego,

Algirdas ŠEMETA

Członek Komisji


(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00