Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2024-02-06 do 2024-10-07
Wersja archiwalna od 2024-02-06 do 2024-10-07
archiwalny
Alerty
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 304/2014
z dnia 25 marca 2014 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie preparatów Enterococcus faecium NCIMB 10415, Enterococcus faecium DSM 22502 oraz Pediococcus acidilactici CNCM I-3237 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
(ostatnia zmiana: DUUEL. z 2024 r., poz. 251)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury przyznawania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 10 ust. 1–4 ustanowiono przepisy szczegółowe dotyczące oceny produktów, które były stosowane w Unii jako dodatki do kiszonki w dniu, w którym rozporządzenie to zaczęło być stosowane.
(2) Zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 preparaty Enterococcus faecium NCIMB 10415, Enterococcus faecium DSM 22502 oraz Pediococcus acidilactici CNCM I-3237 zostały wpisane do rejestru dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt jako istniejące produkty należące do grupy funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”.
(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożone zostały wnioski o zezwolenie na stosowanie wspomnianych preparatów jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania ich w kategorii „dodatki technologiczne” i w grupie funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”. Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) w opiniach z dnia 23 maja 2012 r. (2), 10 września 2013 r. (3) i 10 października 2013 r. (4) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania przedmiotowe preparaty nie mają niekorzystnego wpływu na zdrowie zwierząt i ludzi ani na środowisko. Urząd stwierdził także, że preparaty Enterococcus faecium NCIMB 10415, Enterococcus faecium DSM 22502 oraz Pediococcus acidilactici CNCM I-3237 mogą poprawić proces produkcji kiszonki. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd poddał również weryfikacji sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.
(5) Ocena przedmiotowych preparatów dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatów, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
(6) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Preparaty wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki technologiczne” i do grupy funkcjonalnej „dodatki do kiszonki”, zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
Preparaty wyszczególnione w załączniku oraz zawierająca je pasza, wytworzone i opatrzone etykietami przed dniem 15 października 2014 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 15 kwietnia 2014 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania istniejących zapasów.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 25 marca 2014 r.
| W imieniu Komisji |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dziennik EFSA 2012; 10(6):2733.
(3) Dziennik EFSA 2013; 11(10):3363.
(4) Dziennik EFSA 2013; 11(10):3436.
Alerty
ZAŁĄCZNIK
Dodatki stosowane w żywieniu zwierząt [1]
Numer identyfikacyjny dodatku | Nazwa posiadacza zezwolenia | Dodatek | Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna | Gatunek lub kategoria zwierzęcia | Maksymalny wiek | Minimalna zawartość | Maksymalna zawartość | Inne przepisy | Data ważności zezwolenia |
CFU/kg materiału świeżego | |||||||||
Kategoria: dodatki technologiczne. Grupa funkcjonalna: dodatki do kiszonki | |||||||||
1k20601 | – | Enterococcus faecium NCIMB 10415 | Skład dodatku Preparat Enterococcus faecium NCIMB 10415 zawierający co najmniej 1 × 1010 CFU/g dodatku. Charakterystyka substancji czynnej Żywotne komórki Enterococcus faecium NCIMB 10415. Metoda analityczna (1) Oznaczenie liczby w dodatku paszowym: metoda posiewu powierzchniowego na agarze z żółcią, eskuliną i azydkiem (EN 15788). Identyfikacja: elektroforeza w zmiennym pulsowym polu elektrycznym (PFGE). | Wszystkie gatunki zwierząt | – | – | – | 1. W informacjach dotyczących stosowania dodatku i premiksu należy podać warunki przechowywania. 2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1 × 108 CFU/kg materiału świeżego. 3. Środki bezpieczeństwa: podczas kontaktu z produktem zaleca się stosowanie ochrony dróg oddechowych i oczu oraz rękawic. | 15 kwietnia 2024 r. |
1k20602 | – | Enterococcus faecium DSM 22502 | Skład dodatku Preparat Enterococcus faecium DSM 22502 zawierający co najmniej 1 × 1011 CFU/g dodatku. Charakterystyka substancji czynnej Żywotne komórki Enterococcus faecium DSM 22502. Metoda analityczna (1) Oznaczenie liczby w dodatku paszowym: metoda posiewu powierzchniowego na agarze z żółcią, eskuliną i azydkiem (EN 15788). Identyfikacja: elektroforeza w zmiennym pulsowym polu elektrycznym (PFGE). | Wszystkie gatunki zwierząt |
|
|
| 1. W informacjach dotyczących stosowania dodatku i premiksu należy podać warunki przechowywania. 2. Minimalna zawartość dodatku w przypadku stosowania bez łączenia z innymi mikroorganizmami stosowanymi jako dodatki do kiszonki: 1 × 108 CFU/kg materiału świeżego. 3. Środki bezpieczeństwa: podczas kontaktu z produktem zaleca się stosowanie ochrony dróg oddechowych i oczu oraz rękawic. |
|
1k21009 | (skreślona) |
|
|
|
|
|
|
|
|
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: http://irmm.jrc.ec.europa.eu/EURLs/EURL_ feed_additives/Pages/index.aspx |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez art. 5 rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2024/251 z dnia 16 stycznia 2024 r. dotyczącego odnowienia zezwolenia na stosowanie preparatów Lactiplantibacillus plantarum CNCM I-3235, Lactiplantibacillus plantarum DSM 11672/CNCM I-3736, Pediococcus acidilactici CNCM I-3237, Pediococcus acidilactici DSM 11673/CNCM I-4622, Pediococcus pentosaceus NCIMB 12455, Acidipropionibacterium acidipropionici CNCM I-4661, Lentilactobacillus buchneri NCIMB 40788/CNCM I-4323 i Lentilactobacillus hilgardii CNCM I-4785 i Lentilactobacillus buchneri CNCM I-4323/NCIMB 40788 jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt, zmieniającego rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 1065/2012, (UE) nr 1119/2012, (UE) nr 1113/2013 i (UE) nr 304/2014 oraz uchylającego rozporządzenia wykonawcze (UE) nr 990/2012 i (UE) 2019/764 (Dz.Urz.UE.L.2024.251 z 17.01.2024 r.). Zmiana weszła w życie 6 lutego 2024 r.